Jump to content

Viaţă pe Encelade?


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Viaţă pe Encelade?

Sonda americană Cassini a detectat temperaturi şi materii organice, care atestă prezenţa apei şi a unor condiţii pentru viaţă pe Encelade, unul dintre sateliţii lui Saturn, a anunţat, miercuri, NASA. Pe 12 martie, Cassini a detectat o mare densitate de vapori de apă şi molecule organice complexe în timp ce survola polul sud al lui Encelade, la aproximativ 50 de kilometri altitudine, au indicat oficialii Agenţiei spaţiale americane. Sonda a trecut direct printr-un gheizer de gheaţă care ieşea de sub crusta îngheţată a polului sud al acestui satelit, care are un diametru de 505 kilometri. Sonda a detectat temperaturi de -93 de grade Celsius, suficient de ridicate pentru a-i face pe specialişti să concluzioneze că temperaturile din adâncul lui Encelade ar putea fi compatibile cu prezenţa apei în stare lichidă, acesta fiind unul dintre criteriile necesare existenţei unor forme de viaţă, a spus John Spencer, unul dintre cercetătorii implicaţi în această misiune. "Acest lucru înseamnă că există un nivel de energie important la suprafaţa acestei regiuni", a adăugat acesta. "Există posibilitatea să găsim apă în stare lichidă la o adâncime mică în această zonă", a spus Spencer. "Encelade are trei ingrediente care stau la baza originii vieţii" - energia, compuşii organici şi apa, a continuat Larry Esposito de la Universitatea din Colorado, care se ocupă cu prelucrarea imaginilor transmise de Cassini. Acesta este primul dintre cele patru zboruri ale lui Cassini prevăzute pentru anul acesta pentru explorarea gheizerului, care se pare că este format din cristale de apă în proporţie de 90%. Misiunea Cassini-Huygens reprezintă o colaborare între Agenţia spaţială americană (NASA), Agenţia spaţială europeană (ESA) şi Agenţia spaţială italiană (ASI) şi a început explorarea sistemului saturnian în 1997. Sonda Cassini a ajuns la destinaţie în 2004, în timp ce sonda Huygens s-a fixat pe cel mai mare satelit al lui Saturn, Titan, în 2005. Sonda s-a plasat pe orbita lui Saturn pe 1 iulie 2004, după ce a parcurs 3,5 miliarde de kilometri în 7 ani.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

se stie despre ce forma de viata e vorba?

Later edit:

Un prim studiu a stabilit ca existenta acestor gheizere ar putea fi explicata prin efectul mareelor la care este supus acest corp inghetat de dimensiuni reduse, o consecinta a apropierii de Saturn. Specialistii au fost de parere ca sub stratul de gheata care acopera Encelade exista un ocean, cel putin in regiunea Polului Sud, pentru ca numai astfel se poate explica miscarea crustei de gheata.

Rezultatele noului studiu "vin in sprijinul ideii ca apa in forma lichida" exista cu adevarat la Polul Sud al satelitului, spun autorii.

Acestia au masurat vitezele cu care sunt expulzate elementele gheizerelor - vapori de apa si praf de gheata - si au remarcat ca fragmentele de gheata isi incetinesc viteza pe masura ce urca la suprafata, in timp ce vaporii si-o accelereaza.

Autorii studiului au concluzionat ca datele colectate despre gheizere si caldura puternica de la suprafata satelitului aduc elemente suplimentare in sprijinul teoriei existentei apei sub forma lichida, dar si sub forma de gheata si de vapori, in subsolul regiunii Polului Sud.

Sursa: MEDIAFAX

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.