Jump to content

100.000 de oameni, aşteptaţi să protesteze în Capitală


dcp100168
 Share

Recommended Posts

100.000 de oameni, aşteptaţi să protesteze în Capitală

Ziua votării moţiunii de cenzură aduce în stradă zeci de mii de protestatari nemulţumiţi de măsurile luate de Guvernul Boc. Liderii sindicali vorbesc despre cel mai mare miting din ultimii 19 ani. Aproape 100.000 de oameni sunt aşteptaţi să protesteze în centrul Capitalei. Această participare fără precedent confirmă starea de nemulţumire generală a salariaţilor, a pensionarilor şi a celorlalte categorii sociale din România şi constituie cel mai serios semnal de alarmă pentru Guvern, care trebuie să renunţe la măsurile de austeritate sau trebuie să plece, susţin sindicaliştii.

Protestatarii se adună în Capitală miercuri dimineaţă, începând cu ora 7:30. Oamenii vor pleca spre Piaţa Victoriei, unde la ora 10:00 va începe mitingul. O oră mai târziu, sindicaliştii vor pleca în marş pe traseul Bulevardul Magheru - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei, unde, spun ei, vor rămâne până aproximativ la ora 17:30, aşteptând rezultatul votului la moţiunea de cenzură. Mitingul are însă autorizaţie până la ora 22:00.

Manifestaţiile din Capitală vor îngreuna traficul rutier, cu atât mai mult cu cât circulaţia este restricţionată pe mai multe drumuri din centrul Capitalei, iar traseele mai multor mijloace de transport în comun vor fi modificate. Pentru protestul sindicaliştilor va fi restricţionat traficul rutier pe Bulevardul Kiseleff - de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, pe Bulevardul Aviatorilor - de la Piaţa Charles de Gaulle până la Piaţa Victoriei, accesul dinspre Bulevardul Ion Mihalache către Piaţa Victoriei, precum şi efectuarea virajului la stânga din Piaţa Victoriei către Bulevardul Ion Mihalache, Calea Victoriei şi Bulevardul Lascăr Catargiu. În timpul marşului de protest de la Palatul Victoria spre Palatul Parlamentului, începând cu ora 10:30 va fi restricţionat traficul atât pe traseul Bulevardul Lascăr Catargiu - Bulevardul Magheru, Bulevardul I.C. Brătianu - Bulevardul Unirii, cât şi pe toate arterele de circulaţie care acced către acestea. Din cauza acestor restricţii de circulaţie, autobuzele şi troleibuzele din zona centrală vor circula pe trasee modificate.

Moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie va fi dezbătută şi votată în Parlament începând cu ora 11:00. Votul va fi secret cu bile. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare 236 de voturi favorabile.

http://www.antena3.ro/romania/cel-mai-mare-miting-din-ultimii-19-ani-100-000-de-oameni-asteptati-sa-protesteze-in-capitala-111921.html

Link to comment
Share on other sites

50 de profesori FSLI la mitingul de astăzi de la Bucureşti

Liderul FSLI de la Tecuci, Mircea Petică susţine că astăzi se va afla în Capitală, împreună cu alţi 50 de lideri de sindicat din organizaţia sa, pentru a protesta alături oamenii veniţi din toată ţara.

Deşi nu are nici un reprezentant la Bucureşti, liderul FSLI Galaţi, Adrian Andrăşescu, susţine că membrii săi vor protesta şi ei la Galaţi, alături de cei de la SIP, prin neprezentarea la ore.

http://www.viata-libera.ro/articol-50_de_profesori_la_mitingul_de_astazi_de_la_Bucuresti_2.html

Link to comment
Share on other sites

Pensionarii gălăţeni, pro şi contra moţiune

Constantin Ciucă, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor din România 2007, ne-a declarat, ieri, că „mergem la Bucureşti, cu o delegaţie de 17 persoane. Mergem în pelerinaj, cum unde? la biserica din curtea Parlamentului, poartă hramul Căderii Guvernului. Mergem acolo pentru a susţine moţiunea de cenzură, ca să le cerem parlamentarilor PDL să voteze aşa cum le dictează conştiinţa. În cazul în care moţiunea de cenzură nu va trece, am intenţia de a intra în greva foamei, în semn de protest faţă de acest guvern care nu respectă legile şi drepturile omului”.

Cristea Toader, preşedintele Alianţei Europensionarilor din Galaţi, ne-a spus ieri că se va afla, astăzi, la Bucureşti, cu 40 de oameni, pentru a susţine moţiunea de cenzură: „Dacă moţiunea nu va trece, şi chiar cred că nu va fi votată, noi nu vom abandona lupta, vom continua protestele. Din 2011 voi lupta împotriva parlamentarilor PDL care au votat contra pensionarilor, profesorilor, medicilor care i-au ales Nu vom uita gestul lor şi asta se va vedea la alegerile din 2012”.

De cealaltă parte a baricadei se află Vasile Panţuş, liderul Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere. Acesta va avea acces în Parlament (spre deosebire de celelalte două asociaţii), alături de cei 58 de oameni ai săi, însă nu pentru a susţine moţiunea de cenzură, ci din contră: „Noi vom merge în Parlament, suntem unica organizaţie de pensionari din Galaţi care are acces în Parlament. Să ştiţi că politica de dezinformare din ultimul timp şi ura faţă de semeni, care s-a dezvoltat, ne face să nu susţinem moţiunea de cenzură. Noi suntem mulţumiţi de anumite legi date, pentru că se creează un echilibru în toate domeniile. De pildă, în rândul pensionarilor, unde se elimină pensiile speciale, dar şi în rândul bugetarilor, unde se elimină salariile speciale. Nu suntem două feluri de români!”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Pensionarii_galateni_pro_si_contra_motiune_2.html

Link to comment
Share on other sites

350 de gălăţeni la mitingul din Bucureşti

Peste 350 de gălăţeni vor participa, în Capitală, la protestul organizat de confederaţiile sindicale în ziua în care se va vota în Parlament moţiunea de cenzură introdusă de către PSD. Potrivit declaraţiilor liderului Cartel Alfa Galaţi, protestatarii gălăţeni pleacă în această dimineaţă cu mai multe mijloace de transport, urmând să se alăture celor aproximativ 80.000 de sindicalişti din toate cele cinci confederaţii sindicale mari din România aşteptaţi să participe la un miting de protest în faţa Guvernului şi la un marş spre Palatul Parlamentului, unde vor sta să afle rezultatul votului la moţiunea de cenzură. „În acest moment se fac încă pregătiri pentru deplasarea la Bucureşti. Sperăm ca demersul nostru să nu fie zadarnic, iar politicienii să ţină cont de vocea mulţimii”, ne-a spus ieri după-amiază Romică Gârneaţă, liderul Cartel Alfa Galaţi.

Diurnă pentru protest

O parte dintre participanţii la protestul care are loc astăzi vor primi bani, sub forma unor diurne. Iniţiativa aparţine sindicatelor din care fac parte, conducerea acestora stabilind că delegaţii care vor lua parte la protest trebuie să primească aceşti bani pentru mâncare şi alte cheltuieli care se impun. Este şi cazul sindicatului Siderurgistul de la ArcelorMittal Galaţi, unde cei 17 delegaţi vor primi câte 100 de lei. „Sindicatul a decis să acorde această sumă pentru delegaţii care vor lua parte la protest. Este normal să se întâmple acest lucru, pentru oamenii au nevoie să cumpere apă, mâncare. Vorbim despre o acţiune care ţine o zi întreagă şi nu vrem să ne batem joc de aceşti oameni”, ne-a spus preşedintele sindicatului Siderurgistul, Cristian Eftimie.

http://www.viata-libera.ro/articol-350_de_galateni_la_mitingul_din_Bucuresti_2.html

Link to comment
Share on other sites

S-a pus în mişcare coloana de protestatari, care a pornit spre Parlament

Cei aproximativ 30.000 de protestatari aflaţi în Piaţa Victoriei miercuri au pornit, începând cu ora 11,00, spre Piaţa Constituţiei, a declarat, pentru AGERPRES, Daniel Piştea, comisar la Brigada Rutieră. Potrivit acestuia, circulaţia a fost blocată pe traseul de deplasare a coloanei de manifestanţi, respectiv pe Bd Lascăr Catargiu, Bd. Magheru şi Bd. Nicolae Bălcescu.

Coloana protestatarilor este deschisă de reprezentanţii CNSLR Frăţia, dar şi de lideri ai Partidului Social Democrat.

În Piaţa Romană, alţi sindicalişti s-au alăturat coloanei de protestatari care vor parcurge apoi bulevardul Magheru până la Piaţa Unirii, înainte de a se opri în Piaţa Constituţiei, unde acţiunea de protest este programată să dureze până la ora 19,00.

Înainte de a pleca în marş spre Parlament, protestatarii au participat la un miting, în Piaţa Victoriei, la care sindicaliştii au protestat faţă de măsurile de austeritate impuse de Guvernul Boc.

Mitingul din Piaţa Victoriei s-a încheiat fără incidente între protestatari şi forţele de ordine.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/35544-Sa-pus-in-miscare-coloana-de-protestatari-care-a-pornit-spre-Parlament.html

Link to comment
Share on other sites

Coloana de protestatari a ajuns în Piaţa Constituţiei

Mitingul convocat de centralele sindicale s-a mutat miercuri, din Piaţa Victoriei în Piaţa Constituţiei, în timp ce în clădirea Parlamentului se desfăşoară dezbaterile asupra moţiunii de cenzură, de al cărei rezultat depinde soarta guvernului Boc. În timp ce miile de sindicalişti din faţa coloanei au intrat în Piaţa Constituţiei, sindicaliştii de la Cartel Alfa, care închid coloana, se află deja în Piaţa Romană. Protestatarii cer demisia guvernului, pe fondul nemulţumirii generate de măsurile de austeritate. La miting sunt prezenţi, potrivit liderilor sindicali, circa 80.000 de oameni, în timp ce confederaţiile sindicale spuneau că vor aduce în Capitală peste 100.000 de oameni. Acţiunile de protest au început încă de dimineaţă în Piaţa Victoriei unde s-au adunat şi au manifestat circa 60.000 de sindicalişti veniţi din mai toate judeţele ţării. Mitingul de protest - cel mai mare din anii 90 până în prezent - este organizat de cele cinci confederaţii sindicale şi susţinut de partidele politice. Protestatarii au anunţat că vor rămâne în Piaţa Constituţiei până la aflarea rezultatului votului moţiunii.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/35560-Coloana-de-protestatari-a-ajuns-in-Piata-Constitutiei.html

Link to comment
Share on other sites

Miting naţional cu accente de Galaţi

La protestul de ieri, unul dintre cele mai intense din ultima perioadă, au participat şi câteva sute de gălăţeni. Plecaţi din zori către Bucureşti cu autobuze sau maşini personale, sindicalişti de la Combinat, din învăţământ, din penitenciare sau alte structuri bugetare şi-au strigat nemulţumirile în Piaţa Constituţiei şi le-au cerut guvernanţilor să plece şi să lase orânduirea ţării, dacă nu reuşesc să gestioneze problemele românilor.

Protestul, presărat cu incidente amplificate de către televiziunile de ştiri, a coincis cu dezbaterea în plen a moţiunii de cenzură depuse de către PSD şi susţinută de forţele Opoziţiei parlamentare.

Gălăţenii, neimplicaţi în incidente

Gălăţenii care au luat parte la acţiunea de protest s-au manifestat paşnic, fără să se afle în mijlocul evenimentelor neplăcute, în care protestatarii s-au „încăierat” cu forţele de ordine încercând să ajungă… nicăieri, potrivit reprezentanţilor sindicaliştilor prezenţi la Bucureşti.

„Oamenii sunt nemulţumiţi, iar reacţiile pe care unii le-au avut în timpul protestului sunt cât se poate de justificate. Nu am cunoştinţă ca în vreunul dintre incidentele înregistrate pe parcursul manifestării din Piaţa Constituţiei să fi fost implicat vreun gălăţean, din câte ştiu până acum. Nu pot spune, însă, lucrul acesta cu precizie. Ne aflăm în continuare aici şi aşteptăm rezultatul votului din Parlament şi nu putem şti care va fi reacţia mulţimii dacă moţiunea nu va trece”, ne-a spus Radu Nelu, reprezentatul FSS Metarom Galaţi, care a luat parte la acţiunea din Capitală.

Acesta a mai declarat că protestul, cu toate incidentele sale, a fost unul rezonabil dacă ne gândim la măsurile abrupte şi nefundamentate pe care Guvernul condus de către Emil Boc le-a luat până acum invocând criza economică.

„Noi, ca sindicalişti, simţim că ne-am făcut datoria. Ne-a ajuns cuţitul la os şi sperăm ca aceste proteste să fie înţelese aşa cum trebuie, iar guvernul să ia măsurile potrivite în astfel de situaţii, pentru că altfel va fi prea târziu”, ne-a mai spus sindicalistul de la Combinat.

Departe de furia mulţimii

La miting au luat parte şi sindicalişti de la Penitenciarul Galaţi. Radu Hilohe reprezentantul de la Galaţi al SNLP, a susţinut că în sectorul în care au protestat gardienii de la Penitenciarul Galaţi nu s-au înregistrat incidente. Mai mult, ne-a spus Hilohe, sindicaliştii de la SNLP au încercat să liniştească spiritele aprinse ale protestatarilor, iar cei 20 de reprezentanţi ai gardienilor de la Penitenciarul Galaţi au protestat respectând indicaţiile date de către organizatorii protestului.

Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în cazul pensionarilor plecaţi din Galaţi pentru a susţine din stradă moţiunea de cenzură. Constantin Ciucă, liderul Alianţei Pensionarilor din România 2007, a fost ieri la Bucureşti, alături de alţi 16 colegi. „Nu am reuşit să intrăm în Parlament. Am stat afară, în Piaţa Constituţiei. Dacă moţiunea nu va trece, sunt hotărât să intru în greva foamei, însă dacă domnul doctor Ichim (senator PNL), care m-a operat îmi va permite să fac asta. Nu am avut incidente”, ne-a mărturisit Ciucă.

Cristea Toader, liderul Alianţei Europensionarilor din România, a fost, la rândul său, la Bucureşti, alături de alţi 39 de colegi. În jurul orelor 17:30, aceştia plecaseră deja, înainte să afle rezultatul votului din Parlament. „Am plecat pentru că suntem obosiţi. Am stat o oră în faţă la Guvern şi am mers pe jos de la Arcul de Triumf la Parlament. Ne-am trezit la 4:00 dimineaţă. Avem lângă noi oameni de 70 - 80 de ani, ne-a şi plouat. Am protestat paşnic”, a conchis Toader.

http://www.viata-libera.ro/articol-Miting_national_cu_accente_de_Galati_2.html

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.