Jump to content

A murit profesorul universitar Vasile Lica


dcp100168
 Share

Recommended Posts

A murit profesorul universitar Vasile Lica

În ziua de prăznuire a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil a trecut la cele veşnice una din personalităţile de prim rang ale învăţământului superior gălăţean, profesorul universitar doctor Vasile Lica.

Născut la 25 ianuarie 1953, în comuna Beceni, din judeţul Buzău, Vasile Lica a manifestat de timpuriu înclinaţie pentru cuvântul scris, pentru actul de cultură în general.

Absolvent strălucit al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, dl. Lica a întreţinut o relaţie aparte cu marele epigrafist şi istoric al antichităţii, prof. univ. dr. Nicolae Gostar. Era o relaţie de tip maestru - discipol, dar şi de prietenie, construită pe afinităţi elective profunde, pe amândoi unindu-i dragostea pentru istoria antică, în particular pentru destinul strămoşilor geto-daci. Peste ani, ca profesor universitar, Vasile Lica a înfiinţat un seminar de istorie antică şi epigrafie în cadrul universităţii gălăţene, de mare prestigiu naţional, căruia i-a dat numele de „Nicolae Gostar”, ca semn al preţuirii veşnice pentru magistrul său.

A fost printre puţinii români care au primit o bursă Humboldt, bursă pe care a ştiut să o valorifice într-o strălucită lucrare de doctorat, publicată ulterior în limba engleză în prestigioasa colecţie Xenia din Germania, THE COMING OF ROME IN THE DACIAN WORLD.

Din anul 1991 a fost invitat să participe la înfiinţarea secţiei istorie din cadrul Almei Mater Galatiensis. Se poate spune fără a greşi că este unul din ctitorii învăţământului istoric superior gălăţean, Vasile Lica având o contribuţie decisivă la existenţa astăzi a unei Facultăţi de Istorie, Filosofie şi Teologie.

În cadrul universităţii, Vasile Lica a parcurs rapid toate treptele carierei universitare, devenind în cele din urmă conducător de doctorate. Din anul I de facultate şi până la susţinerea doctoratului, profesorul Lica s-a dovedit pentru foarte mulţi tineri studioşi îndumătorul prin excelenţă, în multe privinţe un adevărat părinte.

Vasile Lica făcea parte din acea specie rară a profesorului de vocaţie, fiind legat trup şi suflet, până în ultima clipă, de destinul facultăţii. Chiar şi de pe patul de suferinţă, el a fost alături de colegii săi în tot ceea ce aceştia au întreprins.

Fie şi din această scurtă înşiruire este limpede că pentru gălăţeni moartea profesorului Lica este o uriaşă pierdere petrecută prea curând după ce patriarhul istoricilor din Galaţi, Paul Păltănea, trecuse şi el la Domnul.

Vasile Lica a fost un profesor, un savant, un lider cunoscut şi apreciat de foarte mulţi oameni, care în acest moment îi resimt dureros dispariţia prematură.

După domnia sa rămân numeroase cărţi şi articole, o impresionantă bibliotecă, dar mai ales amintirea puternică a unui om care a marcat adesea decisiv destinul celorlalţi.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Catedra de Istorie

Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie

Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi

http://www.viata-libera.ro/articol-Ne-a_parasit_profesorul_Vasile_Lica.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.