dcp100168 Posted January 26, 2008 Posted January 26, 2008 Mâhniri de tânăr intelectual "LA NOI, TOTUL SE PETICEŞTE" La 23 de ani, după un an petrecut la studii la Universitatea de Stat, "M.V. Lomonosov" în Rusia şi facultatea de Filozofie la Galaţi, Daniel Gheorghiu lucrează astăzi în Ministerul Apărării. Tânărul a fost unicul student est‑european şi singurul român din ultimii zece ani care a frecventat aceste cursuri. Merită să aflaţi cum gândeşte un tânăr care a putut observa două sisteme, cel rusesc şi cel românesc, şi care îi sunt speranţele de viitor. ‑ Cum ţi se pare politica noastră externă şi internă? ‑ În lumina proiectelor energetice grandioase stabilite la Sofia odată cu vizita lui Putin, România, prin contrast, riscă să dispară de pe harta energetică a Europei. În timp ce bulgarii îşi pregătesc contracte din care o să trăiască bine şi strănepoţii lor şi vor încasa miliarde de dolari pentru că închiriază pământul bulgăresc pentru gazoductele şi oleoductele ruseşti, noi continuăm cu aceeaşi viermuială naţională ‑ certuri şi neînţelegeri penibile şi păguboase ale liderilor, băşcălie de doi lei, prost gust şi o rea‑voinţă de neîntâlnit poate în alt colţ al lumii, şi mai ales un autodispreţ mizerabil care circulă de la nivelul cel mai înalt până la românii din starea a treia (termenul din ancien regime e potrivit). Observ cu groază, pe măsură ce petrec mai mult timp în mediul în care lucrez acum, câtă debandadă este în instituţii, în mass‑media, în atitudinea oamenilor etc. ‑ Care ar fi problema esenţială? ‑ La noi nimeni nu are gândire globală la nivel de instituţii ‑ nici cea mai elementară coeziune... niciun fel de viziune. Dacă mi‑a zis Andrei (din MAE) că nu avem niciun fel de politici coerente faţă de Republica Moldova sau Rusia! La noi, totul se peticeşte ‑ de la străzi şi pasaje, educaţie, cultură, politici publice, justiţie, totul e un petic de o stofă proastă ‑ fără o viziune globală, raţională. Mi se confirmă din numeroase direcţii ceea ce demult suspectam: suntem un popor lipsit de solidaritate naturală, incapabil de coeziune. Toţi fără excepţie mi‑au confirmat în mod fatal asta ‑ de la lecţiile de istorie cu Mihai Viteazu, la propriii colegi de facultate etc. Mai nasol este că dacă noi cu toţii credem că nu se poate schimbă nimic, atunci cu siguranţă nu se va schimba nimic. "Trăim într‑o lume pe care ne‑o creăm noi singuri". Devii ceea ce gândeşti ‑ am constatat asta cu propriii mei ochi şi e ştiinţific verificat ‑ obişnuinţele de gândire sunt programări neuronale. Dacă îţi repeţi întruna că eşti prost, atunci chiar devii un ignorant... ‑ Bun, şi care crezi că va fi viitorul tău? Nu‑ţi place în Ministerul Apărării? ‑ Este bine aici, dar deşi de multe ori e dificil să faci faţă unor sarcini, e un mediu "sănătos" (cu carenţele sale, evident) şi îmi însuşesc deprinderi de lucru folositoare şi pentru viitor. În definitiv, este vorba de o elită, alcătuită din oameni capabili şi prietenoşi, cred că nimeni din cunoscuţii mei nu a penetrat până la un nivel aşa de... inedit. Ştiu că sunt un tip norocos, aşa că îmi văd de treaba mea, fără prea multă vorbărie. Ştiu că nu am arătat până acum decât zece la sută din câte puteam să fac până în prezent şi timpul trece. Nu ştiu cât de mult voi sta aici, pentru că simt că alta e vocaţia şi menirea mea. Până una alta mă bucur că am devenit util şi mă descurc, iar cu colegii mei mă înţeleg şi comunic excelent. Sacrificiile nu sunt mici, cheltuieşti destulă energie fizică şi psihică, dar acum îmi permit pentru că dispun de ambele din plin şi mai sunt pe deasupra şi motivat de o muncă cu sens. Este un antrenament, per total, benefic. Pasul următor pe care îl voi face ‑ poate în septembrie 2008, poate în 2009, va fi străinătatea. Nu am de ales. * Daniel Gheorghiu este fiul politologului Costel Gheorghiu, parlamentar de Galaţi pentru trei mandate, conferenţiar la Colegiul Naţional de Apărare, fost raportor NATO pentru Bosnia-Herţegovina. http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=21659 Toată lumea vrea să plece din România
fatfrumos47 Posted January 26, 2008 Posted January 26, 2008 Devii ceea ce gindesti-spune tanarul - E valabil pe intreaga planeta,pentru fiecare fiinta umana. :idea:
Relu Posted January 26, 2008 Posted January 26, 2008 În lumina proiectelor energetice grandioase stabilite la Sofia odată cu vizita lui Putin, România, prin contrast, riscă să dispară de pe harta energetică a Europei. În timp ce bulgarii îşi pregătesc contracte din care o să trăiască bine şi strănepoţii lor şi vor încasa miliarde de dolari pentru că închiriază pământul bulgăresc pentru gazoductele şi oleoductele ruseşti, noi continuăm cu aceeaşi viermuială naţională ‑ certuri şi neînţelegeri penibile şi păguboase ale liderilor, băşcălie de doi lei, prost gust şi o rea‑voinţă de neîntâlnit poate în alt colţ al lumii, şi mai ales un autodispreţ mizerabil care circulă de la nivelul cel mai înalt până la românii din starea a treia (termenul din ancien regime e potrivit).Citind cele de mai sus, iar mi-a revenit în gură acel gust amar ... :cry: Chiar atât de cretini şi de mărginiţi pot fi politicienii noştri?La noi, totul se peticeşte ‑ de la străzi şi pasaje, educaţie, cultură, politici publice, justiţie, totul e un petic de o stofă proastă ‑ fără o viziune globală, raţională. Mi se confirmă din numeroase direcţii ceea ce demult suspectam: suntem un popor lipsit de solidaritate naturală, incapabil de coeziune. Toţi fără excepţie mi‑au confirmat în mod fatal asta ‑ de la lecţiile de istorie cu Mihai Viteazu, la propriii colegi de facultate etc.Perfect adevărat. Vă recomand să citiţi Reacţionarul, de Paul Everac, Editura Românul 1992.
Nikita Posted January 28, 2008 Posted January 28, 2008 E simplu sa critic. Ar fi mai constructiv sa veniti si cu solutii. Nu vom schimba nimic daca doar criticam si aruncam cu noroi de pe margine. Esti tanar implica-te, elaboreaza strategii, gandeste si construieste ceva (acolo la nivelul la care te zbati tu). Daca ne-am schimba putin atitudinea asta paguboasa, putin cate putin s-ar construi mai mult. Stiu ca nu e simplu. E vorba de un intreg sistem. Dar daca toti vom tacea sau doar ne vom plange fara sa actionam nu se va schimba nimic in tara asta. Tara, in care au crescut oameni cu nimic mai prejos decat alte natii. Ar trebui lansat un program educational la scara nationala care sa ajute romanii sa-si recapete demintatea nationala, sa-i faca sa munceasca, sa gandeasca si sa se simta demni.
Relu Posted January 28, 2008 Posted January 28, 2008 Cu toţii criticăm. Dacă n-ar exista ea, critica, cum s-ar mai deştepta conştiinţe? Necazul e altul. Există oameni care chiar se implică să schimbe lucrurile de pe un făgaş obosit. Sunt oameni cărora chiar le reuşeşte acest lucru. Sunt chiar printre oamenii de lângă noi. Dar rămân într-un anonimat pentru că unii ar trebui să plece, să le facă loc lor, celor cu adevărat competenţi. Ori asta nu se poate! S-au scremut din greu, o viaţă întreagă, să ocupe o poziţie şi acum să vină un neica-nime' să le ia locul? Nu dom'ne, nu se poate aşa cu una cu două! Mai vedem, mai aşteptăm ... că poate, poate ...Şi mai e ceva. În ţara asta, munca nu e respectată.
Recommended Posts