Jump to content

Profesorul Brad Segal – personalitate enciclopedică a Galaţiului


dcp100168

Recommended Posts

Brad Segal, poetul şi inginerul

* 17 noiembrie 1935, Odobeşti, jud. Vrancea – 29 martie 1995, Galaţi *

Om de ştiinţă, poet, filosof, dr. inginer, profesor la Facultatea de Tehnologia Produselor Alimentare din Galaţi, şi dedicat întreaga viaţă cercetării alimentelor şi rolului lor în existenţa omului.

Personalitate complexă, a abordat multiple aspecte ale gândirii umane: activitate didactică, cercetare ştiinţifică şi tehnologică, creaţie literară şi filosofică, adresându-se în aceeaşi măsură specialiştilor şi publicului larg.

Respectat şi preţuit dascăl, profesor pentru 36 de generaţii de studenţi, cărora, în afara cunoştinţelor de specialitate, le-a transmis dragostea pentru cercetare, inovaţie şi creaţie ştiinţifică.

Cu o sensibilitate aparte pentru studenţi, dar şi pentru colegii şi colaboratorii săi, cu afinităţi sufleteşti delicate pe care le completa cu o vastă cultură, a reuşit să le transmită acestora principii de viaţă, să ofere un model de conduită, devenind un reper moral pentru toţi cei care au avut privilegiul de a-l cunoaşte.

Creator de şcoală şi de ştiinţă, a intuit încă din anii `60 necesitatea şi importanţa dezvoltării cercetării ştiinţifice în domeniul producerii şi calităţii alimentelor, a alimentaţiei şi a protecţiei alimentare, ca factor esenţial pentru omenire.

Dintre numeroasele realizări remarcabile din domeniul cercetării ştiinţifice, cea referitoare la alimente de protecţie a creat o puternică tendinţă în cercetarea ştiinţifică din România, la care au aderat atât unităţi specializate din industria alimentară cât şi din lumea medicală.

Studiile sale în prevenirea cancerului, lucrările sale din domeniul nutriţiei raţionale, privind rolul antioxidanţilor şi vitaminelor în prevenirea bolilor degenerative şi multe altele, îl situează pe profesorul Brad Segal printre cărturarii savanţi europeni, apreciaţi şi recunoscuţi la cel mai înalt nivel ştiinţific.

Ambiţios şi tenace, pasionat şi generos, cu multă disponibilitate sufletească pentru semenii săi şi pentru artă, cu o inteligenţă excepţională şi o remarcabilă putere de muncă şi perseverenţă, a fost o prezenţă activă în spiritualitatea românească.

În unul dintre caietele sale de lucru, nota: „Secretul fericirii este să-ţi găseşti şi să-ţi dedici toate puterile, toată fiinţa, unei pasiuni. O singură pasiune, nu mai multe! Un om nu poate cuprinde mai mult!”. Creaţia sa literară – poezii, eseuri, articole – dezvăluie altă latură a personalităţii sale enciclopedice: un suflet de poet iubitor de ştiinţă, un Om dedicat total Omului.

* Pe tot parcursul lunii noiembrie, la sediul central al Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” puteţi viziona o miniexpoziţie dedicată lui Brad Segal, în cadrul proiectului „Oameni în memoria Galaţiului” *

Asociaţia Generală a Inginerilor din România – Filiala Galaţi în colaborare cu Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor - Universitatea „Dunărea de Jos” şi Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia” Galaţi vă invită să participaţi, astăzi, la o manifestare omagială, în cinstea „Profesorului Brad Segal – personalitate enciclopedică”.

Evenimentul are loc începând cu ora 11,30, în Sala „Mihai Eminescu” a bibliotecii gălăţene.

http://www.viata-libera.ro/articol-Brad_Segal_poetul_si_inginerul_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.