Jump to content

Mic trafic la frontieră cu Republica Moldova


Recommended Posts

Posted

Mic trafic la frontieră cu Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări în legătură cu Convenţia privind micul trafic la frontieră între România şi Republica Moldova. Potrivit reglementărilor europene, România poate încheia cu statele vecine care nu sunt membre UE acorduri bilaterale, pentru a facilita accesul cetăţenilor care locuiesc în apropierea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Convenţia pe care România doreşte să o încheie cu Republica Moldova va permite cetăţenilor din cele două ţări, care locuiesc într-o zonă bine definită din apropierea graniţei comune să circule, în zona respectivă din cele două ţări, fără vize sau paşapoarte, numai pe baza unor permise de mic trafic la frontieră. România a propus Republicii Moldova ca zona de referinţă, atât în Republica Moldova cât şi în România, să se întindă până la 50 de kilometri de frontiera comună, adică distanţa maximă permisă de reglementările europene. Aceasta va facilita, practic, circulaţia în România pentru un mare număr de cetăţeni ai Republicii Moldova. Ambasada României din Chişinău a transmis proiectul de Convenţie autorităţilor din Republica Moldova, prin fax, în seara zilei de 25 martie a.c., şi, în original, în dimineaţa zilei de 26 martie. Tot în dimineaţa zilei de 26 martie, Ministerul Afacerilor Externe al României a înmânat un exemplar al documentului Ambasadei Republicii Moldova din Bucureşti. Având în vedere importanţa deosebită a încheierii Convenţiei pentru cetăţenii Republicii Moldova, ne exprimăm convingerea că autorităţile de la Chişinău vor examina proiectul de document şi vor răspunde propunerii părţii române în cel mai scurt timp.

  • 1 year later...
Posted

S-a definitivat acordul

Republica Moldova si Romania au definitivat textul acordului privind micul trafic la frontiera in Romania si Republica Moldova. Ministrul de externe interimar, Catalin Predoiu, a salutat parafarea acordului privind micul trafic la frontiera, un pas in normalizarea si consolidarea relatiei bilaterale. Potrivit documentului, cetatenii Republicii Moldova vor putea calatori liber in limita de 50 km pe teritoriul Romaniei fara a avea nevoie de viza. Acestia vor avea nevoie doar de un permis special pentru a traversa frontiera.

Posted
pe cand vor putea calatori romanii si romanii de peste prut intre R.M si Romania doar cu buletinul?

Cand RM va fi in UE.

Posted

Para stiam ca inainte ca Ro sa fie in UE se putea sa se calatoreasca fara pasaport intre RO si RM. Chiar nu poate exista ceva acord bilateral semnat si de Bruxells sa se oata calatori chiar daca RM nu e in UE pe baza faptului ca suntem de fapt o tara taiata in 2 de comunistii rusi? si asta o demonstreaza multe mai ales faptul ca vorbim aceeasi limba.

Posted

Para stiam ca inainte ca Ro sa fie in UE se putea sa se calatoreasca fara pasaport intre RO si RM

Corect, dar din Romania in UE nu prea puteai mai deloc :d

Fiind membri UE (noi) si RM nu, asta e, trebuie pasaport.

Posted

Sunt de acord ca lor sa le trebuiasca pasaport sa vina la noi. Dar de ce si noua ca sa ajungem la ei? Dar asta e. Bine ca au scapat de comunisti. Acum sper sa adere la UE cat mai repede si sa intre cat mai repede in UE.

Posted
Sunt de acord ca lor sa le trebuiasca pasaport sa vina la noi. Dar de ce si noua ca sa ajungem la ei? Dar asta e. Bine ca au scapat de comunisti. Acum sper sa adere la UE cat mai repede si sa intre cat mai repede in UE.

Este foarte simplu, fiindca Moldova nu este membra a UE si prin urmare trebuie pasaport.

  • 2 weeks later...
Posted

Pe 13-14 noiembrie intalnire la varf romano-romana

Premierul basarabean Vlad Filat va avea o întâlnire cu presedintele Romaniei, Traian Băsescu, la Bucureşti, pe 13-14 noiembrie, unde va discuta "diverse probleme" şi pentru a semna Convenţia privind micul trafic de frontieră cu România, a declarat Vlad Filat luni, 2 noiembrie, în cadrul emisiunii "În profunzime" de la PRO TV Chişinău, transmite Romanian Global News. In cadrul emisiunii, Filat s-a referit şi la deschiderea consulatelor române la Bălţi şi Cahul, spunând că R. Moldova îşi va respecta angajamentul în acest sens. La rândul său, Chişinăul îşi propune să deschidă un consulat la Iaşi, pentru "necesitatea administrării situaţiei cu micul trafic de frontieră". Deschiderea unui al doilea consulat nu intră, deocamdată, în planurile guvernului moldovean.

http://www.rgnpress.ro/content/view/39917/1/

  • 3 weeks later...
Posted

Micul trafic de frontieră şi marea nevoie de bani

Fără viză - haraşo!

După ce, săptămâna trecută, premierul României, Emil Boc şi omologul său din Republica Moldova, Vlad Filat, au semnat Convenţia privind micul trafic la frontieră, în urmă cu două zile, textul a fost adoptat şi de Guvernul Republicii Moldova. Convenţia stabileşte dreptul cetăţenilor moldoveni, care locuiesc de-a lungul frontierei moldo-române, de a avea acces în România fără vize, în baza unor permise speciale, eliberate gratuit. Cu actele, moldovenii vor putea circula în interiorul României pe o distanţă de cel mult 50 de kilometri de la frontieră. Potrivit presei naţionale, de această convenţie vor beneficia 1.250.000 de cetăţeni din Republica Moldova. Convenţia vine în continuarea măsurilor luate de ambele guverne vecine: eliminarea vizelor pentru români, dar şi promulgarea legii cetăţeniei, de către preşedintele României, Traian Băsescu.

Comercianţii din Piaţa Ruşilor, documentaţi

Micul trafic de frontieră este o realitate cu care Galaţiul trăieşte de aproape 20 de ani. Din 2007 însă, condiţiile s-au schimbat, căci România de ieri s-a transformat în spaţiul UE de astăzi… Comercianţii care traversează frecvent graniţa pentru a vine în pieţele Galaţiului diverse produse alimentare sau industriale sunt cei care vor beneficia, în principal, de această convenţie abia semnată de guvernele celor două state.

Ecaterina are 37 de ani, locuieşte „în localitatea Slobozia Mare, la 14 km de graniţă” şi vinde în Piaţa Ruşilor din Galaţi produse alimentare: „Am început să vindem aici, imediat după Revoluţie, de când cu Podul de Flori… Ce să facem altceva?, nici eu şi nici soţul nu mai suntem angajaţi. El a fost, pe vremuri, şofer la colhoz, iar eu bucătăreasă la o grădiniţă…”. „Sigur că tratatul acesta ne ajută, chiar am deschis viza care îmi expiră în mai…”. Ecaterina are trei copii acasă: doi, gemeni, de câte 11 ani şi unul mai mare, de 16 ani. „Se descurcă singuri, ce să facem? Trebuie să îi îmbrăcăm, să îi încălţăm…”, explică femeia.

Maria Nicula, de 47 de ani, este singura moldoveancă dispusă să îşi spună numele complet; în rest, oamenii se feresc să îşi dezvăluie identitatea, de parcă ar fi un lucru ruşinos să vinzi în piaţă, pentru a câştiga bani. „Tot din Slobozia Mare sunt. Ne încadrăm în acest tratat; abia aştept să se aplice. De ce? Păi, pentru că acum, pentru viză îţi trebuie să ai în cont 500 de euro… Problema e de bani! Eu sunt contabilă la un SRL şi câştig cam 1.000 de lei moldoveneşti pe lună”. „Aici pot face 1.000 de lei într-o săptămână. E drept, e greu, ne trezim de la 3,00, la 4,00 să fim în vamă şi mai ajungem acasă abia seara…”. Cât vorbeşte cu noi, Maria vinde două pacheţele cu „miez de floarea soarelui cu miere – un leu bucata”. Pe tarabă se înşiră într-o ordine doar de comerciantă ştiută biscuiţii, covrigeii, peştele afumat (13 lei/kg), pungile cu orez, mălai, pachetele cu unt (12 lei/kg), miez de nucă (12 lei/kg), hamsii uscate şi afumate (10 lei/kg) şi gutui galbene şi aromate (de la 1,5 lei/kg până la 3 lei/kg).

„Vin în zilele libere. Acum nu lucrez, de aia sunt aici. Am făcut Facultatea de Pedagogie, predau limba rusă”, ne spune doamna Georgeta, de 50 de ani, din satul Brânza, Raionul Cahul. „Suntem la 25 de km de graniţă. Ne încadrăm în tratat… e foarte bine că l-au semnat, că este foarte greu să ai în cont 500 de euro… Cât e? Păi eu am salariu, ca pedagog, de 200 de dolari, vă daţi seama…”, ne-a mai spus profesoara care vindea, ruşinată, gutui galbene...

„Nu le poţi pune GPS cetăţenilor…”

„În judeţul Galaţi se aplică această convenţie, pentru că distanţa se calculează în linie dreaptă, perpendicular pe linia de frontieră iar Galaţiul se află, în acest sistem de măsură, la 30 de km de linia de frontieră”. „Deci, cetăţenii pot circula fără probleme probabil până la Brăila. Spun probabil, pentru că vom şti cu siguranţă în momentul în care vom studia legislaţia, iar până acum nu am primit nici un document oficial privind convenţia”. „Oricum, va fi greu să îi urmăreşti pe cei care vor intra în ţară, pentru că nu poţi să le pui GPS cetăţenilor… ei pot merge până la Braşov…Oricum, convenţia va avea ca efect scăderea fenomenului de migraţie ilegală”, ne-a declarat şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră, comisar şef Didel Bădărău.

http://www.viata-libera.ro/articol-Fara ... aso_2.html

  • 2 months later...
Posted

Acordul pentru micul trafic, funcţional de la 30 martie

Preşedintele Traian Băsescu a început, ieri, vizita oficială la Chişinău, însoţit de o delegaţie numeroasă formată din miniştri şi secretari de stat. Traian Băsescu a declarat, în cadrul vizitei, că legea privind Acordul privind micul trafic de frontieră, adoptată recent de Parlamentul român, va fi funcţională şi aplicabilă cel mai târziu la sfârşitul lunii martie, după ce vor fi rezolvate detaliile tehnice pentru aplicarea sa, precum pregătirea permiselor şi organizarea consulatelor de la Cahul şi Bălţi. "Evaluarea noastră este că cel mai târziu la 30 martie legea va fi funcţională şi aplicabilă, acum legea este în vigoare, dar trebuie realizate condiţiile tehnice", a explicat Traian Băsescu ieri, la Chişinău, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său moldoveam, Mihai Ghimpu.

Totodată, el a spus că Guvernul român va adopta, vineri, o ordonanţă de urgenţă care prevede deschiderea unei agenţii speciale de acordare a cetăţeniei române, cu sediul la Bucureşti şi cu unităţi teritoriale la Iaşi, Galaţi, Suceava, Cluj şi Timişoara.

http://www.curierulnational.ro/Politic/2010-01-28/Presedintele+roman%2C+in+vizita++la+%22fratii+moldoveni%22&hl=Galati&tip=toate

  • 4 weeks later...
Posted

Permisul de mic trafic la frontiera cu Republica Moldova va fi eliberat în maximum 60 de zile

Permisul de mic trafic va fi eliberat cetăţenilor din Republica Moldova, care au domiciliul de cel puţin un an de zile într-o localitate aflată la cel mult 50 kilometri de frontieră, în termen de maximum 60 de zile de la depunerea cererii, a declarat, marţi, ministrul de Interne, Vasile Blaga. El a amintit, după şedinţa de marţi a Executivului, că la 26 februarie va intra în vigoare Acordul pentru micul trafic de frontieră încheiat între guvernele celor două ţări, iar de această facilitate vor putea beneficia aproximativ 1,25 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova, cu domiciliul în 361 localităţi de frontieră.

Cetăţenii moldoveni se vor adresa consulatelor României din Republica Moldova, iar termenul maxim până la care partea română, prin Oficiul Român de Imgirări, va trebui să răspundă unei cereri de eliberare a permisului este de 30 zile. În aceeaşi limită de timp trebuie să se încadreze şi autorităţile moldovene pentru verificarea datelor solicitantului, iar termenul de eliberare a permiselor de mic trafic nu va putea fi mai mare de 60 de zile.

Vasile Blaga a mai precizat că a dat deja dispoziţii pentru tipărirea primelor 350.000 de permise, iar până la aderarea României la Spaţiul Schengen permisele de mic trafic vor fi acordate gratuit, iar ulterior preţul acestora va fi stabilit cu acordul Comisiei Europene.

Premierul Emil Boc şi primul-ministru moldovean Vlad Filat au semnat, în luna decembrie, un acord care permite cetăţenilor României şi celor ai Republicii Moldova care domiciliază în localităţi situate în proximitatea frontierei dintre cele două ţări, la 30-50 kilometri distanţă de linia de frontieră, să circule în zona similară a statului vecin fără viză, doar cu un permis valabil pe 2-5 ani.

http://www.mediafax.ro/politic/permisul-de-mic-trafic-la-frontiera-cu-republica-moldova-va-fi-eliberat-in-maximum-60-de-zile-5601057

Posted

Acordul de mic trafic la frontieră cu Republica Moldova intră în vigoare astăzi

Acordul privind micul trafic de frontieră încheiat între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova intră în vigoare astăzi, 26 februarie 2010. Acordul permite rezidenţilor din ambele ţări, care au domiciliul de cel puţin un an într-o localitate situată în proximitatea frontierei să circule fără vize, în zona similară ca întindere situată în cealaltă ţară, pe baza permiselor de mic trafic de frontieră şi a paşaportului valabil. Localităţile care sunt situate parţial în zona de 30 km, şi cuprinse între 30 şi 50 km de frontieră vor fi considerate tot localităţi din zona de frontieră. De această facilitate vor putea beneficia aproximativ 1 milion de cetăţeni ai Republicii Moldova, cu domiciliul în 361 localităţi de frontieră. Valabilitatea permiselor este de 2 ani.

Permisele de mic trafic de frontieră se eliberează de către secţia consulara a Ambasadei României la Chişinău, situată în strada Vlaicu Pârcălab, nr. 39, într-un termen de până la 60 de zile de la data depunerii cererii. Valabilitatea permiselor din prima generaţie va fi de 2 ani, urmând ca în caz de “bona fidae” valabilitatea celui de al doilea permis să fie extinsă până la 5 ani. Titularul permisului de mic trafic de frontieră are dreptul de a rămâne pe teritoriul celuilalt stat o perioadă neîntreruptă de maximum 90 de zile.

  • 5 years later...
Posted

Cine poate obține permis pentru micul trafic de frontieră

  • Galațiul, Brăila și 39 de comune gălățene și 3 din județul Brăila fac parte din zona de 30 km de la granița de la Prut pentru care sunt eliberate permisele

Gălățenii și locuitorii a 39 de comunele județului pot solicita ambasadei sau oficiilor consulare ale Republicii Moldova eliberarea permisului pentru micul trafic de frontieră, pentru că îndeplinesc una dintre condițiile acordului încheiat în noiembrie 2009 de România și Republica Moldova, aceea de a avea domiciliul în zona de 30 de kilometri de la granița comună.

Permisul pentru micul trafic de frontieră permite trecerea frecventă a frontierei comune. Pentru rezidenții din zona de frontieră din România permisele de mic trafic de frontieră sunt eliberate de ambasadă sau oficiile consulare ale Republicii Moldova în România, cel mai apropiat fiind Consulatul general de la Iași. Permisul pentru mic trafic de frontieră este eliberat pentru perioade de la 2 la 5 ani.

Permisele se acordă pentru menținerea relațiilor de familie, participarea la programe în domeniul economic și schimburi în domeniile economic, științific, cultural, medical, sportiv, mass media, educație sau promovarea unor interese economice și desfășurarea de activități de sprijin economic.

Potrivit acordului bilateral, pot solicita eliberarea unor permise pentru micul trafic de frontieră locuitorii Galațiului ți cei ai comunelor gălățene Bălăbănești, Bălășești, Băleni, Băneasa, Berești, Berești Meria, Braniștea Cavadinești, Corni, Costache Negri, Cuca, Cudalbi, Cuza Vodă, drăgușeni, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Independența, Jorăști, Măstăcani, Oancea, Pechea, Piscu, Rădești, Rediu, Scânteiești, Schela, Slobozia Conachi, Smârdan, Smulți, Suceveni, Suhurlui, Șendreni, Târgu Bujor, Tulucești, Valea Mărului, Vânători, Vârlezi, și Vlădești.

Pot solicita eliberarea unor astfel de permise și locuitorii Brăilei și ai comunelor brăilene Cazasu, Siliștea și Vădeni, care fac parte din zona de 30 km de la granița de la Prut.

stiridegalati.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.