Jump to content

Galaţiul - codaş la numărul de paturi din spitale


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Galaţiul - codaş la numărul de paturi din spitale

„La momentul actual, în cele 9 unităţi sanitare cu paturi din evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi sunt 2.672 de paturi, adică 4.38 paturi la 1.000 locuitori, faţă de 4,87 paturi la 1.000 locuitori la sfârşitul anului 2009”, potrivit unui document elaborat de DJSP. Nu sunt incluse aici paturile de la Spitalul Militar şi Spitalul C.F. Galaţi.

La nivel naţional, media este de 6,00 paturi la 1.000 locuitori. La finele lui 2009, mai informează DJSP, judeţul Galaţi se situa, din acest punct de vedere pe locul 30 în ţară, iar dacă luăm în calcul şi celelalte două spitale pe locul 26, cu 5,42 paturi la mia de locuitori.

Din păcate, analizând anexele prezentate în acest material constatam că avem cel mai mic număr de paturi raportat la numărul de locuitori dintre toate oraşele care au facultăţi de medicină. Spre exemplu, municipiul Bucureşti are 10,74 paturi la mia de locuitori, judeţul Cluj are 10,31 paturi la mie, judeţul Timiş - 8,49, judeţul Iaşi - 8,26, judeţul Mureş - 7,28, judeţul Sibiu - 6,75.

Ştim că se încearcă tratarea în ambulatoriu a cât mai multor bolnavi a căror stare permite acest lucru. Dar să fii şi codaş la numărul de paturi şi subfinanţat până la blocarea activităţii medicale în unele unităţi spitaliceşti parcă e prea de tot!

http://www.viata-libera.ro/articol-Codasi_la_numarul_de_paturi_din_spitale_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Galaţiul scapă de ”tăierea” numărului de paturi

La cererea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat hotărârea de guvern privind Planul naţional de paturi pentru perioada 2011-2013. Numărul de paturi din spitale va scădea progresiv până în 2013, când se va ajunge la 5,61 paturi la mia de locuitori, cât este media europeană. Potrivit noului act normativ, pentru anul 2011 numărul total de paturi aprobat pentru contractare este de 129.524, faţă de 134.760 de paturi în 2010, ceea ce înseamnă 6,02 paturi la mia de locuitori.

Numai că aşa vor sta lucrurile doar în acest an, ”tăierile” neoprindu-se aici. Pe scurt, Ministerul Sănătăţii a vrut şi Guvernul a acceptat ca totalul numărului de paturi contractate să scadă treptat în următorii ani, astfel încât anul viitor numărul maxim de paturi finanţate va fi de numai 125.639, adică 5,84 paturi la mia de locuitori, iar în 2013 va fi de 123.127, adică 5,72 paturi la mia de locuitori.

Detalierea pe judeţe a numărului de paturi aprobat pentru contractare cu casele de asigurări de sănătate, atât pentru segmentul spitalelor publice, cât şi private, se va face anual, până la data de 30 septembrie, prin ordin de ministru. Anul acesta noua structură a numărul total de paturi se va aplica începând cu data de 1 aprilie 2011.

În ceea ce priveşte judeţul Galaţi, Direcţia de Sănătate Publică şi-a făcut calculele oarecum în avans şi a reieşit că, cel puţin în 2011, nu ar trebui tăiat nici măcar un pat din spitalele judeţului, deoarece deocamdată suntem sub media de 6,02 paturi la mia de locuitori prevăzută pentru 2011.

”La o populaţie de 609.000 locuitori, cât are judeţul Galaţi, 6,02 paturi la mia de locuitori ar însemna să avem 3.600 de paturi în reţeaua de stat a spitalelor judeţului. Numai că în acest moment în judeţul Galaţi avem doar 2.990 de paturi, deci avem sub media de 6,02 paturi la mia de locuitori”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/galatiul-scapa-de-taierea-numarului-de-paturi-4168.html

Link to comment
Share on other sites

Eheee ce frumos se doarme in spital cate 2 in pat...pfff...cu conditia sa nu depasesti 5o de kile (avantaj supraponderalii..ei stau singurei in pat).Oricum,daca dai o mica "atentie" cui trebuie, sa vezi ce repede apare cate un pat gol golut si cu lenjerie curata,ca in rest nu se schimba lenjeriile asa cu una cu doua..si-asa sunt de pe timpul lu impuscatu`.....no comment

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

A crescut numărul de paturi din spitalele gălăţene

Anul trecut, în planul naţional privind numărul de paturi din spitalele româneşti, judeţul Galaţi era trecut cu 3.077 de paturi de spital decontate în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Este vorba de paturi de spital pentru care Casa de Asigurări de Sănătate decontează tratamentul pacienţilor internaţi pe ele.

„În acest an situaţia s-a schimbat radical. Ni s-a comunicat că acum aceeaşi comisie care stabileşte planul naţional privind repartizarea paturilor în spitalele româneşti a stabilit că în anul 2012 numărul paturilor alocate unităţilor sanitare gălăţene a crescut cu 73 de paturi, de la 3.077 la 3.120”, a precizat dr. Valentin Boldea, director DSP Galaţi.

În urma analizei comisiei paritare a Direcţiei de Sănătate Publică şi a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, aceste paturi au fost împărţite în felul următor: 34 de paturi în plus a primit Spitalul de Urgenţă, 8 - Spitalul de Copii, 8 - Spitalul TBC , 7 - Spitalul de Psihiatrie, 5 - Spitalul de Boli Infecţioase şi 3 - Târgu Bujor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Se aşteaptă „ghilotina” ministerului. „Tăierea” paturilor riscă să arunce spitalele gălăţene în colaps

* Judeţul Galaţi este sub media naţională în ceea ce priveşte numărul paturilor de spital aflate în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări * În zilele următoare se aşteaptă o nouă reducere a locurilor ce vor fi decontate în 2014

Conform obiceiului ultimilor ani, când Ministerul Sănătăţii a redus constant numărul paturilor de spital aflate în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, unităţile sanitare din toată ţara aşteaptă în aceste zile ca de la Centru să se decidă câte locuri vor fi tăiate în 2014 de pe lista deconturilor.
Galaţiul, cu cele opt spitale ale sale, este cumva cu inima la gât pentru că situaţia este catalogată de reprezentanţii sănătăţii locale ca fiind una critică. Cel mai bun argument îl constituie faptul că, anul trecut, circa două treimi din numărul total de paturi au primit bani de la CJAS, fapt care a provocat mari dificultăţi financiare unităţilor sanitare.
„Conform ultimului ordin emis de Ministerul Sănătăţii, la nivelul judeţului Galaţi doar un număr de 2.907 paturi au intrat în 2013 în relaţie contractuală cu Casa. Conform structurilor organizatorice ale spitalelor, toate cele opt spitale de la nivelul judeţului Galaţi totalizează un număr de 3.057 de paturi”, a explicat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Motivaţia care stă la baza deciziilor ministerului de a reduse sistematic numărul locurilor decontate de Casă şi implicit a cheltuielilor cu spitalele ar fi, teoretic, încurajarea celorlalte componente ale sistemului medical, respectiv direcţionarea pacienţilor către ambulatoriu sau medicii de familie.
„Ghilotina” reformatoare a tăiat deja însă, potrivit reprezentanţilor Sănătăţii gălăţene, cam prea multe paturi decontate în spitalele din judeţ, iar o nouă reducere ar putea crea efecte dezastruoase. „Ne aşteptăm ca şi în 2014 să asistăm la o scădere a numărului de paturi care vor intra în relaţie contractuală cu Casa. Acest lucru nu este de dorit decât până la o limită, pentru că o scădere mult mai mare a numărului de paturi va însemna un colaps financiar pentru unele spitale. Şi aşa în 2013 spitalele au funcţionat la limita de avarie, contractul cu Casa neasigurând în totalitate nevoile”, a adăugat directorul DSP Galaţi.
Necesităţile fiecărui spital urmau să fie discutate joi după-amiază, în cadrul unei videoconferinţe cu ministrul Sănătăţii, la care erau aşteptaţi managerii de spitale şi conducerea DSP. Ca urmare a discuţiilor, ministrul va trebui să emită un ordin prin care să se specifice câte paturi vor fi tăiate, documentul urmând să intre în vigoare în maximum două luni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Opt spitale în contract cu CJAS Galaţi

În judeţul Galaţi funcţionează opt spitale aflate în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. Cel mai mare este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei”, urmat, în ordinea descrescătoare a numărului de paturi, de: Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan”, Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci, Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”, Spitalul de Boli Infecţioase „Cuvioasa Parascheva”, Spitalul de Obstetrică Ginecologie „Buna Vestire” şi Spitalul Orăşenesc din Târgu Bujor. De asemenea, în localitatea Iveşti funcţionează o secţie exterioară a Spitalul Judeţean Galaţi.

Alături de cele opt unităţi medicale aflate în contract cu CJAS, în municipiul Galaţi mai funcţionează alte două unităţi sanitare cu paturi: Spitalul Militar „Dr. Aristide Serfioti” şi Spitalul CFR.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Câte paturi de spital are județul Galați

La sfârșitul anului trecut, în județul Galați funcționau opt spitale cu o capacitate totală de 2.627 de paturi, precum și o secție exterioară a Spitalului Județean, cu o capacitate de 25 de paturi, se arată într-un raport al Direcției de Sănătate Publică Galați.

Cele mai multe paturi, aproape 1.200, se află la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați, urmat de Spitalul de Pneumoftiziologie, cu 305 paturi, și de Spitalul Clinic de Copii, cu 300 de paturi. Este vorba despre numărul de paturi de spital finanțate prin Casa de Asiguri de Sănătate Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pacienţi internaţi în Spitalul Judeţean Galaţi

La începutul lunii aprilie, Ministerul Sănătăţii a dat un ordin în care erau prevăzute măsurile necesare pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de COVID-19. Printre modificările prevăzute în document se regăsea şi reducerea cu până la 80 la sută a internărilor programate în spitale, cum ar fi, spre exemplu, intervenţiile chirurgicale programate pentru pacienţii cronici. Spitalul Judeţean Galaţi şi-a continuat activitatea în intervalul martie - iunie, deşi a fost desemnat spital suport pentru pacienţii cu COVID-19.

În perioada martie - iunie, în Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Ap. Andrei" Galaţi au fost efectuate 5.599 de internări în regim de spitalizare continuă, se arată într-un document publicat de unitatea medicală. De asemenea, în acelaşi interval de timp, au fost făcute şi 1.650 de internări în regim de spitalizare de zi. În comparaţie, în perioada similară a anului 2019, în Spitalul Judeţean au fost internaţi 9.924 de pacienţi, în regim de spitalizare continuă, şi 1.693 de internări, în regim de spitalizare de zi.

"Se poate observa faptul că unitatea noastră a diminuat numărul de internări în regim de spitalizare continuă doar cu 43,58 la sută, activitatea medicală desfăşurându-se în continuare, fără întrerupere. La capitolul spitalizare de zi, pentru secţiile Oncologie medicală şi Radioterapie, numărul de internări s-a menţinut acelaşi în toată această perioadă, iar la secţia Obstetrică-ginecologie I, numărul de internări a crescut cu 133 la sută", se arată în material.

Spitalul Judeţean Galaţi este cel mai mare din judeţ şi unul dintre cele mai mari din ţară. Unitatea medicală dispune de o serie de secţii unice în această parte a ţării, cum ar fi Chirurgia toracică, Oncologia şi Radioterapia. Astfel, spitalul se adresează şi pacienţilor din judeţele învecinate, nu doar celor din Galaţi.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, la finalul anului trecut, Spitalul Judeţean dispunea de aproximativ 1.200 de paturi, aproape jumătate din paturile de spital din Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.