Jump to content

Închisoare pentru un falsificator de valută gălăţean


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Închisoare pentru un falsificator de valută gălăţean

Cătălin Dobrin Capmare, de 30 de ani, din Bîra si Gheorghită Valentin Vîlcu, de 26 de ani, din Galati au fost găsiti vinovati de punere în circulatie de valută contrafăcută. Judecătoria Piatra Neamt i-a condamnat ieri la cîte trei ani si jumătate de detentie. Deocamdată numai Capmare este în arest, iar Vîlcu, desi a fost o perioadă încarcerat, ulterior si-a cîstigat libertatea. De la primul inculpat instanta a dispus confiscarea a două bancnote de 20 de euro false, iar de la Vîlcu, 15 bancnote. Fiecare din cei doi va achita cheltuieli judiciare de cîte 11 milioane lei vechi.

Ei au fost inculpati de procurorii DIICOT Neamt în mai 2010 sub acuzatia de aderare si constituirea unui grup infractional, contrafacere de monedă si înselăciune. Se pare că inculpatii fac parte dintr-o retea mai mare, deoarece aceleasi bancnote de 20 de euro, cu aceeasi serie, au fost depistate si în alte zone ale tării. Se pare că banii provin din Italia de unde ori au fost adusi de Vîlcu, ori au fost obtinuti cu ajutorul retelei din care se presupune că s-au „alimentat“. Conform anchetei, Vîlcu a fost plecat în Italia de unde a revenit în martie 2010. La el avea banii din salariul primit de la patronul străin, în total 1.100 de euro, în bancnote de 20 si 100 de euro. Chiar dacă hîrtiile de 20 de euro erau toate contrafăcute si toate aveau aceeasi serie, Vîlcu a sustinut că nu a stiut acest lucru. Cu toate acestea niciodată nu a schimbat euro la case de schimb sau bănci, ci a ales mediul sătesc. Se stia de mai mult timp cu Capmare, astfel încît după revenirea din străinătate s-a aciuat la el, în Bîra. S-au cinstit deseori la cîrciumile din sat si pentru că nu aveau bani, au cerut unui minor să facă cum stie si să schimbe trei bancnote de 20 de euro, în lei. Patronul unui bar a dat pentru hîrtiile fără valoare 2,2 milioane lei vechi. Alte plasări au mai avut loc în Zănesti, Piatra Neamt si Buhusi. Nimeni nu si-a dat seama de teapă pînă ce unul din cei păcăliti a vrut să schimbe valuta de la infractori, la bancă. La perchezitie asupra învinuitilor s-au găsit mai multe bancnote străine măsluite. S-a stabilit că falsul a fost realizat prin tipărire, redarea filigranului stratificat si a firului de sigurantă fiind realizată cu ajutorul unor cerneluri fluorescente, iar imprimarea în relief se făcea prin microplierea hîrtiei. Initial numai Vîlcu a fost arestat iar Capmare a rămas în libertate cu interdictia de a părăsi tara. De bucurie, acesta din urmă nu s-a putut abtine, si a dirijat circulatia în Bîra, cu o puscă. A ajuns după gratii unde se odihneste si acum. Sentinta nu este definitivă si poate fi atacată de oricare din părtile interesate.

http://www.monitorulneamt.ro/stiri/?editia=20101028&pagina=1&articol=27091

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Pedepse reduse pentru falsificatorii de valută

Cei doi inculpati din dosarul bancnotelor de 20 de euro măsluite au scăpat de cîte sase luni de detentie după ce au atacat sentinta Judecătoriei Piatra Neamt, la Tribunal. Căile de atac au fost admise si pedepsele au intrat putin la apă. Cătălin Dobrin Capmare, de 30 de ani, din Bîra si Gheorghită Valentin Vîlcu, de 26 de ani, din Galati vor executa cîte trei ani de închisoare, în loc de trei si jumătate, cît le dăduse prima instantă.

Sentinta Tribunalului de miercuri, 23 martie, nu este definitivă.

http://www.monitorulneamt.ro/stiri/?editia=20110325&pagina=1&articol=28464

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Trei ani cu suspendare pentru gălăţeanul Vîlcu

Judecătorii din cadrul Curtii de Apel Bacău au dat sentinta finală în dosarul bancnotelor de 20 de euro măsluite. Cătălin Dobrin Capmare, de 30 de ani, din Bîra, are de executat o pedeapsă de trei ani de închisoare. În acelasi dosar s-a admis recursul lui Gheorghită Valentin Vîlcu, de 26 de ani, din Galati, iar pentru acesta sentinta de trei ani de detentie cu executare s-a transformat în una cu suspendare.

Ei au fost găsiti vinovati de punere în circulatie de valută contrafăcută. Initial, judecătorii pietreni au dat sentinte cu jumătate de an mai mari, pedepse care au fost diminuate la Tribunalul Neamt. Cei doi au fost inculpati de procurorii DIICOT Neamt în mai 2010 sub acuzatia de aderare si constituire a unui grup infractional, contrafacere de monedă si înselăciune.

monitorulneamt.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.