Jump to content

Bacalaureatul 2011 la Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Bacalaureatul 2011 la Galaţi

Elevii de clasa a XII-a pot începe să rezolve modelele de subiecte pentru examenul de bacalaureat de anul viitor. Ei le pot găsi la adresa de internet http://subiecte2011.edu.ro/bacalaureat, unde au fost publicate, la sfârşitul săptămânii trecute, de membrii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare din cadrul Ministerului Educaţiei.

http://www.viata-libera.ro/articol-Modele_de_subiecte_pentru_liceeni_2.html

Link to comment
Share on other sites

Profesorii de liceu despre subiectele pentru Bac

Abia propuse elevilor modelele de subiecte pentru examenele viitoare nu suntmai dificile decât precedentele. Profesorii de Limba română, Matematică şi Istorie cred că elevii pot obţine uşor note între 7.00 şi 7.50

La Bacalaureat, modelul probelor scrise respectă, în linii mari, atât programa, cât şi nivelul mediu de cunoştinţe pe care se presupune că trebuie să îl evalueze un asemenea examen. „Totuşi, la una dintre cerinţele de înţelegere a textului, este vorba despre cerinţa numărul 5 de la subiectul I, elevii ar putea întâmpina dificultăţi, dat fiind faptul că ei nu mai fac prea multă gramatică în liceu. În rest, subiectele mi se par accesibile şi... frumoase", mai spune inspectorul şcolar.

La Matematică, pentru prima dată, subiectele au venit la pachet cu baremurile de corectare. „I se dă practic elevului un model de rezolvare", spune Mitică Dudău, profesor de matematică la Colegiul Naţional „Costache Negri", care apreciază că subiectele sunt asemănătoare cu cele din 2009 şi 2010. „La M2 este mai uşor şi se poate obţine uşor nota 7, în schimb la M1, cu greu obţii un 6", mai spune profesorul de matematică.

Fostul inspector de istorie Daniela Popa apreciază claritatea subiectelor din acest an, comparativ cu cele de anul trecut. "Este exact ceea ce ne doream: să fie evaluate competenţele. Până acum era o ruptură, în şcoală se lucra pe competenţe, iar la evaluare se punctau cunoştinţele. Acum se evaluează cu adevărat competenţele", spune inspectorul Daniela Popa.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Vezi-profesorii-subiectele-Bac-Evaluarea_0_365363515.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Bacalaureat mai compact în 2011

Dacă anul şcolar trecut, liceenii din anii terminali începeau să susţină probele bacalaureatului încă de dinainte de Revelion şi-l terminau pe la jumătatea lunii iulie, anul acesta „examenul maturităţii" se va derula „doar" în perioada 23 mai - 8 iulie.

Între 23 şi 27 mai 2011, candidaţii din toate liceele îşi vor depune dosarele la secretariatele liceelor în care învaţă. De altfel, 27 mai este şi ultima zi de şcoală pentru liceenii din clasele a XII-a sau, după caz, a XIII-a.

Primele probe ale Bac-ului 2011 sunt cele de „competenţe". Între 6 şi 8 iunie, are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. O săptămână mai târziu, între 13 şi 17 iunie, elevii de liceu vor fi testaţi pentru a vedea cât de „prieteni" sunt cu calculatorul (evaluarea competenţelor digitale), iar între 20 - 23 iunie are loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Pe 27 iunie, încep probele scrise şi aspiranţii la diploma de absolvire a liceului au de susţinut testul la Limba şi literatura română. Pe 29 iunie, este programată proba obligatorie a profilului, iar pentru 1 iulie este programată proba la alegere a profilului şi a specializării.

Comisiile de corectare au la dispoziţie două zile pentru pune notele, acestea urmând să fie afişate pe 3 iulie. Eventualele contestaţii se pot depune pe 4 iulie, numai între orele 08.00-12.00, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 8 iulie.

Sesiunea august-septembrie va începe încă din iulie cu înscrierea candidaţilor şi se va termina pe 7 septembrie cu afişarea rezultatelor finale.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Modificari-_Bacalaureat_mai_compact_in_2011_0_402559820.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Olimpicii vor da bacalaureatul mai devreme

Printr-o notă oficială, MECTS stabileşte ca sesiunea specială a examenului de bacalaureat pentru olimpicii internaţionali din clasa a XII-a să fie între 21 mai – 3 iunie 2011. Olimpiadele internaţionale se desfăşoară de regulă exact în perioada iunie-iulie, când are loc şi examenul de bacalaureat pentru toţi elevii de clasa a XII-a.

http://www.viata-libera.ro/articol-Olimpicii_vor_da_bacalaureatul_mai_devreme_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Vineri, simulare la bacalaureat la limba română în toate liceele gălăţene

Elevii claselor a XII-a din toate liceele gălăţene vor participa vineri, 8 aprilie, la o simulare a probei scrise la limba şi literatura română din cadrul bacalaureatului. Săptămâna trecută, elevii au susţinut simularea probei la matematică:

„La unele licee, cele care au confirmat anual prin rezultate bune la bacalaureat, interesul şi prezenţa elevilor a fost foarte bună. La altele, cele unde rezultatele sunt slabe, participarea elevilor la simulare şi interesul lor pentru pregătirea examenului au lăsat de dorit”.

„În definitiv, promovarea examenului de bacalaureat nu este obligatorie, dacă elevii vor să se mulţumească doar cu un certificat de competenţe profesionale obţinut după absolvirea clasei a X-a”, a declarat inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Vineri_simulare_la_bacalaureat_la_limba_romana__2.html

Link to comment
Share on other sites

Promovabilitate de doar la 25-30% la simularea la matematică

Rezultatele, fie ele şi parţiale, de la simularea la matematică i-au pus pe gânduri pe cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Viitorii absolvenţi de liceu au demonstrat, la simularea bacalaureatului, că ar cam trebui să se aşeze cu burta pe carte cât nu e încă prea târziu.

La unităţile care aduseseră rezultatele ieri (doar câteva mai lipseau), procentul de promovabilitate se ridica doar la 25-30 la sută.

La CNMK, 97 la sută dintre elevi obţinuseră minim 5.00, în timp ce la „Metalurgic” procentul e numai de 2 la sută, iar la Grupul Şcolar Industrial Tecuci, doar 6 la sută. Sunt şi licee unde promovabilitatea la simulare s-a situat în limite normale: Economicul, cu 65 la sută şi „Cuza” cu 70 la sută.

http://www.viata-libera.ro/articol-Scoli_generale_cu_promovabilitate_zero__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Peste 65 la sută promovabilitate la simularea de la limba română

După rezultatele dezastruoase obţinute la simularea la matematică, elevii de clasa a XII-a au demonstrat că se pot încadra şi în limitele normalului, obţinând procente de promovabilitate destul de bune la proba de limba şi literatura română.

Viitorii absolvenţi de liceu au reuşit să obţină un procent de 65,60 la sută promovabilitate.

Numărul elevilor care au obţinut note între 9 şi 10 la simularea la bacalaureat este însă mai mic, doar 120 de absolvenţi de liceu reuşind performanţa.

În plus, numai o unitate - Colegiul „C. Negri” (Pedagogic) - a obţinut sută la sută promovabilitate. Pe loc fruntaş se află şi Colegiul Economic, care are 91,54 la sută promovabilitate şi o prezenţă foarte bună (213 elevi prezenţi din 275).

La polul opus se află Grupul Şcolar de Marină, cu doar 10 la sută promovabilitate şi Grupul Şcolar „Ov. Caledoniu” din Tecuci, cu 19,4 la sută.

http://www.viata-libera.ro/articol-Mai_buni_la_romana_peste_66_la_suta_promovabilitate_la_simulare_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Bac, sesiunea iunie-iulie 2011

23–27 mai 2011: Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

27 mai 2011: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

6-8 iunie 2011: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

8-10 iunie 2011: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

13–17 iunie 2011: Evaluarea competenţelor digitale – proba D

20-23 iunie 2011: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C

27 iunie 2011: Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă

28 iunie 2011: Limba şi literatura maternă – proba E)b) – proba scrisă

29 iunie 2011: Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisă

1 iulie 2011: Probă la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – proba scrisă

3 iulie 2011: Afişarea rezultatelor

4 iulie 2011: Depunerea contestaţiilor (orele 08:00 – 12:00)

5-7 iulie 2011: Rezolvarea contestaţiilor

8 iulie 2011: Afişarea rezultatelor finale

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Big-Brother Bacalaureat 2011 - Atenţie se filmează!

Anul acesta, „examenul maturităţii” se va derula în perioada 23 mai - 8 iulie. Sesiunea august-septembrie va începe încă din iulie cu înscrierea candidaţilor şi se va termina pe 7 septembrie cu afişarea rezultatelor finale.

Cineva glumea la un moment dat spunând că la Vama Galaţi nu s-au făcut arestări, aşa cum s-a întâmplat la alte puncte de frontieră din ţară pentru că sunt luaţi în vizor profesorii supraveghetori de la Bacalaureat. Gluma chiar se îngroasă şi autorităţile şcolare gălăţene au pregătit pentru Bacalaureatul din acest an, care începe în mai puţin de două luni, un „teren” complet monitorizat.

„Nu ne mai putem permite să lăsăm la voia sorţii acest examen. Cine îşi închipuie că mai merge să fraudeze, într-un mod sau altul Bacalaureatul din acest an, se înşală amarnic”, ameninţă inspectorul şcolar general, Doruleţ Resmeriţă.

El le-a pregătit elevilor şi profesorilor care vor supraveghea la examenul din iulie camere de supraveghere pentru toate sălile. „Vom avea imagini şi sunet din toate sălile de examen astfel încât acolo unde există suspiciunea de fraudă să poată fi puse la dispoziţia organelor de anchetă imagini de la întreg examenul”, mai spune inspectorul general.

Nici pentru liceenii prinşi copiind viitorul nu sună foarte bine! Cine va fi prins, va fi „omis” de la examenul de Bacalaureat pentru următorii doi ani. În plus, notele obţinute la probele anterioare, dacă a susţinut vreuna, vor fi anulate, astfel încât, peste doi ani, când va avea dreptul să revină în examen, va trebui să o ia de la zero.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Astăzi încep înscrierile la bacalaureat

Elevii claselor a XII-a şi absolvenţii seriilor anterioare care nu au promovat bacalaureatul se pot înscrie pentru acest examen, începând de astăzi, până pe 27 mai, la secretariatele liceelor unde au urmat cursurile. Potrivit metodologiei de desfăşurare a examenului, candidaţii care au participat şi au fost respinşi la sesiunile anterioare organizate începând cu 2003 pot solicita recunoaşterea unor probe promovate în aceste sesiuni.

27 mai este pentru elevii de a XII-a şi ultima zi de şcoală, pentru că între 6 şi 8 iunie se va desfăşura evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română, între 13 şi 17 iunie – proba de competenţe digitale, iar între 20 şi 23 iunie - proba de competenţe de comunicare orală într-o limbă de circulaţie internaţională. Pe 27 iunie vor debuta probele scrise, iar pe 3 iulie se vor afişa rezultatele.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

S-au stabilit 12 centre de examen pentru Bacalaureatul 2011

Conducerea ISJ a stabilit 12 centre în care se va susţine anul acesta examenul de bacalaureat.

La CNVA, alături de elevii acestei unităţi de învăţământ vor veni şi cei de la Colegiul „Cuza”, Liceul de Artă şi Seminarul Teologic.

La Colegiul Economic vor veni şi cei de la Colegiul „Elena Doamna”.

Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” (Metalurgic) va găzdui şi elevii de la Colegiul „P. Dimo” (Energetic), Grupul Şcolar „C. Conachi” din Pechea, Grupul Şcolar „Paul Bujor” din Bereşti şi Grupul Şcolar „Eremia Grigorescu” din Tg. Bujor.

Alături de elevii de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” vor da bacalaureatul şi cei de la „Dunărea” şi „Racoviţă”.

La Colegiul „D. Moţoc” vor veni elevii de la Grupul Şcolar CFR.

La Colegiul „C. Negri” (Pedagogic) vor merge şi absolvenţii de la Liceul cu Program Sportiv şi Colegiul „Traian Vuia” (Auto).

La Grupul Şcolar „Gh. Asachi” au fost planificaţi şi elevii de la Grupul Şcolar „Sf. Maria”.

La Grupul Şcolar de Marină vor merge elevii de la cele două licee particulare din Galaţi - „Dimitrie Cantemir” şi „Marin Coman”.

Elevii de la „Anghel Saligny” şi „Traian” vor susţine examenul la Grupul Şcolar „Radu Negru”.

Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie Tecuci va fi centru pentru Grupul Şcolar „Ov. Caledoniu” şi Grupul Şcolar Tudor Vladimirescu.

La Colegiul Naţional „Spiru Haret” au fost arondaţi şi elevii de la Grupul Şcolar Industrial din Tecuci, în timp ce Colegiul „Calistrat Hogaş” va găzdui cele două licee particulare din Tecuci - „Concord” şi „Magisterum”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

A început numărătoarea inversă pentru Bacalaureat 2011

Mai sunt cinci zile şi absolvenţii claselor a XII-a intră în focurile primei sesiuni a examenului de bacalaureat. Emoţiile sunt mari, mai ales pentru că anul trecut, la Galaţi, promovabilitatea în prima sesiunea abia dacă a trecut de 50 la sută. Situaţia pare să fie şi mai critică în 2011, dacă ar fi să ne luăm după rezultatele de la simulări (doar 30 la sută promovabilitate la matematică), dar şi dacă punem la socoteală faptul că examenul va fi supravegheat cu camere video, iar elevii nu vor putea nici să se inspire unii de la alţii.

Anul acesta, MECTS s-a hotărât să pună peste tot în practică ideea celor de la ISJ Galaţi de a monta camere web în sălile de examene. Atunci nu au fost asemenea dispozitive decât în anumite săli, dar anul acesta ISJ promite că toţi concurenţii vor fi monitorizaţi.

Click pe www.castidecopiat.ro

La asemenea măsuri de siguranţă sporite este normal ca şi metodele de copiat să se modernizeze. Un simplu click pe www.castidecopiat.ro şi poţi afla cât au avansat tehnicile de copiat. Iar daca dispui şi de sume de bani între 69 şi 599 de lei poţi să-ţi şi achiziţionezi unul dintre device-uri: telefon modificat cu microcască japoneză - 599 lei, telefon nebruiabil cu microcască wireless - 599 lei, pix bluetooth - 529 lei, colier bluetooth cu microcască japoneză - 500 de lei, portofel bluetooth - 249 de lei, ceas wireless - 499 de lei.

Ofertele sunt variate, la fel şi preţurile. Cel mai scump şi cel mai „upgradat” mijloc de copiat pare să fie ceasul wireless cu GSM şi microcască japoneză care ajunge la 799 de lei. Dar şi cei cu bani foarte puţini se pot învârti de un mijloc modern pentru fentat examenul. La numai 25 de lei se poate închiria o pereche de microcăşti japoneze.

Deşi inspectorul general Doruleţ Resmeriţă s-a lăudat anul trecut că are un dispozitiv prin care detectează astfel de mijloace de copiat, nu a reuşit să prindă niciun elev asupra faptei.

Curajoşilor care au totuşi chef să încerce asemenea metode le sugerăm să pună mai bine mâna pe carte. Elevii care vor fi prinşi copiind vor fi eliminaţi din examen, fără a mai avea dreptul să participe două sesiuni consecutive, aşa cum a decretat anul acesta ministrul Funeriu.

Un an şi niciun verdict

Dacă prin montarea de camere video s-ar înăspri supravegherea la examen, rămâne în continuare problema fraudării examenului din afara sălilor, aşa cum au fost destule semnale că s-a întâmplat şi anul trecut. O profesoară de matematică a fost sancţionată pentru că a completat câte ceva în tezele unor candidaţi, în schimb cele două cadre didactice de la CNVA, care au recunoscut că solicitat şi au dat mită comisiei de bacalaureat pentru a-i promova pe elevii de la Liceul Particular „D. Cantemir”, se bucură în continuare de aceleaşi drepturi. DNA nu a finalizat cercetările nici după aproape un an de la evenimente.

Luni, proba de competenţe la română

Astăzi este ultima zi când absolvenţii de anul acesta, dar şi cei din seriile anterioare se pot înscrie pentru sesiunea din iunie-iulie 2011. Examenul va debuta luni, 6 iunie, cu proba de competenţe lingvistice de comunicare în limba română. Elevii vor fi programaţi în serii pentru această probă, până pe data de 8 iunie. Între 13-17 iunie le vor fi evaluate competenţele digitale, urmând ca între 20-23 iunie să fie testaţi la limba străină. Pe 27 iunie se vor prezenta la prima probă scrisă - cea la limba română. Examenul obligatoriu al profilului se va susţine pe 29 iunie, iar proba la alegere va fi pe 1 iulie. Pe 3 iulie se vor afişa primele rezultate, urmând ca elevii nemulţumiţi să depună contestaţii pe 4 iulie între orele 8.00 - 12. Rezultatele finale urmează să fie date publicităţii pe 8 iulie. Cei care n-au reuşit să promoveze mai au anul acesta o a doua şansă între 22 august - 7 septembrie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Proba de evaluare a competentelor digitale va fi sustinuta pe 14-17 iunie

Proba de evaluare a competentelor digitale - proba D (proba scrisa/practica) va fi sustinuta de absolventi incepand cu data de 14 iunie, si nu pe 13 iunie, asa cum era prevazut initial in calendarul examenului de Bacalaureat.

Decizia a fost luata din cauza faptului ca data de 13 iunie este a doua zi de Rusalii, adica sarbatoare legala in cursul careia nu se lucreaza, au declarat reprezentantii Ministerului Educatiei. Ministerul le-a solicitat inspectoratelor scolare sa reorganizeze seriile de elevi, astfel incat toti elevii sa sustina probele in noul interval: 14-17 iunie, potrivit surselor citate.

hotnews.ro

UPDATE

Ministerul Educatiei anunta, printr-un comunicat de presa, ca proba de evaluare a competentelor digitale - proba D (proba scrisa/practica) va fi sustinuta de absolventi incepand cu data de 10 iunie, si nu pe 13 iunie, asa cum era prevazut initial in calendarul examenului de Bacalaureat. Anuntul vine la cateva ore dupa ce reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca data de incepere a acestei probe a fost stabilita la 14 iunie.

Link to comment
Share on other sites

Aproape 40 la sută dintre elevii înscrişi în clasa a XII-a nu apar pe listele candidaţilor la bacalaureat

O statistică realizată de conducerea ISJ Galaţi pe marginea promovabilităţii şi absenteismului în rândurile elevilor de clasa a XII-a scoate la iveală lucruri cel puţin tulburătoare. Dacă la începutul anului şcolar erau înscrişi în clasa a XII-a 7.105 elevi, au ajuns să se înscrie la bacalaureat doar 4.367 (elevi din seria curentă).

Dintre cei 2.738 de elevi care nu se regăsesc pe listele înscrişilor la bacalaureat şi care reprezintă 38,53 la sută din cei care au pornit la drum, 988 sunt corigenţi şi cu situaţia neîncheiată la învăţătură, iar 108 au fost exmatriculaţi din cauza absenţelor. Ce s-a întâmplat cu cei peste 1.000 de elevi care nu apar în nicio evidenţă, nici măcar cei de la ISJ nu ne-au putut spune. Cert este că s-au pierdut pe drum şi nu vor susţine bacalaureatul.

Aproape 2.500 de note scăzute la purtare pentru absenţe

Pe lângă faptul că au abandonat examenul de finalizare a studiilor sau au rămas corigenţi sau cu situaţia neîncheiată, o mulţime de absolvenţi de anul acesta au fost sancţionaţi pentru absenţe. 2.409 elevi de clasa a XII-a au primit note între 9,00 şi 7,00 la purtare, iar 81 au nota scăzută sub 7.00. „E adevărat că numai absentând 2 zile ai 10 absenţe, ceea ce înseamnă un punct scăzut la purtare, dar numărul elevilor aflaţi în această situaţie este foarte mare. În plus se adaugă aici şi cei 108 elevi exmatriculaţi tot pentru absenţe”, declară inspectorul general-adjunct, Onuţ Atanasiu.

La unele licee, jumătate de promoţie nu intră în bac

Se pare că numărul masiv de corigenţi este legat şi de faptul că unele licee au adoptat o nouă tactică pentru a avea promovabilitate mai bună la bacalaureat. Aceştia au eliminat posibilele „victime” ale examenului, lăsându-le corigente, sperând astfel să câştige puncte în plus la promovabilitate. Din nefericire, metoda s-ar putea să dea greş, pentru că s-au înscris şi cei picaţi în seriile anterioare, care vor scădea cu siguranţă procentajul celor reuşiţi la bac.

De exemplu, la Grupul Şcolar de Marină, la clasa a XII-a rută directă sunt consideraţi promovaţi la sfârşitul anului şcolar doar 45 la sută, mai mare fiind promovabilitatea la clasele a XIII-a rută progresivă, unde 78 la sută au luat medii de trecere. O situaţie similară se întâlneşte şi la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”: 68 la sută promovaţi la ruta directă şi numai 37 la sută la ruta progresivă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

5.785 de absolvenţi s-au înscris la bacalaureat

Cei 5.785 de absolvenţi care s-au înscris la Bacalaureat intră de mâine în emoţiile examenelor. Între 6 şi 8 iunie are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. O săptămână mai târziu, între 13 şi 17 iunie elevii de liceu vor fi testaţi pentru a vedea cât de „prieteni” sunt cu calculatorul (evaluarea competenţelor digitale), iar între 20 - 23 iunie are loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Pe 27 iunie încep probele scrise.

Dacă anul şcolar trecut, liceenii din anii terminali începeau bacalaureatul încă de dinainte de Revelion şi-l terminau pe la jumătatea lunii iulie, anul acesta „examenul maturităţii” se va întinde doar pe perioada 23 mai - 8 iulie.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Profesorii vor fi plătiţi la fel ca anul trecut

Deşi cadrelor didactice nu li s-a transmis deocamdată nimic oficial în legătură cu plata pentru participarea la bacalaureat şi examenele de evaluare naţională la clasa a VIII-a, inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu ne-a informat că a discutat ieri cu ministrul Funeriu care le-a confirmat că a semnat două ordine în acest sens OM 4363 şi OM 4364. „Profesorii vor fi plătiţi exact la fel ca anul trecut. Inclusiv cadrele didactice din comisiile pentru probele de competenţe vor primi ceva bani”, a declarat adjunctul de la ISJ. Anul trecut, profesorii au fost remuneraţi la jumătate faţă de acum doi ani pentru munca în comisiile de examene.

viata-libera.ro

După prima zi de bacalaureat, jumătate dintre candidaţi - experimentaţi

În prima zi a probei de competenţe la limba şi literatura română au fost programaţi să participe 2.477 de candidaţi, dintre care au lipsit doar 43, aceştia din urmă luându-şi adio de la sesiunea aceasta.

Mai bine de jumătate dintre candidaţii testaţi – 1.456 – au obţinut calificativ maxim – experimentaţi. Utilizatori avansaţi au fost catalogaţi 633, iar 345 au primit doar nivelul mediu.

Procente de peste 90 la sută la experimentaţi au avut CNVA, CNMK, „Spiru Haret” şi „Calistrat Hogaş” din Tecuci.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

La bacalaureat, profesorii vor fi plătiţi suplimentar

Ministerul Educaţiei lasă să se înţeleagă faptul că le va face anul acesta o favoare cadrelor didactice care participă la organizarea bacalaureatului, a evaluării la clasa a VIII-a şi a admiterii şi le va da totuşi ceva bani în plus.

La bacalaureat, la comisiile din centrele de examene, preşedintele va primi 400 de lei, dacă are până în 450 de candidaţi, şi 420 de lei, dacă are peste 450 de elevi. Vicepreşedinţii, secretarii şi membrii vor primi 275 de lei pe zi, iar asistenţii 25 de lei.

La centrele zonale de evaluare la bacalaureat preşedinţii comisiilor sub 1.000 de elevi vor primi 600 de lei, iar cei cu peste 1.000 de elevi – 625 de lei. Vicepreşedinţii vor fi remuneraţi cu 350 de lei, secretarii – 300 de lei, membrii – 275, iar evaluatorii – 4 lei pentru fiecare lucrare corectată.

Cei care se ocupă de comunicarea virtuală la ISJ, licee şi centre de comunicare vor primi 300 de lei.

La probele de competenţe, secretarii-informaticieni şi membrii vor primi 75 de lei, asistenţii – 20 de lei pe zi, evaluatorii la română şi informatică – 2 lei pe candidat, iar cei la limbi străine 3 lei pe candidat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce bine-ar fi să fie-aşa...

Elevii gălăţeni ştiu să vorbească româneşte

Mai mult de jumătate dintre elevii prezenţi la prima probă a Bacalaureatului s-au arătat experimentaţi în limba română. Din cei 4.397 elevi care s-au înscris la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, doar 129 au dat bir cu fugiţii când au trebuit să demonstreze cât de bine ştiu graiul românesc.

După statistica oferită de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi niciunul dintre candidaţi nu a fost respins. Majoritatea absolvenţilor de liceu au fost evaluaţi ca fiind experţi şi anume 2.390, 1.181 au fost notaţi ca avansaţi, iar 697 de nivel mediu.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Camere web de supraveghere pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat

Probele scrise ale examenului de bacalaureat se vor da în săli cu supraveghere video. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi a instalat nu mai puţin de 268 de camere web în centrele de evaluare din judeţul Galaţi. Potrivit conducerii ISJ, la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" sunt instalate 23 de camere, la Colegiul Economic "Virgil Madgearu" - 21, Grupul Şcolar Metalurgic Galaţi - 22, Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu" - 19, Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism "D. Moţoc" - 25, Grupul Şcolar "Radu Negru" - 30, Colegiul Naţional "C. Negri" - 25, Colegiul Naţional de Agricultură Tecuci - 22, Liceul Teoretic "Spiru Haret" - 17, Grupul Şcolar Industrial de Marină - 25, Grupul Şcolar "Asachi" - 23 şi Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş" - 16.

Camerele de supraveghere vor fi folosite şi la examenul de titularizare din acest an. După finalizarea celor două concursuri, de la 1 august, web-urile vor ajunge în unităţile de învăţământ din judeţ şi vor fi folosite pentru videoconferinţe.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Engleza - în topul preferinţelor la Bacalaureat 2011

Ieri, absolvenţii de liceu au început susţinerea probei de competenţe de comunicare într-o limbă străină. Cei mai mulţi dintre candidaţi au ales să susţină examenul la limba engleză – 3.553 din totalul de 4.179 de elevi înscrişi la această probă. Doar 614 au optat pentru franceză şi 12 pentru germană.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Candidaţii la bacalaureat vor susţine luni proba scrisă la limba şi literatura română

Candidaţii la prima sesiune a examenului de bacalaureat vor susţine luni, 27 iunie, proba scrisă la limba şi literatura română, potrivit calendarului aprobat de MECTS.

Următoarea probă scrisă este cea la limba maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale şi care va fi susţinută în 28 iunie, iar o zi mai târziu va avea loc proba obligatorie a profilului, probă scrisă. Pe 1 iulie candidaţii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării, probă scrisă.

Rezultatele vor fi afişate în 3 iulie, iar contestaţiile vor putea fi depuse pe 4 iulie, între orele 8.00 şi 12.00. Rezolvarea contestaţiilor se va face între 5 şi 7 iulie iar afişarea acestora în 8 iulie.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Subiectele complete extrase la examenul scris de Limba si literatura romana

La proba scrisa de Limba si literatura romana din cadrul examenului de Bacalaureat a fost extrasa varianta de subiecte numarul 5. Subiectele de examen au fost transmise si preluate in conditii de securitate de catre toate cele 741 de centre de examen, aplicandu-se procedurile electronice de securitate, a anuntat Ministerul Educatiei. Primul subiect contine noua cerinte dintr-un fragment din "Nunta in cer" de Mircea Eliade. Subiectul al II-lea se refera la realizarea unui text de tip argumentativ despre cunoasterea de sine, pornind de la o afirmatie a lui Nichita Stanescu.

SUBIECTELE DE EXAMEN - Limba si literatura romana - Varianta 5

SUBIECTUL I (30 de puncte)

Se da urmatorul text:

Mi-am dat seama ca nu se gandea intotdeauna la o eventuala despartire; asemenea ganduri, cumplite, le respingea cu darzenie intreaga ei fiinta. Dar banuia ca viata aceasta, traita impreuna clipa de clipa, miracolul acela, a doua fapturi necontenit prezente una pentru alta, nu va putea dura. Isi dadea seama, zarindu-ma uneori in fata raftului cu carti, ca in curand ma va cuprinde vechea mea patima, si ca atunci munca ma va fura de langa ea ceasuri si zile intregi. Stia ca setea mea de creatie, de scris, a fost numai adormita, ca ea nu va putea fi definitiv stinsa. Se impacase cu acest destin - despartirea noastra pentru lungi, chinuitoare intervale - dar l-ar fi voit cat mai tarziu implinit. Cateodata isi spunea ca e imorala cu dragostea ei strivitoare, ca un om nu poate trai fara sa munceasca si mai ales un artis nu are dreptul sa isi ingroape talentul intr-0 dragoste fericita, si pentru fiinta ei cinstita indoielile acestea erau chinuitoare. Dar intotdeauna sfarsea prin a-si spune ca, moral sau imoral, bine sau rau, toate acestea n-au nimic de-a face cu adevarata, tainica dragoste; ca intalnirea noastra este singurul lucru esential, real, iar toate celelalte - munca, creatie, talent, onoare si cate vor mai fi - nu pretuiesc nimic, caci toate sunt zadarnicii omenesti ale pamantului…

(Mircea Eliade, Nunta in cer)

Scrie, pe foaia de examen, raspunsul la fiecare dintre urmatoarele cerinte cu privire la text:

1. Numeste cate un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor: despartire, patima. 2 puncte

2. Explica rolul punctelor de suspensie in secventa: caci toate sunt zadarnicii omenesti ale pamantului… 2 puncte

3. Construieste un enunt in care sa folosesti o locutiune / expresie care sa contina substantivul gand. 2 puncte

4. Precizeaza tipul de perspectiva narativa din textul citat. 4 puncte

5. Transcrie doua cuvinte din text care apartin campului semantic al creatiei. 4 puncte

6. Noteaza doua motive literare din textul dat. 4 puncte

7. Prezinta semnificatia unei figuri de stil din textul dat. 4 puncte

8. Mentioneaza doua trasaturi ale genului epic, ilustrandu-le cu exemple din text. 4 puncte

9. Comenteaza, in sase-zece randuri, urmatoarea secventa din textul dat: Dar intotdeauna sfarsea prin a-si spune ca, moral sau imoral, bine sau rau, toate acestea n-au nimic de-a face cu adevarata, tainica dragoste; ca intalnirea noastra este singurul lucru esential, real, iar toate celelalte - munca, creatie, talent, onoare si cate vor mai fi - nu pretuiesc nimic, caci toate sunt zadarnicii omenesti ale pamantului… 4 puncte

SUBIECTUL al II-lea (30 de puncte)

Scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de randuri despre cunoasterea de sine, pornind de la ideile sugerate de afirmatia lui Nichita Stanescu:

A avea un ideal inseamna a avea o oglinda.

In elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie:

- sa respecti structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri; 8 puncte

- sa redactezi continutul adecvat argumentarii pe o tema data: formularea ipotezei / a propriei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; 16 puncte

- sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie) si limita de spatiu indicata. 6 puncte

Atentie! Formularile de tipul Sunt/ nu sunt de acord cu afirmatia…/ Autorul are dreptate cand afirma ca.../ Afirmatia autorului este corecta…, neinsotite de enuntarea propriei opinii, nu se considera ipoteza.

SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte)

Redacteaza un eseu de doua-trei pagini, despre particularitatile de constructie a personajului dintr-un text dramatic studiat, apartinand unuia dintre autorii canonici: I.L.Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.

In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:

- sustinerea unei opinii despre modul in care se reflecta tema textului dramatic in constructia personajului ales;

- prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al personajului ales, prin raportare la conflictul/ conflictele textului dramatic;

- relevarea unei trasaturi dominante a personajului, ilustrate prin doua episoade/ secvente dramatice semnificative/ citate comentate;

- ilustrarea a patru elemente de structura si compozitie ale textului dramatic ales, semnificative pentru tipologia personajului (actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, indicatii scenice, tehnici specifice, limbaj, final etc.).

Nota!

Ordinea integrarii reperelor in cuprinsul lucrarii este la alegere.

Pentru continutul eseului vei primi 16 puncte (cate 4 puncte pentru fiecare cerinta/ reper).

Pentru redactarea eseului vei primi 14 puncte (organizarea ideilor in scris - 3 puncte; abilitati de analiza si argumentare - 3 puncte; utilizarea limbii literare - 2 puncte; ortografia - 2 puncte; punctuatia - 2 puncte; asezarea in pagina, lizibilitatea - 1 punct; incadrarea in limita de spatiu indicata - 1 punct)

In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum doua pagini si sa dezvolte subiectul propus.

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acorda 10 puncte din oficiu .

Timpul efectiv de lucru este de 3 ore.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

11 eliminaţi, la Galaţi, la prima probă scrisă la bacalaureat

De la preşedintele comisiei judeţene de bacalaureat, inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu, am aflat că au absentat 310 candidaţi dintre cei 4.824 înscrişi la această probă. În plus, „recolta” de eliminaţi a fost destul de bogată: 11 victime surprinse de comisii cu fiţuici sau hand-free. Conform noilor reglementări ale MECTS, cei 11 se vor putea prezenta la un nou examen de bacalaureat abia peste două sesiuni, adică, anul viitor în august-septembrie. Centrele de examen unde s-au înregistrat astfel de incidente sunt „Radu Negru”, „Metalurgic”, „Asachi”, „Agricol” Tecuci, dar şi CNMK.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Astăzi, proba obligatorie a profilului

Peste 4.000 de elevi gălăţeni sunt aşteptaţi astăzi în cele 12 centre de examene pentru a susţine cea de-a doua probă scrisă a examenului de bacalaureat - la matematică sau la istorie, în funcţie de profilul urmat.

Vineri, 1 iulie, va avea loc ultima probă a examenului, la disciplina la alegere a specializării, urmând ca pe 3 iulie să se afişeze rezultatele.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.