Jump to content

Casa urmaşilor lui Sadoveanu se prăbuşeşte


dcp100168

Recommended Posts

Casa urmaşilor lui Sadoveanu se prăbuşeşte

Puţini gălăţeni ştiu că urmaşii marelui prozator Mihail Sadoveanu au avut o reşedinţă în urbea de la malul Dunării, dar şi mai puţini ştiu că aceasta este lăsată de izbelişte de către actualii proprietari, respectiv Primăria municipiului Galaţi.

Amplasată în imediata vecinătate a Palatului Copiilor, pe strada Mihai Bravu, la numărul 30, casa a aparţinut surorilor Drăgănescu, verişoarele lui Mihail Sadoveanu. Potrivit spuselor directorului Muzeului de Istorie din Galaţi, Cristian Căldăraru, clădirea a fost naţionalizată, revendicată şi, în cele din urmă a ajuns, în proprietatea Primăriei. Ultima instituţie care a funcţionat în această clădire a fost Administraţia Taberelor, care a părăsit însă imobilul în anul 2000 din cauza infiltraţiilor şi a fisurilor.

Clădirea, construită în perioada interbelică, nu este în lista monumentelor de arhitectură din Galaţi, dar strada pe care este situat imobilul este plină de clădiri cu o bogată încărcătură istorică şi culturală. Din păcate, această clădire frumoasă, cu aspect de han boieresc, a fost lăsată de izbelişte. „Clădirea s-a deteriorat în urma unei avarii survenită la o centrală termică din zonă. Atunci, subsolul a fost inundat, iar structura imobilului s-a şubrezit", povesteşte directorul muzeului gălăţean.

Mai grav este că în acest moment, între Palatul Copiilor (frecventat zilnic de sute de copii) şi casa care a aparţinut rudelor lui Mihail Sadoveanu nu există niciun gard de protecţie. „Am cerut Primăriei prin mai multe adrese să monteze un gard pentru a limita accesul copiilor care se apropie din curiozitate de această clădire. Ornamentele de pe clădire sunt desprinse, iar şarpanta acoperişului este putredă şi poate oricând să cedeze. În plus, în zona Clubului de Judo, există o zonă în care copiii pot ajunge foarte uşor în casă", spune directorul Palatului Copiilor, Camelia Nenu.

Din păcate, Primăria n-a dat niciun răspuns acestor adrese, cum de altfel nu ne-a răspuns nici nouă la adresa oficială înaintată către purtătorul de cuvânt.

Cert este că Municipalitatea ar putea să refacă această clădire şi să o transforme fără probleme într-o instituţie de învăţământ, capitol la care spaţiile sunt deficitare.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/DELASARE-_Galatiul-pe_punctul_de_a_pierde_singura_legatura_cu_Mihail_Sadoveanu_0_373162741.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Mihail Sadoveanu venea adesea la Galaţi pentru a-şi vizita sora, care locuia pe strada Mihai Bravu

O plimbare pe străzile din centrul Galațiului poate însemna o plăcută întoarcere în timp. Pe strada Mihai Bravu, la numărul 30, putem vedea una din rămășițele istoriei locale. Chiar lângă Palatul Copiilor se regăsește o bijuterie arhitecturală în care a locuit Clemansa Drăgănescu, sora scriitorului Mihail Sadoveanu. Fiind pasionat de pescuit și vânătoare, cel mai important prozator român obișnuia să vină adesea la Galați. Astăzi însă, casa are lacătul pus și se degradează de la o zi la alta.

Cu o arhitectură aparte, imobilul de pe strada Mihai Bravu, de la numărul 30, a fost construit în perioada interbelică și reprezintă o filă importantă din istoria Galațiului. Aici a locuit Iancu Drăgănescu, un reputat personaj din orașul de la malul Dunării, cu o cultură deosebită. Acesta s-a căsătorit cu Clemansa, sora celebrului scriitor Mihail Sadoveanu. 

În unele creații sadoviene, scriitorul a făcut referiri la cumnatul său, Iancu Drăgănescu, precum și la sora sa, Clemansa.

„Casa are o arhitectură aparte. Nu o putem încadra, însă se vede că aparține perioadei anilor 20 - 30, ai secolului trecut.” „De la o persoană care a locuit în zonă am aflat că, fiind copil, doamna Clemansa Drăgănescu îi dădea bani... Era o femeie cultivată, îi plăcea să citească... Pașcanii ieșilor de atunci.”  

După ce sora și cumnatul lui Mihail Sadoveanu au decedat, casa a intrat în proprietatea moștenitorilor. "Foarte mulți gălățeni cunosc imobilul ca aparținând... Clemansa Sadoveanu."

În timp, clădirea a fost naționalizată, revendicată și, în cele din urmă a ajuns, în proprietatea Primăriei. Ultima instituție care a funcționat în această casă a fost Administrația Taberelor, care a părăsit însă imobilul în anul 2000.

„A intrat într-adevăr într-o stare de abandonare... până la final.”

Clădirea nu este inclusă în lista monumentelor de arhitectură din Galați, dar strada pe care este situat imobilul este plină de clădiri cu o bogată încărcătură istorică. De-a lungul anilor, aici au locuit personalități precum Alexandru Ioan Cuza, Costache Negri și medicul Aristide Serfioti.

voxtvregional.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Conacul familiei scriitorului Sadoveanu, ruina cu staif: în saloanele de lux se cânta la pian şi se organizau serate

De peste trei decenii, conacul familiei scriitorului Mihail Sadoveanu a fost abandonat şi lăsat să se degradeze. Marele scriitor, cunoscut pasionat de pescuit şi vânătoare, venea deseori la Galaţi. Pădurile de pe malul Siretului ar fi fost o sursă de inspiraţie pentru romanul „Venea o moară pe Siret”

În zona veche a  oraşului Galaţi, pe strada Mihai Bravu, lângă fostul Palat al Pionerilor, se află o impunătoare casă boierească, clădire construită în perioada interbelică, în anul 1920. Puţini gălăţeni ştiu, însă, că proprietarul conacului a fost Clemansa Drăgănescu, sora mai mică a scriitorului Mihail Sadoveanu. Potrivit istoricilor, conacul a aparţinut lui Iancu Drăgănescu, un om reputat şi înstărit din oraşul Galaţi de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Avea o cultură deosebită şi era fascinat de frumos. Acesta s-a căsătorit cu Clemansa Sadoveanu, sora celebrului scriitor şi romancier, Mihail Sadoveanu.

Nu de puţine ori, scritorul venea deseori la conacul surorii sale din Galaţi. În serile de vară, în saloanele de lux, membrii familiei cântau la pian şi organizau adevărate serate demne de lumea bună a Galaţiului din acea perioadă. Mai mult decât atât, pădurile de pe malul Siretului ar fi fost o sursă de inspiraţie pentru romanul „Venea o moară pe Siret”. Mihail Sadoveanu a venit de nenumărate ori în Galaţi, la sora sa. Nu numai ca să o viziteze, ci ca să facă şi incursiuni de vânătoare şi pescuit pe malul Brateşului, al Dunării şi în zona Siretului, unde obţinea capturi bogate de vânat şi peşte.

În perioada comunistă, în conac au funcţionat mai multe instituţii. Ultima a fost Administraţia Taberelor Şcolare, care a abandonat clădirea în anul 2000. La scurt timp după Revoluţie, clădirea a fost retrocedată moştenitorilor, însă a fost abandonată şi lăsată să se deterioreze tot mai mult.

Conacul familiei lui Sadoveanu este valoros din punct de vedere arhitectural, însă cu toate acestea nu este înscris în lista monumentelor istorice din Galaţi. Imobilul se află, în prezent, în stare avansată de degradare. Acoperişul este deteriorat, bucăţi de tencuială s-au desprins de clădire, iar pereţii sunt plini de infiltraţii. În ruină se află şi anexele imobilului, acolo unde locuiau cel mai probabil servitorii familiei.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.