Jump to content

Popicarul gălăţean Cosmin Crăciun, vedetă în străinătate

Recommended Posts

Posted

Popicarul Cosmin Crăciun, din Galaţi în Franţa şi apoi în Germania

* Interviu cu un component al Nationalei de popice a Romaniei

La doar 30 ani, gălăţeanul Cosmin Crăciun este component de bază al naţionalei de popice pentru seniori a României şi unul dintre cei mai buni jucători ai echipei germane Victoria Bamberg, cea care deţine în prezent Cupa Europei în sportul lansatorilor. Cum a început Cosmin Crăciun să joace popice, când mai toţi tinerii de vârsta lui încep cu fotbalul, ne spune chiar dânsul, după o întâlnire între “două trenuri” la Passau, acolo unde ex-gălăţeanul a dorit să-şi revadă fratele, pe Bogdan Crăciun, aflat în cantonament cu naţionala de popice pentru juniori a ţării noastre:

- Am început cu popicele la 15 ani, la echipa Constructorul Galaţi, primul meu antrenor fiind Vasile Ivan. Joc şi în prezent popice, un sport pe care îl consider mai atractiv decât fotbalul, cel puţin aşa gândesc eu. În sezonul 2005-2006 am evoluat la echipa franceză RC Strasbourg, iar în continuare m-am transferat la Victoria Bamberg, în Germania, unde joc de două campionate. În România am patru titluri de campion naţional, am numeroase medalii de argint şi bronz în întrecerile interne. Am un loc 3 la Cupa Mondială din Cejle (Slovenia), la individual, iar de două ori am cucerit Cupa NBC cu ICMRS Galaţi, la competiţiile din Sarajevo şi Novi Sad.

- Eşti în prezent şi unul dintre titularii lotului naţional de seniori. Ce performanţe ai până acum cu naţionala României de popice?

- De 10 ani evoluez şi în naţionalele României de popice, cu rezultate bune, spun eu. În ultimii ani, am devenit vicecampion mondial pe echipe în 2007, la Kosice, în Slovacia, unde am reuşit să cuceresc şi o medalie de bronz în proba de tandem, cu Ioana Văidăhăzan, colega mea de la Victoria Bamberg. Cu echipa germană la care evoluez în prezent, am cucerit Cupa Europei în 2007 şi am participat apoi în Liga Campionilor, unde am fost coleg de întreceri cu echipele româneşti CFR Olimpia ACB Iaşi şi CFR Cluj.

- Câţi popicari români sunteţi la echipa Victoria Bamberg?

- Patru. Eu, Nicolae Lupu, Ioana Văidăhăzan şi Albert Kiriszan, ultimul fiind la echipa a doua a clubului. În prezent, Victoria Bamberg ocupă locul 3 în prima ligă germană de popice, dar sperăm să termimăm campionatul pe locul 2 şi să jucăm din nou în Cupa Europei.

- Cum este viaţa unui popicar în Germania?

- Eşti considerat un sportiv profesionist, dar eşti obligat să munceşti şi în afara popicelor, pentru aţi asigura traiul zilnic. De exemplu, eu muncesc efectiv cinci zile pe săptămână la firma “Reifenwagner”, într-un depozit, de la ora 8.00 la ora 17.00. Patronul firmei la care muncesc sponsorizează echipa de popice Victoria Bamberg, acolo unde eu joc, dar numai peste orele de program! După ora 17.00, luni avem pregătire fizică, marţi şi joi avem antrenamente specifice la echipa de popice, iar sâmbătă avem meci de campionat, acolo unde fiecare lansăm 200 bile şi nu 120 cum se joacă în majoritatea ţărilor din Europa şi unde trebuie să fim în cea mai bună formă!

- Câţi bani obţii din popice, la Victoria Bamberg?

- Banii vin de la serviciul unde munceşti şi nu de la popice. Singura posibilitate este să negociezi cu patronul primele de victorie în campionat şi cupele europene, în funcţie de numărul de popice doborâte, dar nu toată lumea obţine acest lucru. De fapt, diferenţa dintre Germania şi România în domeniul popicelor este faptul că în România majoritatea sportivilor sunt scoşi din producţie pentru popice, iar aici, în Germania, popicarii muncesc efectiv şi apoi fac sport de performanţă în timpul liber!

- Dar masa şi casa pentru viaţa de zi cu zi, tot din propriul buzunar?

- Am într-adevăr o locuinţă din partea clubului, la care nu plătesc nimic, dar masa o suport din salariul meu.

- Care este valoarea echipelor de popice din Germania?

- În prima ligă, ultima clasată ar face faţă cu brio în campionatul României. Plus că echipele sunt multinaţionale, cu foarte mulţi jucători veniţi din afara Germaniei. La Bamberg suntem doi români, un croat şi cinci germani, în lotul principal de opt jucători.

- Cum este privit un “stranier” în campionatul de popice al Germaniei?

- În primul rând, nu poţi să fii ACTOR! Adică să spui că ai lansat prost, pentru că ţi-a alunecat bila din mână şi asta nu din vina ta. Astea sunt poveşti, care nu ţin... Dacă nu eşti în primii doi ca valoare la echipa unde joci, presa începe să te critice, spectatorii te fluieră şi ăştia de “scuipă” imediat afară! Deci, trebuie să fii mereu în formă maximă!

- Cine a fost “îngerul tău păzitor” în popice?

- Cred că domnul Ilie Băiaş (actualul antrenor al campionilor de la CFR Olimpia ACB Iaşi), pe când jucam la ICMRS Galaţi. El m-a făcut jucător de popice şi m-a ajutat în momentele grele, când alţii mi-au dat cu şutul în fund! Am muncit mult cu antrenorul Ilie Băiaş şi după multe ore de pregătire în sală şi afară, am devenit jucător şi mi-am putut începe şi cariera în Europa, mai întâi în Franţa, acolo unde am fost coleg cu un alt român, Vasia Donos, şi apoi în Germania.

- Ce-ţi doreşti pe viitor în sportul popicelor?

- Să fiu sănătos! Nu-mi fac planuri de viitor, că atunci când mi-am făcut planuri nu a ieşit mai nimic...

http://www.sport365.ro/Popicarul_Cosmin ... 53233.html

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.