Jump to content

Legendele Galaţiului: "Două Babe"


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Legendele Galaţiului: "Două Babe"

Nu există niciun gălăţean care să nu fi auzit de „Două babe”. Cunoscuta zonă a Galaţiului, reper (ca staţie) pentru cei care circulă cu autobuzul sau cu maxi–taxi, dar şi pentru cei care vor să ajungă la magazinele de mobilă din apropiere, are, însă, o istorie pe care foarte puţini o mai ştiu. „Adevărul de seară” vă dezvăluie tragedia cumplită care se ascunde în spatele misterioasei şi nonconformistei denumiri de „Două babe”.

Filmul tragediei

Dimineaţa zilei de 28 mai 1980 a fost una complicată pentru miliţienii din Galaţi. Pe strada Gladiolelor, actuală Călugăreni, a fost comis un dublu omor cu aspecte sadice nemaiîntâlnite. De caz s-a ocupat personal Dumitru Culcea, fostul şef al Miliţiei din vremea respectivă, împreună cu mai mulţi criminalişti recunoscuţi ca fiind foarte pricepuţi. Scenele pe care aveau să le vadă la locul faptei nu erau deloc unele obişnuite. Încă de la intrarea în curte, totul era pătat de sânge: gardul, trunchiul copacului, aleea, frunzele florilor şi intrarea în casă. Înăuntru – prăpăd! Femei goale, sânge, moarte. Două bătrâne, Aneta şi Elisabeta Vasiliu, mamă şi fiică, dezbrăcate, pline de sâge, cu urme de muşcături în jurul gurii, cu tăieturi pe sâni şi un topor lângă ele. Un alt lucru care i-a cutremurat pe anchetatori a fost faptul că una dintre victime, femeia mai tânără, Elisabeta, avea un intestin de găină pe faţă. După primele cercetări, miliţienii au stabilit că bătrânele au murit după ce agresorul le-a torturat ore în şir şi le-a introdus coada toporului în vagin şi anus. O altă surpriză pentru anchetatori a venit din partea medicilor legişti, care au stabilit că maţul de pe faţa uneia dintre femei nu este de găină, ci este chiar intestinul gros al acesteia. Mai mult de atât, legiştii au găsit în abdomenul Anetei un săpun de toaletă. Cercetările au continuat şi nici după patru luni de la groaznica întâmplare autorul nu fusese prins. În tot acest timp, gălăţenii erau tot mai speriaţi ştiind că printre ei se plimbă nestingherit un criminal feroce.

Agresorul nu a fost identificat nici cu ajutorul lui Cantemir Riscuţei, doctor antropolog, care a întocmit trei portrete robot pe baza muşcăturilor de pe faţă femeilor. A fost chemat la Galaţi, chiar şi Traian Tandim, unul dintre cei mai buni criminalişti din România. De-abia după 11 luni de la comiterea dublei crime, pe 13 februarie 1981, două femei de pe strada Călinului, au anunţat Miliţia că un tânăr a intrat peste ele în casă. În scurt timp, poliţiştii l-au ridicat pe George Moise, de 26 de ani. Tânărul, angajat al societăţii de transport local din vremea respectivă, a fost arestat. Pus în faţa probelor preluate în urmă cu aproape un an, oamenii legii şi-au dat seama că-l au în faţa lor chiar pe criminalul căutat. A fost condamnat la detenţie pe viaţă.

Casa groazei a fost demolată

Cartierul de case din acea vreme a fost desfiinţat. Locul este împânzit acum de blocuri cenuşii, iar puţini dintre cei care locuiesc în zonă îşi mai amintesc despre tragedia din urmă cu 30 de ani. Unul dintre cei care încă mai cunosc povestea este Nicolae Lepădau (68 ani). „Locuiesc aici de 45 de ani. Erau doar două blocuri în zonă, restul case. Chiar aici a fost casa femeilor, cu grădină cu animale în curte, unde este acum blocul P1A. Îmi mai aduc aminte că un bărbat le-a violat şi apoi le-a omorât. Puţini de aici din zonă mai ştiu povestea. Imediat după asta, au fost dărâmate casele. Au venit cu buldozerele şi au ras tot”, povesteşte bărbatul.

"Acest nume era fixat în conştiinţa localnicilor în momentul în care au fost construite blocurile. Întâmplarea respectivă a fost una mult prea sadică, din acest motiv în mintea tuturor. Sunt terminologii care rămân pentru totdeauna, le folosim cu toţii însă foarte puţini ştiu ce înseamnă şi de unde provin", Cristian Căldăraru, director Muzeul de Istorie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Legendele_Galatiului-_Crima_care_a_ingrozit_orasul_a_dat_numele_unui_cartier_0_364163655.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Amintiri din Casa Groazei

Nepotul femeilor ucise în urmă cu 30 de ani, a căror tragedie a dat o sinistră faimă zonei „Două babe” din oraş, vorbeşte în premieră despre cumplita crimă. Adevărul de Seară vă prezintă continuarea poveştii înfricoşătoare „Două Babe”, celebra crimă dublă comisă în urmă cu 30 de ani. Atunci, două bătrâne, Aneta şi Elisabeta Vasiliu, mamă şi fiică, au fost ucise cu un sadism rar întâlnit. Cele două femei au fost găsite moarte, în dimineaţa zilei de 28 mai 1980, de către nepotul lor Marin Grigoriu. Erau dezbrăcate, pline de sâge, cu tăieturi pe tot corpul şi cu un topor lângă ele. Scenele din casă i-au îngrozit până şi pe miliţienii care au avut misiunea de a ancheta cazul.

După 30 de ani, Marin Grigoriu, pe atunci în vârstă de 24 de ani, nepotul vârstnicelor ucise, cel care a făcut macabra descoperire, îşi aminteşte ce a văzut în momentul în care a intrat în “casa morţii”. „Bunica, Aneta Vasiliu, nu putea merge din cauza unei fracturi de bazin şi stătea numai în casă. Într-o dimineaţă, veneam din piaţă şi am trecut pe la ele. Am strigat la poartă, dar nimic. Mi s-a părut ciudat că era încuiată, cu toate că era trecut de ora 8.00. Am sărit gardul şi când am intrat în camera lor, am rămas încremenit de imaginea pe care o aveam în faţa ochilor. Bunica era în patul ei, iar lângă celalalt pat, pe jos, era mătuşa mea, dezbrăcată, cu chipul schimosit de spaimă. Era şi ea plină de sânge, cu un topor însângerat alături”, îşi aminteşte şi acum înspăimântat nepotul femeilor omorâte. “Nu ştiu dacă am stat cinci secunde în cameră. Am ieşit repede, am sărit gardul şi m-am dus la o verişoară de-a mamei, căreia i-am spus ce am văzut. Am anunţat şi Miliţia între timp. Lumea se adunase deja la casa mătuşii”, îşi continuă istorisirea Marin Grigoriu.

Pe lângă şocul prin care a trecut, pentru tânăriul de atunci, astăzi pensionar cu o viaţă de familie cât se poate de fericită, a început un adevărat coşmar. Timp de opt luni de zile a fost chemat în fiecare zi la Miliţie pentru declaraţii. Iniţial a fost considerat principalul suspect pentru dublul omor. “A început imediat ancheta. Vă daţi seama prin ce am trecut până când l-au prins pe criminal. Am fost pus pe drumuri zi de zi, la Miliţie. Se ajunsese în situaţia în care eu eram cel bănuit de fapta asta nenorocită. Încercau să se găsească tot felul de legături între mine şi omor. Acum îmi dau seama că am făcut foarte bine că am ieşit imediat din casă şi am fugit la rudele mele. Dacă mai stăteam un pic şi lăsam urme acolo, mă puteau acuza”, mai spune Marin Grigoriu.

După 11 luni de la sadicul omor, criminalul, George Moise, în vârstă de 26 de ani, a fost reţinut şi, în scurt timp, s-a dovedit că el este autorul. L-a dat de gol faptul că se pregătea să comită încă o astfel de faptă, dar a fost recunoscut de potenţiale sale victime. „A intrat în casă peste alte femei, şi acestea în vârstă şi singure. Una dintre ele l-a recunoscut în lumina lunii şi i-ar fi zis: <<tu eşti George?>> iar a răspuns <<Da. Aveţi noroc că m-aţi recunoscut că altfel păţeaţi şi voi ce au păţit celelalte două>>. Acestea sunt chiar vorbele lui de proces”, îşi aminteşte bărbatul.

Odată cu arestarea criminalului, coşmarul lui Marin Grigoriu a luat sfârşit însă cumplitele amintiri cu care a rămas nu-i pot fi şterse din minte şi continuă să-l urmărească. „Mi se ridică părul pe mine când îmi amintesc ce am văzut în dimineaţa aia. Erau nişte scene de-a dreptul demonice”, a încheiat Marin Grigoriu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Crimele_Galatiului-Amintiri_din_Casa_Groazei_in_care_s-a_comis_un_dublu_omor_0_379162183.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Memoria locului de la Două Babe

* Două babe - staţie de maxi-taxi pentru mulţi dintre gălăţeni, însă locul unei crime oribile pentru cei care cunosc povestea din spatele acestei expresii

Dimineaţa zilei de 28 mai 1980 a fost una deosebit de dificilă pentru miliţienii gălăţeni, care au trebuit să ancheteze poate cea mai terifiantă crimă din Galaţi, dar şi pentru Marin Grigoriu, tânărul de 24 de ani, care a descoperit cadavrele celor două victime. Crima a avut loc în cartierul de case de pe strada Gladiolelor, astăzi strada Călugăreni, crimă cu aspecte pe care am putea, fără să exagerăm, să le numim demonice.

În casa a două femei, mamă şi fiică, Aneta şi Elisabeta Vasiliu, a pătruns un criminal. Ce a lăsat în urmă a fost o imagine greu de privit de anchetatori. Încă de la intrarea in curte, totul era acoperit de sânge: gard, copaci, inclusiv frunzele florilor. În casă, cele două femei au fost găsite în ipostaze şocante. Amândouă erau dezbrăcate, pline de sânge, cu multiple urme de muşcături în zona gurii şi cu urme adânci de tăieturi pe sâni. Lângă ele se afla şi un topor, cu care cele două au fost siluite ore întregi până să îşi dea ultima suflare. Şocant a fost faptul că Elisabeta, victima cea tânără, avea pe faţa un intestin, care părea a fi de găină. Anchetatorii au stabilit că cele două femei au murit după ce au fost torturate ore în şir în moduri greu de reprodus.

Un detaliu extrem de neplăcut aveau să primească anchetatorii de la medicii legişti, care au stabilit că intestinul de pe faţa Elisabetei nu era de găină. Bucata respectivă făcea parte din propriul intestin gros, iar în abdomenul Anetei au găsit un săpun. După patru luni de anchetă intensă, criminalul încă nu fusese prins, in ciuda multelor declaraţii şi interogatorii luate.

Asasinul, prins după nouă luni de căutări

Pentru elucidarea acestui caz au fost chemaţi specialişti precum doctorul antropolog Cantemir Riscutei, care a realizat trei portrete-robot pe baza muşcăturilor de pe feţele femeilor, şi Traian Tandin, unul dintre cei mai buni criminalişti din ţară.

După aproape un an de la comiterea înfricoşătoarei crimei, mai exact pe 13 februarie 1981, două femei au anunţat miliţia că un bărbat a intrat peste ele în casă. Aşa a fost prins George Moise, lucrător la compania locală de transport de la acea vreme. Pus în faţa probelor care îl incriminau, anchetatorii şi-au dat seama că îl privesc pe monstrul responsabil pentru dubla crimă de pe strada Gladiolelor. George Moise a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Printr-o situaţie dramatică a trecut şi Marin Grigoriu, nepotul victimelor, cel care le-a descoperit. A fost considerat mult timp un potenţial suspect, fiind chemat aproape zilnic la miliţie pentru a da declaraţii. Chinul lui a luat sfârşit abia după ce Moise a fost prins.

Publicaţiile comuniste nu au scris despre oroarea aceasta, însă după Revoluţie dosarul cu atrocităţi a fost deschis şi, mai mult decât atât, a fost făcut public. Cartierul de case de pe strada Gladiolelor a fost făcut una cu pământul, în locul caselor stând semeţe blocuri cenuşii, ai căror locatari e posibil să nu ştie ca locuiesc deasupra unui pământ pătat de sânge, durere şi groază.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.