Jump to content

Spitalul Judeţean nu mai are nici măcar ser fiziologic


dcp100168

Recommended Posts

Spitalul Judeţean nu mai are nici măcar ser fiziologic

Situaţia este critică: nu mai există nici măcar ser fiziologic, iar ustensilele medicale sunt vechi de zeci de ani. Financiar, Spitalul Judeţean din Galaţi, cel mai mare din sudul Moldovei, este în moarte clinică, pacienţii fiind practic condamnaţi.

Faptul că medicii se văd obligaţi să le spună pacienţilor să-şi cumpere siguri materialele sanitare şi medicamentele necesare tratamentului nu mai reprezintă de mult o noutate în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. În monentul de faţă, situaţia este mult mai gravă: s-a epuizat până şi stocul de ser fiziologic. Lipsa medicamentelor îi îngrijorează pe medici din ce în ce mai mult. Mai nou, criza de medicamente post-operatorii reprezintă un risc enorm pentru viaţa bolnavului şi anulează, practic, tot efortul chirurgilor. „Avem trei antibiotice şi de vreo cinci zile nu mai sunt seruri. Lipsa asta de medicaţmente, face ca riscurile în cazul bolnavilor operaţi să fie foarte mari. Dacă nu am ce să-i dau post operatoriu, practic degeaba l-am operat. Pacientul nu moare la spălat, moare la stors. Pleacă din spital, se ameliorează şi după o lună zile moare din cauza unei pneumonii pentru că nu am avut că să-i dau”, spune dr. Corneliu Marinescu, medic neurochirurg.

Pe lista lucrurilor care lipsesc cu desăvârşire din spital se înscrie până şi banalul clip sau mai popular, cârlig, folosit la sudarea vaselor de sânge. „S-a rupt vasul de sânge şi scoatem hematomul. După ce scoatem hematomul, la capătul vasului trebuie să fie un clip, un cârlig. Ori noi neavând clipurile coagulăm vasul. Coagulând vasul nu mai dai nicio şansă omului să-şi revină cât de cât. Dacă scapă cu viaţă el rămâne paralizat. Marele succes al opraţiei este că rămâne invalid”, mai spune medicul neurochirurg.

Lista neajunsurilor poate continua cu ustensilele folosite în operaţii, de o calitate îndoielnică şi vechi de ani buni. „Orice instrumentar medical are garanţie opt ani. După opt ani şi o zi, indiferent că este bun sau nu, trebuie casat. Cel actual este de la data formării spitalului, cu mici excepţii. Acele nu sunt rezistente, se rup se îndoaie. Stau câte jumătate de oră să caut restul de ac care a rămas în bolnav. Astea sunt chestii care se întâmplă zilnic”, adaugă dr. Corneliu Marinescu.

„Am împlinit un an de când pacienţii îşi cumpără medicamentele şi materialele pentru spitalizare. Speranţe că problema se va rezolva nu sunt în acest moment”, spune Marin Crăciun, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Criza_de_medicamente_la_Spitalul_de_Urgenta_0_368963179.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.