Jump to content

Banii SMURD, deturnaţi de o asociaţie fantomă


dcp100168

Recommended Posts

Banii SMURD, deturnaţi de o asociaţie fantomă

O asociaţie înfiinţată în paralel cu cea care sprijină SMURD la nivel naţional îi păcăleşte pe contribuabilii care vor să ajute serviciul de urgenţă cu 2% din impozit. Respectivul ONG, fondat de autorităţile locale şi judeţene, a adunat cu ajutorul confuziei create de denumire aproape un milion de lei din care la SMURD a ajuns mai nimic.

Serviciul Mobil de Urgenţă Resuscitare şi Descarcerare, pe scurt SMURD, nu are nevoie de prezentare. Puţini ştiu însă că în spatele acestui serviciu - care la începuturile sale a funcţionat la Tg. Mureş în regim de voluntariat - se află o organizaţie non-guvernamentală, Fundaţia pentru SMURD. Aşa cum se poate deduce din titulatură, aceasta a fost înfiinţată pentru ca populaţia să poată sprijini financiar serviciul care, salvând mii de vieţi, şi-a câştigat un loc important în conştiinţa publică. De la înfiinţare, adică din 2006, mii şi mii de români au ales să redirecţioneze 2% din impozitul lor pe venit în contul Fundaţiei pentru SMURD pentru a contribui la întreţinerea şi dezvoltarea acestui serviciu, vital mai ales în condiţiile prăbuşirii sistemului sanitar. Şi roadele acestor contribuţii se văd, reţeaua SMURD dezvoltându-se continuu astfel încât în prezent acoperă aproape întreg teritoriul ţării.

Din păcate, cu acest efort public, care şi-a dovedit utilitatea, poate fi asociată şi o iniţiativă care nu face cinste Galaţiului. Dimpotrivă! La data de 29.09.2006, a fost înfiinţată Asociaţia SMURD Galaţi ai cărei fondatori, Consiliul Local, Consiliul Judeţului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgentă şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică declarau că noua organizaţie urmăreşte ca fondurile colectate de la gălăţeni să fie utilizate exclusiv pentru SMURD Galaţi.

Această intenţie era de fapt o încălcare a principiului de bază al Fundaţiei pentru SMURD, care utilizează fondurile colectactate strict în funcţie de proiecte şi necesităţi, fără priorităţi locale, subiective. Ea însă n-a fost pusă în practică pentru că doar o sumă infimă din fondurile colectate de Asociaţie - pe baza confuziei dintre denumirile celor două organizaţii! - a ajuns la SMURD Galaţi.

Degeaba avertizează site-ul Fundaţiei pentru SMURD că donaţiile nu trebuie făcute în contul Asociaţiei. Personalul ISU este însărcinat în fiecare an să împartă fluturaşi şi să lipească afişe cu contul bancar al organizaţiei gălăţene pentru inducerea în eroare a contribuabililor. “Nu există nicio relaţie între cele două entităţi. Fundaţia pentru SMURD nu are control asupra activităţii respective şi nu există transfer de fonduri între cele două entităţi”, se specifică pe site-ul oficial al Fundaţiei.

Complicitate refuzată

La începutul acestui an, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu modul în care este condusă asociaţia şi cu lipsa de transparenţă în gestionarea banilor colectaţi prin Campania 2%. “La şedinţa din februarie 2010 a comitetului am fost convocat cu doar o oră înainte, fără să mi se comunice ordinea de zi şi am fost pus să ridic mâna pentru realegerea preşedintelui asociaţiei, Vasile Curduman. După acea şedinţă ne-am retras oficial din Comitet ” a afirmat dr Valentin Boldea, fostul director al DJSP

Un alt motiv pentru care Direcţia de Sănătate Publică nu mai face parte din Asociaţie este acela că nimeni nu cunoaşte destinaţia banilor colectaţi de la gălăţeni. “SMURD a făcut numeroase solicitări pentru diverse necesităţi şi nu s-a rezolvat nimic. Nu are nimeni idée ce se întâmplă cu aceşti bani gestionaţi după bunul plac al lui Vasile Curduman.” a mai declarat Valentin Boldea.

A dat vina pe ISU

În replică, preşedintele Asociaţiei are o justificare pentru faptul că n-a prea răspuns solicitărilor SMURD. „Lucrurile merg foarte greu. Totul este militarizat. Eu nu pot să comand ceva fără reprezentanţii ISU. Totul se face cu aprobarea lor. Fiind militarizat, durează foarte mult să facem achiziţii de orice fel”, afirmă Vasile Curduman.

Preşedintele Asociaţiei recunoaşte faptul că „păstoreşte” o sumă considerabilă cu care s-ar putea face enorm de multe pentru SMURD. „Aproximativ 9,6 miliarde avem acum în conturi, bani veniţi prin intermediul donaţiilor, acei 2%. Eu le mulţumesc celor care au donat şi care donează în continuare”, a mai spus preşedintele asociaţiei.

Are şi de ce să le fie recunoscător pentru că din dobânzile bancare la o asemenea sumă respectabilă se plătesc salarii „decente” angajaţilor asociaţiei (al căror număr şi identitate nu ne-au fost precizate) şi se fac cheltuieli neştiute. Prin contrast, la Fundaţia pentru SMURD nu există salariaţi, ci doar voluntari.

Abuz şi egoism

Domnului Curduman nu-i plac însă comparaţiile cu organizaţia care sprijină SMURD la nivel naţional, ci numai confuzia cu aceasta. Ca atare, nici nu concepe ca fondurile colectate de la gălăţenii care nu fac deosebire între „Asociaţia SMURD” şi „Fundaţia pentru SMURD” să ajungă la cea din urmă, aşa cum ar fi normal. „Domnul Arafat a fost la deschidere la noi şi ştie foarte bine despre ce este vorba. Nu s-a pus niciodată problema asocierii cu această fundaţie naţională ” mai afirmă Vasile Curduman. Da, este adevărat că doctorul Raed Arafat, întemeietorul SMURD şi subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii, „ştie bine despre ce este vorba”, dar nu în sensul în care sugerează domnul Curduman.

„Până şi denumirea este un abuz, pentru că nu se poate acorda unei asociaţii denumirea unei instituţii publice cum este SMURD. Pe de altă parte, despre scopul asociaţiei, de utilizare a banilor din Campania 2 % doar pentru serviciul de la Galaţi, trebuie spus că SMURD nu e un serviciu egoist, iar banii colectaţi au impact asupra tuturor cetăţenilor indiferent unde se află când au nevoie de asistenţă. Dacă un gălăţean este victima unui accident pe Valea Oltului, elicopterul sau echipajul SMURD intervine pentru el acolo, cu ajutorul fondurilor fundaţiei” a afirmat doctorul Arafat.

Cel care a creat serviciul SMURD a mai spus că banii Fundaţiei sunt utilizaţi fără a se face diferenţieri regionale urmărindu-se strict funcţionarea şi dezvoltarea uniformă a reţelei şi că, din acest motiv, gestionarea Campaniei 2% este normal să se facă la nivel naţional, în mod transparent.

Contrazis de general

Cât despre afirmaţia domnului Curduman cum că din cauza regimului militarizat de funcţionare al IJSU nu reuşeşte să răspundă nevoilor SMURD Galaţi, generalul Vladimir Secară, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă o contrazice. "ISU nu s-a împotrivit vreodată să primească donaţii de la această asociaţie. Cei care o reprezintă trebuia să achiziţioneze materialele necesare şi să le doneze prompt către SMURD. Nu poate fi în niciun caz vorba de rea-voinţă sau de birocraţie la ISU" a afirmat generalul care a adăugat: "Pe de altă parte, personal nu mi se pare normală existenţa Asociaţiei pentru SMURD"

De aceea este important ca toţi contribuabilii care aleg să-şi redirecţioneze 2% din impozitul pe venit să cunoască denumirea organizaţiei naţionale care sprijină cu adevărat SMURD, precum şi numărul de cont al acesteia.

Nevoile SMURD, ignorate de Asociaţia SMURD

Iată lista cu principalele solicitări ale conducerii UPU-SMURD, adresate Asociaţiei, care au rămas nerezolvate: instalaţie de climatizare unică pentru UPU, tavan casetat din pvc transparent, sistem de limitare a accesului pe bază de cartelă/fotocelulă; baterie cu electrolit-gel pentru aparatura medicală din maşina medicului de urgenţă; hărţi tip mapă, laptop pentru evidenţa separată a cazurilor, abonament la spălătorie pentru ambulanţe; consumabile pentru aparatul portabil de analizare a electroliţilor şi gazelor sangvine; şase telefoane mobile, dintre care două cu chit pentru maşină; echipament de protecţie individuală pentru nouă medici, patru paramedici şi 20 de asistenţi medicali.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Fundatia_pentru_SMURD-_este_parazitata_la_Galati_0_368363226.html

Link to comment
Share on other sites

Mi se pare absolut scandaloasa aceasta poveste, ar trebui facut ceva imediat pentru ca acei bani sa ajunga cu adevarat la SMURD!

Stirea a starnit un adevarat scandal unde lucrez, noi am dat "in corpore" cei 2% ca sa aflam de fapt ca practic nu au ajuns unde trebuie.

Este imperios necesar ca autoritatile sa se sesizeze si sa lamureasca aceasta situatie, cu atat mai mult cu cat respectiva asociatie isi are sediul in palatul prefecturii, nu se poate spune ca e un serele de la coltul strazii! Partea proasta este ca arunca o umbra de indoiala asupra oricarei initiative de strangere de fonduri, daca se foloseste inclusiv girul autoritatilor pentru astfel de manevre ce garantie mai putem avea? Traim intr-o societate bolnava, intr-un stat bolnav in care pana si autoritatile, adica fix cei care ar trebui, teoretic, sa reprezinte un stalp al stabilitatii statului recurg la astfel de subterfugii!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.