Jump to content

Vedetele canine ale Poliţiei Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Vedetele canine ale Poliţiei Galaţi

Au fost dresaţi la Centrul Chinologic Sibiu şi au ajuns apoi cadre de bază ale Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi. Le place sau nu ce fac e cam greu de ştiut pentru că ori mârâie de bagă spaima în oasele infractorului, ori îi dau cu ham-ham şi e cam greu de tradus. Dar dacă ne luăm după ce spun partenerii lor umani, poliţiştii, reiese că de fapt cei 5 câini poliţişti „angajaţi” ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie după ce au fost dresaţi la Sibiu sunt cadre de nădejde. Ca să facem o scurtă prezentare, cei 5 poliţişti canini sunt Max, Romby şi Cyborg, câini de căutare, apoi Boby, câine de detectare cadavre, şi Ţuţu, câine care depistează explozibili şi alte substanţe periculoase. Fiecare dintre ei ascultă doar de un singur poliţist, cel în grija căruia au ajuns după ce au fost aduşi de la centrul de dresaj din Sibiu. Romby face echipă cu poliţistul Lucian Donose, Max cu Adrian Axente, Boby lucrează „labă la cot” cu Tirică Pintilie, Ţuţu e partener în căutarea explozibililor cu poliţistul Gheorghe Onofrei, în timp ce Cyborg face echipă cu poliţistul Sandu. Poliţiştii care lucrează cu aceşti detectivi dotaţi nu doar cu perechi zdravene de colţi, dar şi cu instincte bune, ne-au spus că fac o echipă care nu se rupe niciodată, deoarece chiar dacă animalul „iese la pensie”, el rămâne în grija poliţistului cu care a lucrat. „Ei sunt partenerii şi prietenii noştri. Nu ar mai asculta de nimeni şi nici noi nu am avea inima să îi dăm, rămânem împreună până la sfârşit, chiar dacă lucrăm cu alţi câini apoi”, spunea Lucian Donose de la Serviciul Criminalistic Galaţi, cel care face echipă cu Romby, câinele său de căutare.

Din cei 5 câini poliţişti, Boby este cel care a participat la cea mai celebră căutare de cadavre din România, goana după Elodia. „Au fost cinci câini cu totul atunci când am căutat-o pe Elodia. E clar cazul cel mai celebru la care am lucrat eu şi Boby. Din păcate, deşi am cercetat zona în lung şi în lat, nu a fost de găsit. Am mai lucrat noi şi la Arbore, când au fost inundaţiile. Boby a fost cel care a descoperit ultimele trei cadavre. Am primit atunci şi felicitări pentru cum am lucrat amândoi”, spunea poliţistul Tirică Pintilie. Þuţu, câinele specializat în căutarea explozibilului care „lucrează” împreună cu poliţistul Gheorghe Onici, reprezintă echipa cu cele mai periculoase misiuni. Au misiuni de rememorat, dar cea mai celebră este participarea la Summitul NATO de la Bucureşti şi cum de acolo toată lumea a plecat teafără acasă, e semn că şi-au făcut treaba. Cei trei câini de căutare - Romby, Max şi Cyborg - sunt cei care au băgat după gratii zeci de infractori, au depistat obiecte furate sau chiar arme. „Odată a găsit o armă furată, era lângă hoţii care se ascunseseră într-un lan. Romby le-a luat urma şi am dat de ei. Altă dată a descoperit nişte marfă furată chiar sub patul paznicilor unităţii cu pricina”, povestea Lucian Donose câteva dintre cazurile obişnuite ale câinilor poliţişti gălăţeni.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/vedetele-canine-de-la-serviciul-criminalistic-galati.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.