Jump to content

Piaţa ţărănească de la Sindicate


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Piaţa ţărănească de la Sindicate

Recent, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor s-a desfăşurat un târg cu produse tradiţionale româneşti. Anunţat ca un eveniment, cu conferinţă de presă înainte, respectivul târg, de fapt doar câteva tonete, a adunat puhoi de gălăţeni. Era coadă mare la caş şi cârnaţi, la mere şi covrigi. Numărul redus al expozanţilor şi preţurile mari i-au nemulţumit pe vizitatori. În plus, aşezarea sus, exact în faţa uşilor clădirii, făcea periculoasă escaladarea treptelor de o mulţime curioasă, şi facilita înghesuiala în faţa puţinelor galantare. Mai mult, vecinătatea hainelor de piele şi cele câteva tarabe cu nimicuri kitsch de la baza treptelor dădeau târgului mai curând un aspect de talcioc decât de manifestare organizată pentru promovarea unor produse tradiţionale româneşti.

În acest weekend, ni se anunţă din nou un târg tradiţional, organizat de aceeaşi firmă, la care ar participa şi vreo 40 de meşteri populari. Locul este acelaşi şi, dacă organizarea va semăna cu cea de acum două săptămâni, îmbulzeala va fi şi mai mare. Plus că am cam pierdut speranţa că cei aduşi la astfel de târguri sunt chiar meşteri sau producători autentici. Cine le dă aprobare ştie ce aduc?

O manifestare ca cea de acum câţiva ani, de pe Faleza Dunării, sub egida Centrului Cultural, garanta măcar autenticitatea şi le dădea gălăţenilor posibilitatea să circule în voie printre tarabe.

Ceea ce apare acum e o palidă copie a unui târg autentic, iar cei care au caş şi carne de vânzare pot fi foarte bine găzduiţi de piaţă, unde produsele ar fi controlate şi locul e potrivit pentru desfacerea lor. Cât despre meşterii populari, cei adevăraţi, să le oferim condiţii civilizate şi sprijin să vină la noi, pentru că merită.

Nu să-i punem în aceeaşi oală cu vânzătorii de coroniţe cu sclipici. Gălăţenii n-ar trebui să accepte orice, numai pentru că poartă un nume. Şi să-şi contureze o tradiţie pentru astfel de manifestări, cum, de altfel, începuseră frumos

cu câţiva ani în urmă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Care_piata_taraneasca_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.