Jump to content

Ultimele centrale termice din Tecuci, scoase la licitaţie


dcp100168

Recommended Posts

Ultimele centrale termice din Tecuci, scoase la licitaţie

Ultimele două centrale termice de cartier ale fostei societăţi de termoficare din municipiul Tecuci, Termsal SA, aflată în lichidare judiciară, sunt scoase la licitaţie de firma lichidatoare Sierra Quadrant SRL. Licitaţia se va desfăşura pe 26 noiembrie, la ora 13.00, în Tecuci, pe strada 13 septembrie, nr. 5, potrivit anunţului de licitaţie publicat pe site-ul www.executari.com. Conform aceleiaşi surse, preţul caietului de sarcini este de 500 de lei.

Cele două clădiri, care până acum câţiva ani erau puncte de distribuţie a apei calde şi a căldurii către populaţie, sunt situate pe Aleea Vasile Alecsandri şi, respectiv, pe strada Costache Racoviţă. Prima este mai mare şi mai scumpă decât a doua. Astfel, imobilul de pe Aleea Vasile Alecsandri are o suprafaţă construită de 370 de metri pătraţi şi un preţ de pornire de 84.000 de lei, inclusiv TVA, în timp ce imobilul din strada Costache Racoviţă are o suprafaţă construită de 235,95 metri pătraţi şi un preţ de pornire de 54.300 de lei. „Împreună cu clădirile se vând cazanele de apă caldă, devenite imobile prin destinaţie. Terenurile sunt proprietatea Consiliului Local Tecuci”, se arată în anunţul de licitaţie.

Ieri centrale termice, azi baruri sau săli de fitness

Fosta societate de termoficare din Tecuci, Termsal SA, a intrat în lichidare judiciară acum câţiva ani, după ce a acumulat datorii uriaşe către furnizori şi către stat, pe fondul ratei crescute a debranşărilor şi a încasărilor slabe de la populaţie. „În 2004, când am venit la Primărie, Termsal era practic în faliment, avea datorii de peste 100 de miliarde de lei vechi. Am încercat să menţinem societatea pe linia de plutire, adică să împiedicăm creşterea datoriilor, însă a fost foarte greu căci 75 la sută din populaţie era deja debranşată de la sistemul centralizat de încălzire, iar restul de 25 la sută nu-şi plătea consumul de apă caldă şi căldură. În aceste condiţii, am optat pentru varianta lichidării societăţii”, a declarat viceprimarul municipiului Tecuci, Cristinel Mihăiţă Basalîc.

Dintre cele 11 centrale termice din reţeaua Termsal, nouă au fost vândute în ultimii ani de Administraţia Finanţelor Publice, care a recuperat astfel banii pe care societatea îi datora statului. „Cele nouă centrale termice de cartier vândute de Finanţe au fost cumpărate de persoane juridice, SRL-uri din Tecuci, care le-au transformat în spaţii comerciale, baruri sau spaţii de producţie, una a devenit locuinţă şi a fost închiriată, iar alta a fost amenajată ca sală de fitness”, a spus viceprimarul Tecuciului.

Cele două centrale termice care vor fi scoase la licitaţie pe 26 noiembrie de către lichidatorul judiciar Sierra Quadrant SPRL sunt ultimele două din Tecuci. Vânzarea lor reprezintă sfârşitul sistemului centralizat de încălzire din localitate, care se afla deja în moarte clinică.

Populaţia părăsise demult sistemul, optând pentru centralele pe gaz metan. I-au călcat pe urme instituţiile publice, fie ele grădiniţe, şcoli, spitale sau unităţi administrative, care şi-au montat centrale proprii, pe gaz, pe motorină sau pe lemne.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ultimele_centrale_termice_din_Tecuci_scoase_la_licitatie_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

O centrală termică vândută, alta încă pe piaţă

Un tecucean a cumpărat, vineri, la licitaţie, una dintre ultimele două centrale termice de cartier care nu fuseseră încă înstrăinate. „O persoană fizică din Tecuci a achiziţionat Centrala Termică Nr. 2, o clădire în suprafaţă de 235,95 de metri pătraţi situată pe strada Costache Racoviţă, la preţul de pornire, la licitaţia de astăzi”, a declarat, vineri, imediat după licitaţie, Florin Dragomir, reprezentantul firmei lichidatoare Sierra Quadrant SPRL. Potrivit www.executari.com, portalul executărilor silite din România, preţul de pornire a licitaţiei pentru această clădire era de 54.300 de lei plus TVA.

În schimb, cealaltă centrală termică care era scoasă la licitaţie, Centrala Termică Nr. 4 din Aleea Vasile Alecsandri, nu a atras niciun cumpărător, cel mai probabil din cauza amplasamentului. „Centrala este lipită de un alt corp, construit pe un teren aflat în proprietatea Primăriei”, a afirmat Florin Dragomir. Acest detaliu era specificat şi în anunţul de licitaţie, potrivit căruia „…împreună cu clădirea în suprafaţă construită de 370 de metri pătraţi, se vinde un cazan de apă caldă devenit imobil prin destinaţie. Terenul este proprietatea Consiliului Local Tecuci”. Această centrală mai are un minus: este şi mai scumpă. Pentru licitaţia de vineri, preţul de pornire era de 84.000 de lei plus TVA şi se pare că nu va fi diminuat la următoarea strigare. „Centrala Termică Nr. 4 va fi scoasă din nou la licitaţie în 15 zile şi, deocamdată, nu avem aprobarea creditorului de a reduce preţul”, a precizat reprezentantul firmei lichidatoare.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prohodul_sistemului_de_termoficare_din_Tecuci_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

S-a vândut şi ultima centrală termică din Tecuci

Ultima centrală termică de cartier din municipiul Tecuci a fost vândută, vineri, la licitaţie, de către lichidatorul judiciar Sierra Quadrant SPRL. Clădirea, cu o suprafaţă construită de 370 de metri pătraţi, a fost adjudecată de o firmă din Focşani, judeţul Vrancea. „Cumpărătorul a plătit preţul de pornire, respectiv 84.000 de lei”, a declarat reprezentantul Sierra Quadrant SPRL, Florin Dragomir.

Lichidatorul, care încearcă astfel să recupereze o parte din datoriile acumulate către terţi de fosta societate de termoficare tecuceană Termsal SA, a mai vândut o centrală termică din localitate, în urmă cu mai puţin de o lună. Acea clădire, în suprafaţă de 235,95 de metri pătraţi, a fost cumpărată de un tecucean la preţul de 54.300 de lei.

Sierra Quadrant SPRL încearcă acum să vândă materialele rămase în stocurile Termsal SA de când aceasta a intrat în lichidare judiciară. „Sunt apometre vechi. Dacă nu vom reuşi să le valorificăm la licitaţie, le vom vinde ca deşeuri metalice”, a spus Florin Dragomir.

Sistemul centralizat de încălzire din Tecuci s-a prăbuşit acum câţiva ani, când distribuitorul de agent termic Termsal SA a intrat în lichidare judiciară din cauza datoriilor uriaşe pe care le acumulase către stat şi către furnizori. Statul a avut prioritate la recuperarea creanţelor, vânzând 9 dintre cele 11 centrale termice din municipiu. Ele nu mai funcţionau, oricum, de ceva vreme, căci populaţia şi instituţiile publice părăsiseră sistemul centralizat de încălzire, optând pentru centrale proprii pe gaz metan, pe motorină sau pe lemne.

http://www.viata-libera.ro/articol-S-a_vandut_si_ultima_centrala_termica_din_Tecuci_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.