Jump to content

Trei incendii în weekend


dcp100168

Recommended Posts

Trei incendii în weekend

Pompierii s-au luptat cu flăcările timp de câteva ore pentru a nu se extinde incendiile. În două dintre acestea cauzele au fost nişte lumânări lăsate nesupravegheate, iar în cel de-al treilea focul a pornit de la o ţigară.

Primul dintre incendii a fost anunţat printr-un telefon la 112, iar pompierii s-au deplasat imediat la faţa locului, pe strada Columb nr. 49. În locuinţă se aflau trei familii chiriaşe. Flăcările au distrus acoperişul casei şi o mare parte din mobilier, canapele, paturi, aparatură electrocasnică. „Au intervenit cinci autospeciale cu 25 de subofiţeri şi patru ofiţeri. Intervenţia a limitat extinderea flăcărilor la celelalte locuinţe. Incendiul a fost lichidat la ora 01.00. Cauza a fost o lumânare nesupravegheată”, spune Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt al ISU Galaţi.

O altă locuinţă aparţinând primăriei a ars, aseară, pe strada Gării. Proprietarul, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, a aprins o lumânare şi a uitat-o în cameră. Flăcările s-au extins cu repeziciune şi au distrus tavanul şi o bună parte din mobilier. Pompierii au intervenit cu două autospeciale şi au reuşit să stingă flăcările după aproximativ două ore.

Cel de-al treilea incendiu s-a produs în comuna Cudalbi, unde au ars din cauza unei ţigări, aproximativ patru tone şi jumătate de baloţi de lucernă, coceni şi alte furaje. Valoarea pagubelor în acest caz se ridică la aprximativ 5.000 de lei. „Pompierii au intervenit cu două autospeciale de la garda Iveşti, împreună cu membri ai Serviciului de Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă Cudalbi”, mai spune Eugen Chiriţă.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Doua_grupuri_de_locuinte_ale_primariei_si_peste_patru_tone_de_lucerna-in_Cudalbi-au_ars_in_trei_incendii_0_371962897.html

Link to comment
Share on other sites

Foc pe strada Gării

Zi incendiară – la propriu şi la figurat – sâmbătă, 13 noiembrie, pentru o casă a Primăriei din strada Gării, de la numărul 53. Conform surselor, băut fiind, chiriaşul Neculai Melinte a lăsat de izbelişte lumânarea care asigura iluminatul casei (curentul fiind tăiat), pompierii fiind nevoiţi să intervină în miez de noapte pentru stingerea focului care cuprinsese locuinţa. Căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi: „Focul a ars mobilierul şi 6 metri pătraţi de tavan. Sursa probabilă a incendiului pare să fi fost o lumânare lăsată aprinsă în apropierea unor materiale textile”. La ora 1 noaptea, după intervenţia a două autospeciale cu apă şi spună şi a 11 subofiţeri, incendiul a fost stins, iar liniştea s-a lăsat din nou asupra străzii Gării.

http://www.viata-libera.ro/articol-Foc_pe_strada_Garii_2.html

Zi de 13 cu foc şi pară pe strada Columb

Trei chiriaşi ai Primăriei, domiciliaţi în strada Columb, la numărul 49, s-au trezit sâmbătă, la ora 21,50, că sunt puşi la grătar. Căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi: „La numărul 49, la chiriaşa Mona Cristea au ars 16 metri de plafon, trei uşi, mobilier, o canapea, un televizor şi un frigider. Alături, la Ana-Diana Cristea, altă chiriaşă din acelaşi imobil, a ars instalaţia electrică, 200 de metri de acoperiş arterial de tablă şi duşumeaua de lemn. La cel de-a treilea chiriaş, Mihai Brăduleţ, au ars 10 metri pătraţi de acoperiş, aragazul, televizorul şi mobilierul. Conform primelor cercetări, incendiul pare să fi fost provocat de o lumânare uitată aprinsă. Pentru stingerea focului au intervenit 25 de subofiţeri, patru ofiţeri, trei autospeciale cu apă şi spumă, locul fiind vegheat şi de o ambulanţă SMURD, precum şi de maşina Descarcerării”. La ora 1, incendiul a fost lichidat, focul nefăcând, din fericire, nici o victimă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Zi_de_13_cu_foc_si_para_pe_strada_Columb_2.html

Prăpăd într-o gospodărie din Cudalbi

Nimeni nu va avea mai mult de suferit în gospodăria Alexandrei Crăciun, din Cudalbi, decât animalele din ogradă. 4.500 de kilograme de lucernă, coceni şi alte furaje au fost transformate în scrum sâmbătă, focul fiind iscat, conform primelor investigaţii, de o ţigară. Căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi: „Sâmbătă după-amiaza, la ora 14,30, într-o gospodărie din Cudalbi au intervenit - pentru stingerea focului izbucnit la un depozit – Garda Iveşti şi Serviciul Voluntarilor din Cudalbi, cu două autospeciale şi nouă subofiţeri. Au fost distruse bunuri în valoare de 5.000 de lei, fiind salvate din foc bunuri valorând 8.000 de lei. Intervenţia s-a încheiat la ora 16,30”. Cercetările continuă la faţa locului, pentru identificare cu exactitate a sursei de foc.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prapad_intr-o_gospodarie_din_Cudalbi_2.html

Link to comment
Share on other sites

Piroman în centrul oraşului? Cum să distrugi o casă-monument istoric

Criză mare pe Gării, la numărul 53. Înnebuniţi că vecinul lor, chiriaş al Primăriei, incendiază casa când le este lumea mai dragă – ultima oară chiar sâmbăta trecută, pe 13 noiembrie -, ceilalţi locatari reclamă: „Este a treia oară când dă foc la casă. Nu munceşte, bea şi probabil se întreţine din furat. Are ordin de evacuare! Să urgenteze Primăria evacuarea! Urmează să murim noi şi copiii noştri până ne aude cineva? A ars podul, trebuie să facem din nou curăţenie generală. Când am văzut articolul de luni, din ˝Viaţa liberă˝, în care scria că Melinte era băut şi că probabil de la o lumânare a luat foc casa, am crezut că înnebunesc. Lumea nu ştie ce iad trăim noi aici”, relatează Corina Cojocea, locatară a aceluiaşi imobil.

În încăperile golite de mobile, care au fost înghesuite într-o singură cameră, şi într-un miros greu, de ars şi umezeală imposibil de descris, femeia detaliază: „Periodic, Nicolae Melinte, unul dintre chiriaşii Primăriei în această casă, ne dă foc. Pe 13 noiembrie, sâmbăta trecută, a fost a treia oară când au venit pompierii şi au stins incendiul. Eu am doi copii, iar băiatul are astmă, în fiecare zi îi duc de aici, că nu pot să îi ţin în casă din cauza mirosului”.

Corina Cojocea: „Tot timpul trebuie să dau bani să repar stricăciunile provocate de el – acum trebuie să fac curăţenie, că a ars podul, iar apa de la pompieri s-a infiltrat în casă. În bucata noastră de casă nu se mai poate locui din cauza mirosului, pentru că Nicolae Melinte a lăsat tot ce a ars aşa cum a ars. Nu a făcut niciun fel de curăţenie. A fugit de acasă după incendiu şi a venit doar puţin, marţi seara, să vadă dacă au venit cumva cei de la Primărie să îl dea afară. A zis că oricum el curăţenie nu face, că dacă îl dau afară, ce rost mai are?!”.

Numărul 53 - clădire de patrimoniu şi monument istoric

Şapte familii locuiesc la clădirea de patrimoniu din strada Gării, numărul 53. Dintre aceştia, patru sunt chiriaşi ai Primăriei, iar trei sunt proprietari – „Adică noi avem acte pe casă, de pildă, dar ea a fost apoi revendicată, şi încă aşteptăm soluţia legală”, arată Corina Cojocea, locatară a imobilului.

Coşmarul familiei Cojocea este împărtăşit de ceilalţi locatari: „Nu înţeleg de ce nu este dat afară acest Melinte. Are ordin de evacuare şi tot ce ne dorim mai mult este să se urgenteze procedura. Pe noi ne ameninţă cu moartea, copiilor le este groază de el – nici nu ies să se joace în curte, când este el acasă -, îl aduce pe fratele lui care a făcut puşcărie şi care şi el este agresiv cu noi. Trăim un iad, şi nimeni nu ia nici o măsură. Ştiţi cum a obţinut acest om locuinţa aceasta? S-a urcat pe clopotniţa bisericii greceşti şi a ameninţat că se sinucide, dacă nu îi dă Primăria casă (VEZI FOTO 6). Şi în 2001 s-a mutat aici, cu soţia şi două fetiţe. Între timp a divorţat. Pe la el mai vine doar fratele lui, şi amândoi beau şi vorbesc îngrozitor, ne ameninţă pe toţi că ne omoară”.

Incendiu după baia de seară

Locatarii spun că, pe vremuri, în casa din strada Gării, numărul 53, şi-ar fi desfăşurat activitatea Ocolul Silvic. Ei, ca nişte oameni cuminţi, ţin cont de faptul că într-o clădire de patrimoniu nu poţi să baţi nici un cui fără zeci de aprobări. În schimb, prin uşa lăsată de izbelişte, întredeschisă, la Nicolae Melinte, se vede o cameră neagră ca o groapă, în care pereţii abia dacă mai rezistă: bărbatul a smuls duşumelele şi le-a vândut, explică vecinii. Acelaşi lucru l-ar fi făcut şi cu soba. „Înainte de a veni el, aici locuia o bătrânică. Deşi nu era bogată, femeia respectivă a întreţinut tot, nu a stricat nimic. El a distrus şi a vândut tot pentru băutură. Când iese din casă, băiatul meu e terorizat de el – îl văd cum primul lucru, se uită să vadă dacă e acasă. Niciodată de 8 ani de când locuieşte aici nu şi-a plătit chiria sau utilităţile. Dar nimeni nu îi spune nimic, iar Primăria, am aflat eu, nu se autosesizează. Trebuie sesizată. Azi am sesizat şi Primăria, şi Patrimoniul. Şi am depus şi un memoriu la Pompieri”, spune hotărâtă Corina Cojocea.

La ultimul incendiu, gălăţeanca şi-a scos noaptea copiii din casă, după ce le făcuse baie celor mici şi îi pregătea de culcare: „Am simţit miros de fum şi am ştiu că de la el este. De fiecare dată a luat foc de la lumânare sau de la vreun muc de ţigară”.

O dată lumânare, de două ori, de trei ori

Pompierii confirmă: „În toate cele trei date comunicate de doamna Cojocea au avut loc incendii pe strada Gării, la numărul 53. Astfel, focurile izbucnite pe 4 mai 2009, 8 octombrie 2010 şi 13 noiembrie 2010 au fost provocate de fiecare dată de câte o lumânare lăsată aprinsă în apropierea unor materiale textile”, a declarat căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi.

Nu am putut lua legătura cu Nicolae Melinte, bărbatul nefiind acasă la momentul vizitei reporterilor „Vieţii libere” pe Gării 53.

O chestiune de TIMP

De la Primărie, Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt explică: „A fost dată sentinţă civilă de evacuare, numărul 3380, din 30 martie 2010, de la instanţă, cu formă executorie. Bărbatul are restanţă la chirie de 8.176 de lei, iar colegii din Primărie aşteaptă procesul verbal de constatare al pompierilor, care conţine şi detalierea pagubelor produse. Înainte ca persoana să fie executată şi evacuată, trebuie ca decizia să fie definitivă şi irevocabilă şi să epuizăm toate căile legale. Este doar o chestiune de timp până când Nicolae Melinte va fi executat prin evacuare”.

Vorba unui cititor al ziarului nostru (varianta online): „E chiriaşul Primăriei, de-aia îşi permite să dea foc la casă. Eu dacă vreau, nu îmi dă Primăria casă”.

Aşadar, cine va face curăţenie în bucata de casă a lui Nicolae Melinte? Când va fi acesta evacuat? De ce oamenii corecţi nu îşi pot vedea liniştiţi de viaţă şi copii, iar un individ certat cu îndatoririle cetăţeneşti îşi poate permite să dea cu tifla autorităţilor?

Da, poate este o chestiune de timp, ca să cităm vorbele purtătorului de cuvânt al Primăriei, şi vom afla câteva răspunsuri. Până atunci, „distracţia” şi birocraţia continuă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cum_sa_distrugi_o_casa-monument_istoric_2.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.