Jump to content

Spitalul Judeţean, la un pas de a se închide!


dcp100168

Recommended Posts

Spitalul Judeţean, la un pas de a se închide!

În momentul de faţă există rezerve doar pentru a mai funcţiona trei zile în regim de avarie. Conducerea celui mai mare spital din sud-est a luat decizia de a renunţa la internări, excepţie făcând cazurile grave. Actualii pacienţi vor fi externaţi la primul semn de ameliorare a bolii.

Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi se confruntă cu o situaţie unică în istorie. Lipsa banilor a atins cote alarmante, iar ultima evaluare a rezervelor făcută de către conducerea unităţii sanitare a scos în evidenţă faptul că s-a ajuns la fundul sacului. În momentul de faţă nu mai există bani pentru lunile noiembrie şi decembrie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Spitalul-Judetean-Galati-pas-inchida_0_369563529.html

Link to comment
Share on other sites

Spitalul de Urgenţă Galaţi nu mai face internări din cauza lipsei banilor

Conducerea Spitalului de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi a decis ca începând de miercuri să oprească internările bolnavilor cronici, cu excepţia cazurilor grave, iar cei care sunt deja spitalizaţi trebuie să îşi plătească medicamentele şi materialele sanitare de care au nevoie. Consiliului Medical al spitalului gălăţean a adoptat miercuri această decizie, invocând lipsa fondurilor şi faptul că sumele de bani necesare pentru desfăşurarea activităţii în cadrul unităţii sunt blocate de către Casa de Asigurări de Sănătate. "Spitalul a atins nişte cote alarmante în ceea ce priveşte lipsa de finanţare. Am evaluat ultimele rezerve ale spitalului şi am ajuns la concluzia că în condiţii de siguranţă a actului medical spitalul nu mai poate asigura decât cel mult trei zile asistenţa de urgenţă, iar pe cea de cronci o să o reducem la maximum posibil, asta însemnând cât îşi pot permite pacienţii cronci să îşi asigure medicaţia şi celelalte materiale sanitare", a declarat managerul spitalului, Marin Crăciun.

Potrivit acestuia, luna noiembrie nu este acoperită bugetar din cauza faptului că pentru ultimele două luni ale acestui an Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a contractat doar 125 de cazuri externate pentru fiecare dintre cele două luni, deşi media lunară de externări din spitalul din Galaţi ar fi de 5.300 de cazuri. "Lucrurile acestea erau planificate să se rezolve printr-un act adiţional acoperitor pentru aceste ultime două luni din an şi am avut asigurarea din partea conducerii Casei că ni se vor contracta 8.000 de cazuri, o sumă relativ acoperitoare pentru necesităţile spitalului şi că se va ataca fondul de rezervă pe anul 2010 al Casei de Asigurări de Sănătate, urmând ca de aici să ni se aloce 47 la sută din dimensiunile fondului necesar", a adăugat managerul spitalului "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi.

Reprezentanţii CJAS Galaţi susţin că nu pot acorda sumele necesare pentru că acele conturi în care se primesc banii pentru spital nu sunt alimentate, dar că situaţia se poate schimba de la o zi la alta. "Avem restanţă la plată o factură în sumă de 48 de miliarde de lei vechi. În acest moment nu avem conturile alimentate, dar nu numai CJAS Galaţi este în situaţia asta, ci toate casele din toată ţara. Aceste conturi sunt alimentate lună de lună de către Casa Naţională, dar în această lună nu sunt bani în cont. Este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva. Noi aşteptăm ca situaţia să se schimbe din oră în oră", a susţinut Iulia Petcu, director economic al CJAS Galaţi.

http://www.mediafax.ro

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/spitalul-judetean-din-galati-nu-mai-face-internari-din-cauza-lipsei-de-bani-205462.html

Link to comment
Share on other sites

Cod roşu la Spitalul Judeţean

Ieri dimineaţă, la ora 11,00, s-a întrunit Consiliul Medical al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei”. Structura, formată din şefii de secţie şi directorul medical al spitalului a discutat situaţia absolut critică în care se află unitatea medicală, din cauza lipsei de fonduri. Practic, datoriile nu sunt achitate în întregime, resursele materiale nu există şi capacitatea spitalului de a deservi bolnavii este redusă la zero. Medicii îşi fac griji în privinţa capacităţii de a răspunde solicitărilor bolnavilor cronici şi a cazurilor acute care vin către secţiile lor. Propunerea iniţială a fost oprirea activităţii pentru cazurile cronice şi cele acute. Dar, pentru că o astfel de decizie ar fi însemnat că medicii intră practic în conflict cu propria menire, dacă refuză să vină în ajutorul bolnavilor, s-a propus un termen de trei zile pentru rezolvarea problemelor, timp în care să fie solicitat ajutorul factorilor responsabili. Practic în acest moment spitalul funcţionează pe cod roşu, fiind el însuşi în situaţie de urgenţă. Motivul acestei decizii şi a convocării de urgenţă a acestei întâlniri este faptul că promisiunile făcute spitalului ar fi trebuit să fie onorate până ieri la ora 10,00, spun surse din interior. Şi aici este vizată Casa Judeţeană de Asigurări şi se vorbeşte despre sume de până la 60 miliarde de lei vechi. Numai că promisiuni au mai fost făcute, şi doar pe baza lor, bolnavii nu pot fi trataţi cu altceva decât cu o vorbă bună. Iar boala nu se sperie de cuvinte.

Spitalul nu se va închide, declară managerul

La scurt timp după încheierea şedinţei de Consiliu Medical, am luat legătura cu managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Marin Crăciun. Am fost curioşi să aflăm, în primul rând, pe ce se bazează zvonurile potrivit cărora activitatea medicală la „Sfântul Apostol Andrei” s-ar putea sista. Iată ce ne-a răspuns dr. Crăciun: „Spitalul Clinic de Urgenţă nu se va închide. Bolnavii cronici care se află acum internaţi nu vor fi daţi afară şi nici nu vorbim de absurdităţi. Cazurile de afecţiuni severe (cum ar fi cele oncologice) sau persoanele imobilizate (cu aparate ghipsate) nu vor fi refuzate! Avem soluţia de a reduce serviciile pe care le acordăm bolnavilor cronici, apelând chiar la internări cu programare. Dar nu s-a semnat un act adiţional cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi pe ultimele două luni ale anului, iar astăzi ne-am epuizat toate resursele financiare. Absolut toate. Ştiţi foarte bine că de un an şi jumătate bolnavii din spitalul nostru îşi cumpără de la mâncare, la medicamente şi materiale sanitare. Am avut astăzi şedinţă cu Consiliul Medical al Spitalului. Toţi şefii de secţii au declarat că funcţionează pe o cotă aproape de zero. Doar la Terapie Intensivă stăm ceva mai bine: avem seruri pentru încă circa trei zile. Ne bucurăm că ne-au mai ajutat şi alte spitale, printre care şi Spitalul de Pneumoftiziologie. Ce pot spun eu, ca manager, în această situaţie? În primul rând că trebuie să ni se dea banii pentru media lunară de 5.300 de pacienţi către care prestăm servicii medicale. Apoi, mai spun că eu, ca manager, nu am nimic de ascuns şi nu-mi bat joc de bani. De altfel, la cât de puţini sunt, nici nu ştiu cum aş putea să o fac. Iar dacă vorbim de datorii, să spunem că în octombrie, conform contractului încheiat cu CJAS, ni s-au alocat circa 50 de miliarde lei vechi, recunoscându-se că această sumă acoperă doar salariile… Pe data de 4 noiembrie, am discutat cu doamna Buzia şi cu domnul Chebac. Ni s-a promis atunci că vom semna un contract cu CJAS pentru circa 8.000 de cazuri externate, lucru ce ar putea fi suficient pentru funcţionare. Aceşti bani în plus ar putea veni prin alocarea a 47 la sută din fondul de rezervă al CJAS, caz în care am semna un act adiţional”, a precizat pentru „Viaţa liberă” managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Marin Crăciun.

La Urgenţe, materiale pentru trei zile

Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă Andrei, dr. Dumitru Isfan, a confirmat faptul că toate materialele sunt pe sfârşite şi că se impun anumite măsuri pentru a putea supravieţui, chiar şi la limita de avarie. Stocul redus al materialelor pentru urgenţe pare să fie cel mai grav neajuns, în acest moment. „S-a decis limitarea serviciilor acordate bolnavilor cronici, până la a nu mai interna cazurile care nu necesită neapărat o astfel de măsură. Pentru urgenţe mai avem materiale timp de trei zile. Să sperăm că nu vor fi trei zile pline din punct de vedere al cazurilor grave şi că între timp situaţia se va remedia”, a declarat dr. Dumitru Isfan.

CJAS, poziţie incertă

Am încercat să aflăm dacă CJAS Galaţi are măcar o parte dintre banii care ar trebui să ajungă la Spitalul Judeţean. „Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi nu s-a angajat să livreze bani către Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi până miercuri dimineaţa. Cât despre cei 60 de miliarde de lei de care mă întrebaţi, ce pot să spun în acest moment? Vom vira banii în momentul în care vor veni. În acest moment nu îi avem în cont, dar lucrurile se pot schimba de la o oră la alta”, a spus preşedintele CJAS Galaţi, farm. Olimpia Buzia. Din cele aflate de noi reiese că nu s-au achitat banii pe luna septembrie.

Eugen Chebac speră ca situaţia să se rezolve până luni

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Eugen Chebac, a declarat în exclusivitate pentru „Viaţa liberă”: „În prezent nu mă aflu în localitate, însă până vineri, când mă întorc, eu sper ca situaţia să se fi deblocat, iar CJAS să fi achitat datoriile către spital. Până cel târziu luni, sper ca lucrurile să reintre în normal. Eu cred că toţi partenerii mei de discuţie sunt serioşi şi că se vor ţine de cuvânt, aşa cum am discutat pe 4 noiembrie, împreună cu domnul director al spitalului, Marin Crăciun. I-am explicat atunci preşedintei CJAS, doamna Buzia, că dacă sunt probleme cu spitalul, de acum înainte oamenii nu mai înjură ministerul, ci CJ-ul şi CJAS-ul. Dar eu am încredere în doamna Buzia. Din partea Consiliului Judeţean nu am cu ce să îi mai ajut, deoarece CJ deja a alocat câte fonduri a putut pentru continuarea lucrărilor de investiţii începute… Şi asta, în condiţiile în care la începutul acestui an nu ştiam că spitalele vor trece în subordinea consiliilor judeţene”.

Prefectul este optimist

Contactat telefonic, prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, a confirmat că a fost informat despre decizia luată la nivelul conducerii spitalului, dar că „…nu se închide spitalul! Este vorba doar despre o decizie de eficientizare, adică bolnavii cronici care pot fi trataţi acasă se vor trata în ambulatoriu, că nu ai de ce să ai costuri mari în spital pentru cineva care nu este urgenţă. Deci, este vorba despre o mai bună triere a cazurilor. În continuare, cazurile de urgenţă vor fi primite şi tratate în spital, nu se pune problema să se închidă spitalul! Decontările vor fi făcute de CJAS exact cum s-a procedat şi până acum… În fiecare lună au fost probleme, întârzieri, însă acum la Galaţi, spiritele s-au inflamat şi nu înţeleg de ce… Dar trebuie spus că Spitalul Judeţean se află în subordinea CJ şi nu este suficient o simplă chemare la discuţii a preşedintelui CJ cu doamna Buzia şi domnul Crăciun…”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cod_rosu_la_Spitalul_Judetean_2.html

Link to comment
Share on other sites

Spitalul care-şi trimite bolnavii să moară acasă

La Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi au apărut primii pacienţi din România refuzaţi la internare pe motiv că nu sunt medicamente pentru a fi trataţi. Explicaţia oferită de medici – „spitalul este în faliment“ – nu este însă de natură să-i vindece pe bolnavii care se prezintă la spital.

Situaţia este pe cale să devină disperată la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi. Dacă miercuri la prânz conducerea unităţii medicale anunţa că nu mai sunt absolut deloc bani la buget, că siguranţa actului medical este în pericol şi că în maximum trei zile nu se vor mai face internări, ieri dimineaţă au apărut deja primele cazuri de pacienţi refuzaţi la internare. Răspunsul dat pacienţilor de către cadrele medicale de la „Internări" a fost unul scurt şi cutremurător: „Nu putem să facem internări. Spitalul este în faliment!". Cu lacrimi în ochi, oamenii au continuat însă să aştepte, ore în şir, în faţa uşii, în speranţa că, totuşi, cineva se va răzgândi. „Nu facem internări. Doar urgenţe majore", le spunea Viorica Costin, asistentă la cabinetul de internări al Spitalului Judeţean.

Medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe spun şi ei că nu au ce face mai mult decât să se ocupe de urgenţele majore. „Internăm urgenţele cu risc maxim. Atât. Cronicilor nu avem ce să le facem. Îi trimitem acasă. Medicii de aici din UPU hotărăsc dacă un caz este urgenţă sau nu", spune Lucia Botezatu, medic cardiolog UPU-SMURD.

Medicul Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, este de părere că lucrurile au mers prea departe şi că trebuie găsite urgent fonduri. „Faptul că pacienţii nu sunt internaţi nu mi se pare corect. Într-adevăr, este vorba despre bolnavi cronic, a căror viaţă depinde de spital. Dar, pur şi simplu, nu mai sunt bani", spune Cristea.

Morişca fondurilor

Odată cu trecerea Spitalului Clinic de Urgenţă în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, în iunie 2010, datoriile unităţii sanitare au fost şterse. De atunci şi până în prezent, alimentarea cu bani a spitalului s-a făcut prin două surse.

Una este CJ-ul, care acoperă cheltuielile de funcţionare (facturi de utilităţi, reparaţii, hrană etc.), iar cealaltă este Casa de Asigurări de Sănătate, care acoperă manopera serviciilor medicale, din care se asigură salariile medicilor şi medicamentele. În ceea ce priveşte CJ-ul nu sunt, deocamdată, probleme. Instituţia a acordat spitalului, în ultimele patru luni, suma de 1,1 milioane de lei, bani care au fost cheltuiţi pe facturile de utilităţi, pe reparaţii şi pe lucrările de modernizare începute în 2009. Facturile curente sunt în termenul de scadenţă normală şi este de aşteptat să se plătească la vreme. „Am primit 11 miliarde de lei vechi de la CJ. Banii s-au dus pe lucrările începute anul trecut şi pe reparaţiile din secţiile Chirurgie I, Chirurgie II, dar şi alte lucrări mai mici. Din aceşti bani nu am dat nimic pentru pacienţi pentru că de acest lucru se ocupă, legal, Casa de Asigurări de Sănătate", spune Marin Crăciun, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. În ceea ce o priveşte, Casa de Asigurări de Sănătate trebuie să deconteze spitalului, pe baza dosarelor medicale, cheltuielile legate de spitalizare: manopera medicală, medicamentele, materialele sanitare. Nu se dă un buget în avans, ci se decontează o prestaţie per fiecare pacient, pe bază de acte medicale. Factura lunară este de 4,7-5 milioane de lei, în funcţie de numărul de pacienţi (circa 5.000 pe lună). Banii se dau, potrivit legii, până la sfârşitul lunii următoare cererii de decontare. Respectiv, banii pe septembrie trebuiau plătiţi până la finele lui octombrie. Din păcate, acest lucru nu s-a mai întâmplat nici acum, deşi au trecut două săptămâni de la termenul limită. Suma ce trebuie decontată spitalului pe septembrie este de 4,8 milioane de lei, la care se adaugă încă atât pentru octombrie. „Aceşti bani ni se cuvin pentru acoperirea cheltuielilor cu pacienţii pe care deja i-am tratat. Practic, în acest moment suntem plini de datorii către furnizorii de medicamente. Mai mult, nu mai avem nici măcar o pastilă în stoc. Nu suntem spital, suntem doar o clădire oarecare", spune dr Crăciun.

Conducerea CJ spune, la rândul ei, că nu are în responsabilitate decât partea administrativă a unităţii medicale. „Nu putem plăti manopera medicală deoarece asta ar însemna deturnare de fonduri. Legea spune că aceşti bani sunt daţi de CAS. Noi am achitat partea noastră şi o vom face în continuare, dar nu avem cum să cumpărăm medicamente", a declarat Eugen Chebac, preşedintele CJ Galaţi.

Şefa CAS: „Blocajul nu ni se datorează"

Iulia Petcu, directorul economic al Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi, instituţia vinovată de această situaţie, spune că nu sunt şanse ca spitalul să primească bani, deşi nu există nicio suspiciune cu privire la corectitudinea sumelor cerute. „Avem o restanţă de 4,8 de milioane de lei către spital. Este o plată pe care nu o contestăm: este aprobată şi se bazează pe acte. Însă în acest moment nu avem niciun ban în cont. Blocajul nu ni se datorează nouă. Nu am primit banii de Casa Naţională", declară Iulia Petcu. Deşi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pretind că au livrat în conturile celor de la Galaţi 10.827.000 de lei, Olimpia Buzia, preşedinta CJAS Galaţi, susţine că nu s-a primit încă niciun ban.

„Refuzul de a interna bolnavii are consecinţe penale!"

Situaţia dramatică înregistrată la Spitalul de Urgenţă din Galaţi, unde până şi bolnavilor de cancer li s-a refuzat asistenţa medicală de urgenţă, poate avea consecinţe atât penale, cât şi civile. „În principiu, pot spune că este vorba de abuz în serviciu, dar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale este necesar ca persoanele vătămate să depună plângeri. Competenţa ar reveni Parchetului de pe lângă Judecătorie", ne-a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, Veronica Dumitrache. Acest refuz de a acorda un minim ajutor medical, indiferent dacă farmacia spitalului mai are sau nu medicamente, este de neînţeles, în condiţiile în care oamenii au contracte încheiate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi au cotizat zeci de ani la fondul de sănătate. „Bolnavii pot deschide procese civile pentru că nu li s-a acordat asistenţă medicală, unde să ceară daune morale pentru suferinţa pricinuită de lipsa asistenţei medicale, dar şi pentru stresul cauzat de un asemenea refuz", ne-a declarat avocatul Romică Artene. În egală măsură, pacienţii au dreptul să solicite în justiţie şi recuperarea cheltuielilor efectuate cu medicamentele şi materialele sanitare cumpărate. „Trebuie să ştie că au posibilitatea să deschidă procese şi pentru a primi de la CAS şi contravaloarea medicamentelor cumpărate de la farmacia din faţa spitalului pentru că au contracte de sănătate şi este legal să se întâmple acest lucru", ne-a precizat avocatul Cătălin Panţuru.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Spitalul_care-si_trimite_bolnavii_sa_moara_acasa_0_370163587.html

Link to comment
Share on other sites

48 de miliarde de lei vechi pentru Spitalul Judeţean

„În conturile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi a fost virată suma de 48 de miliarde de lei (vechi). În acest moment, se fac demersurile pentru efectuarea plăţilor către Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul «Apostol Andrei»”, a precizat în cursul dimineţii de vineri preşedintele CJAS Galaţi, farm. Olimpia Buzia. „Urmează să efectuăm plăţile şi către celelalte spitale”, a mai declarat sursa citată.

Spitalul Clinic de Urgenţă aştepta să primească aceşti bani încă din dimineaţa zilei de 10 noiembrie. Cum acest lucru nu s-a întâmplat la momentul respectiv, ultimele două zile au fost mai agitate decât de obicei. Conducerea Judeţeanului a hotărât sistarea internării cronicilor a căror situaţie nu impune acest lucru. Fără niciun ban în cont, spitalul ar mai fi avut bani pentru tratarea cazurilor de Terapie Intensivă doar pentru astăzi inclusiv.

Dacă vorbim despre evitarea sau amânarea unui colaps financiar care îl va determina pe bolnav să-şi cumpere până şi cele mai scumpe medicamente, rămâne de văzut. CJAS spune că este în grafic cu plăţile şi că întârzieri de câteva zile s-au mai întâmplat şi în trecut.

Una peste alta, nu avem, la început de weekend, niciun chef să ne imaginăm cum va funcţiona sistemul la anul, cu un buget al Sănătăţii din care trebuie să plătim vreo opt luni de datorii făcute în 2010. Un lucru e sigur: cu toţii am trăit şi vremuri mai bune!

http://www.viata-libera.ro/articol-Banii_au_intrat_ieri_in_conturile_CJAS_____2.html

Link to comment
Share on other sites

Spitalul Judeţean Galaţi va face internări pe bază de programare

Cei 48 de miliarde veniţi de la Casa de Asigurări de Sănătate nu rezolvă în totalitate problemele extrem de grave cu care se confruntă unitatea sanitară în această perioadă. Astăzi a avut loc un nou consiliu medical la Spitalul Judeţean unde s-a decis că înternările in spital, se vor face doar în cazurile care reprezintă o reală urgenţă, pentru restul fiind nevoie de programare. “Internările la boli cronice sunt reprogramate, triate. Altfel nu am avea cum să ne descurcăm. Internăm doar urgenţele şi cazurile cronice cu potenţial de agravare”, a declarat Dumitru Işfan, director medical al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. „Încercăm să ne descurcam aşa cum se descurca oricine în ţara asta. La sedinţă a participat şi un reprezentant al CJ-ului şi avem promisiuni din partea lor că, din 2011, vom fi prinşi şi noi în bugetul lor de cheltuieli”, mai spune Dumitru Işfan.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Spitalul_Judetean_va_face_internari_pe_baza_de_programare_0_372563212.html

Link to comment
Share on other sites

Zvonuri despre şomaj tehnic la Spitalul Judeţean

Ieri dimineaţă, până şi în liftul vizitatorilor se vorbea despre intrarea, de luni, a personalului de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi în şomaj tehnic. Prin secţii, doctorii se întrebau ce ar putea să însemne asta. Bolnavii şopteau în saloane, iar asistentele ocoleau grăbite răspunsul la orice întrebare.

Am încercat să aflăm de la conducerea spitalului de unde a pornit zvonul. Însă teoriile potrivit cărora astfel de măsuri s-au discutat şi ar intra în vigoare chiar de luni au fost infirmate de către directorul medical al Spitalului Judeţean, dr. Dumitru Isfan. De asemenea, preşedintele filialei gălăţene a Colegiului Medicilor, dr. Dumitru Cristea, a precizat că o astfel de posibilitate nu poate fi luată în calcul, în acest moment.

Întotdeauna vom asigura urgenţele!

„Nu se pune, în acest moment, problema şomajului tehnic la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi. Nici măcar nu s-a discutat aşa ceva în cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului de Administraţie. Am primit deja un document care atestă faptul că ni se va plăti de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate o primă tranşă de aproape 27 de miliarde de lei vechi pentru serviciile medicale prestate. Vom vedea cât timp ne vor ajunge banii şi ce finanţare vom obţine ulterior. Momentan, bolnavii cronici se internează pe bază de programare şi doar dacă este necesar. De asemenea, cronicii pot fi internaţi dacă acceptă să îşi plătească pe durata internării medicamentele şi materialele sanitare. Urgenţele sunt asigurate şi vor fi asigurate mereu la spitalul nostru”, a precizat dr. Isfan.

„Nici Casa nu prea colaborează!”

„Toate necazurile vin din faptul că şi Casa de Asigurări este cea care nu prea vrea să colaboreze ca să ne scoată din impas. Noi putem asigura în jur de 2.000-3.000 de cazuri pe lună. Dacă ni le-ar plăti, am putea să ieşim din impas. Dar cred că nu ni se vor plăti vreo 1.400 de cazuri. Ne confruntăm deja cu o lipsă de personal. Nu se poate spune, în acest moment, despre cineva din spital că n-ar avea treabă de făcut. Ori şomajul tehnic înseamnă să trimiţi nişte oameni acasă. Pe cine să trimiţi?”, se întreabă retoric preşedintele Colegiului Medicilor din Galaţi, dr. Dumitru Cristea.

„Plătim conform contractului. Nimic ieşit din comun”

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, farm. Olimpia Buzia, a precizat că instituţia pe care o conduce cumpără servicii medicale de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi potrivit contractului. „Suntem în grafic. Nu înţeleg de ce se vorbeşte de întocmirea unui act adiţional de vreme ce nu facem decât să cumpărăm servicii conform unui contract deja încheiat între părţi. Nu avem bani în plus de dat, nu s-au făcut rectificări recente de buget. Deci, de ce ar fi necesar un act adiţional? Nu sunt situaţii ieşite din comun din punct de vedere al efectuării plăţilor către Spitalul Clinic de Urgenţă”, a declarat farm. Olimpia Buzia.

Ce ştim şi ce nu ştim

După cum vedeţi, cei care răspund direct exclud posibilitatea unei situaţii extreme începând cu prima zi a săptămânii viitoare. Totuşi, nimeni nu ne spune de unde a apărut zvonul, iar tensiunea în spital poţi să o tai cu cuţitul. Mai mult, se ştie clar că nu există materiale sanitare, s-a declarat că sunt bolnavi care pot fi internaţi doar dacă îşi aduc ce le trebuie de acasă. Pe de altă parte, cifrele privind contractul, cu sau fără act adiţional, dintre spital şi CJAS sunt mereu altele. Care este numărul de cazuri plătite lunar? 2071?, 1900? Sau vreo două, trei mii, cum se află prin câte un răspuns? Există un număr exact pentru care CJAS plăteşte, lunar, un număr angajat contractual şi pentru care se decontează nu doar salariile ci şi medicamente, alte servicii etc? Cu cele 27 de miliarde nu se acoperă decât jumătate din salarii. Situaţia este încâlcită rău şi nimeni nu prea vrea să vorbească. Dar bolnavii vin în valuri, cum e şi normal, către cel mai mare spital din judeţ.

Nici n-ai avea pe cine să trimiţi acasă

Ca să încheiem încercarea noastră de a face lumină în problemele Judeţeanului am căutat câteva date concrete privind angajaţii acestuia. Potrivit unui normativ de personal alcătuit recent, potrivit normelor Ministerului Sănătăţii, Spitalul Clinic de Urgenţă are clar un deficit considerabil de personal. Ar putea să mai angajeze cel puţin 37 de medici, 23 de biologi sau chimişti, 72 de asistenţi medicali, 552 de infirmieri (!), 4 persoane pentru corpul de personal funcţional şi 177 de muncitori. Conform normativului, spitalul ar putea avea minim 2.746 de angajaţi, nu doar 1909, câţi are în prezent. Maxim, după acelaşi normativ, ar putea avea 3.634 de angajaţi, adică aproape dublu faţă de personalul actual. Însă asta e deja asistenţă medicală civilizată şi nu ne putem permite! Există, ce-i drept şi un excedent de 19 persoane în rândul angajaţilor TESA. Nu vrem să comentăm faptul că tocmai aici sunt mai multe persoane decât este necesar... Aşadar, în ciuda subfinanţării apăsătoare a actului medical, potrivit normativelor de personal, Judeţeanul ar mai putea angaja sute de persoane. Pentru că are şi nevoie, şi capacitate, şi bolnavi cât cuprinde. Deci nu e loc de şomaj tehnic, chiar dacă cineva din conducerea instituţiei ar decide să recurgă la o asemenea măsură. Însă e loc pentru limpezirea, odată pentru totdeauna, a situaţiei de acolo, pentru că bolnavii gălăţeni nu au nici o vină.

http://www.viata-libera.ro/articol-Zvonuri_despre_somaj_tehnic_la_Spitalul_Judetean__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Rectificare pentru Sănătatea gălăţeană: Banii le ajung spitalelor doar pentru salarii

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi a împărţit deja pe sectoare medicale banii primiţi la recenta rectificare de buget şi alocaţi sistemului sanitar gălăţean. Per total, sumele alocate diverselor specializări medicale reuşesc să permite sistemului să îşi continue funcţionarea.

În ceea ce priveşte spitalele, situaţia este alta, în sensul în care banii alocaţi prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate asigură doar plata salariilor până la sfârşitul anului. În rest, va fi treaba managerilor, mai ales că întregul sistem sanitar va fi de la anul mai sărac din punct de vedere al sumelor primite de la Ministerul Sănătăţii. Iată cât a primit fiecare domeniu al sistemului medical gălăţean la această rectificare. „11.894.000 lei au fost alocaţi spitalelor din judeţul Galaţi. Suma aceasta le va permite să asigure plata salariillor până la sfârşitul anului. Alţi 1.215.000 lei au fost alocaţi pentru activitatea Serviciului Judeţean de Ambulanţă, iar 340.000 de lei au fost alocaţi pentru medicina primară. În ceea ce priveşte activitatea medicală din centrele de permanenţă, aici au fost daţi 4.000 de lei pentru activitatea acestora. Pentru investigaţiile paraclinice ale asiguraţilor au fost alocaţi 129.000 lei, iar pentru investigaţiile clinice s-au primit 159.000 lei. Şi în ceea ce priveşte capitolul îngrijirilor la domiciliu s-au alocat bani la ultima rectificare de buget. Este vorba de 46.000 de lei”, a precizat Iulia Petcu, din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/deschidere/rectificare-pentru-sanatatea-galateana-banii-le-ajung-spitalelor-doar-pentru-salarii-2925.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.