Jump to content

Lică Pletosu - cel mai temut tâlhar din Galaţi şi Brăila


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Lică Pletosu cere două milioane de euro pentru că ar fi fost arestat ilegal

Lică Pletosu, condamnat la 14 ani de puşcărie după ce a terorizat şi tâlhărit 13 femei, acuză justiţia că a a fost arestat ilegal. În 2001, el a fost reţinut de un procuror, deşi legislaţia CEDO, recunoscută de ţara noastră din 1996, stipula că arestările sunt decise de judecători.

Proces inedit la Tribunalul Galaţi. Lică Pletosu (42 de ani), supranumit „Umbra" pentru că îşi lovea victimele pe la spate şi le fura apoi bijuteriile, a dat statul român în judecată şi cere daune morale de două milioane de euro. Supărarea gălăţeanului condamnat pentru tâlhărie este legată de faptul că mandatul de arestare emis pe numele său în 2001 a fost semnat de un procuror şi nu de un judecător.

„As" în legislaţie CEDO

Din 2001 până în prezent, Lică Pletosu a avut suficient timp în închisoare să se documenteze cu privire la legislaţia europeană în materia apărării drepturilor omului. „România a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în 1994. Conform articolului 5, punctul 3 din Convenţie, mandatul de arestare nu poate fi emis decât de către un judecător iar la noi, până în 2003, mandatul era emis de procuror, ceea ce este profund nelegal faţă de prevederile CEDO", susţine Lică Pletosu.

Bărbatul este cunoscut ca cel mai temut tâlhar din Galaţi şi Brăila, fiind responsabil de comiterea mai multor infracţiuni cu violenţă şi în fosta Iugoslavie. Pletosu a fost condamnat de Tribunalul Galaţi, în 2002, la 14 ani de închisoare pentru tâlhărie. La „palmaresul" său greu de egalat se adaugă o condamnare a justiţiei iugoslave, care i-a aplicat o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru jaf cu mână armată, iar în România a stat după gratii pentru furt calificat şi tentativă la viol. Lică Pletosu a devenit "celebru" după ce a terorizat femeile din Galaţi şi Brăila în perioda decembrie 2000 -februarie 2001. El a fost prins după ce a comis 13 tâlhării, iar unele dintre victimele sale au rămas cu sechele pentru tot restul vieţii. O brăileancă, profesoara Gagniuc, a fost torturată de bărbat înainte de a i se fura bijuteriile. Femeia a avut nevoie de aproape o săptămână de îngrijiri medicale la spitalul din Brăila, cât şi la Bucureşti.

Un om aparent normal

Adolescentul Lică Pletosu n-a dat semne ca ar avea vreo suferinţă psihică, n-a fost complexat, nu i-a lipsit afectiunea părinţilor, chiar dacă tatăl său a fost ceva mai dur cu el, dar nu-l pedepsea fizic. Lică s-a înţeles bine cu fratele său, Gabriel, care îi era un prieten de nădejde. Ieşeau împreună, se distrau la fel ca toţi tinerii. Nimic nu ar fi justificat aprecierea că este violent. După stagiul militar într-o unitate de Pompieri, din Caracal, Lică s-a schimbat foarte mult. Ce l-ar fi putut determina să devină tâlharul supranumit "Umbra", nu pot spune nici mama şi nici fratele lui.

Parchetul se apără

Reprezentanţii Ministerului Public susţin că nu au comis nici o ilegalitate la momentul emiterii mandatului de arestare pe numele lui Lică Pletosu. „Procurorul nu a făcut altceva decât să respecte legislaţia română în vigoare atunci", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, procurorul Marcel Codiţă.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Exclusiv-Cel_mai_faimos_talhar_din_Galati_si_Braila_cere_statului_doua_milioane_de_euro_0_361163977.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cel mai cunoscut tâlhar din Galaţi şi Brăila are patru procese de paternitate

Lică Pletosu, condamnat în 2002, la 14 ani de puşcărie după ce a tâlhărit 13 femei, a fost dat în judecată de două gălăţence pentru stabilirea paternităţii. Culmea, la rândul lui, bărbatul a iniţiat alte două acţiuni de stabilire a paternităţii, toate procesele fiind deschise în 2010 la Judecătoria Lieşti. Pe rolul aceleiaşi instanţe au mai fost înregistrate o revendicare imobiliară şi o acţiune în pretenţii împotriva Poştei Române, ale aceluiaşi tâlhar Lică Pletosu.

Explicaţia avalanşei de procese este relativ simplă. "Pletosu este unul dintre deţinuţii care se plimbă. Dă în judecată diverse persoane ca să iasă din Penitenciar. Nu toate acţiunile sunt totuşi deschise de el. Este posibil să fie realizate chiar de către alţi deţinuţi care vor să scape de el din Penitenciar", ne-a declarat judecătorul Emil Borza, preşedintele Judecătoriei Lieşti.

Lică Pletosu a fost condamnat şi de justiţia iugoslavă la 11 ani de închisoare pentru jaf cu mână armată, iar în România a ajuns după gratii pentru furt calificat şi tentativă la viol.

Recent, Lică Pletosu s-a făcut din nou remarcat după ce a dat în judecată şi Statul român, cerând daune morale de două milioane de euro. Supărarea gălăţeanului este legată de faptul că mandatul de arestare emis pe numele său în 2001 a fost semnat de un procuror şi nu de un judecător.

Lică Pletosu, ca de altfel niciun alt deţinut, nu vor mai putea deschide astfel de procese de acum încolo. "Mica reformă în justiţie ne permite să trimitem cererile lor înapoi la locurile de deţinere, unde se vor face anchete administrative. Deci, procesele nu vor mai fi înregistrate şi se vor reduce foarte mult costurile", ne-a declarat judecătorul Emil Borza.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Exclusiv-Cel_mai_cunoscut_talhar_din_Galati_si_Braila_are_patru_procese_de_paternitate_0_388161238.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Justiţia respinge cererea celui mai faimos tâlhar din Galaţi privind plata de daune morale

Bărbatul, condamnat la 14 ani de puşcărie în 2002 după ce a tâlhărit 13 femei din Galaţi şi Brăila, a cerut două milioane de euro pentru că i s-ar fi încălcat drepturile. Lică Pletosu susţine că în 2001 a fost arestat de un procuror, fapt ce ar contravine CEDO, care stipulează că o asemenea măsură nu poate fi luată decât de un judecător. Lică Pletosu (42 de ani), supranumit „Umbra" pentru că îşi lovea victimele pe la spate şi le fura apoi bijuteriile, a dat statul român în judecată şi cere daune morale de două milioane de euro. Supărarea gălăţeanului condamnat pentru tâlhărie este legată de faptul că mandatul de arestare emis pe numele său în 2001 a fost semnat de un procuror şi nu de un judecător.

Zilele trecute Tribunalul Galaţi a respins cererea acestuia privind acordarea de daune morale.

Parchetul se apără

Reprezentanţii Ministerului Public susţin că nu au comis nici o ilegalitate la momentul emiterii mandatului de arestare pe numele lui Lică Pletosu. "Procurorul nu a făcut altceva decât să respecte legislaţia română în vigoare la momentul respectiv", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, procurorul Marcel Codiţă.

Lică Pletosu mai are posibilitatea să atace cu recurs hotărârea Tribunalului la Curtea de Apel Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Justitia-respinge-cererea-Galati-privind_0_467353345.html

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Cel mai temut tâlhar din Galaţi şi Brăila a fost eliberat din puşcărie

Lică Pletosu, condamnat la 14 ani de puşcărie, în 2002, după ce a tâlhărit 13 femei din Galaţi şi Brăila, este liber. Judecătoria Brăila a admis cererea de eliberare condiţionată a lui Lică Pletosu, iar tâlharul se poate reapuca de ce ştie să facă mai bine. Adică să lovească femeile până la inconştienţă şi să le fure bijuteriile sau banii.

Fostul condamnat a avut tupeul să dea în judecată statul român, în 2011, şi să ceară daune de două milioane de euro pe motiv că i s-au încălcat drepturile. Lică Pletosu susţinea atunci că mandatul de arestare emis pe numele său, în 2001, a fost semnat de un procuror şi nu de un judecător, aşa cum cerea legea. Iată ce limbaj “dezvoltase” infractorul în puşcărie, legat de apărarea drepturilor omului: "România a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în 1994. Conform articolului 5, punctul 3 din Convenţie, mandatul de arestare nu poate fi emis decât de către un judecător iar la noi, până în 2003, mandatul era emis de procuror, ceea ce este profund nelegal faţă de prevederile CEDO". Tribunalul şi apoi Curtea de Apel Galaţi au respins solicitarea lui Lică Pletosu.

Deschidea procese ca să iasă din Penitenciar

Tâlharul a devenit cunoscut şi peste graniţă, după ce a comis mai multe infracţiuni cu violenţă în fosta Iugoslavie. Lică Pletosu a fost condamnat la o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru jaf cu mână armată, iar în România a fost trimis după gratii pentru furt calificat şi tentativă de viol. “Celebritatea” şi-a câştigat-o, însă, în perioada decembrie 2000-februarie 2001, atunci când a comis o serie de tâlhării în Galaţi şi Brăila, prin care a terorizat femeile şi a pus pe jar autorităţile, care nu mai reuşeau să îi dea de urmă. Multe dintre victimele sale au rămas cu sechele pe viaţă, în urma violenţelor de nedescris la care au fost supuse de tâlhar. O profesoară din Brăila a avut nevoie de o săptămână de îngrijiri medicale, pentru a-şi reveni după ce a fost torturată minute în şir de Lică Pletosu, deoarece bijuteriile pe care i le furase nu fuseseră de ajuns. Pentru că viaţa la puşcărie nu îl prindea prea bine, Lică Pletosu s-a gândit că ar fi cazul să se folosească din nou de lege pentru a mai ieşi din celulă. Aşa că a deschis mai multe procese de paternitate, la Judecătoria Lieşti, chemând în judecată diverse femei, care, evident, nu auziseră în viaţa lor de acest individ.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Cel mai periculos tâlhar din Galaţi a semănat groază şi în Elveţia. Infractorul a fost condamnat la 16 ani de închisoare şi vrea să fie transferat în ţară

Lică Pletosu (48 de ani), supranumit „Umbra“, pentru că îşi lovea victimele pe la spate şi le fura apoi bijuteriile, va fi transferat în România, la cerere, pentru a executa o pedeapsă de 16 ani de închisoare, la care a fost condamnat de justiţia elveţiană pentru tentativă la omor, tâlhărie, furt, violare de domiciliu şi distrugere.

La patru ani de când Lică Pletosu (48 de ani), cel mai temut tâlhar din Brăila şi Galaţi, a fost eliberat din închisoare, infractorul reapare în atenţia opiniei publice. Pe 12 august 2016, Curtea de Apel Galaţi a admis o cerere venită din partea Curţii de Apel a cantonului Basel-Stadt din Elveţia. Judecătorii elveţieni l-au condamnat pe Lică Pletosu la 16 ani de închisoare pentru tentativă la omor, tâlhărie săvârşită în cadrul unui grup infracţional, furt, violare de domiciliu şi distrugere. Tâlharul a cerut să îşi continue executarea pedepsei într-o închisoare din România, după ce a început executarea acesteia, la 21.06.2013, în Elveţia. „Noi am înaintat Curţii de Apel Galaţi solicitarea venită din partea justiţiei elveţiene, astfel încât instanţa să decidă dacă Lică Pletosu poate sau nu să îşi execute pedeapsa în România. Asta este procedura“, a declarat procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Marcel Codiţă. Între timp Curtea de Apel Galaţi s-a pronunţat, astfel încât Lică Pletosu urmează să fie adus în România.

Lică Pletosu este responsabil de comiterea mai multor infracţiuni cu violenţă şi în fosta Iugoslavie. Gălăţeanul a fost condamnat de Tribunalul Galaţi, în 2002, la 14 ani de închisoare pentru tâlhărie. La „palmaresul“ său se adaugă o condamnare a justiţiei iugoslave, care i-a aplicat o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru jaf cu mână armată, iar în România a stat după gratii anterior pentru furt calificat şi tentativă la viol.

Lică Pletosu a devenit celebru după ce a terorizat femeile din Brăila şi Galaţi în perioada decembrie 2000-februarie 2001. Pletosu a fost prins în cele din urmă, după ce a comis 13 tâlhării. O brăileancă, profesoara Gagniuc, a fost torturată de bărbat înainte de a i se fura bijuteriile. Femeia a avut nevoie de aproape o săptămână de îngrijiri medicale la Brăila şi la Bucureşti pentru a-şi reveni.

În 2010, Lică Pletosu a ajuns din nou în atenţia opiniei publice, după ce a dat statul român în judecată şi a cerut daune morale de două milioane de euro. Supărarea gălăţeanului condamnat la acel moment pentru tâlhărie era legată de faptul că mandatul de arestare emis pe numele său în 2001 a fost semnat de un procuror, şi nu de un judecător. În martie 2012, Lică Pletosu era eliberat din închisoare în urma unei decizii a Judecătoriei Brăila, iar la scurt timp i s-a pierdut urma, urmând să lovească în Elveţia.

Lică Pletosu va ieşi din închisoare pe 20.06.2029.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.