Jump to content

O clădire şi mai mulţi proprietari pe Bălcescu 17


dcp100168
 Share

Recommended Posts

O clădire şi mai mulţi proprietari pe Bălcescu 17

Pe strada Bălcescu nr. 17 există o clădire cu etaj, la parterul căreia se află trei spaţii comerciale. Cele trei spaţii au fost cumpărate în anul 2005 de proprietarele firmelor care îşi au acolo sediile. „Am cumpărat de la Primărie, am dat pe fiecare spaţiu câte un miliard de lei vechi şi când am cumpărat ni s-a spus că imobilul nu este revendicat. Acum s-a trezit unul, a apărut aşa, peste noapte, ca mătuşa Tamara, cu acte fabricate cred, că a fost a lui casa şi o revendică. Şi uite-aşa am ajuns să ne judecăm, după ce am cumpărat de bună credinţă spaţiile!”, ne-au spus în cor femeile.

Mai nou, femeile sunt chemate în instanţă de moştenitorul clădirii, Michael Davidson, care cere anularea actelor de vânzare-cumpărare. „Am câştigat la Judecătoria Galaţi, dar au atacat sentinţa la Tribunal. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă până la urmă. Acest moştenitor a mai dat în judecată şi Primăria, dar, conform sentinţei judecătoreşti, a pierdut. Instanţa spune că domnul Davidson nu a depus în termen cererea de retrocedare. Cu toate acestea, Davidson a fost pus în posesie pe etajul întâi al clădirii”.

Ce spune Primăria?

Am luat legătura cu serviciul revendicări din Primăria Galaţi pentru a încerca să lămurim situaţia. „Domnul Michael Davidson a depus o notificare în 2001, având ca obiect retrocedarea imobilelor situate în Galaţi străzile Mavramol, Tecuci, Română şi Braşoveni, fără a fi indicate şi numerele poştale. În cuprinsul acestei notificări, revendicatorul a menţionat faptul că nu cunoaşte cine este deţinătorul actual al acestor clădiri şi a precizat în mod expres că îşi rezervă dreptul de a depune dovezile referitoare la modul de preluare pe măsura obţinerii informaţiilor de la Arhivele Naţionale. În 2003, domnul Davidson a depus, în sprijinul cererii sale, patru contracte de vânzare-cumpărare printre care se regăseşte şi cel privitor la imobilul indicat iniţial sub denumirea veche a străzii, respectiv Mavramol, devenită ulterior G-ral Berthelot şi apoi N. Bălcescu”, ne-a explicat domnul Maricel Gurzu.

La judecată…

Michael Davidson a depus în 2007, la Tribunalul Galaţi, o acţiune împotriva Primăriei, prin care cerea restituirea imobilului din Bălcescu nr. 17, în baza Legii 10/2001. După analizarea tuturor actelor depuse de reclamant la dosar, judecătorii au decis că Michael Davidson nu a depus în termen cererea de retrocedare. Astfel, prin sentinţa 58, magistraţii au respins acţiunea şi, au decis că Davidson nu are nici un temei legal să ceară clădirea în cauză. Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Galaţi, dar în septembrie 2008 procesul a fost suspendat.

„Michael Davidson a ales să îşi rezolve problema pe cale administrativă. Noi l-am pus în posesie pentru etajul clădirii, urmând să se rezolve şi problema parterului”, spune domnul Gurzu. Interesant este faptul că atunci calea administrativă a părut mai simplă decât cea din justiţie. Adică, oameni suntem şi ne înţelegem?

Problema parterului, după cum susţine domnul Gurzu, se va rezolva în instanţă, acolo unde este un proces pe rol.

A cui e vina?

Problema retrocedării a fost cumva lămurită: s-a depus în termen cererea de retrocedare, aşa că omul a intrat în posesia etajului clădirii. Cum rămâne cu parterul? Cele trei spaţii au fost cumpărate în 2005, când un funcţionar din Primărie a spus că imobilul nu este revendicat. „În condiţiile în care la dosar nu exista o corespondenţă de număr poştal, Comisia de analiză a notificărilor nu avea cum să solicite, la momentul respectiv, Direcţiei Economice din cadrul Primăriei, fişa mijlocului fix privind acel imobil pe care îl aveam în patrimoniu”, se explică într-o notificare trimisă de Primărie către Prefectură.

Adică, în 2005, când spaţiile au fost cumpărate nu se făcuse încă legătura dintre imobilul revendicat şi cel aflat în discuţie. După doi ani de la depunerea actelor la dosar, Primăria Galaţi a vândut nişte spaţii doar pentru că pe documente erau trecute două denumiri diferite, care făceau referire la una şi aceeaşi stradă. „A fost o greşeală din partea unui funcţionar. Dar nici doamnele care au cumpărat nu s-au interesat pe cont propriu să vadă dacă acel imobil este sau nu revendicat. Nu şi-au dat interesul, aşa că nu putem da vina numai pe Primărie. Se întâmplă să se facă şi greşeli, dar asta e. Aşteptăm să vedem ce decide instanţa şi apoi vom vedea cum rezolvăm problema. Dacă instanţa decide că se anulează actele de vânzare-cumpărare, atunci îi vom retroceda domnului Davidson şi parterul, dacă nu îi vom da despăgubiri pentru acea parte din clădire”, explică Maricel Gurzu.

Cumpărătoarele îşi pot recupera banii

Şi cu doamnele care au făcut împrumut la bancă pentru a cumpăra spaţiile cum rămâne? Răspunsul vine tot de la domul Gurzu: „Ele pot veni şi acum să depună cerere să îşi recupereze banii, eventual şi cu dobândă. Dar, ca să le putem da banii, trebuie să depună cerere şi să se anuleze acele acte de vânzare-cumpărare. La fel, dacă pierd în instanţă, trebuie să depună cerere şi li se vor da, cu siguranţă, banii”.

Rămâne aşadar ca instanţa de judecată să se pronunţe şi apoi să se rezolve, într-un fel sau altul, situaţia celor care au cumpărat la parter. Dar, cum rămâne cu faptul că imobilul a fost „înzestrat” mai nou cu bulină roşie? Adică este propus spre demolare?

„Păi aşteptăm să se lămurească situaţia din justiţie şi, apoi, proprietarul trebuie să îşi facă singur consolidarea clădirii. Ştim că la etaj sunt nişte chiriaşi (n.r. foştii chiriaşi ai Primăriei, actualmente ai domului Davidson), care au devastat locul, dar, acum, domnul Davidson trebuie să decidă dacă va consolida sau va dărâma. La fel se va întâmpla şi la parter”, conchide Maricel Gurzu.

Va plăti totuşi cineva pentru încurcătura creată? Se pare că nimeni, pentru că „se întâmplă şi greşeli”. Pentru care plătesc oameni nevinovaţi. Care nu iau leafă de la Primărie pentru a ţine ordine în hârtii. Şi nici nu trebuie să verifice ce clădiri sunt retrocedate sau nu. Cineva primeşte salariu pentru treaba asta din 2001 încoace. Ca să nu mai amintim că o hotârâre judecătorească spune că domnul Davidson n-a depus cererea în termen iar Primăria, generoasă, spune altceva. Şi retrocedează clădirea, după care îi pune şi bulină roşie ca să fie tacâmul complet.

Între timp, trei femei sunt purtate pe drumuri fără a avea vreo vină în afară de aceea că au fost de bună credinţă.

http://www.viata-libera.ro/articol-O_cladire_si_mai_multi_proprietari_pe_Balcescu_17_2.html

Link to comment
Share on other sites

„Păi aşteptăm să se lămurească situaţia din justiţie şi, apoi, proprietarul trebuie să îşi facă singur consolidarea clădirii. Ştim că la etaj sunt nişte chiriaşi (n.r. foştii chiriaşi ai Primăriei, actualmente ai domului Davidson), care au devastat locul ..."

Cu ceva timp in urma, mergand pe Balcescu, intamplator admiram cladirea... Privirea mi-a fost "atrasa" catre balconul de la etajul 2. Acolo, intr-o totala nota discordanta cu arhitectura veche a cladirii "trona" suveran sprijinita deasupra balustrazii balconului o tziganca ce rontaia de zor la seminte si scuipa cojile in capul trecatorilor.

Acum "primaria" se mira ca a fost distrus imobilul? 14.gif Cine a populat centrul cu tigani?

... raspunsul se stie, nu ?

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Decizia Tribunalului răstoarnă situaţia din strada Bălcescu 17

Despre situaţia clădirii situate pe strada Bălcescu la nr. 17, la parterul căreia se află trei spaţii comerciale, „Viaţa liberă” a mai scris în 2010. Cele trei spaţii comerciale au fost cumpărate în anul 2005 de proprietarele firmelor care îşi au acolo sediile. După ce au dat câte 100.000 de lei pe fiecare spaţiu, cele trei proprietare s-au trezit, însă, date în judecată de un anume Michael Davidson, care cerea retrocedarea clădirii.

La instanţa de fond, de la Judecătoria Galaţi, magistraţii au respins acţiunea şi au decis că Davidson nu are nici un temei legal să ceară clădirea în cauză. Sentinţa a fost atacată cu apel la Tribunalul Galaţi, unde, după aproximativ 10 luni de zile, situaţia a luat o nouă întorsătură. Zilele trecute, judecătorii Tribunalului s-au pronunţat în acest dosar şi au decis anularea contractelor de vânzare-cumpărare „încheiate de către Consiliul Local al Municipiului Galaţi la data de 14.01.2005 cu pârâtele S.C. G.R. Adina S.R.L., S.C. Mitru S.N.C. Galaţi şi S.C. M.P. Select S.R.L”.

Adică, după 3 ani de procese, cele 3 doamne care au cumpărat spaţiile comerciale de la parterul clădirii de pe Bălcescu 17 sunt puse în postura de a părăsi spaţiile în care îşi câştigă pâinea de zi cu zi.

Reprezentanţii Primăriei însă sunt foarte calmi: „Decizia nu este irevocabilă. Cele trei pot face recurs. Până nu se va finaliza de tot procesul şi nu va exista o decizie definitivă şi irevocabilă stăm în aşteptare. Dacă însă se va finaliza şi recursul şi, să presupunem că decizia va rămâne la fel ca la Tribunal, atunci departamentul economic din Primărie se va ocupa de restituirea banilor către cele trei societăţi comerciale”, ne-a explicat Maricel Gurzu, funcţionar la Serviciul revendicări al Primăriei.

Vă reamintim faptul că totul a pornit de la neatenţia unui funcţionar public, care nu a ştiut că imobilul revendicat de pe strada Mavromol (n.r. aşa se numea strada Bălcescu înainte) este unul şi acelaşi cu cel de pe strada Bălcescu. De aici a pornit toată nebunia, care nu se va încheia prea curând, deoarece decizia Tribunalului poate fi atacată cu recurs. Recursul ar presupune o nouă şansă pentru cumpărătorii de bună credinţă, dar şi alţi bani cheltuiţi şi timp pierdut. De ce se ajunge la astfel de situaţii când ele ar putea fi evitate doar cu puţină atenţie din partea funcţionarilor Primăriei?

Să încercăm să găsim un răspuns la această întrebare ar fi de prisos, iar concluziile le poate trage fiecare dintre dumneavoastră. Cert este că trei femei sunt purtate pe drumuri fără a avea vreo vină în afară de aceea că vor să îşi câştige pâinea de zi cu zi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.