Jump to content

ArcelorMittal mai închide două furnale, în Germania şi Franţa


dcp100168

Recommended Posts

ArcelorMittal mai închide două furnale, în Germania şi Franţa

Grupul ArcelorMittal va închide temporar alte două furnale, din Germania şi Franţa, pe lângă suspendarea activităţii la unul din furnalele de la Galaţi, programată pentru această săptămână, transmite Reuters. "Potrivim producţia cu cererea", a afirmat, luni, un purtător de cuvânt al companiei. Furnalul din Germania acoperă comenzi mai ales din Europa de Est, iar sistarea activităţii nu reflectă situaţia pieţei germane, a adăugat el. Măsura ar putea conduce la trimiterea unor angajaţi în şomaj tehnic sau reducerea programului de lucru, însă concedierile ar putea fi evitate, a spus purtătorul de cuvânt. ArcelorMittal a anunţat, în octombrie, că gradul de utilizare acapacităţii de producţie a scăzut la 71% în trimestrul al treilea, de la 78% în trimestrul doi, şi va rămâne la acest nivel până la finele anului.

Link to comment
Share on other sites

România, în vârful bulei oţelului

După ce şi-a revenit spectaculos încă de la sfâr­şitul anului trecut şi s-a plasat pe primele locuri în topul exportatorilor din România (alături de Automobile Dacia, Nokia, Rompetrol şi OMV Petrom), ArcelorMittal Galaţi (fostul Sidex) a anunţat că, cel puţin pentru lunile noiembrie şi decembrie, este nevoită „să-şi ajusteze producţia". Cauza o constituie în special scăderea comenzilor din Turcia. Drept urmare, producătorul siderurgic din Galaţi a închis temporar un furnal şi unii dintre lucrători au fost trimişi în şomaj tehnic şi concedii de odihnă. „ArcelorMittal va continua să îşi ajusteze producţia în Europa, în conformitate cu cererea scăzută care se constată în regiune în trimestrul al patrulea al acestui an. În luna decembrie vor fi oprite temporar două furnale, respectiv Furnalul nr. 2 de la Fos (Franţa) şi Furnalul nr. 1 de la Eisenhüttenstadt (Germania). Acestea se adaugă recentei opriri temporare a Furnalului nr. 3 de la Galaţi, România", se menţionează într-un comunicat al companiei.

Pentru luna octombrie, Aso­ciaţia Mondială a Oţelului anunţase o creştere a producţiei de oţel brut a României cu 19% (comparativ cu octombrie 2009), în timp ce avansul la nivel mondial în industria de profil fusese de 2,4%. Mai mult, potrivit ace­leiaşi instituţii internaţionale, în primele zece luni ale anului producţia de oţel a avansat cu peste 48%, recuperând o parte din pierderile pro­ducţiei din 2009.

Preţul oţelului, în stagnare

Reprezentanţii Uniunii Producătorilor de Oţel (UNIROMSIDER) estimează pentru perioada imediat următoare o scădere a comenzilor şi, implicit, a pro­duc­ţiei de oţel în România. „Pentru perioada noiembrie-decembrie întrevedem o scădere a comenzilor şi deci a pro­ducţiei de oţel. Nu vor mai fi creşteri ca în trimestrele II şi III. În ultima perioadă a anului vor fi mai puţine comenzi, vom avea un trimestru mai slab", ne-a declarat Mircea Budur, director executiv UNIROMSIDER. Cât priveşte preţul oţelului pe piaţa externă, se prognozează o stagnare, chiar o uşoară scădere pentru perioada următoare.

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan, consideră că recenta creştere a producţiei de oţel brut nu indică neapărat o redresare a industriei. „Producţia de oţel creşte când şi economia este pe creştere, însă lucrurile trebuie analizate global. A crescut producţia internă de oţel în România în primele zece luni, dar dacă nu există comenzi şi pentru produse prelucrate e o problemă. ArcelorMittal produce la noi tablă groasă pentru şantiere navale şi tablă laminată la cald. Dacă nu au comenzi şi pentru aceste produse, trebuie să-şi reducă producţia", a afirmat Cristian Pârvan. România producea în 1989 14 milioane tone de oţel, plasându-se astfel în primele 15 ţări la nivel mondial. Anul trecut, pro­ducţia de oţel a ajuns la 2,7 milioane de tone, în cădere cu 47% comparativ cu cele cinci milioane de tone produse în 2008.

http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/companii/romania-in-varful-bulei-otelului-207088.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.