Jump to content

Doi adolescenţi gălăţeni, vânduţi ca sclavi în Italia


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Doi adolescenţi gălăţeni, vânduţi ca sclavi în Italia

Două ziare importante din Italia, „La Republica" şi „Il Giorno" informează că doi adolescenţi, răpiţi săptămâna trecută dintr-un orfelinat din Galaţi, au fost recuperaţi de carabinieri. Conform celor două publicaţii, cei doi minori, Alexandru, în vârstă de 15 ani şi Sebastian, de 16 ani, ar fi devenit victimele unei reţele internaţionale de trafic de persoane. Odată ajunşi în Italia, cei doi adolescenţi ar fi fost vânduţi ca sclavi de alţi români.

De altfel, forţele de ordine italiene au arestat, la începutul acestei săptămâni, trei indivizi, suspectaţi că ar face parte din această reţea. Este vorba de Valerian Mihaelcea şi Danuţ Vasile Ligescu, despre care presa din Italia susţine că i-ar fi însoţit pe cei doi minori până în Peninsulă şi despre Marius Adrian Bărdaşu, în vârstă de 40 de ani, cel care se pare că i-ar fi cumpărat în Italia pe cei doi gălăţeni pentru a-i obliga să cerşească pe străzi. Bărdaşu trăieşte de mai mulţi ani în Italia şi este acuzat că ar conduce reţeaua care se ocupă de plasarea cerşetorilor şi a hoţilor români din regiunea Milano. În momentul în care carabinierii au descins la locuinţa sa din oraşul Cinsello au găsit şi şase saci cu obiecte sustrase din hypermarketuri. Conform surselor din cadrul Poliţiei Italiene, reţeaua ar fi plătit pentru fiecare minor răpit şi ajuns pe străzile din Peninsulă câte 3.000 de euro. Cei trei români sunt reţinuţi la Monza.

Autorităţile române dezmint

Atât Poliţia, cât şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială pentru Protecţia Copilului susţin că cei doi copii nu ar fi din Galaţi. „Într-adevăr avem copii care pleacă din sistem, dar dispariţiile sunt raportate la Poliţie. Nu există în sistem cei doi copii cu aceste date", spune Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al DGASPC.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Doi-adolescenti-galateni-vanduti-sclavi_0_369563203.html

Link to comment
Share on other sites

Galaţiul - terfelit european, dar fără dovezi, de două ziare italiene

Ca şi când imaginea României nu ar fi suficient de şifonată în Occident, iată că ne ies vorbe noi. Pe lângă „exportul” de prostituate, de mâncători de lebede, de copiii diformi fizic folosiţi de cerşetori ca instrumente de impresionat publicul, iată că Galaţiul şi România par să fie implicate într-un caz de sclavagism modern.

Cotidianele italiene „La Republica” şi „Il Giorno” povestesc în articole ample, apărute în ediţiile de luni, 8 noiembrie, că la Milano a fost destructurată o reţea care folosea adolescenţi răpiţi din Galaţi. Puştii erau trimişi la furat în marketuri, iar „stăpânii” lor, tot români, prosperau de pe urma spargerilor.

Poveste milaneză

Cotidianul italian „La Repubblica” nota, în ediţia din 8 noiembrie: „Carabinerii din Monza au arestat trei persoane de naţionalitate română care se ocupau cu trafic internaţional de minori. Cei trei români sunt Valerian Mihalcea (47 de ani), Marius Adrian Bărdaşu (40) şi Vasile Dănuţ Ligescu (27) – toţi fără un domiciliu stabil în Italia. Magistratul militar a intervenit deoarece erau implicaţi copii răpiţi din orfelinatele din România. Astfel, Mihalcea şi Ligescu au fost reţinuţi în timp ce îi transportau pe Sebastian, de 16 ani, şi pe Alexandru, de 15 ani, cu o dubiţă înmatriculată în România. Cei doi băieţi fuseseră răpiţi de la un orfelinat din oraşul Galaţi (România), ei ajungând în Italia pentru comiterea de furturi din supermarketuri, în provincia Milano”.

„Producător” de bani, pe spatele copiilor

„Marius Bărdaşu gestiona întreaga reţea de recrutare a adolescenţilor, el fiind şi cel care concepea ˝planul de infracţiuni˝ al minorilor. În cadrul descinderii din casa lui Bărdaşu, Poliţia a găsit numeroase pachete de produse cosmetice şi sticle de băuturi alcoolice, în valoare de peste 30.000 de euro, telefoane şi portofele cu numerar şi cecuri în valoare de 16.000 de euro. Marfa şi banii sunt considerate prada de câteva zile de ˝muncă˝ a copiilor racolaţi în reţeaua de furturi asupra comercianţilor şi clienţilor acestora. Sunt în curs de desfăşurare acţiuni de găsire a altor minori ˝ocupaţi˝ cu astfel de activităţi ilegale. Răsplata pentru fiecare minor adus din România era de 3.000 de euro, sumă care era împărţită între membrii bandei. Cei trei bărbaţi arestaţi au fost încarceraţi în închisoarea din Monza, fiind la dispoziţia instanţei de judecată”, scrie „La Republica”.

„Il Giorno” - cotidian milanez - a punctat şi el acest subiect, datele oferite fiind aceleaşi cu cele apărute în naţionalul „La Republica”: „Românii răpeau orfani, pentru a-i transforma în hoţi”, a notat publicaţia din nordul Italiei.

Poliţia şi Protecţia Copilului Galaţi neagă vehement informaţiile

Misterul se adânceşte însă la Galaţi. Nici vorbă ca măcar una dintre informaţiile ajunse (din surse necitate, într-adevăr) în ziarele italiene să se confirme în oraşul nostru. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi: „Niciunul dintre cei trei bărbaţi citaţi în presa italiană nu este din Galaţi, nici nu este urmărit pentru comiterea vreunui delict. În ceea ce îi priveşte pe copii, Poliţia Galaţi nu a fost sesizată şi nici nu are în cercetare cazuri de răpiri de copii din centrele specializate”.

Spusele Poliţiei sunt confirmate şi de Protecţia Copilului. Tania Calcan, purtătoarea de cuvânt a instituţiei explicând: „Copiii nu sunt, cu certitudine, din Galaţi. Am verificat în fiecare instituţie din judeţ şi nu există aceşti copii sau aceste cauze – de răpire”.

„Faimă” europeană

Cum se explică însă apariţia cuvântului „Galaţi” în textele celor două jurnale italiene? Explicaţiile pot fi diverse:

1. copiii pot avea trecute în acte locul naşterii la Galaţi, ei fiind însă plecaţi de ani buni din ţară;

2. adolescenţi ar putea să mintă, ştiut fiind că odată ajuns copil al străzii, cei mici nu mai vor să li se dea de urmă; ei pot fi, aşadar, din alt oraş, dar mint, indicând Galaţiul ca loc de baştină;

3. Poliţia milaneză ar putea face publice aceste informaţii – precum că adolescenţii sunt răpiţi din Galaţi – conform exclusiv declaraţiilor copiilor;

4. copiii sunt din Galaţi, dar nu au fost răpiţi din centre de plasament, iar rudele nu au semnalat dispariţiile lor.

Dacă aveţi alte supoziţii – spuneţi-ne şi nouă. Până una alta, Europa ne crede perverşi, psihopaţi şi hoţi.

Tot anul acesta, un cotidian belgian minţea sfruntat, citând fals din purtătorii de cuvânt ai Poliţiilor Galaţi şi Brăila, precum că Galaţiul este capitala prostituţiei în România.

Problema rămâne: suntem terfeliţi public – şi fără dovezi -, iar dreptate nu ne putem face decât separat.

http://www.viata-libera.ro/articol-Galatiul_-_terfelit_european_dar_fara_dovezi_de_doua_ziare_italiene__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Din pacate exista adevar in ceea ce se spune ca se intampla cu anumiti romani din vasta Europa.Se practica identitatea cu acte falsificate (poate fi si aceasta o varianta).Lucrez in Italia de 6 ani, in Galati am profesat in invatamant.Pot afirma ca sunt multi tigani romani la cersit aici,ca sunt multi baieti care se prostitueaza noaptea si ziua merg la furat in magazine de firma, ca sunt fete care ziua pun pe internet anunturi pentru intalniri , iar de la ora 22 merg in grup la strada..Imi pare rau sa recunosc ca ma lovesc de aceste persoane zilnic si ca, noi restul romanilor care lucram cinstit suntem priviti cu aceeasi ochi doar pentru ca suntem cu totii romani.

Link to comment
Share on other sites

Si daca Presa (Ziaristii italieni care se ocupa cu stirile externe) i-a insotit inca din Galati, de ce nu au intervenit ziaristii mai devreme sa cheme politia la frontiera dintre Romania si Ungaria sau Romania si Serbia (pe acolo pe unde au iesit ei din Romania)?

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.