Jump to content

Interzis construcţiilor pe Faleza Dunării!


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Interzis construcţiilor pe Faleza Dunării!

Municipalitatea nu mai are voie să autorizeze ridicarea de noi clădiri pe malul Dunării la o distanţă mai mică de 50 de metri de apă. Pentru expertiza tehnică realizată de SC Proiect şi Iptana Bucureşti, Primăria Galaţi a plătit 38.000 de lei.

Inundaţiile din vara acestui an au adus în atenţia autorităţilor locale o problemă sensibilă: instabilitatea malului Falezei Dunării! Pentru evitarea producerii unei catastrofe, Primăria a comandat o expertiză geotehnică privind starea falezei. A fost vizată porţiunea cuprinsă între strada Navelor şi Trecere Bac, inclusiv zona Grădinii Botanice. Astfel, specialiştii de la Proiect SA au stabilit că este foarte important să nu se construiască absolut nimic pe o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de mal! De asemenea, este necesară stabilizarea malului cu ajutorul unor piloţi de beton armat cu lungimea de 24-25 de metri, turnaţi la baza acestuia. „Din cauza unor probleme interne sau a unor sarcini suplimentare, precum construcţiile din zonă, există riscul ca malul să o ia la vale. De aceea, considerăm că este necesar să nu se construiască pe o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de apă. În cazul în care se impun anumite construcţii uşoare, propunem piloţi de beton de 24-25 de metri în pământ”, ne-a explicat ing. Mircea Chiriac, managerul SC Proiect SA.

Pierderea stabilităţii taluzului se mai poate produce, spun specialiştii, în momentul în care se depăşeşte cu o treime nivelul pânzei freatice. „Prin realizarea locuinţelor în cartierele Ţiglina 1, Mazepa şi zona centrală, a crescut nivelul pânzei freatice din zonă. Cantităţile de apă pierdute din instalaţiile de apă şi canalizare a locuinţelor s-au infiltrat în stratul de leoss. Să nu uităm că pe vremea comunismului au fost astupate, fără a fi compactate, foste gropi de gunoi, râpe şi s-au blocat o serie de văi naturale, apa căutându-şi noi căi de scurgere pe sub pământ”, spune Mircea Chiriac.

Alte măsuri: realizarea unor canale de colectare a apelor care se scurg de pe platformă, a unor puţuri de observare a nivelului pânzei freatice astfel încât să se evite depăşirea nivelul acesteia cu o treime.

În calitate de preşedinte al Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco susţine că, pe viitor, se va ţine cont de expertiza realizată de Proiect SA. Pentru calcularea stabilităţii Falezei Dunării, Primăria Galaţi a plătit 38.000 de lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Interzis_constructiilor-pe_Faleza_Dunarii_0_367163513.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Avem nevoie de 100 de milioane de euro pentru Faleza Dunării

În cadrul conferinţei de presă susţinute ieri, primarul Dumitru Nicolae a amintit unele din planurile sale pe care ar dori să le pună în practică în anul 2011, şi anume consolidarea Falezei Dunării şi supraînălţarea unui dig la Dunăre. „Este necesară efectuarea unor lucrări de consolidare a Falezei pe porţiunea de la Bac până la pescărie. Avem nevoie de cel puţin 100 de milioane de euro pentru realizarea acestor lucrări. Sperăm ca la anul să putem face măcar proiectele de fezabilitate”, a declarat edilul şef al urbei.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/diagnostic-pentru-faleza-dunarii-3316.html

Link to comment
Share on other sites

Terenul din Galati are un unghi de rupere de 20 grd. Daca veti face o sectiune plecand de la BAZA TALUZULUI falezei inferioare, veti constata, cu surprindere, ca am ajunge pe o linie paralela cu malul Dunarii undeva str. Armata Poporului-Partizanilor-etc. Cca. 250-400m. Sute de case, Blocuri , Vile de smecheri, Hoteluri ... . Carora trebuie sa li se anuleze autorizatiile de construire - ADICA SA LE FIE DARAMATE CONSTRUCTIILE. Marea majoritate obtinute la ordin pana in '90 si cu multa spaga dupa.

Edited by bosorogu'
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.