Jump to content

Primăria cheltuieşte pentru paza unei dărăpănături


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Primăria cheltuieşte pentru paza unei dărăpănături

Banii oraşului sunt risipiţi de Primărie în Oltenia. Imobilul cu pricina aparţine municipalităţii de opt ani, dar zace nefolosit şi consumă inutil banii plătiţi de gălăţeni ca impozite şi taxe.

Botezată cândva „Bucegi”, vila a fost construită de municipalitatea gălăţeană în anii ’30 în staţiunea vâlceană Călimăneşti-Căciulata. După naţionalizare, imobilul a ajuns în administrarea unei întreprinderi de stat din Vâlcea, care a abandonat-o în 1993.

Clădirea este întinsă pe trei nivele şi are peste 20 de camere. Ea a fost vandalizată timp de 10 ani, adică până în 2003, când Primăria Galaţi a reintrat în posesia ei prin Legea 10/2001. „Clădirea a este a Galaţiului şi era destinată vacanţelor funcţionarilor. După Revoluţie ea a fost vandalizată şi părăsită”, ne-a spus Marcel Gurzu, liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din Primăria Galaţi.

Din 2003, municipalitatea a cheltuit 160.000 de lei pentru paza vilei. Conform Sistemului Electronic de Licitaţii Publice, Primăria Galaţi plăteşte anual 20.683 lei firmei SC Prudent SA din Râmnicu Vâlcea, iar în cei opt ani de la reintrarea în posesie nu s-a făcut nici cel mai mic demers de reparare, rentabilizare sau măcar de asociere cu un investitor în turism.

La ora actuală, vila de la Călimăneşti-Căciulata se află într-o continuă stare de degradare, iar la ultimul etaj apa intră prin zonele în care acoperişul este spart. Totul trebuie refăcut: pereţi, pardoseli, tavane, sobe, instalaţii electrice.

Primarul Dumitru Nicolae declară că vina nu-i aparţine şi arată cu degetul spre Guvern: „Legislaţia e de vină. Noi am vrut să băgăm vila pe segmentul social şi să o amenajăm pentru tratament, însă a apărut o hotărâre care interzice acest fel de investiţii. E adevărat că imobilul nu a mai fost reparat de 50 de ani, dar nu vă faceţi griji, că o vom renova”. Întrebat de ce municipalitatea risipeşte sute de milioane pentru paza unei clădiri părăsite, primarul Nicolae a răspuns: „Altă soluţie nu avem. Dacă renunţăm la gardieni, ne vom trezi că nişte indivizi tuciurii la faţă ne fură până şi pereţii”.

Pe lângă serviciile de pază, gălăţenii mai plătesc impozitul pentru vilă la Administraţia Financiară din cadrul Direcţiei de Finanţe a oraşului Călimăneşti. „Nu înţeleg de ce Primăria plăteşte atâţia bani pentru paza unei clădiri abandonate. Mai potrivit ar fi fost să investească în renovarea ei”, ne-a declarat consilierul local Viorel Trif.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Dezvaluiri_Banii_orasului-risipiti_de_Primarie_in_Oltenia_0_364163656.html

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Primăria Galaţi plăteşte 230.000 de euro unei firme de pază din judeţul Vaslui

Această sumă considerabilă este necesară pentru asigurarea serviciilor de pază pentru obiectivele Primăriei Galaţi, precum şi a imobilului situat în localitatea Călimăneşti-Căciulata, judeţul Vâlcea. Contractul a fost câştigat de firma Romold SRL din judeţul Vaslui, în urma unei licitaţii desfăşurate pe Sistemul Electronic de Achizitii Public (SEAP). Valoarea totală a contractului este de 963.067 lei. Licitaţia a fost deschisă, iar criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut. Potrivit SEAP, obiectul contractului este "asigurarea serviciilor de pază pentru obiectivele Primăriei Galaţi şi a imobilului situat în localitatea Călimăneşti-Căciulata, judeţul Vâlcea".

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Primaria-Galati-plateste-judetul-Vaslui_0_455954426.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Strigoii de la Căciulata

Pentru "asigurarea serviciilor de pază a imobilului situat în localitatea Călimăneşti-Căciulata, județul Vâlcea” , municipalitatea plătește 29.980 lei (fără TVA). Licitaţia a fost deschisă, iar criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut.

Puțină lume știe că imobilul cu pricina aparţine municipalităţii de nouă ani, dar zace nefolosit şi consumă inutil banii plătiţi de gălăţeni ca impozite şi taxe. Vila a fost construită de municipalitatea gălăţeană în anii ’30, în staţiunea vâlceană Călimăneşti-Căciulata. Clădirea era destinată vacanţelor funcţionarilor publici din Primărie.

După naţionalizare, imobilul a ajuns în administrarea unei întreprinderi de stat din Vâlcea, care a abandonat-o în 1993. Vila a fost vandalizată până în 2003, când Primăria Galaţi a reintrat în posesia ei, prin Legea 10/2001. La ora actuală, imobilul de la Călimăneşti-Căciulata se află într-o continuă stare de degradare și are nevoie urgentă de reabilitare. Nimeni nu este interesat să investească, însă, în clădire. Așa că, pentru a nu fi furată cărămidă cu cărămidă, primăria plătește ani buni o firmă de pază. Pe lângă serviciile de pază, gălăţenii mai plătesc impozitul pentru vilă, la Administraţia Financiară din cadrul Direcţiei de Finanţe a oraşului Călimăneşti.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Primăria Galaţi plăteşte agenţi din Ocna Mureş ca să păzească „vila” de la Căciulata

Primăria Galaţi plăteşte 941.907 lei, adică peste 214.000 euro, pentru paza clădirilor, dar şi a altor obiective strategice, cum ar fi viaductul de la combinat şi ruinele fostei vile „Bucegi”, din staţiunea „Căciulata”.

Anual, Primăria încheie un contract pentru paza „obiectivelor”, adică a imobilelor  pe care le are în administrare. În acest an, a fost încheiat, cu firma Dialfa Security SRL Galaţi, contractul nr. 96.858/09.07.2013, în valoare de 717.237 lei, fără TVA, pentru „Servicii de pază la obiectivele municipiului Galaţi”. Tot cu Dialfa Security fusese încheiat şi contractul nr. 94.436/02.07.2013, în valoare de 13.972 lei, tot fără TVA, pentru „asigurarea serviciilor de pază a viaductului Sidex”, după ce a fost interzisă circulaţia.

Primăria Galaţi a mai încheiat şi cu Western Security SRL Ocna Mureş, contractul nr. 94.220/01.07.2013, în valoare de 28.394 lei, fără TVA, pentru „Servicii de pază la imobilul din Calimăneşti – Căciulata, proprietate a Consiliului Local Galaţi”.

În acest caz, este vorba de paza vilei „Bucegi”, construite de Primăria Galaţi în anii ’30, în staţiunea Căciulata, de pe Valea Oltului. În anii ’50, vila a fost naţionalizată, intrând în patrimoniul întreprinderii de stat, care administra spaţiile de cazare din staţiunile de pe Valea Oltului. În 1993, vila a fost abandonată de societatea care o administra. Primarul Dumitru Nicolae a revendicat imobilul în baza Legii 10/2001 şi în 2003 a reuşit să obţină retrocedarea în natură.

În cei 10 ani trecuţi de la momentul în care municipiul Galaţi a devenit proprietarul vilei de la Căciulata, Primăria a plătit pe paza acelui imobil peste  300.000 de lei, iar în toată această perioadă, clădirea s-a degradat continuu.

Ar fi fost normal ca Primăria să repare imobilul cu 20 de camere şi să găsească o formulă de recuperare a investiţiei, de închiriere sau de asociere în parteneriat public-privat pentru exploatarea turistică a acesteia sau în domeniul medical, ca centru de recuperare.

Nu s-a întâmplat acest lucru, fostul primar acuzându-l pe fostul premier Emil Boc că a interzis astfel de cheltuieli. Aşa că vila a ajuns o ruină. Chiar dacă „legea lui Boc” interzicea cheltuielile cu astfel de reparaţii, fostul primar ar fi putut să trimită măcar o echipă de la Ecosal sau de la Gospodărire Urbană SRL, care să efectueze un minimum de lucrări, pentru a fi stopată degradarea continuă, provocată, printre altele, de infiltraţiile apei provenite din precipitaţii prin spărturile din acoperiş.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Ruina devoratoare de bani publici a Primăriei Galaţi va fi scoasă la vânzare

* Lăsată în părăsire, vila primăriei de la Căciulata a ajuns "gaură neagră" pentru bugetul local * Construit în perioada interbelică, imobilul, aflat într-o stare avansată de degradare, va fi evaluat şi scos la vânzare

Vila de vacanţă a Primăriei, situată în staţiunea vâlceană Călimăneşti-Căciulata, pentru care gălăţenii au plătit, din propriile buzunare, miliarde de lei (vechi), în ultimii 10 ani, va fi scoasă la licitaţie. Primarul Marius Stan ne-a spus că a luat această decizie întrucât „paza clădirii costă cât nu face imobilul”, iar casa de vacanţă, degradată în anii cât n-a fost folosită, nu este decât o gaură neagră pentru bugetul local.
„Este o ruină, nu este funcţională. Am demarat procedurile pentru a fi scoasă la licitaţie. În starea în care este, nu avem ce face cu ea. Se află în paragină totală, iar paza costă cât nu face clădirea. Într-un an de zile, se adună peste două miliarde numai paza acolo. Practic, se poate achiziţiona una nouă cu aceşti bani.Trebuie să scăpăm de ea”, ne-a declarat edilul-şef.
Până se va găsi un cumpărător pentru fosta vilă „Bucegi”, municipalitatea trebuie să asigure în continuare paza casei de vacanţă, astfel că Primăria a finalizat, de curând, licitaţia privind achiziţia de servicii de pază, iar firma câştigătoare (SC Western Security SRL) va primi 28.394 de lei (fără TVA), evident, din banii gălăţenilor. Tot din banii plătiţi de cetăţeni, ca taxe şi impozite, a fost plătit şi impozitul pentru vilă la Administraţia Financiară din cadrul Direcţiei de Finanţe a oraşului Călimăneşti.
Un specialist va evalua casa de vacanţă a municipalităţii, în perioada imediat următoare, pentru ca Primăria să poată pune în vânzare cât mai repede imobilul din staţiunea vâlceană.

Unde nu-i cap, vai de picioare

Fosta vilă „Bucegi” (acum, "Căciulata") a fost construită de municipalitatea gălăţeană în anii '30. După naţionalizare, imobilul a ajuns în administrarea unei întreprinderi de stat din Vâlcea, care a abandonat-o în anul 1993. Clădirea este întinsă pe trei nivele şi are peste 20 de camere. Ea a fost vandalizată timp de 11 ani, adică până în 2003, când Primăria Galaţi a reintrat în posesia ei prin Legea 10/2001. La ora actuală, vila de la Călimăneşti-Căciulata se află într-o stare avansată de degradare. Cumpărătorul va trebui să refacă pereţi, pardoseli, tavane, sobe, instalaţii electrice şi nu numai. Este drept că, în cazul în care s-ar fi dorit, Primăria Galaţi ar fi putut să o introducă într-un circuit turistic, prin care municipalitatea să mai colecteze ceva bani în plus, sau poate că ar fi putut fi folosită ca tabără de creaţie pentru artiştii sau elevii gălăţeni. Cu toate astea, deşi s-au cheltuit, de-a lungul anilor, sume impresionante pe tot felul de achiziţii mai mult sau mai puţin justificate, pentru renovarea acestei vile nu s-au găsit niciodată bani şi nici nu a existat vreodată vreun plan de valorificare a acesteia în folosul comunităţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Primăria cere 270.000 de euro ca să scape de o belea

Primarul Marius Stan vrea să scape de fosta vilă de vacanţă a municipalităţii, din staţiunea vîlceană Călimăneşti-Căciulata. În loc să gîndească un proiect pentru a o introduce într-un circuit turistic sau să o reabiliteze, Marius Stan se grăbeşte să scoată la vînzare vila botezată „Bucegi” . Acesta este şi motivul pentru care, pe masa aleşilor locali, a ajuns un proiect de hotărîre privind aprobarea vînzării prin licitaţie publică a imobilului. Vila este întinsă pe trei nivele şi are un număr de 27 de camere. Suprafaţa totală de teren este 999,39 mp şi a fost evaluată la 113.000 euro (fără TVA), în timp ce cea construită are 287,24 mp şi este cotată la 100.000 euro (fără TVA).

În prezent, imobilul nu este funcţional, nu are canalizare şi este debranşat de la curent şi apă potabilă. Vila a fost construită de municipalitatea gălăţeană în anii '30, iar după naţionalizare, imobilul a ajuns în administrarea unei întreprinderi de stat din Vîlcea, care a abandonat-o în 1993. Ea a fost vandalizată pînă în 1999, cînd în urma unei sentinţe judecătoreşti, imobilul a intrat din nou în proprietatea municipalităţii. De atunci vila a fost uitată de autorităţile gălăţene şi lăsată cu bună ştiinţă să se transforme într-o ruină.
În loc să investească în reabilitarea vilei, autorităţile s-au mărginit să cheltuiască o grămadă de bani pentru paza ei, plus impozitul pentru clădire la Administraţia Financiară din cadrul Direcţiei de Finanţe a oraşului Călimăneşti. Deşi au fost demarate procedurile pentru ca vila să fie vîndută, Primăria a scos la licitaţie contractul de servicii pentru paza ei, care are o valoare estimată de 50.960 de lei (fără TVA)

antidotul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Vila Primăriei, scoasă la licitaţie

Propunerea primarului Marius Stan de a scoate la vânzare prin licitaţie publică Vila Bucegi, situată în judeţul Vâlcea, oraşul Călimăneşti, a fost acceptată de consilieri. Principalul motiv al acestei înstrăinări este acela că imobilul se află într-o stare avansată de degradare datorită lipsei utilizării şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare. În plus, se cheltuiesc din bugetul local consistente sume de bani pentru asigurarea pazei imobilului. Aleşii au aprobat şi raportul realizat de evaluatorul care a estimat că valoarea de piaţă a proprietăţii imobiliare este de 213.000 euro, din care numai valoarea terenului este de 114.000 de euro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Vila Primăriei a fost scoasă la vânzare

La aproape un an după ce consilierii locali au votat vânzarea Vilei „Bucegi", situată în oraşul Călimăneşti-Căciulata, judeţul Vâlcea, Primăria Galaţi anunţă că organizează licitaţie publică deschisă cu strigare în acest scop.

Pentru vânzarea imobilului, teren cu construcţie, proprietatea privată a municipiului Galaţi preţul de pornire a licitaţiei este de 213.000 de euro (din care numai valoarea terenului în suprafaţă de 999,39 mp este de 114.000 de euro), la care se adaugă TVA, 24 la sută. Vila era parter şi două etaje, cu o suprafaţă construită de 287,24 mp la sol, a fost dată în funcţiune în anul 1927 şi în prezent este nefuncţională.
Principalul motiv al acestei înstrăinări este acela că imobilul se află într-o stare avansată de degradare din cauza lipsei utilizării şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare. În plus, se cheltuiesc din bugetul local consistente sume de bani pentru asigurarea pazei imobilului. „Este o ruină, nu este funcţională. În starea în care este nu avem ce face cu ea. Se află în paragină totală, iar paza costă cât nu face clădirea. Practic, se poate achiziţiona o vilă nouă cu aceşti bani. Trebuie să scăpăm de ea”, declara în urmă cu doi ani primarul Marius Stan.
Licitaţia publică va avea loc la sediul Primăriei pe 3 iunie 2015.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

„Afacere“ bugetară. Paza unei case de vacanţă din proprietatea Primăriei a costat mai mult decât valoarea de piaţă a imobilului

În cei 12 ani de când clădirea respectivă stă goală, firmele de pază angajate să se ocupe de ea au încasat 250.000 de euro. Acum, Primăria încearcă să vândă imobilul, care este scos la licitaţie cu 213.000 de euro.

Situaţie demnă de schiţele umoristice ale lui I.L. Caragiale la Galaţi. Paza unui imobil din proprietatea municipalităţii a costat, în cei 12 ani de când clădirea se află în administrarea Primăriei, nu mai puţin de 250.000 de euro, adică mai mult decât valorează respectiva construcţie. Pentru a „îndulci” cumva amarul, administraţia publică locală a scos clădirea la vânzare, sperând că va recupera din pagubă şi va scăpa şi de cheltuielile viitoare cu paza şi întreţinerea.

O clădire moştenită de la un primar interbelic destoinic Imobilul la care facem referire se află - cumva surprinzător - tocmai în judeţul Vîlcea, în staţiunea Călimăneşti-Căciulata, pe strada Calea lui Traian nr. 535. Poziţia ei este una excepţională, căci se află la drumul euroapean, chiar în centrul staţiunii, şi ocupă un teren de aproape 1.000 de metri pătraţi. Poate vă întrebaţi cum de a ajuns Primăria Galaţi să aibă o proprietate tocmai în judeţul Vâlcea. Ei bine, clădirea a fost ridicată la solicitarea primarui gălăţean Ioan N. Prodrom. Acesta, bârlădean prin naştere, a fost primar al Galaţilor între 25 martie 1923 şi 5 ianuarie 1925, însă în cei doi ani de mandat a reuşit să facă ceea ce primarii postrevoluţionari nu reuşesc să facă nici în două decenii. Conform arhivelor vremii, Ioan N. Prodrom a fost unul dintre cei mai harnici primari ai Galaţiului. A edificat Uzinele Comunale (în care intrau Uzina de Apă, Uzina Electrică şi Tramvaiul), a reparat 29 de străzi cu o lungime totală de 5,7 kilometri, a extins iluminatul public pe încă cinci străzi şi, iată, a construit şi o casă de vacanţă pentru angajaţii Primăriei.

Construcţia casei a început în 1924, iar inaugurarea a avut loc în1927. Imobilul este o adevărată bijuterie. Cu o suprafaţă construită de 287 de metri pătraţi şi trei niveluri şi 27 de camere. Până în anul 1948, când a trecut în adminsitrarea unei întreprinderi socialiste de turism, clădirea a servit drept casă de odihnă pentru angajaţii Primăriei din Galaţi, care-şi făceau concediile prin rotaţie acolo. În 1990 a început dezastrul Între 1948 şi 1990 vila de la Călimăneşti-Căciulata (între timp fusese botezată „Vila Bucegi”) a fost loc de odihnă temporară şi de tratament balnear pentru sute de mii - dacă nu cumva milioane - de români. După Revoluţie, însă, a început paragina, societatea care o avea în administrare a închiriat-o mai multor firme private, care au făcut acolo cam de toate, mai puţin turism. A fost depozit de haine second-hand, cârciumă, depozit pentru un angro. Apoi, prin 2001, când se ştia că va luată de Primăria Galaţi, a fost pur şi simplu abandonată.
Aşa au dispărut instalaţia electrică, instalaţia de apă şi cea de canalizare. S-a furat o parte din lemnărie şi au fost „săltate” şi sobele de teracotă din cele 27 de camere. Se pare că respectivele sobe erau adevărate opere de artă, căci fuseseră aduse tocmai de la Praga, plăcile de teracotă fiind pictate manual de un artist praghez renumit. Autorităţile postdecembriste de la Galaţi au aflat absolut din întâmplare despre respectiva clădirea. La un moment dat, pe adresa Primăriei Galaţi a venit o înştiinţarea de la primăria oraşului Călimăneşti, prin care se sugera că gălăţenii ar putea să solicite instanţelor civile reintrarea în posesia imobilului pierdut în 1948, acum abandonat. Solicitatea s-a făcut, a fost aprobată de instanţă, iar 2003 oraşul Galaţi a redevenit de facto proprietar de pensiune pe Valea Oltului.
Problema este că, între timp, clădirea fusese vandalizată şi ajunsese într-o stare destul de proastă. Ciudat este că autorităţile gălăţene (primar era Dumitru Nicolae) au intrat într-un fel de blocaj mental şi, pur şi simplu, nu au ştiut ce să facă cu respectivul imobil. Aşa că l-au lăsat în starea în care se afla, preferând doar să angajeze o firmă de pază care să-l scape de demolarea prin furt. An de an, timp de 12 ani, oraşul Galaţi a achitat facturi peste facturi pentru pază, suma totală ajungând la 250.000 de euro.
Cât despre întreţinerea imobilului, nici pomeneală. Căci nu erau să repare paznicii acoperişul şi să dea cu var, nu? Timpul a muşcat din clădire cu colţii lui de oţel şi i-a accentuat şi mai mult degradarea. Stă mărturie faptul că, în 2010, municipalitatea gălăţeană a „încasat” o amendă grasă de la Inspecţia în Construcţii Vâlcea, care a specificat în procesul verbal că „imobilul prezintă pericol public”.
Se vinde!
Problema vânzării clădirii a fost pusă pentru prima oară de primarul Dumitru Nicolae, însă, în stilul consacrat al fostului edil, totul a rămas la faza de intenţie. Proiectul s-a concretizat de-abia anul trecut, când Consiliul local a aprobat documentaţia de scoatere la vânzare a casei de la Călimăneşti-Căciulata. Licitaţia este în acest moment în curs de derulare (faza finală va avea loc pe 3 iunie 2015). Primăria Galaţi cere pe clădire şi pe terenul aferent (circa 1.000 de metri pătraţi) suma de 213.000 de euro. Un pic mai puţin decât a costat paza clădirii în ultimii 12 ani, însă ceva mai mult decât preţul pieţei. „Ideea este să scăpăm de cheltuiala inutilă. Municipalităţii nu-i trebuie o astfel de proprietate. Ar fi trebuit vândută mai de mult, pentru că s-au irosit aiurea nişte bani”, a declarat primarul Marius Stan în momentul în care proiectul a fost dezbătut în CL. Dacă pe 3 iunie nu va fi găsit niciun cumpărător, Primăria va repeta procedura de licitaţie (probabil cu diminuarea preţului de pornire) până când va reuşi să „mărite” şandramaua.

adevarul.ro

 

Nici aici nu-mi ies cifrele, dar situaţia în sine e reală...

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Primăria nu găseşte cumpărători pentru Vila „Bucegi”

De două ori a încercat până acum Primăria municipiului Galaţi să vândă Vila „Bucegi”, situată în oraşul Călimăneşti-Căciulata, judeţul Vâlcea. Cele două licitaţii publice cu strigare, organizate până acum, au dat greş pentru că nu a fost depusă nicio ofertă.

După cum v-am mai informat, vila, cu parter şi două etaje, cu o suprafaţă construită de 287,24 mp la sol, a fost dată în funcţiune în anul 1927 şi în prezent este nefuncţională. Principalul motiv al înstrăinării este acela că imobilul se află într-o stare avansată de degradare din cauza lipsei utilizării şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare. În plus, s-au cheltuit din bugetul local consistente sume de bani pentru asigurarea pazei imobilului.

Preţul de pornire al licitaţiei, aprobat de Consiliul Local, a fost de 213.000 de euro (din care numai valoarea terenului în suprafaţă de 999,39 mp este de 114.000 de euro), la care se adaugă TVA, 24 la sută. Procedura de licitaţie va fi reluată, dar cu un preţ diminuat. Rămâne de văzut dacă se vor găsi persoane interesate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Vila Galaţiului de la Căciulata, motiv de dispută între primării

 • Primarul din Călimăneşti spune că le-a cerut, în repetate rânduri, autorităţilor gălăţene să consolideze casa de vacanţă, dar a primit în schimb doar „indiferenţă”
 • Sesizări cu nemiluita din partea celor care locuiesc în staţiune, întrucât vila este un pericol pentru trecători

Casa de vacanţă a Primăriei Galaţi din staţiunea Călimăneşti-Căciulata, care acum se află într-un stadiu avansat de degradare, întrucât nu a mai fost întreţinută de ani buni, generează nemulţumire în rândul autorităţilor vâlcene, dar şi al celor care deţin vile în staţiune.

Aflat într-o vizită la Galaţi, preotul-pictor şi restaurator Octavian Nichifor Dicu, gălăţean de origine, dar stabilit cu familia încă din anul 1996 la Călimăneşti, ne-a vizitat la redacţie, nemulţumit că autorităţile gălăţene nu au luat măsuri pentru a renova fosta vilă „Bucegi”, acum „Căciulata”, ci mai degrabă imobilul a fost abandonat şi lăsat să se degradeze. Gălăţeanul ne-a povestit că vila Primăriei Galaţi abia se mai ţine în temelii şi, dacă nimeni nu va interveni pentru a o reabilita, aceasta s-ar putea prăbuşi nu peste mult timp.

"Din anul 1996, au plătit o firmă de pază, care acum nici nu mai este, dar acea casă cade. Cu banii pe care i-au dat firmei în toţi aceşti ani, nu ştiu cum şi ce interese au fost, putea fi renovată. Vila mea este la două case de ea. Când vin acasă, mă îngrozesc. Chiar nu au putut găsi o soluţie? Are şi teren foarte mult, este şi aşezată bine, aproape de izvor. Este păcat de ea, are şi o arhitectură aparte. Ar fi trebuit păstrată şi întreţinută. Se încadra bine peisagistic şi arhitectural. Acum arată foarte rău. Toate în jurul ei sunt restaurate, numai aceea este dărăpănată. Autorităţile de acolo, ştiind că sunt gălăţean şi că m-am implicat, mereu îmi spun. Va pica toată. Asta aşteaptă ei? Acoperişul este distrus, plouă în ea. Nu mai are burlane, cade tencuiala, este un pericol şi pentru cei din jur”, ne-a spus preotul Octavian Nichifor Dicu, cel care de altfel a identificat imobilul şi a anunţat autorităţile gălăţene, la începutul anilor 1990, că îl deţin.

"Eu, de exemplu, în Spania, am primit în Teruel o biserică de la statul spaniol, unde facem un centru intercultural şi social, care va purta numele Regelui Mihai, cu acordul său. Am terminat proiectul tehnic, iar din 2016 începem absorbţia - cinci milioane de euro. Deci noi putem face în străinătate şi aici, acasă, nu ştim să ne gospodărim. Este un bun al gălăţenilor, care trebuie pus în valoare", a adăugat preotul-pictor, care deţine şi calitatea de consul onorific în Insulele Gran Canaria.

"Este într-o stare deplorabilă, să se ia măsuri!"

Viceprimarul oraşului Călimăneşti, Vasile Scârlea, ne-a declarat că instituţia pe care o reprezintă le-a solicitat, în repetate rânduri, autorităţilor gălăţene să ia măsuri pentru refacerea imobilului, însă la niciuna dintre adrese nu a primit vreun răspuns. Ba mai mult, acesta a afirmat că "există şi reclamaţii din partea vecinilor, care se tem pentru siguranţa lor, atunci când trec prin zonă".

"Noi am făcut câteva adrese, am cerut ca această casă să fie întreţinută, dar ce credeţi? Am fost trataţi cu multă indiferenţă, nu ni s-a comunicat nimic. Imobilul se află într-un stadiu avansat de degradare, este într-o stare deplorabilă. Trebuie să fie făcute lucrări. Dacă este nevoie, noi vom reveni cu adrese către Primăria Galaţi. Cert este că nu mai poate suporta amânare. Construcţia este amplasată în apropierea şoselei, într-o staţiune vizitată de turişti şi, pe lângă pericol, sunt probleme şi din punct de vedere estetic (…) Poate sunt şi alte intenţii, nu ştiu… Zic şi eu, poate se doreşte ca, în final, să fie vândută la un preţ de nimic", ne-a spus viceprimarul oraşului Călimăneşti.

Vila, la licitaţie, pentru a treia oară

Municipalitatea gălăţeană nici nu ia în calcul reabilitarea casei de vacanţă, motiv pentru care, în curând, imobilul şi terenul aferent vor fi scoase, din nou, la licitaţie, pentru a treia oară. De altfel, primarul Marius Stan a declarat, în repetate rânduri, că "în starea în care este, nu avem ce face cu ea".

Silviu Bacalum, purtătorul de cuvânt al Primăriei, ne-a declarat că la cele două licitaţii organizate în cursul acestei veri nu a existat niciun ofertant pentru casa de vacanţă, pentru care preţul de pornire a fost de 213.000 de euro (fără TVA), din care 114.000 de euro - terenul (aproape 1.000 de metri pătraţi). Purtătorul de cuvânt al Primăriei a mai precizat că municipalitatea a comandat o reevaluare a imobilului, care urmează să fie finalizată în curând, astfel că, cel mai probabil, preţul va fi diminuat.

După cum v-am mai informat, vila, cu parter şi două etaje, cu o suprafaţă construită de 287,24 mp la sol, a fost dată în funcţiune în anul 1927 şi în prezent este nefuncţională. Clădirea este întinsă pe trei nivele şi are peste 20 de camere. Cumpărătorul va trebui să refacă pereţi, pardoseli, tavane, sobe, instalaţii electrice şi nu numai. Este drept că, în cazul în care s-ar fi dorit, Primăria Galaţi ar fi putut să o introducă într-un circuit turistic, prin care municipalitatea să mai colecteze ceva bani în plus, sau poate că ar fi putut fi folosită ca tabără de creaţie pentru artiştii sau elevii gălăţeni. Cu toate astea, deşi s-au cheltuit, de-a lungul anilor, sume impresionante pe tot felul de achiziţii mai mult sau mai puţin justificate, pentru renovarea acestei vile nu s-au găsit niciodată bani şi nici nu a existat vreodată vreun plan de valorificare a acesteia în folosul comunităţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Primăria Galați, nevoită să scadă preţul vilei de la Călimăneşti

Pentru că nu a reuşit, în cele două licitaţii publice cu strigare, organizate până acum, să găsească vreun cumpărător pentru „Vila Bucegi” de la Călimăneşti, judeţul Vâlcea, Primăria municipiului Galaţi se pregăteşte să diminueze preţul de vânzare. Pe masa aleşilor locali a ajuns un proiect de hotărâre care modifică hotărârea adoptată în 2014 privind aprobarea vânzarea. Astfel, de la 213.000 de euro, cât fusese stabilit, preţul ar putea scădea, în urma noii evaluări, la 99.000 de euro.

Documentaţia proiectului reaminteşte că vila, cu parter şi două etaje, cu o suprafaţă construită de 287,24 mp la sol, a fost dată în funcţiune în anul 1927 şi în prezent este nefuncţională. Conform documentaţiei de carte tehnică, imobilul se află într-o stare avansată de degradare datorită lipsei utilizării şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare, motiv pentru care în anul 2010 Primăria a fost sancţionată de Inspectoratul Teritorial de Construcţii Vâlcea, iar Primăria Călimăneşti a sesizat în mai multe rânduri municipalitatea gălăţeană despre starea tehnică necorespunzătoare a imobilului.

Mai mult, anual se cheltuiesc din bugetul local sume de bani pentru asigurarea pazei imobilului.

La prima licitaţie organizată în data de 3 iunie 2016 nu s-a depus nicio ofertă şi nici la a doua, pe 17 iunie nu s-au depus oferte. Conform caietului de sarcini, dacă nici la a doua licitaţie imobilul nu a fost adjudecat, se va relua procedura după elaborarea unui nou raport de evaluare care va fi supus aprobării CL. Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord cu vânzarea la noul preţ şi dacă se va găsi un cumpărător.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Primăria Galați încearcă să vândă vila de vacanţă de la Călimăneşti

Pentru a treia oară, Primăria municipiului Galaţi încearcă să vândă „Vila Bucegi” de la Călimăneşti, judeţul Vâlcea. În acest scop organizează o nouă licitaţie publică deschisă cu strigare, pe 7 martie 2017.

Trebuie spus că la prima licitaţie organizată pe 3 iunie 2016 nu s-a depus nicio ofertă, iar cumpărători nu au apărut nici la a doua licitaţie, pe 17 iunie 2016. La acel moment, preţul de vânzare era de 213.000 de euro, preţ care a fost acum redus, în urma noii evaluări, la 99.000 de euro, la care se adaugă TVA 19 la sută.

Dacă şi cea de-a treia licitaţie va eşua, s-ar putea ca Primăria să nu mai aibă ce vinde. Imobilul, cu parter şi două etaje, dat în funcţiune în 1927, se află într-o stare avansată de degradare datorită lipsei utilizării şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare. În anul 2010 Primăria a fost sancţionată de Inspectoratul Teritorial de Construcţii Vâlcea, iar Primăria Călimăneşti a sesizat în mai multe rânduri municipalitatea gălăţeană despre starea tehnică necorespunzătoare a imobilului. Mai mult, anual se cheltuiesc din bugetul local sume de bani pentru asigurarea pazei imobilului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Vila pe care Primăria Galați o are la Călimăneşti va fi demolată

Soarta Vilei „Bucegi” de la Călimăneşti, judeţul Vâlcea, pare a fi pecetluită! La şedinţa de mâine a Consiliului Local, aleşii ar putea decide scoaterea din funcţiune şi casarea construcţiei, după ce toate cele patru licitaţii organizate pentru vânzarea ei au eşuat.

La primele două licitaţii cu strigare, organizate în 2015, nu s-a prezentat niciun ofertant, iar la ultimele două, organizate în această lună, scenariul s-a repetat. Asta deşi preţul imobilului a fost redus de la 213.000 de euro, la 99.000 de euro, la care se adaugă TVA 19 la sută.

Imobilul, cu parter şi două etaje, dat în funcţiune în 1927, se află într-o stare avansată de degradare şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare. Mai mult, un expert atestat a stabilit că se încadrează în clasa I de risc seismic, iar soluţia propusă este demolarea.

Dacă aleşii locali vor fi de acord, suma rezultată din valorificarea activelor va deveni venit la bugetul local al oraşului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Cumpărători pentru vila de la Călimăneşti a Primăriei Galați

Condamnată la demolare după ce, pe 28 martie, aleşii locali au decis casarea Vilei "Bucegi" de la Călimăneşti-Căciulata, clădirea în care şi-au petrecut vacanţele funcţionarii Primăriei Galaţi în perioada interbelică a primit o şansă nesperată. Va fi scoasă pentru a cincea oară la licitaţie, după ce au apărut doi doritori să o cumpere.

Aşa cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", fosta vilă de vacanţă a municipalităţii de la Călimăneşti-Căciulata a fost dată în funcţiune în 1927. După naţionalizare, imobilul a ajuns în administrarea unei întreprinderi de stat din Vâlcea, care l-a abandonat în 1993. Vila, cu parter şi două etaje, peste 20 de camere, a fost vandalizată până în 2003, când Primăria Galaţi a reintrat în posesia ei, prin Legea 10/2001. De atunci şi până acum, singurii bani cheltuiţi de Primărie au fost pentru paza clădirii şi pentru expertizele în vederea vânzării, fără a pune la socoteală amenzile pentru lipsa de întreţinere.

La finele lunii martie 2017, consilierii locali au aprobat scoaterea din funcţiune şi casarea construcţiei Vila "Bucegi", situată în oraşul Călimăneşti, strada Calea lui Traian nr. 535, după ce toate cele patru licitaţii organizate pentru vânzarea ei au eşuat. Concret, la primele două licitaţii cu strigare, organizate în iunie 2015, nu s-a prezentat niciun ofertant, iar la ultimele două, organizate în martie 2017, scenariul s-a repetat, în ciuda faptului că preţul imobilului fusese redus de la 213.000 de euro la 99.000 de euro, la care se adaugă TVA 19 la sută. După cum se preciza în documentaţia hotărârii adoptate, imobilul se află într-o stare avansată de degradare şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare. Mai mult, un expert atestat a stabilit că se încadrează în clasa I de risc seismic, soluţia propusă fiind demolarea.

Numai că, după cum am aflat de la Primăria municipiului Galaţi, procedura nu a fost demarată întrucât pe 2 mai 2017 s-au primit solicitări privind cumpărarea acestui imobil! "Solicitările sunt însoţite de declararea disponibilităţii în privinţa participării la licitaţie, în condiţiile în care aceasta ar urma să fie organizată", ne-a transmis Primăria.

Având în vedere că procedurile care ar fi trebuit urmate pentru demolarea imobilului şi valorificarea lui necesitau timp şi bani, la nivelul Primăriei Galaţi s-a decis redeschiderea licitaţiei pentru vânzarea imobilului. Aşa că pe 26 iunie 2017 va avea loc o nouă licitaţie publică, cu strigare, iar preţul de pornire va fi 99.000 de euro fără TVA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Primăria Galaţi a rămas fără vila de vacanţă din judeţul Vâlcea. Va încasa pe ea aproape 180.000 de euro

Imobilul a fost construit de sindicatul funcţionarilor din Primăria Galaţi în perioada interbelică, fiind folosit, până în 1948, drept casă de odihnă pentru angajaţii plecaţi în concediu. În perioada comunistă clădirea a fost preluată de o întreprindere de stat pentru turism, iar după Revoluţie a fost retrocedată municipalităţii gălăţene. Neîntreţinut şi nepăzită timp de decenii, vila este într-o stare foarte gravă de degradare.

Miercuri, 28 iunie 2017, a avut loc o nouă licitaţie cu strigare pentru vânzarea vilei de vacanţă „Bucegi”, pe care Primăria Galaţi o deţine în localitatea Călimăneşti, judeţul Vâlcea. Potrivit  biroului de presă al municipalităţii gălăţene, la licitaţie au participat trei ofertanţi, preţul de pornire fiind de 99.000 de euro, iar preţul cu care s-a adjudecat licitaţia ajungând la 148.500 euro fără TVA (aproape 180.000 de euro cu tot cu taxele aferente). „Vila Bucegi urmează să fie proprietatea unei persoane fizice din judeţul Teleorman”, a precizat biroul de presă al Primăriei Galaţi.

Vă reamintim că în luna martie a acestui an consilierii locali au aprobat scoaterea din funcţiune, casarea  imobilului şi valorificarea bunurilor, însă hotărârea nu s-a mai pus în aplicare deoarece pe adresa primăriei au sosit oferte pentru cumpărarea imobilului în starea actuală, motiv pentru care a fost organizată o nouă licitaţie - a cincea - după ce în ultimii şase ani au fost organizate alte patru licitaţii pentru vânzarea vilei, însă fără niciun rezultat.

Imobilul se află în centrul oraşului Călimăneşti, la strada principală şi are o curte de 1.000 de metri pătraţi pe care se află o clădire cu 27 de încăperi. A fost construită în perioada interbelică de către sindicatul funcţionarilor din primărie şi, până în 1948, a fost folosit drept casă de odihnă. Clădirea a fost ridicată la solicitarea primarului gălăţean Ioan N. Prodrom. Acesta, bârlădean prin naştere, a fost primar al Galaţilor între 25 martie 1923 şi 5 ianuarie 1925, însă în cei doi ani de mandat a reuşit să facă ceea ce primarii postrevoluţionari nu reuşesc să facă nici în două decenii.

Conform arhivelor vremii, Ioan N. Prodrom a fost unul dintre cei mai harnici primari ai Galaţiului. A edificat Uzinele Comunale (în care intrau Uzina de Apă, Uzina Electrică şi Tramvaiul), a reparat 29 de străzi cu o lungime totală de 5,7 kilometri, a extins iluminatul public pe încă cinci străzi şi, iată, a construit şi o casă de vacanţă pentru angajaţii Primăriei.

Construcţia casei a început în 1924, iar inaugurarea a avut loc în1927. Imobilul este o adevărată bijuterie. Cu o suprafaţă construită de  287 de metri pătraţi şi trei niveluri şi 27 de camere.  Până în anul 1948, când a trecut în adminsitrarea unei întreprinderi socialiste de turism, clădirea a servit drept casă de odihnă pentru angajaţii Primăriei din Galaţi, care-şi făceau concediile prin rotaţie acolo.

Între 1948 şi 1990 vila de la Călimăneşti-Căciulata (între timp fusese botezată „Vila Bucegi”) a fost loc de odihnă temporară şi de tratament balnear pentru sute de mii - dacă nu cumva milioane - de români.

După Revoluţie, însă, a început paragina, societatea care o avea în administrare a închiriat-o mai multor firme private, care au făcut acolo cam de toate, mai puţin turism. A fost depozit de haine second-hand, cârciumă, depozit pentru un angro. Apoi, prin 2001, când se ştia că va retrocedată către Primăria Galaţi, a fost pur şi simplu abandonată. Aşa au dispărut  instalaţia electrică, instalaţia de apă şi cea de canalizare. S-a furat o parte din lemnărie şi au fost „săltate” şi sobele de teracotă  din cele 27 de camere. Se pare că respectivele sobe erau adevărate opere de artă, căci fuseseră aduse tocmai de la Praga, plăcile de teracotă fiind pictate manual de un artist praghez renumit.

Autorităţile postdecembriste de la Galaţi au aflat absolut din întâmplare despre respectiva clădirea. La un moment dat, pe adresa Primăriei Galaţi a venit o înştiinţarea de la primăria oraşului Călimăneşti, prin care se sugera că gălăţenii ar putea să solicite instanţelor civile reintrarea în posesia imobilului pierdut în 1948, acum abandonat. Solicitatea s-a făcut, a fost aprobată de instanţă, iar 2003 oraşul Galaţi a redevenit de facto proprietar de pensiune pe Valea Oltului.

Problema este că, între timp, clădirea fusese vandalizată şi ajunsese într-o stare destul de proastă. Ciudat este că autorităţile gălăţene (primar era Dumitru Nicolae) au intrat într-un fel de blocaj mental şi, pur şi simplu, nu au ştiut ce să facă cu respectivul imobil. Aşa că l-au lăsat în starea în care se afla, preferând doar să angajeze o firmă de pază care să-l scape de demolarea prin furt. An de an, timp de 12 ani, oraşul Galaţi a achitat facturi peste facturi pentru pază, suma totală ajungând la 250.000 de euro, adică mult mai mult decât se va încasa acum pe imobil şi pe terenul aferent în suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Primăria Galați scoate iar la vânzare vila de la Călimăneşti

La numai o lună după ce a anunţat că a vândut vila de vacanţă "Bucegi", de la Călimăneşti-Căciulata, cu preţul de 148.500 de euro fără TVA, Primăria Galaţi va organiza, pe 9 august, o nouă licitaţie publică cu strigare, în vederea vânzării imobilului, teren cu construcţie.

Ce s-a întâmplat? După cum am aflat de la Biroul de presă al Primăriei, cumpărătorul imobilului, o persoană fizică din judeţul Teleorman, a refuzat să mai semneze contractul de vânzare-cumpărare, motivând că nu mai are banii necesari. Nu a cerut o amânare a semnării contractului, asumându-şi pierderea garanţiei de 9.900 de euro pe care o depusese. Iar Primăria a rămas în câştig şi cu cei 9.900 de euro, dar şi cu vila pe care acum încearcă din nou să o vândă.

Reamintim că, pe 28 martie, aleşii locali au decis demolarea şi casarea imobilului după ce toate cele patru licitaţii organizate pentru vânzarea vilei au eşuat. Pentru că în luna mai au apărut doi doritori să o cumpere, a fost organizată o nouă licitaţie, de această dată cu succes. La licitaţia de la finele lunii trecute, nu mai puţin de trei ofertanţi s-au bătut pentru vila în care şi-au petrecut vacanţele funcţionarii Primăriei Galaţi în perioada interbelică, ajunsă acum o ruină. Rămâne de văzut dacă la licitaţia de luna viitoare se vor mai găsi doritori. Preţul de pornire a licitaţiei este de 99.000 euro, la care se adaugă TVA 19 la sută.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Vila de vacanţă a Primăriei Galaţi, din staţiunea Călimăneşti-Căciulata, a fost din nou vândută

Licitaţia a fost câştigată de unicul ofertant, o firmă din Călimăneşti-Vâlcea, care a oferit 99.000 de euro, fără TVA. Firma se numeşte Dastour SRL, are sediul gard în gard cu vila cumpărată şi în ultimii 10 ani a avut o cifră de afaceri modestă, între 34.000 şi 121.000 de lei pe an.

Primăria Galaţi a anunţat că în data de 9 august 2017  a avut loc cea de-a  doua sedinţă de licitaţie publică pentru vila Bucegi, situată in judeţul Vâlcea,  oraşul Călimăneşti - Căciulata, strada Calea  lui Traian, nr. 535. La  licitaţie la care s-a înscris un singur participant, Dastour SRL,  cu sediul în Calea  lui Traian, nr. 533, Călimăneşti (Vâlcea), adică exact gard în gard cu proprietatea licitată.

Preţul de pornire al licitaţiei a fost 99.000 euro (fără TVA), acesta fiind  acceptat de ofertant. Tranzacţia s-a finalizat odată cu semnarea contractului între Primăria municipiului Galaţi şi Dastour SRL, în data de 5 septembrie 2017.

Despre firma câştigătoare vă putem spune că funcţionează din 1994, fiind deci destul de longevivă. Totuşi, a avut timp de cinci ani activitatea suspendată, la solicitarea asociaţilor. În ultimii 10 ani, firma a avut o activitate modestă, cifra de afaceri oscilând între 34.000 şi 121.000 de lei pe an, adică între 3.000 şi 10.000 de lei pe lună. În acelaşi interval de timp, societatea a înregistrat în mod constant pierderi  - între 25.000 şi 142.000 de lei pe an - ultimii doi ani fiind totuşi profitabili. Anul fiscal 2016 l-a încheiat cu un profit de 15.000 de lei.

Firma are doi asociaţi, ambii domiciliaţi în Râmnicu-Vâlcea: Marinică Potop şi Daniela Sabina Petrescu (fostă Potop). Marinică Potop este născut în Bălceşti (satul de baştină al cunoscutului Mitică Dragomir, fostul şef al Ligii de Fotbal), în vreme ce Daniela Petrescu este născută în Bucureşti.

Este cea de-a şasea licitaţie organizată pentru vânzarea vilei. La primele patru nu s-a prezentat nimeni, iar a cincea fost câştigată de o persoană fizică din Teleorman, care si-a adjudecat licitaţia cu 148.500 euro fără TVA (aproape 180.000 de euro cu tot cu taxele aferente), însă nu a mai semnat ulterior contractul, pierzând garanţia de 9.000 de euro.

Istoria vilei Bucegi

Imobilul se află în centrul oraşului Călimăneşti, la strada principală şi are o curte de 1.000 de metri pătraţi pe care se află o clădire cu 27 de încăperi. A fost construită în perioada interbelică de către sindicatul funcţionarilor din primărie şi, până în 1948, a fost folosit drept casă de odihnă.

Clădirea a fost ridicată la solicitarea primarui gălăţean Ioan N. Prodrom. Acesta, bârlădean prin naştere, a fost primar al Galaţilor între 25 martie 1923 şi 5 ianuarie 1925, însă în cei doi ani de mandat a reuşit să facă ceea ce primarii postrevoluţionari nu reuşesc să facă nici în două decenii. Conform arhivelor vremii, Ioan N. Prodrom a fost unul dintre cei mai harnici primari ai Galaţiului. A edificat Uzinele Comunale (în care intrau Uzina de Apă, Uzina Electrică şi Tramvaiul), a reparat 29 de străzi cu o lungime totală de 5,7 kilometri, a extins iluminatul public pe încă cinci străzi şi, iată, a construit şi o casă de vacanţă pentru angajaţii Primăriei.

Construcţia casei a început în 1924, iar inaugurarea a avut loc în1927. Imobilul este o adevărată bijuterie. Cu o suprafaţă construită de  287 de metri pătraţi şi trei niveluri şi 27 de camere.  Până în anul 1948, când a trecut în adminsitrarea unei întreprinderi socialiste de turism, clădirea a servit drept casă de odihnă pentru angajaţii Primăriei din Galaţi, care-şi făceau concediile prin rotaţie acolo.

Între 1948 şi 1990 vila de la Călimăneşti-Căciulata (între timp fusese botezată „Vila Bucegi”) a fost loc de odihnă temporară şi de tratament balnear pentru sute de mii - dacă nu cumva milioane -  de români.

După Revoluţie, însă, a început paragina, societatea care o avea în administrare a închiriat-o mai multor firme private, care au făcut acolo cam de toate, mai puţin turism. A fost depozit de haine second-hand, cârciumă, depozit pentru un angro. Apoi, prin 2001, când se ştia că va retrocedată către Primăria Galaţi, a fost pur şi simplu abandonată. Aşa au dispărut  instalaţia electrică, instalaţia de apă şi cea de canalizare. S-a furat o parte din lemnărie şi au fost „săltate” şi sobele de teracotă din cele 27 de camere. Se pare că respectivele sobe erau adevărate opere de artă, căci fuseseră aduse tocmai de la Praga, plăcile de teracotă fiind pictate manual de un artist praghez renumit.

Autorităţile postdecembriste de la Galaţi au aflat absolut din întâmplare despre respectiva clădirea. La un moment dat, pe adresa Primăriei Galaţi a venit o înştiinţarea de la primăria oraşului Călimăneşti, prin care se sugera că gălăţenii ar putea să solicite instanţelor civile reintrarea în posesia imobilului pierdut în 1948, acum abandonat. Solicitatea s-a făcut, a fost aprobată de instanţă, iar 2003 oraşul Galaţi a redevenit de facto proprietar de pensiune pe Valea Oltului.

Problema este că, între timp, clădirea fusese vandalizată şi ajunsese într-o stare destul de proastă. Ciudat este că autorităţile gălăţene (primar era Dumitru Nicolae) au intrat într-un fel de blocaj mental şi, pur şi simplu, nu au ştiut ce să facă cu respectivul imobil. Aşa că l-au lăsat în starea în care se afla, preferând doar să angajeze o firmă de pază care să-l scape de demolarea prin furt. An de an, timp de 12 ani, oraşul Galaţi a achitat facturi peste facturi pentru pază, suma totală ajungând la 250.000 de euro, adică mult mai mult decât se va încasa acum pe imobil şi pe terenul aferent în suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.