Jump to content

Grevă parţială în şcolile gălăţene


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Grevă parţială în şcolile gălăţene

Deşi profesorii afiliaţi la SIP anunţau săptămâna trecută că astăzi şi mâine vor pune lacăte pe porţile şcolilor, suspendând activitatea în semn de protest faţă de Guvern şi faţă de forma actuală a Legii Educaţiei, între timp spiritele s-au mai domolit.

La unele unităţi, dascălii au ales să se prezinte la cursuri. În alte locuri s-au decis ca astăzi să facă grevă japoneză, iar joi, când se asumă răspunderea pe Legea Educaţiei, să nu se vină deloc la şcoală. În alte unităţi, taman invers: miercuri nu se fac cursuri, joi – grevă japoneză.

Există şi o altă variantă: cei care au semnat pentru grevă, aflaţi în majoritate, nu se prezintă la cursuri, ceilalţi îşi vor ţine orele. A mai existat şi un alt răspuns din partea dascălilor: „Miercuri vom veni normal la şcoală şi vom decide dimineaţă ce vom face. Doar e un protest spontan, nu?” (Ana Daniela Cristea – directoare-adjunctă la „Elena Doamna”).

De remarcat însă că acolo unde au fost câţiva profesori care vor să-şi ţină cursurile, aceştia pot să o facă în timp ce, la unităţile unde greviştii au fost minoritari, ei au fost obligaţi să se prezinte la cursuri.

Din şcolile la care ne-am interesat, se vor ţine cursuri la CNMK, Economic, Saligny şi CFR. La Şcoala Nr. 12 se fac azi ore, dar mâine se pune lacătul la poartă. La „Marină”, 26 de profesori au semnat pentru protest, iar 13 îşi vor desfăşura normal cursurile.

De la conducerea SIP, ieri după-amiază nu am putut afla o situaţie: „Nu ştim care este procentul exact de adeziune la protest. Dar, am constatat că oamenii s-au răzgândit să suspende cursurile din cauza politicienilor care ne cheamă pe noi, sindicaliştii, să facem grevă. Au făcut cel mai mare rău posibil acţiunii sindicale. Oamenii nu vor să se lase manipulaţi de masa politică. Politicienii ne-au furat dreptul de a protesta în numele nostru, al nemulţumirilor noastre şi nu ale lor!”, ne explică vicepreşedinta SIP, Lidia Antoniu. Dincolo de acest motiv destul de serios, dascălii au ales să nu se ralieze protestului şi din cauza pierderilor la salariile deja mici, dar şi pentru faptul că s-au săturat ca în urma grevelor să nu se obţină nimic.

Date ceva mai concrete am obţinut de la Inspectoratul Şcolar Judeţean: „Ştiu doar despre 17 şcoli în care nu se învaţă, 31 în care oamenii fac grevă parţial. În 73 de unităţi cursurile se vor ţine. Nu am reuşit să chestionăm decât 121 de unităţi din totalul de 180 câte are judeţul. Vor mai fi şi lideri care pleacă la Bucureşti la miting. Nici noi nu ştim exact ce se va întâmpla. Vom monitoriza mai exact miercuri”, ne spune inspectorul general-adjunct, Onuţ Atanasiu.

http://www.viata-libera.ro/articol-In_scoli_partial_greva__2.html

Link to comment
Share on other sites

Şcoli care şi-au întrerupt astăzi activitatea

Iată mai jos situaţia cu şcolile care au întrerupt activitatea în această dimineaţă:

- Şcolile 2, 3, 9, 15, 25, 31, 38, 29, 40, 43 - între 90-100% dintre profesori au întrerupt activitatea didactică;

- Liceele Auto, Dunărea, Elena Doamna, Emil Racoviţă, Traian, Pedagogic, Palatul Copiilor, între 90-100% dintre profesori au întrerupt activitatea didactică;

- Nu au întrerupt activitatea profesorii de la şcolile 7, 10, 33;

- Celelalte şcoli nenominalizate mai sus au procente care variază între 50 şi 75% de cadre didactice care au încetat activitatea.

În judeţ, nu au activităţi unităţile şcolare din: Pechea, Fârţăneşti, Suceveni, Cavadineşti, Şiviţa, Hanu Conachi, Costache Negri, Tudor Vladimireascu, Chiraftei, Şendreni, Vânători, Oancea (între 90 şi 100% dintre cadre didactice).

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Profesorii_de_la_Grupul_-Elena_Doamna-_din_Galati-_Am_spart_paharul_pentru_ca_nu_mai_avem_dupa_ce_bea_apa_0_361164138.html

Link to comment
Share on other sites

Între 25 şi 60 la sută dintre profesori, în grevă

Cadrele didactice din mai multe unităţi şcolare din municipiul Galaţi se află, miercuri, în grevă, protestul urmând să continue şi joi, când este programată asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe Legea educaţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX. Datele referitoare la numărul profesorilor aflaţi în grevă diferă însă. Astfel, în timp ce liderii sindicali susţin că peste 60 la sută dintre dascăli au oprit lucrul, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al judeţului Galaţi spun că din cei aproape 7.200 de lucrători din învăţământ din judeţ, doar aproximativ 2.300 ar lua parte la protest. Inspectorul şcolar general adjunct Onuţ Atanasiu a declarat că datele pe care le deţine în momentul de faţă arată că, din totalul celor 7.191 de angajaţi din judeţ, doar 1.926 de profesori şi 397 de angajaţi din personalul nedidactic s-ar află în grevă.

Link to comment
Share on other sites

Protestul dascălilor va continua şi astăzi

Cine trecea ieri prin dreptul Colegiului Tehnic „Traian Vuia” (Auto) putea să audă de la poartă strigătul mut al dascălilor care şi-au agăţat necazurile pe garduri: „Salvaţi şcoala românească!”, „Deşteaptă-te române!”, „Nu suntem sclavi!”, „Protestăm, suntem demni, suntem fermi!” scria pe câteva pancarte la intrarea în şcoală. La această unitate de învăţământ toate cadrele didactice au suspendat cursurile ieri şi se vor afla în grevă şi astăzi.

Printre unităţile de învăţământ în care nu s-au făcut ieri deloc ore se numără Şcolile 2, 3, 9, 15, 25, 29, 31, 38, 40, Colegiul „Elena Doamna” (unde toţi profesorii au decis suspendarea cursurilor, după ce iniţial au intrat la cursuri), „Cuza”, „Racoviţă”, Pedagogic, iar din judeţ şcolile din Piscu, Fârţăneşti, Cuza Vodă, Costache Negri, Băleni, Vânători, Corod, Lieşti, Suceveni, Hanu Conachi şi Liceul din Tg. Bujor.

Doar cu o parte dintre profesori în grevă s-au aflat Şcolile 42, 28, 11, 19, 20, 26, 13, Liceul cu Program Sportiv, „Dunărea”, Grupul Şcolar de Marină, „Moţoc”, Grupul Şcolar din Bereşti, Colegiul Economic, „Asachi”, Liceul din Pechea şi şcolile din Cavadineşti, Nămoloasa, Şiviţa şi Palatul Copiilor.

La polul opus, în alte unităţi cursurile s-au ţinut normal: Şcoala Nr. 7, „Radu Negru”, CNMK, CFR, Şcolile din Oancea, Şendreni, Chiraftei şi şcolile din zona Tecuciului, afiliate la altă organizaţie sindicală.

O situaţie bizară am întâlnit la Grupul Şcolar „Sf. Maria”. Aici, deşi în jur de 50 la sută dintre profesori au semnat pentru protest, în final au sfârşit prin a intra toţi la cursuri:

Protestul va continua şi astăzi, când au anunţat că vor suspenda cursurile şi alte şcoli.

http://www.viata-libera.ro/articol-Protest_pentru_demnitate.html

Link to comment
Share on other sites

Profesorii gălăţeni n-au intrat la ore

Aproape 6.000 dintre cei 8.000 de dascăli din judeţul Galaţi au continuat protestele începute miercuri dimineaţă. Oamenii au întrerupt lucrul şi au trimis elevii acasă. Ei spun că nu este vorba despre o grevă, ci de un protest spontan, ca reacţie la indiferenţa guvernanţilor faţă de problemele din învăţământ. La Colegiul Tehnic „Traian Vuia", pe poarta de la intrare au fost afişate mai multe bannere cu texte precum „Nu suntem sclavi" sau „Salvaţi şcoala românească".

La Colegiul „Elena Doamna", cei 100 de profesori s-au adunat în cancelarie şi au refuzat să intre la ore. Liderul de sindicat de aici, profesoara Denisa Dorin, ne-a spus că nu este vorba despre o grevă propriu-zisă. „Am decis spontan să protestăm. Subfinanţarea învăţământului este principala noastră problemă. Noul statut al cadrelor didactice ne limitează drepturile şi ne cresc îndatoririle. Legile sunt negândite. Mâine (vineri - n.r.) revenim la ore", a spus profesoara.

Există însă şi dascăli care au ţinut cursurile. Este cazul celor de la Movileni şi Independenţa, care spun că au ţinut orele de teamă să nu li se taie din salarii, aşa cum s-a întâmplat la precedentele proteste.

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Galati-_Profesorii_galateni_n-au_intrat_la_ore_0_361764453.html

Link to comment
Share on other sites

Protestul îi costă pe profesori 10% din leafă

După ce în iulie au pierdut un sfert din salariu, „la grămadă" cu najoritatea bugetarilor, profesorii gălăţeni sunt la un pas să mai piardă încă 10% ca urmare a protestelor de miercuri şi joi. „Din păcate, întreruperea activităţii de zilele trecute s-ar putea să-i coste pe angajaţii din învăţământ o nouă scădere a salariilor. Cam 10% estimăm noi, pentru că o zi de muncă înseamnă cam 5% din salariu. Asta pentru că nu mai au când să recupereze orele pierdute, decât doar să-şi cheme copiii la şcoală sâmbătă (nr. - astăzi) şi duminică", ne-a declarat inspectorul general adjunct Onuţ Atanasiu.

Profesorii nu par însă prea supăraţi pentru această pierdere. „Noi trebuie să ne asumăm această pierdere, ca un efect al grevei. Moral, oamenii n-ar trebui plătiţi pentru aceste zile, decât dacă Inspectoratul Şcolar ne va cere să recuperăm materia pierdută. Atunci, va trebui să ne plătească la ore suplimentare", spune preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Constantin Ciosu.

Deja, mulţi profesori şi-au declarat intenţia de a recupera o zi din cele două pierdute astăzi, dar există şi dascăli care nu vor sub nicio formă să recupereze. „Adică femeia aceea de la Caracal poate să stea de mai bine de două luni în greva foamei pentru nişte drepturi care-i sunt încălcate, iar eu nu pot să renunţ la salariul pedouă zile?" se întreabă retoric vicepreşedintele SIP Galaţi, Lidia Antoniu.

Constantin Ciosu merge mai departe şi, în spiritul protestului de zilele trecute, dar şi al nemulţumirilor din ultimul timp, îi îndeamnă pe dascăli să renunţe la 10 din cele 40 de ore care înseamnă norma didactică pe o săptămână, la fel cum Guvernul le-a tăiat 25% din salariu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Protestul_ii_costa_pe_profesori_10-_din_leafa_0_362963797.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.