Jump to content

Primarul şi viceprimarul din Brăhăşeşti, trimişi în judecată


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Primarul şi viceprimarul din Brăhăşeşti, trimişi în judecată pentru mită

Primarul şi viceprimarul comunei gălăţene Brăhăşeşti au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, care îi acuză că ar fi pretins comisioane din contracte privind modernizarea unui drum, construirea unei grădiniţe, reabilitarea unor şcoli şi lucrări de alimentare cu apă. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză pe Vasile Băiculescu - primarul comunei Brăhăşeşti, judeţul Galaţi, de trei infracţiuni de luare de mită, participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită. În acelaşi dosar, DNA îl acuză pe Constantin Pascaru - viceprimarul aceleiaşi localităţi, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită.

Potrivit DNA, în cursul anului 2007, Băiculescu ar fi pretins, în mod repetat, de la un denunţător suma de 27.842 de euro, reprezentând zece la sută din valoarea a două contracte de lucrări (având ca obiect modernizarea unui drum şi construirea unei grădiniţe) încheiate între societatea administrată de denunţător şi Consiliul Local Brăhăşeşti. Din suma pretinsă, inculpatul ar fi primit în mai multe tranşe 11.500 de lei pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu constând în semnarea contractelor şi plata facturilor emise pentru lucrările executate. În acelaşi an, Băiculescu ar mai fi pretins, în mod repetat, de la alt denunţător, suma de 25.086,13 euro, reprezentând zece la sută din valoarea a trei contracte încheiate între societatea administrată de denunţător şi Consiliul Local Brăhăşeşti, contracte având ca obiect reabilitarea a două şcoli din comuna respectivă. Din suma pretinsă, inculpatul a primit ulterior 29.159 de lei, în mai multe tranşe, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu constând în recepţionarea lucrărilor executate, acceptarea la plată a facturilor emise şi virarea în contul beneficiarului, pe baza dispoziţiilor de plată bugetară, a sumelor necesare onorării facturilor. În cursul anului 2007, inculpatul Băiculescu ar fi pretins în mod repetat de la alţi doi denunţători suma de 9.073,53 euro, reprezentând zece la sută din valoarea unui contract încheiat în acelaşi an între o firmă administrată de cei doi denunţători şi Consiliul Local Brăhăşeşti. Contractul avea ca obiect realizarea unei lucrări de alimentare cu apă a două sate din comuna Brăhăşeşti. În cursul lunii noiembrie 2007, prin intermediul inculpatului Pascaru - viceprimarul aceleiaşi localităţi, inculpatul Băiculescu ar fi primit suma de 20.000 de lei pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu constând în semnarea contractului, recepţionarea lucrărilor şi plata facturilor emise pentru lucrările executate.

În cursul serii de 10 decembrie 2007, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Băiculescu Vasile şi Pascaru Constantin pentru 24 de ore iar la data de 11 decembrie 2007 Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea lor pentru 29 de zile. La data de 19 decembrie 2007, Curtea de Apel Bucureşti a dispus punerea în libertate a celor doi inculpaţi. În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Băiculescu, până la concurenţa sumei de 60.659 de lei, primită cu titlu de mită, precizează DNA. Asuprta vinovăţiei celor doi edili se va pronunţa Tribunalul Bucureşti.

Link to comment
Share on other sites

Mircea Toader, vizat de ancheta DNA

Fostul secretar de stat în Ministerul de Interne, Mircea Toader, a intrat în vizorul procurorilor anticorupţie. DNA verifică o presupusă faptă de trafic de influenţă de care s-ar face vinovat Mircea Toader. Potrivit NewsIn ar fi vorba de un dosar disjuns din cel în care primarul şi viceprimarul comunei gălăţene Brăhăşeşti au fost trimişi în judecată de procurorii DNA. Mai exact, în acest dosar, numele secretarului executiv al Partidului Democrat Liberal, Mircea Toader, apare într-o discuţie interceptată de DNA în care primarul de la Brăhăşeşti îi cere şpagă unui om de afaceri, sub pretextul că ar trebui să achite un comision şi către Toader. Contactat de NewsIn, Mircea Toader a declarat că este foarte probabil ca numele său să fi fost folosit pentru a forţa mâna respectivului om de afaceri.

Link to comment
Share on other sites

„Sunt suparat pentru felul in care numele meu a fost tarat intr-o asemenea poveste”

* Seful democrat liberalilor galateni, Mircea Toader, este implicat intr-o cauza penala care a avut punctul de plecare in dosarul edililor Brahasestiului trimisi in judecata pentru fapte de coruptie.

Vicepresedintele Partidului Democrat Liberal, Mircea Nicu Toader, se afla in atentia Departamentului National Anticoruptie (DNA), intr-o cauza penala care se afla abia la inceput de drum. Cel putin asta reiese din comunicatul de presa trimis de cei de la DNA. “Aspectele la care faceti referire fac obiectul unei cauze penale rezultate ca urmare a disjungerii dispuse de procurorii anticoruptie, cauza aflata în acest moment în faza actelor premergatoare. Având în vedere stadiul cercetarilor, mai multe date nu va putem comunica, facând referire la persoane, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 lit. e, f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informatile de interes public”, se arata in comunicat.

Pentru a afla despre ce e vorba, l-am contactat chiar pe Mircea Toader. Potrivit presedintelui democrat-liberarilor galateni, primarul Brahasestiului nu a facut altceva decat sa se foloseasca de numele sau. Extrem de suparat, politicianul si-a manifestat dorinta ca in Codul Penal sa se treaca si o sanctiune pentru astfel de situatii. „Cred ca acest Baiculescu s-a folosit de numele meu. Am fost extrem de surprins sa-mi aud numele pomenit intr-o transcriere a unei discutii. Sunt suparat pentru felul in care numele meu a fost tarat intr-o asemenea poveste. Cred ca in Codul Penal ar trebui sa se prevada si aceasta posibilitate, a sanctionarii celui care se foloseste de numele cuiva. Cat priveste disjungerea, nu am fost chemat la DNA, nimeni nu mi-a spus nimic, dar cred ca, data fiind aceasta discutie, este normal sa se faca o cercetare”, ne-a declarat Mircea Toader.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

Mircea Toader nu a fost chemat la DNA

Secretarul executiv al Partidului Democrat-Liberal (PD-L) Mircea Toader a declarat, duminica, ca nu a fost chemat la DNA in dosarul primarului si viceprimarului comunei galatene Brahasesti. Toader este nominalizat intr-o inregistrare audio a primarului comunei Brahasesti, Vasile Baiculescu, acuzat de DNA de luare de mita in valoare de peste 60.000 euro, alaturi de viceprimarul Constantin Pascaru, pentru complicitate la infractiunea de luare de mita. "Sigur ca in inregistrarea respectiva apare si numele meu, dar mai sunt destul de multe convorbiri telefonice in dosar cu alte nume care nu au fost facute publice. Si eu am intrebat la DNA dupa aceea si mi s-a spus ca nu au intrat in analiza celorlalte nume fiindca este o practica a celor care fac acest tip de infractiuni, prin care pun in fata celor care trebuie sa dea eventual bani niste nume, mai cunoscute sau mai sonore, pentru a le forta mana. Numele sunt mult mai multe in dosar", a spus Toader. Acesta a adaugat ca n-a fost chemat la DNA si nu i s-a spus nimic in legatura cu dosarul.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Ca Pilat din... Galaţi

Se caută primar pentru Brăhăşeşti

PD‑L Galaţi caută candidat pentru Primăria din Brăhăşeşti. Partidul a retras sprijinul primarului din Brăhăşeşti, candidat deja lansat!, Vasile Băiculescu, în prezent în cercetare penală, a anunţat prim‑ vicepreşedintele organizaţiei, Marius Necula. Liderul a spus că asupra primarului funcţionează prezumţia de nevinovăţie, dar pentru ca imaginea partidului să nu aibă de suferit în timpul campaniei electorale, s‑a ales această soluţie. Partidul a profitat practic de ultimele modificări aduse legislaţiei în domeniu, prin care dreptul de semnătură pe listele de candidaţi revine preşedintelui Organizaţiei Judeţene, respectiv Mircea Toader. Necula a discutat cu primarul din Brăhăşeşti despre aceste măsuri şi se pare că acesta, domiciliat în satul Toflea, va candida pe listele Partidei Romilor. Liderul gălăţean nu a putut spune dacă primarul va părăsi partidul, dar va rămâne... inscripţia săpată în piatră pe monumentul său funerar, în care apare că a fost în timpul vieţii vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri PD�; inscripţia fiind de dinaintea schimbării numelui partidului�

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23572

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Primarul din Brăhăieşti, condamnat la trei ani de închisoare cu executare

Primarul localităţii gălăţene Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu, trimis în judecată de DNA pentru mai multe fapte de corupţie, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul viceprimar, Constantin Pascaru, a primit trei ani, însă cu suspendare.

Potrivit deciziei din 10 iunie a Tribunalului Bucureşti, Băiculescu a fost condamnat la 3 pedepse de câte trei ani de închisoare, pentru luare de mită, însă în urma contopirii pedepselor, primarul va executa trei ani de închisoare. Pe de altă parte, fostul viceprimar al localităţii, Constantin Pascaru, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pe o perioadă de încercare de cinci ani. Totodată, cei doi au fost obligaţi să plătească cheltuieli judiciare către stat de 6.000 de lei, iar instanţa a dispus şi menţinerea sechestrului asigurator asupra bunurilor lui Băiculescu, până la valoarea de 60.659 de lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Trei infracţiuni de luare de mită

DNA a decis, în martie 2008, trimiterea în judecată a lui Vasile Băiculescu, primarul comunei Brăhăşeşti - Galaţi, în sarcina căruia au fost reţinute trei infracţiuni de luare de mită şi a lui Constantin Pascaru, viceprimarul aceleiaşi localităţi, pentru complicitate la luare de mită. Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2007, Vasile Băiculescu, primarul comunei Brăhăşeşti, din judeţul Galaţi, a pretins, în mod repetat, de la un denunţător suma de 27.842 de euro, reprezentând 10% din valoarea a două contracte de lucrări (având ca obiect modernizarea unui drum şi construirea unei grădiniţe) încheiate între societatea administrată de denunţător şi Consiliul Local Brăhăşeşti. Din suma pretinsă, inculpatul a primit în mai multe tranşe 11.500 de lei pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu constând în semnarea contractelor şi plata facturilor emise pentru lucrările executate, potrivit DNA. În acelaşi an, Băiculescu a mai pretins, în mod repetat, de la alt denunţător, suma de 25.086,13 de euro, reprezentând 10% din valoarea a trei contracte încheiate între societatea administrată de denunţător şi Consiliul Local Brăhăşeşti, contracte având ca obiect reabilitarea a două şcoli din comuna respectivă. Din suma pretinsă, inculpatul a primit ulterior 29.159 de lei, în mai multe tranşe, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu constând în recepţionarea lucrărilor executate, acceptarea la plată a facturilor emise şi virarea în contul beneficiarului, pe baza dispoziţiilor de plată bugetară, a sumelor necesare onorării facturilor. În cursul anului 2007, inculpatul Băiculescu Vasile a pretins în mod repetat de la alţi doi denunţători suma de 9.073,53 euro, reprezentând 10% din valoarea unui contract încheiat în acelaşi an între o firmă administrată de cei doi denunţători şi Consiliul Local Brăhăşeşti. Contractul avea ca obiect realizarea unei lucrări de alimentare cu apă a două sate din comuna Brăhăşeşti. În cursul lunii noiembrie 2007, prin intermediul inculpatului Pascaru Constantin, viceprimarul aceleiaşi localităţi, inculpatul Băiculescu Vasile a primit suma de 20.000 de lei pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu constând în semnarea contractului, recepţionarea lucrărilor şi plata facturilor emise pentru lucrările executate.

În cursul serii de 10 decembrie 2007, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Băiculescu Vasile şi Pascaru Constantin pentru 24 de ore, iar la data de 11 decembrie 2007 Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea lor pentru 29 de zile. La data de 19 decembrie 2007, Curtea de Apel Bucureşti a dispus punerea în libertate a celor doi. În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Băiculescu Vasile, până la concurenţa sumei de 60.659 de lei, primită cu titlu de mită.

http://www.realitatea.net/primarul-din-brahaiesti-galati-condamnat-la-trei-ani-de-inchisoare-cu-executare_718869.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Primarul comunei gălăţene Brăhăşeşti a fost reţinut

Procurorii anticorupţie au organizat un flagrant, în urma căruia primarului Vasile Băiculescu a fost reţinut pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă şi propus la arestare preventivă pentru fapte de corupţie.

Primarul comunei Brăhăşeşti, unde locuieşte una dintre cele mai importante comunităţi de romi din judeţul Galaţi, a primit trei ani de închisoare după ce s-a folosit de funcţia pe care o ocupă pentru a cere 102.829 de euro de la trei societăţi comerciale. În schimbul mitei, edilul-şef se angaja să le obţină mai multe contracte privind lucrări de interes public în Brăhăşeşti. Băiculescu a primit 3.428 de euro prin poştă iar alţi 5.714 euro au ajuns în contul său prin intermediul viceprimarului Constantin Pascaru. Acesta din urmă a fost condamnat, la rândul său, tot la trei ani de închisoare, dar judecătorii i-au arătat clemenţă, dispunând suspendarea executării pedepsei. Primarul localităţii Brăhăşeşti s-a ales şi cu sechestru pe bunuri după ce procurorii au hotărât că edilul trebuie să restituie mita primită în valoare de peste 60.000 de lei.

Acum procurorii anticorupţie de la Galaţi l-au reţinut din nou pe primarul Băiculescu în urma organizării unui flagrant. Vom reveni cu detalii.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Primarul_din_Brahasesti_a_fost_retinut_pentru_coruptie_0_347965610.html

Link to comment
Share on other sites

Primarul din Brăhăşeşti a fost arestat 29 de zile pentru luare de mită

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Vasile Băiculescu că a cerut în mai multe rânduri bani de la administratorul firmei SC Mineral Construct pentru a face recepţia unor lucrări de interes local în comuna Brăhăşeşti. În total, este vorba de 10.000 de euro. Banii au fost plătiţi în tranşe de administratorul firmei SC Mineral Construct şi de patronul unei societăţi subcontractoare. DNA Galaţi a organizat ieri un flagrant, în urma căruia Vasile Băiculescu a fost surprins în momentul când primea 35.000 de lei.

Primarul a declarat în faţa judecătorilor că este nevinovat, susţinând că banii au fost lăsaţi la una din băile din Primăria Brăhăşeşti la care avea acces din biroul său.

"Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a lui Vasile Băiculescu pentru 29 de zile sub acuzaţia de luare de mită", ne-a declarat vicepreşedintele Tribunalului Galaţi, judecătorul Florin Meleacă.

Incredibil este faptul că Vasile Băiculescu a mai fost condamnat anterior la o pedeapsă de trei ani închisoare tot pentru luare de mită, fiind acuzat de o faptă similară cu cea descrisă mai sus. Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/UPDATE-Primarul_din_Brahasesti_a_fost_arestat_pentru_29_de_zile_pentru_luare_de_mita_0_347965807.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Încă un arestat în cazul Băiculescu

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări penale faţă de inculpatul PENEOAŞU MARCEL, administrator al SC TRALMA SRL Corod, judeţul Galaţi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la luare de mită şi dare de mită.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt: În cursul anilor 2009 - 2010, inculpatul Băiculescu Vasile, în calitate de primar al comunei Brăhăşeşti jud.Galaţi, a pretins de la inculpatul Peneoaşu Marcel, administrator al SC TRALMA SRL Corod, judeţul Galaţi şi de la o persoană denunţătoare, reprezentant legal al unei alte societăţi comerciale, diverse sume de bani care depăşesc 10.000 euro şi efectuarea de lucrări suplimentare faţă de contractele încheiate cu Consiliul Local al Comunei Brăhăşeşti jud. Galaţi. Banii şi lucrările au fost pretinse pentru ca, în calitatea sa de primar al comunei respective, să recepţioneze lucrările executate de cele două firme, să accepte la plată facturile emise şi să aprobe plata sumelor necesare onorării acestor facturi. În scopul achitării lucrărilor efectuate, Băiculescu Vasile a pretins şi primit de la inculpatul Peneoaşu Marcel suma de 21.000 lei cu titlu de mită.

De asemenea, pe parcursul derulării contractului încheiat cu Primăria comunei Brăhăşeşti, Băiculescu Vasile i-a pretins persoanei denunţătoare suma de 35.000 lei pentru a-i fi plătite lucrările efectuate. Această sumă urma să-i fie înmânată inculpatului Băiculescu Vasile prin intermediul inculpatului Peneoaşu Marcel, acesta fiind de acord să intermedieze darea şi primirea banilor.

La data de 4 octombrie 2010, inculpatul Băiculescu Vasile a fost prins în flagrant delict imediat după ce a primit de la persoana denunţătoare suma de 35.000 lei în scopul menţionat mai sus. Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 13 octombrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 14 octombrie 2010,Tribunalul Galaţi a hotărât arestarea preventivă a inculpatului Peneoaşu Marcel pe termen de 29 de zile.

În acelaşi dosar penal, Băiculescu Vasile a fost arestat preventiv la data de 6 octombrie 2010 prin hotărârea Tribunalului Galaţi pe o perioadă de 29 de zile (comunicat nr. 395/VIII/3 din aceeaşi dată afişat pe site-ul www.pna.ro).

http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/33675.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Băiculescu rămâne în arest

Ieri, pe rolul Tribunalului Galaţi a avut termen dosarul primarului din Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu (FOTO). Avocatul lui Băiculescu a cerut eliberarea clientului său sub control judiciar. Judecătorul care a analizat dosarul a făcut cerere de abţinere, cerere care a fost aprobată imediat. Astfel, dosarul a fost repartizat, din nou, aleatoriu şi a ajuns la un alt complet de judecată. Din această cauză, dosarul a primit şi un nou termen. „Sunt două cereri cu acelaşi obiect – eliberarea condiţionată sub control judiciar. Cele două cereri au primit termen pe 1 şi, respectiv, 2 noiembrie”, ne-au explicat surse din Tribunalul Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Baiculescu_ramane_in_arest_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Administratorul unei firme din Bârlad, arestat pentru mituirea primarului din comuna gălăţeană Brăhăşeşti

Iamandi-Răianu Marius, administrator al SC MOBILZONE SRL Bîrlad, este acuzat de procurorii anticorupţie că i-a dat 8.500 de lei primarului Vasile Băiculescu pentru a face recepţia unor lucrări de interes local şi a accepta la plată facturile emise.

Procurorii din cadrul DNA Galaţi efectuează în prezent cercetări faţă de Marius Iamandi-Răianu , administrator al SC MOBILZONE SRL Bîrlad, suspectat de dare de mită, în formă continuată. În cursul anilor 2008-2009, primarul comunei Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu, i-a cerut lui Marius Iamandi-Răianu, în calitate de administrator al SC MOBILZONE SRL Bîrlad, judeţul Vaslui şi acţionând în interesul SC DEMICON HOLDING SRL Bîrlad, judeţul Vaslui, administrată de soţia sa, suma totală de 16.500 lei, în mai multe tranşe. În schimbul banilor, edilul trebuia să recepţioneze mai multe lucrări executate, dar şi să accepte la plată facturile emise şi să facă plata acestora, în condiţiile în care cele două societăţi comerciale încheiaseră contracte de execuţie de lucrări cu Primăria Brăhăşeşti. Din suma totală pretinsă, Marius Iamandi-Răianu i-a înmânat primarului Băiculescu suma de 8.500 lei, urmând ca ulterior să-i dea şi diferenţa de bani.

Primarul Vasile Băiculescu şi Marcel Peneoaşu au primit deja mandate de arestare de la instanţele gălăţene.

Ieri, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea lui Mariu Iamandi-Răianu pentru 24 de ore, iar astăzi Tribunalul Galaţi a hotărât arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Administratorul_unei_firme_din_Barlad-arestat_pentru_mituirea_primarului_din_comuna_galateana_Brahasesti_0_370763439.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Băiculescu şi Peneoaşu rămân încă o lună după gratii

Cu cât eşti mai important cu atât mai mulţi avocaţi ai sau cel puţin aşa putem traduce situaţia care s-a creat ieri la Tribunalul Galaţi. Într-o cameră de consiliu s-a judecat prelungirea mandatelor de arestare ale lui Vasile Băiculescu şi Marcel Peneoaşu.

În jurul orei 12.20 s-a deschis sala 9, şi au intrat nu mai puţin de cinci avocaţi, trei dintre aceştia fiind ai lui Vasile Băiculescu, fost primar al Brăhăşeştiului. Practic, sala despre care vorbim are doar trei rânduri de bănci, care ieri erau ocupate de apărători tot unul şi unul.

De remarcat este că în ultimul timp pare a se fi instaurat o modă ca „eroii” din dosarele Anticorupţiei, şi nu numai, să-şi angajeze unul, doi, chiar o armată de apărători. Unul dintre aceştia a fost ex-primarul Craiovei, Antonie Solomon, care a avut trei apărători. Sigur, este dreptul fiecăruia de a-şi plăti câţi avocaţi îşi permite, important fiind rezultatul muncii lor.

Cert este că în dosarul de ieri, cei doi s-au aflat la doua prelungire a mandatelor de arestare, iar magistraţii le-au prelungit cu încă 30 de zile, învinuiţii având însă calea recursului.

După cum se ştie, în dosar sunt trei persoane, fiind vorba şi despre Marius Iamandi-Răianu, pe care, iniţial, Tribunalul Galaţi l-a arestat pentru 30 de zile, pentru că în aceeaşi cauză a dat mită. În recurs, însă, Curtea de Apel a decis ca acesta să fie liber, având obligaţia de a nu părăsi ţara.

Tot în acest dosar, Marcel Peneoaşu este învinuit de complicitate la luare de mită şi dare de mită, iar Vasile Băiculescu, de luare de mită. Acesta din urmă mai are un dosar în care a primit o condamnare la trei ani de închisoare, tot pentru luare de mită.

Decizia a fost dată de Tribunalul Bucureşti, dar Băiculescu a atacat-o cu apel la Curtea de Apel din Capitală. Aşadar, avocaţii, chiar mulţi fiind, au suficientă treabă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Baiculescu_si_Peneoasu__raman_inca_o_luna_dupa_gratii__2.html

Link to comment
Share on other sites

Băiculescu vroia acasă, dar judecătorii gălăţeni n-au fost de acord

Vasile Băiculescu şi Marcel Peneoaşu au fost duşi ieri în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Galaţi pentru a-şi susţine recursul formulat împotriva menţinerii stării de arest.

Magistraţii au respins recursul celor doi inculpaţi şi au decis că hotărârea tribunalului, prin care se prelungea măsura arestării preventive, a fost luată corect.

http://www.viata-libera.ro/articol-Baiculescu_voia_acasa_judecatorii_galateni_n-au_fost_de_acord_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Primarul comunei gălăţene Brăhăşeşti a fost trimis în judecată de DNA

Procurorii DNA au trimis în judecată patru persoane, între care primarul localităţii gălăţene Brăhăşeşti şi secretara primăriei, într-un dosar de corupţie în care edilul a fost arestat încă din luna octombrie, alături de administratorul unei firme care i-a dat mită. În acest dosar, procurorii DNA-Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a primarului localităţii gălăţene Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu, care este arestat preventiv pentru două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, şi instigare la infracţiunea de dare de mită. De asemenea, a fost trimis în judecată şi Marcel Peneoaşu, tot în stare de arest preventiv, administrator al unei firme din judeţul Galaţi, care este acuzat de complicitate la infracţiunea de luare de mită şi dare de mită. În acelaşi dosar, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Marius Iamandi-Răianu, administrator al unei firme din Bârlad, pentru dare de mită în formă continuată, şi pe Iuliana Pleşcan, secretară la Primăria Brăhăşeşti, care este acuzată de luare de mită.

Potrivit procurorilor, în cursul anilor 2009-2010 primarul din Brăhăşeşti i-a cerut şi a primit de la administratorul unei societăţi comerciale din Galaţi, denunţător în acest caz, suma de 35.000 lei şi realizarea de lucrări suplimentare faţă de contractele încheiate cu Consiliul Local al comunei, lucrări în valoare de peste 72.000 de lei. Primarul a cerut aceşti bani pentru a recepţiona lucrările executate de firma respectivă, pentru a accepta la plată facturile emise şi pentru a aproba plata sumelor necesare onorării acestor facturi. Procurorii DNA arată că Marcel Peneoaşu, administratorul S.C. Tralma SRL Corod, a acceptat ca banii să îi fie daţi primarului prin intermediul său.

În 4 octombrie, primarul a fost prins în flagrant delict imediat după ce a primit de la denunţător suma de 35.000 de lei.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, Vasile Băiculescu a primit de la Marcel Peneoaşu suma de 21.000 de lei.

Totodată, în perioada 2008-2009 primarul localităţii gălăţene Brăhăşeşti i-a cerut suma de 16.500 de lei lui Marius Iamandi-Răianu, administratorul SC Mobilzone SRL Bârlad, şi l-a determinat pe acesta să-i dea suma de 1.500 lei Iulianei Pleşcan, secretar la Primărie, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu constând în recepţionarea lucrărilor executate, acceptarea la plată a facturilor emise şi plata efectivă a acestora, în condiţiile în care cele două societăţi comerciale încheiaseră contracte de execuţie de lucrări cu Primăria Brăhăşeşeti. Din banii ceruţi, Băiculescu a primit suma de 8.500 de lei, iar secretara a primit 1.500 de lei.

În acest dosar, primarul a fost arestat preventiv în 6 octombrie, iar Marcel Peneoaşu în 12 octombrie. Cei doi au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Galaţi. Aceeaşi instanţă a dispus, în 19 noiembrie, arestarea preventivă a lui Marius Iamandi-Răianu, iar în 19 noiembrie Curtea de Apel Galaţi a dispus în cazul acestuia interdicţia de a părăsi ţara.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Băiculescu şi Peneoaşu rămân după gratii!

Vasile Băiculescu şi Marcel Peneoaşu rămân după gratii, asta a decis Tribunalul în cazul celor doi inculpaţi arestaţi într-un dosar de corupţie. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel.

Reamintim că Peneoaşu l-a avut ca apărător, la ultimul termen de judecată, pe Cătălin Dancu. Supranumit avocatul vedetelor, Dancu s-a lansat pe 29 iunie într-o pledoarie în care acuza instanţele gălăţene de faptul că nu ţin cont de practica europeană, spunând că, în lipsă de alte argumente, judecătorii copiază motivarea deciziilor de arestare de la o lună la alta. Toate astea au fost spuse pe lângă alte argumente referitoare la situaţia clientului său.

Se pare că magistraţii nu au fost foarte sensibili la toate câte s-au spus în sala de judecată, prelungind mandatele.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Adie vânt de libertate pentru Băiculescu şi Peneoaşu

Primarul ales al Brăhăşeştiului, Vasile Băiculescu, a fost pus în libertate de judecătorii Tribunalului, însă aceeaşi instanţă a decis să-l îndepărteze de fotoliul de edil, date fiind faptele de corupţie pe care le-a săvârşit în exercitarea acestei funcţii.

Acelaşi vânt de libertate adie şi pe la ferestrele lui Marcel Peneoaşu, arestat în acelaşi dosar cu Băiculescu. Cei doi mai au însă de aşteptat „confirmarea” Curţii de Apel, urmând ca aici să se judece recursul declarat de procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Băiculescu a fost arestat la cererea procurorilor după ce a fost prins în flagrant, cu 35.000 de lei, bani ceruţi de la reprezentanţii unor firme care făceau lucrări în Brăhăşeşti. Procurorii au susţinut că banii, daţi prin intermediul lui Peneoaşu, dar şi nişte treburi suplimentare, erau „bonusul” primarului de atunci, solicitat ca să accepte la plată facturile firmelor care efectuaseră lucrările de interes public.

Băiculescu şi Peneoaşu sunt trimişi în judecată din decembrie 2010, în stare de arest, alături de alţi trei inculpaţi, care sunt liberi. Lună de lună, ei au cerut punerea în libertate, de fiecare dată izbindu-se de un răspuns negativ din partea instanţei. Asta până pe 17 august când judecătorul care are pe masa de lucru acest caz a decis eliberarea celor doi, obligându-i, printre altele, să nu părăsească localitatea, să nu ia legătura cu martorii din dosar, iar lui Băiculescu i-a impus să nu-şi exercite funcţia.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Două firme, deferite justiţiei de DNA pentru corupţie legat de un caz în care e inculpat un primar

Procurorii anticorupţie au deferit justiţiei două societăţi pentru luare şi dare de mită în legătură cu derularea unor contracte în care au fost implicaţi un primar gălăţean şi alţi funcţionari, trimişi anul trecut în faţa instanţei.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a două firme, respectiv Tralma SRL Corod, judeţul Galaţi, persoană juridică română, cu capital privat, în sarcina căreia s-au reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită şi dare de mită şi SC Mobilzone SRL Bârlad, judeţul Vaslui, persoană juridică română, cu capital privat, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, în formă continuată.

Potrivit DNA, în cursul anilor 2009-2010, Vasile Băiculescu, în calitate de primar al comunei Brăhăşeşti, judeţul Galaţi, ar fi pretins şi primit de la administratorul unei societăţi comerciale din Galaţi, denunţător în cauză, suma de 35.000 lei şi efectuarea de lucrări suplimentare faţă de contractele încheiate cu consiliul local al comunei Brăhăşeşti judeţul Galaţi, lucrări în valoare de 72.873,69 lei.

Banii şi lucrările au fost pretinse pentru ca, în calitatea sa de primar al comunei, Băiculescu să recepţioneze lucrările executate de firma respectivă, să accepte la plată facturile emise şi să aprobe plata sumelor necesare onorării acestor facturi. În această activitate, în perioada septembrie – octombrie 2010, Băiculescu a fost sprijinit de Marcel Peneoaşu, administratorul SC Tralma SRL Corod, judeţul Galaţi, care a acceptat ca suma de 35.000 de lei să fie remisă primarului prin intermediul său, în condiţiile în care, la solicitarea edilului, firma subcontractase o parte din lucrările societăţii administrate de persoana denunţătoare.

În 4 octombrie 2010, Băiculescu Vasile a fost prins în flagrant delict imediat după ce a primit de la persoana denunţătoare, suma de 35.000 lei în scopul menţionat.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, 2009-2010, Băiculescu a mai pretins şi primit, în acelaşi scop, de la Marcel Peneoaşu 21.000 lei.

În perioada 2008-2009, Vasile Băiculescu a pretins suma de 16.500 de lei de la Marius Iamandi-Răianu, administratorul SC Mobilzone SRL Bârlad, judeţul Vaslui şi l-a determinat pe acesta din urmă să-i dea suma de 1.500 lei Iulianei Pleşcan, secretar la Primăria comunei Brăhăşeşti. Sumele de bani au fost pretinse pentru ca cei doi funcţionari publici să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu constând în recepţionarea lucrărilor executate de SC Mobilzone SRL, acceptarea la plată a facturilor emise şi plata efectivă a acestora, în condiţiile în care societatea comercială încheiase contracte de execuţie de lucrări cu Primăria Brăhăşeşti. Din banii pretinşi, Băiculescu Vasile a primit suma de 8.500 de lei, iar Pleşcan Iuliana suma de 1.500 de lei.

Cele două firme au ca obiect principal de activitate lucrări de construcţii a clădirilor şi a drumurilor.

În cauză, procurorii au luat măsuri asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpaţilor Băiculescu Vasile, Peneoaşu Marcel, Iamandi-Răianu Marius şi Pleşcan Iuliana. De asemenea, au fost indisponibilizate două terenuri aparţinând SC Tralma SRL.

În privinţa SC Mobilzone SRL, nu s-au putut lua măsuri asigurătorii deoarece, din verificările efectuate, a rezultat că nu deţine bunuri.

La datele de 6, respectiv 14 octombrie 2010, Băiculescu Vasile şi Peneoaşu Marcel au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Galaţi. Iamandi – Răianu Marius a fost arestat de aceeaşi instanţă şi pe aceeaşi perioadă la 12 noiembrie 2010, iar la 19 noiembrie 2010, Curtea de Apel Galaţi a luat faţă de acesta măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 de zile.

Prezentul dosar penal s-a constituit prin disjungere din cauza penală în care au fost cercetaţi şi trimişi în judecată Băiculescu Vasile, Iamandi-Răianu Marius, Peneoaşu Marcel şi Pleşcan Iuliana.

Prin rechizitoriu, procurorii DNA au solicitat instanţei de judecată reunirea acestei cauze cu cea prin care, în 2010, au fost trimişi în judecată primarul şi funcţionarii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Fostul primar de la Brăhăşeşti rămâne în arest

Judecătorii de la Tribunalul Galaţi au respins cererea acestuia de a fi eliberat sub control judiciar. Vasile Băiculescu este judecat pentru luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu.

Cazul primarului de la Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu, este cumva tipic pentru faptele de corupţie din România ultimilor ani. Prins şi condamnat că lua mită, Băiculescu a recidivat la scurt timp.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Dosarul primarului de la Brăhăşeşti, poveste fără sfârşit în justiţie

S-au împlinit exact doi ani de când primarul de la Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu, era prins în flagrant de ofiţerii anticorupţie când primea mită de la un om de afaceri. Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată după ce au stabilit că în cursul anilor 2009 - 2010, Vasile Băiculescu, în calitate de primar al comunei Brăhăşeşti, a pretins de la Marcel Peneoaşu, administrator al SC Tralma SRL Corod, judeţul Galaţi, şi de la o altă persoană, reprezentant legal al unei alte societăţi comerciale, diverse sume de bani ce depăşesc 10.000 euro, dar şi efectuarea de lucrări suplimentare faţă de contractele încheiate cu Consiliul Local al Comunei Brăhăşeşti. Banii şi lucrările au fost cerute pentru ca Băiculescu să recepţioneze lucrările executate de cele două firme, să accepte la plată facturile emise şi să aprobe plata sumelor necesare onorării acestor facturi.Pe parcursul derulării contractului încheiat cu Primăria comunei Brăhăşeşti, primarul i-a pretins persoanei care l-a denunţat suma de 35.000 lei pentru a-i fi plătite lucrările efectuate.

Condamnat deja pentru corupţie

Surprinzător este că primarul a fost trimis în judecată pentru luare de mită după ce în 2010 fusese condamnat la trei ani de închisoare pentru o faptă similară. Vasile Băiculescu a fost acuzat atunci că, în cursul anului 2007, a cerut în mod repetat de la un gălăţean suma de 27.842 de euro, reprezentând 10% din valoarea a două contracte de lucrări cu Consiliul Local Brăhăşeşti pentru modernizarea unui drum şi construirea unei grădiniţe. Din suma pretinsă, Băiculescu a primit în mai multe tranşe 11.500 de lei pentru a semna contractele şi pentru a plăti facturile emise. În acelaşi an, Băiculescu a repetat scenariul, pretinzând de la o altă persoană suma de 25.086,13 de euro, reprezentând 10% din valoarea a trei contracte încheiate între societatea administrată de denunţător şi primărie, contracte care aveau ca obiect reabilitarea a două şcoli din comună.

Al doilea dosar de corupţie al primarului din Brăhăşeşti merge din amânare în amânare, dar Tribunalul îi permite lui Băiculescu să plece periodic din Galaţi pentru a-şi rezolva diverse probleme, deşi are interdicţie să facă acest lucru pe perioada procesului.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Premieră în justiţia gălăţeană. Interceptări trimise la expertizare

Dosarul fostului primar al Brăhăşeştiului, Vasile Băiculescu, trimis în 2010 în faţa instanţei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), se află de atunci tot la prima instanţă şi tot în faza de cercetare judecătorească. Procesul de corupţie a avut parte de o premieră în acest interval, judecătorul admiţându-le inculpaţilor cererea de copiere a interceptărilor care-i privesc, pentru a le expertiza. De şase luni se aşteaptă un rezultat al expertizei, următorul termen al procesului fiind fixat în iunie.
Băiculescu a fost acuzat de DNA că a luat mită de la două firme ca să le dea de lucru în localitate. În cei aproape trei ani scurşi, acestui caz i s-a mai adăugat unul, cel al societăţilor care ar fi dat bani ca să obţină lucrări în Brăhăşeşti şi, pentru că au legătură, cele două dosare s-au conexat şi se judecă împreună. Băiculescu şi alţi inculpaţi închişi au fost puşi în libertate cu condiţia de a nu părăsi localităţile de domiciliu. Apoi li s-au înlocuit restricţia cu cea de a nu părăsi ţara.
Luna trecută, tot în dosarele de corupţie s-a mai dat o decizie, atacată acum cu recurs de cei de la DNA. Tribunalul a ridicat sechestrul asigurator de pe un teren arabil în suprafaţă de 10.000 metri pătraţi, din Drăgăneşti. Terenul este al firmei Tralma SRL Corod, administrată, susţin procurorii, de unul dintre inculpaţi, Marcel Peneoaşu.
În 2010, DNA-ul i-a trimis în faţa judecătorilor pe Băiculescu, Peneoaşu, Marius Răianu Iamandi, administrator la Mobilzone SRL Bârlad, şi Iuliana Pleşcan, secretar la Primăria din Brăhăşeşti. Procurorii le reproşau acestora că au profitat de situaţie pentru a câştiga bani. Mai exact, anchetatorii l-au acuzat pe fostul primar că a cerut mită de 35.000 de lei şi lucrări suplimentare de 72.873 de lei de la firmele care munceau pentru comună. Procurorii susţin că, dacă nu s-ar fi dat mita, Băiculescu nu ar fi recepţionat lucrările firmelor şi drept urmare acestea nu şi-ar mai fi putut primi banii de la Primărie. Mai mult, ex-primarul a fost prins primind mita de 35.000 de lei. Procurorii afirmă că banii s-ar fi dat prin intermediul lui Peneoaşu. În 2011, au ajuns în instanţă şi firmele care au mituit pentru a face lucrări în Brăhăşeşti, Tralma şi Mobilzone.
Interesant este că primarul mai are o condamnare cu suspendare. În cazul în care ar fi achitat, Băiculescu ar avea parte de o libertate sigură, iar dacă ar fi condamnat, oricât de mică ar fi pedeapsa, s-ar face cu executare în Penitenciar, din cauză că ar fi revocată suspendarea condamnării anterioare. Trebuie spus însă că Tribunalul este doar prima instanţă, părţile având şi căi de atac, lucru care ar mai putea amâna executarea unei pedepse, în eventualitatea în care s-ar ajunge la o condamnare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Fostul primar al Brăhăşeştiului, condamnat pentru luare de mită

* Vasile Băiculescu a primit, în prima instanţă, patru ani şi patru luni de închisoare

După trei ani de judecată, Tribunalul Galaţi a soluţionat dosarul prin care a fost trimis în judecată fostul primar al localităţii Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu. În acest proces au mai fost judecaţi alţi cinci inculpaţi, dintre care în două cazuri vorbim de societăţi comerciale prin care s-ar fi dat mită. Soluţie nu este definitivă, chiar dacă fostul edil mai are o condamnare de trei ani cu suspendare, dată de instanţele bucureştene, pentru o faptă de corupţie comisă în 2008. Acesta este şi motivul pentru care acum Tribunalul Galaţi i-a anulat suspendarea şi i-a dat patru ani şi patru luni de închisoare.
Băiculescu a fost arestat în 2010, când a izbucnit scandalul, dar în timpul procesului a fost pus în libertate, cu obligaţia de a nu părăsi ţara. Acum, magistraţii au menţinut această obligaţie până în momentul în care decizia va rămâne definitivă.
Marcel Peneoaşu a primit trei ani şi două luni de închisoare, Marius Răianu Iamandi a primit şase luni cu suspendare pentru dare de mită, iar Iuliana Pleşcan a fost achitată pentru luarea de mită de care au acuzat-o procurorii DNA. Tralma SRL Corod, una dintre firmele inculpate, a primit o amendă penală de 10.000 de lei, iar Mobilzone SRL Bârlad a primit 5.000 de lei amendă penală pentru dare de mită.
De asemenea, Tribunalul a dispus confiscarea de la Băiculescu a sumei de 29.500 de lei, l-a obligat să-i plătească unei denunţătoare 72.873,69 de lei şi a menţinut măsurile asiguratorii pe bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor: case, terenuri, maşini. Tribunalul a îngăduit doar pentru inculpata achitată accesul la suma de 1.500 de lei, ce-i fusese luată la momentul demarării anchetei.
În 2010, Vasile Băiculescu a fost ridicat de procurorii gălăţeni ai DNA, care au cerut şi arestarea lui, pentru luare de mită. Edilul era acuzat că a cerut bani şi efectuarea de lucrări în interesul său de la firmele care câştigaseră lucrări de interes public în Brăhăşeşti. DNA a susţinut că dacă aceste societăţi nu ar fi făcut cum spunea edilul de atunci, nu ar fi putut să-şi primească banii pentru munca efectuată în localitate. De altfel, în 2011 au fost trimise în judecată şi firmele cărora li s-ar fi cerut mită. Rămâne de văzut însă dacă şi celelalte instanţe, unde va fi atacată decizia, vor menţine sentinţa.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Dosarul primarului din Brăhăşeşti, „blocat” la Tribunal

Vasile Băiculescu, primarul suspendat din Brăhăşeşti, a fost condamnat la finele anului trecut pentru a doua oară într-un proces de corupţie de către Tribunalul Galaţi, dar nici până acum judecătorii nu şi-au motivat decizia, astfel că dosarul nu  a ajuns la Curtea de Apel.

Magistraţii au decis să contopească pedepsele aplicate edilului pentru luare de mită şi instigare la luare de mită, urmând ca Băiculescu să execute patru ani şi patru luni de închisoare.

Primarul din Brăhăşeşti a fost trimis în judecată după ce procurorii DNA au stabilit că, în cursul anilor 2009-2010, acesta le-a cerut lui Marcel Peneoaşu, administrator al SC Tralma SRL Corod, judeţul Galaţi, şi unei alte persoane, reprezentant legal al unei alte societăţi comerciale, diverse sume de bani, ce depăşesc 10.000 euro, dar şi efectuarea de lucrări suplimentare faţă de contractele încheiate cu Consiliul Local al Comunei Brăhăşeşti. Banii şi lucrările au fost cerute pentru ca Băiculescu să recepţioneze lucrările executate de cele două firme, să accepte la plată facturile emise şi să aprobe plata sumelor necesare onorării acestor facturi.
Nu are voie să părăsească ţara
Judecătorii de la Tribunalul Galaţi au stabilit şi că Vasile Băiculescu nu are voie să părăsească ţara, cel puţin până la finalizarea procesului penal.

Marcel Peneoaşu a fost condamnat, la rândul său, la trei ani şi două luni de închisoare pentru luare şi dare de mită, iar Marius Răianu Iamandi a primit şase luni de închisoare cu suspendarea executării pentru dare de mită. Judecătorii au hotărât ca un alt inculpat din dosar, Iuliana Pleşcan, să fie achitată pentru luare de mită.

SC Tralma SRL Corod şi SC Mobilzone SRL Bârlad au de plătit către stat amenzi penale în sumă de 10.000 de lei, respectiv 5.000 de lei, iar suma de 29.500 de lei ridicată de la primarul din Brăhăşeşti va fi confiscată în folosul statului. Vasile Băiculescu a fost obligat să restituie şi aproape 73.000 de lei către unul dintre martorii denunţători, iar judecătorii au menţinut sechestrul şi măsurile asigurătorii luate asupra unor bunuri mobile şi imobile, dar şi bani aparţinând primarului din Brăhăşeşti, lui Marcel Peneoaşu şi Marius Răianu Iamandi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Dosarul de corupţie al primarului din Brăhăşeşti va fi rejudecat

Curtea de Apel Galaţi a hotărât să trimită dosarul primarului din Brăhăşeşti la Tribunalul Galaţi în rejudecare, magistraţii dispunând să fie menţinute actele procedurale efectuate în proces până la termenul de judecată din data de 06.11.2013.

Judecătorii au menţinut şi controlul judiciar faţă de cele trei persoane puse sub acuzare, Vasile Băiculescu, Marcel Peneoaşu şi Răianu Marius Iamandi. Judecătorii au stabilit ca Vasile Băiculescu să nu exercite funcţia de care s-a folosit pentru a comite infracţiunile de care este acuzat, respectiv cea de primar, până la finalizarea procesului penal.

Vasile Băiculescu a fost condamnat la finele anului trecut pentru a doua oară într-un proces de corupţie de către Tribunalul Galaţi, magistraţii hotărând să contopească pedepsele aplicate edilului pentru luare de mită şi instigare la luare de mită, urmând ca Băiculescu să execute patru ani şi patru luni de închisoare.

Procurorii DNA au stabilit că, în cursul anilor 2009-2010, primarul din Brăhăşeşti le-a cerut lui Marcel Peneoaşu, administrator al SC Tralma SRL Corod, judeţul Galaţi, şi unei alte persoane, reprezentant legal al unei alte societăţi comerciale, diverse sume de bani, ce depăşesc 10.000 euro, dar şi efectuarea de lucrări suplimentare faţă de contractele încheiate cu Consiliul Local al comunei Brăhăşeşti.

Marcel Peneoaşu a fost condamnat, la rândul său, la trei ani şi două luni de închisoare pentru luare şi dare de mită, iar Marius Răianu Iamandi a primit şase luni de închisoare cu suspendarea executării pentru dare de mită. Judecătorii au hotărât ca un alt inculpat din dosar, Iuliana Pleşcan, să fie achitat pentru luare de mită. SC Tralma SRL Corod şi SC Mobilzone SRL Bârlad ar avea de plătit către stat amenzi penale în sumă de 10.000 de lei, respectiv 5.000 de lei, iar suma de 29.500 de lei ridicată de la primarul din Brăhăşeşti va fi confiscată în folosul statului, dacă hotărârea va rămâne aceeaşi la finalul procesului. Vasile Băiculescu a fost obligat iniţial să restituie şi aproape 73.000 de lei către unul dintre martorii denunţători, iar judecătorii au menţinut sechestrul şi măsurile asigurătorii luate asupra unor bunuri mobile şi imobile, dar şi pe banii aparţinând primarului din Brăhăşeşti, ai lui Marcel Peneoaşu şi Marius Răianu Iamandi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Primarul din Brăhăşeşti, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

Curtea de Apel Galaţi s-a pronunţat ieri în procesul de corupţie al primarului din Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu, iar verdictul îl trimite, din nou, în spatele gratiilor pe edil. Judecătorii au decis ca Vasile Băiculescu să petreacă următorii cinci ani în închisoare, după ce primarul fusese condamnat pentru a doua oară într-un proces de corupţie de către Tribunalul Galaţi pentru luare de mită şi instigare la luare de mită la patru ani şi patru luni de închisoare.

Procurorii DNA au stabilit că, în cursul anilor 2009-2010, primarul din Brăhăşeşti le-a cerut lui Marcel Peneoaşu, administrator al SC Tralma SRL Corod, judeţul Galaţi, şi unei alte persoane, reprezentant legal al unei alte societăţi comerciale, diverse sume de bani, ce depăşesc 10.000 euro, dar şi efectuarea de lucrări suplimentare faţă de contractele încheiate cu Consiliul Local al comunei Brăhăşeşti. 

Aproape 30.000 de lei confiscaţi în folosul statului

Marcel Peneoaşu a fost condamnat, la rândul său, la trei ani şi două luni de închisoare pentru luare şi dare de mită, Iuliana Pleşcan a primit trei ani de închisoare, după ce iniţial fusese achitată pentru luare de mită, în timp ce lui Marius Răianu Iamandi i-a fost majorată pedeapsa de la şase luni  la un an de închisoare cu suspendarea executării pentru dare de mită. SC Tralma SRL Corod şi SC Mobilzone SRL Bârlad au de plătit către stat amenzi penale în sumă de 10.000 de lei, respectiv 6.000 de lei, iar suma de 29.500 de lei ridicată de la primarul din Brăhăşeşti urmează să fie confiscată în folosul statului. Vasile Băiculescu a fost obligat să restituie şi aproape 73.000 de lei către unul dintre martorii denunţători, iar judecătorii au menţinut sechestrul şi măsurile asigurătorii luate asupra unor bunuri mobile şi imobile, dar şi pe banii aparţinând primarului din Brăhăşeşti, ai lui Marcel Peneoaşu şi Marius Răianu Iamandi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Pedeapsă redusă pentru Vasile Băiculescu

Procurorii DNA au stabilit că, în cursul anilor 2009-2010, primarul din localitatea gălăţeană Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu, le-a cerut lui Marcel Peneoaşu, administrator al SC Tralma SRL Corod, judeţul Galaţi, şi unei alte persoane, reprezentant legal al unei alte societăţi comerciale, diverse sume de bani, ce depăşesc 10.000 euro.

Curtea de Apel Galaţi a finalizat ieri procesul de corupţie al primarului din Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu, trimiţându-l, din nou, în spatele gratiilor pe edil.

Primarul din Brăhăşeşti a fost acuzat de procurorii DNA Galaţi că cerea bani ca să recepţioneze lucrările executate de două firme în localitate, să accepte la plată facturile emise şi să aprobe plata sumelor necesare onorării acestor facturi.

Judecătorii au decis să îi reducă pedeapsa lui Vasile Băiculescu de la cinci ani la patru ani şi trei luni de închisoare, dar care vor fi executaţi efectiv. Asta după ce primarul fusese condamnat pentru a doua oară într-un proces de corupţie de către Tribunalul Galaţi pentru luare de mită şi instigare la luare de mită la patru ani şi patru luni de închisoare.

Marcel Peneoaşu, un alt inculpat din dosar, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru luare şi dare de mită, o pedeapsă similară primind şi Iuliana Pleşcan, după ce iniţial fusese achitată pentru luare de mită.

Aproape 30.000 de lei confiscaţi în folosul statului

Lui Marius Răianu Iamandi, om de afaceri, i-a fost majorată pedeapsa de la şase luni la un an de închisoare cu suspendarea executării pentru dare de mită.

Nici societăţile implicate în acest scandal nu au scăpat. SC Tralma SRL Corod şi SC Mobilzone SRL Bârlad au de plătit către stat amenzi penale în sumă de 10.000 de lei, respectiv 6.000 de lei, iar suma de 29.500 de lei ridicată de la primarul din Brăhăşeşti urmează să fie confiscată în folosul statului.

Vasile Băiculescu a fost obligat să restituie şi aproape 73.000 de lei către unul dintre martorii denunţători, iar judecătorii au menţinut sechestrul şi măsurile asigurătorii luate asupra unor bunuri mobile şi imobile, dar şi pe banii aparţinând primarului din Brăhăşeşti, ai lui Marcel Peneoaşu şi Marius Răianu Iamandi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.