Jump to content

Ioan Filip, debutantul necunoscut din Bănie


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Ioan Filip, debutantul necunoscut din Bănie

Absenţa lui Gabriel Giurgiu din partida cu Universitatea îl putea obliga pe Dorinel Munteanu să rotească jumătate de echipă. Cum nu exista un mijlocaş central care să vină direct de pe bancă în locul clujeanului de 28 de ani, Neamţul urma să-l retragă la acoperire, lângă Neagu, pe Viglianti, iar pe postul argentinianului ar fi coborât Paraschiv. Implicit, s-ar fi descoperit funcţia de vârf central, acolo unde ar fi intrat Pena sau Borbely. „Nu ştiu cine va juca în locul lui Giurgiu, dar sper s-o facă măcar la nivelul său, dacă nu şi mai bine”, spunea Munti înaintea deplasării din Bănie, admiţând că l-a luat în lot pe Filip, un tânăr care nu prinsese niciodată foaia oficială de când s-a transferat la Oţelul: „Va fi cu noi în autocar, nu ştiu dacă va şi juca.”

„Nu-i cumva o greşeală?”

Cu o oră înaintea partidei din Oltenia, surpriză totală! „Cine-i, frate, Filip?” sau „Băi, aveţi unu’, cu numărul 24, Filip îi zice. Ce-i cu el? Nu-i cumva o greşeală?” – cam aşa se discuta telefonic între ziariştii publicaţiilor centrale şi cei gălăţeni.

Luat în probe prin luna septembrie, Ioan Filip, un mijlocaş central de 21 de ani (1.90 metri), a semnat ulterior pe patru ani cu Oţelul şi a bifat mai toate meciurile echipei-satelit care activează în Liga a III-a. Debutantul necunoscut, crescut la FC Bihor, a prins toate cele 90 de minute de la Craiova şi a făcut-o foarte bine, blocând fără probleme euforia gazdelor.

„Am mai câştigat un jucător. Filip este un copil care poate creşte şi mai mult”, avea să spună, după meci, Marius Stan, directorul general al Oţelului.

http://www.viata-libera.ro/articol-Filip_debutantul_necunoscut_de_la_meciul_din_Banie_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ioan Filip, caprele şi coasa

Fermecaţi de mirajul milioanelor de euro care colcăie prin industria fotbalistică, mulţi părinţi îşi duc odraslele să dea cu piciorul în minge în mod organizat, înainte ca acestea să ştie să citească. „Să te faci fotbalist, ca Messi şi Ronaldo!”, aşa sună poate cel mai frecventat moto din fenomen, cu toate că foarte puţini dintre copiii atraşi de sportul-rege ajung fotbalişti în adevăratul sens al cuvântului. La Oţelul, liderul Ligii I, avem un contraexemplu de excepţie, un individ care mai întâi s-a uitat după fete şi abia apoi după balonul cu hexagoane.

Ioan Filip – carte de vizită

În luna mai va împlini 22 de ani * s-a născut la Criştioru de Jos, un sat din judeţul Bihor, acolo unde a şi locuit până la vârsta de 17 ani * joacă pe postul de mijlocaş central * părinţii îi sunt pensionari, are doi fraţi (unul fotbalist în Liga a V-a, altul preot în devenire) şi o soră care trăieşte, de 12 ani, în Italia * hobbyuri: jocurile pe calculator şi tenisul de masă * iubita sa este studentă la Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca.

Ioan Filip, mijlocaşul de aproape 22 de ani al formaţiei lui Dorinel Munteanu, a început să practice această disciplină la 14 ani, o vârstă aproape imposibilă în teorie pentru a mai face performanţă! „Nu aveam posibilitatea să fac fotbal, provin dintr-o familie normală, de la ţară, şi mă ţineam de şcoală. Dar acum opt ani am vrut, cu orice chip, să merg şi eu la antrenamente. Aveam un coleg de clasă care chiulea la orele de chimie ca să se ducă la fotbal şi l-am rugat să-mi facă vorbele cu antrenorul. Aşa am început şi eu să fug de la orele de chimie, că nu-mi plăceau, şi m-am apucat de acest sport. Ţin minte şi acum prima zi de antrenament: era într-o joi şi ploua foarte tare”, povesteşte cu un tâlc ardelenesc sportivul din vestiarul roş-alb-albaştrilor. Cum satul natal, Criştioru de Jos, era la 16 kilometri de Ştei, acolo unde a păşit în fotbal, Filip era nevoit să facă naveta şi mărturiseşte că i-a fost destul de greu.

Avantajat de talie şi de faptul că fusese învăţat cu greul de mic, Ioan a progresat repede, şi în vara anului trecut a ajuns la Galaţi, „în capătul ţării”, după cum spune el. „Mi-a spus impresarul că merg la echipa de pe primul loc. Trecuseră două etape de campionat şi credeam că e vorba de FC Braşov (pe prima poziţie se aflau patru echipe, Dinamo, Braşovul, Oţelul şi Steaua). Nu mi-a fost teamă de noua provocare, ştiam că trebuie să profit de şansa oferită”, mai spune bihoreanul, care pe 5 noiembrie 2011 reuşea să debuteze, în mod absolut surprinzător, în Liga I. Dorinel Munteanu avea o absenţă importantă la mijlocul terenului la jocul de la Craiova, cu Universitatea. A apelat la Filip, un ilustru necunoscut în acel moment, televiziunea care a transmis partida anunţându-l drept vârf de atac!

„Pe teren a fost cum a fost, dar emoţii uriaşe am avut când m-a chemat Munti, cu o zi înainte de meci, la el în cameră. Mi-a zis că are încredere în mine, că ia vina asupra lui în caz că se întâmplă ceva. Îmi curgea transpiraţia şiroaie la subraţ!”, îşi aduce aminte tânărul răsărit parcă de nicăieri la formaţia de pe primul loc al clasamentului.

Are trei meciuri oficiale cap-coadă jucate pentru Oţelul şi promite că nu se va opri aici, chiar dacă nu visa niciodată să lupte pentru un titlu de campion al României. „Până acum cinci ani eram la ţară, cu sapa, coasa, am mers şi la pădure, cu vacile, caprele şi oile la păscut. Puteam să cred vreodată că voi ajunge aici? Trebuie totuşi să muncesc şi mai mult”, conchide pitorescul jucător al lui Dorinel Munteanu.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9EOtelarul%E2%80%9D_caprele_si_coasa_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.