Jump to content

Un puşti de 15 ani şi-a dat mama în judecată


dcp100168

Recommended Posts

Un puşti de 15 ani şi-a dat mama în judecată

Băiatul îşi acuză mama de faptul că nu are grijă de el şi cere să fie încredinţat tatălui, care este rezident în Italia. Dănuţ Iuga (15 ani) şi-a motivat gestul prin faptul că mama a cerut custodia lui doar pentru a-i încasa alocaţia de 42 de lei pe lună.

Caz nemaiîntâlnit în justiţia gălăţeană. Un adolescent de 15 ani, Dănuţ Iuga, a cerut Judecătoriei Galaţi să fie încredinţat tatălui, întrucât, spune băiatul, mama sa nu se ocupă de el. Mai mult, Dănuţ îşi acuză mama că a cerut custodia lui doar pentru a-i încasa alocaţia.

Interesant este că tatăl copilului, Nicuşor Iuga (34 de ani), a făcut recurs anul trecut la Tribunalul Galaţi, pentru că fiul său şi-a exprimat intenţia de a fi crescut de el, dar cererea i-a fost respinsă de judecători.

Dănuţ Iuga s-a decis să se judece cu mama lui acum trei săptămâni, după ce a primit prin poştă hotărârea instanţei, prin care s-a stabilit să fie crescut până la 18 ani de către mamă. „Mă înţeleg mai bine cu tata şi vreau să fiu încredinţat lui. În plus, am aflat că de nouă luni alocaţia mea de 42 de lei îi este transferată pe card mamei, la cererea ei. Lucrul ăsta m-a supărat. Am hotărât să merg la un avocat şi să o dau în judecată", ne-a declarat adolescentul.

„Băiatul a fost crescut dintotdeauna de bunică, Elena Iuga (78 de ani), la care şi locuieşte. Instanţa trebuie să ţină cont de dorinţa lui", ne-a declarat Biatrice Martiş, avocata lui Dănuţ.

Tatăl băiatului munceşte ca măcelar în Italia. „Eu nu m-am împotrivit ca fosta soţie să îl crească, dar dacă el a decis că vrea să stea cu mine, nu pot să trec peste voinţa lui. Am decis să îl sprijin în ce vrea să facă", ne-a precizat telefonic Nicuşor Iuga.

Dănuţ Iuga şi-a dat seama că trebuie să probeze acuzaţiile care i le aduce mamei, aşa că a înregistrat-o în timpul unei convorbiri, urmând ca transcrierea discuţiei să fie depusă la dosar. „Este fiul meu şi nu îmi voi schimba decizia de a-l creşte eu", ne-a replicat Tinca Iuga (32 ani), la întrebarea dacă va ţine cont de dorinţa băiatului de a locui cu tatăl său.

Culmea, Protecţia Copilului Galaţi nu poate interveni în acest caz. „În situaţia în care instanţa ne va cere, putem efectua o anchetă socială sau o testare psihologică", ne-a declarat Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Dănuţ Iuga locuieşte în satul Hanu Conachi şi este elev în clasa a IX-a la Liceul „Traian Vuia" din Galaţi. Este foarte bun la învăţătură, iar recent a participat la un concurs de matematică.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Caz_incredibil-Un_pusti_de_15_ani_si-a_dat_mama_in_judecata_0_373762763.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Un adolescent disperat şi-a dat mama în judecată

Dănuţ Iuga este un adolescent care a ieşit oarecum din tipare atunci când a ales să-şi dea mama în judecată. Ieri, Dănuţ a avut primul termen de judecată. Acţiunea lui în instanţă sună cât se poate de sec: ordonanţă preşedinţială de reîncredinţare minor şi are un reclamant – pe Dănuţ, care are 16 ani - şi un pârât – pe mama lui. În spatele acestei petiţii inedite stă însă o dramă – băiatul vrea să fie încredinţat tatălui său şi nimeni nu pare să-l asculte. Practic, acţiunea lui este strigătul disperat al unui copil care are sentimentul acut că totul se prăvăleşte în preajma lui, cu atât mai mult cu cât a încercat zadarnic să nu se ajungă aici.

„Eu nu am nimic cu mama, nu pot să spun că-i reproşez ceva. Nu ne întâlnim foarte des pentru că în timpul săptămânii stau la internatul Liceului Auto, iar la sfârşitul săptămânii merg la bunica din partea tatălui. Nu pot spune că ne-am certat, doar că eu mă simt mai în siguranţă alături de tatăl meu, el are mult mai multă grijă de mine decât mama. Am fost extrem de dezamăgit atunci când am spus clar judecătorilor că vreau la tata, iar dumnealor m-au încredinţat mamei. Acesta este răspunsul meu vizavi de hotărârile judecătorilor care m-au ascultat, dar nu m-au înţeles”, ne-a spus ieri Dănuţ Iuga.

Acum băiatul se pregăteşte ca în vacanţa de iarnă să plece la tatăl lui, în Italia, iar pentru asta va avea nevoie

de o procură semnată de mamă. Dănuţ trage nădejde că va primi actul, cu atât mai mult cu cât, ne-a spus el, a vorbit cu mama, iar aceasta în principiu este de acord.

Teoretic, la vârsta pe care o are, Dănuţ poate face o acţiune în instanţă şi, cel mai probabil, judecătorii îi vor desemna un curator care să-i reprezinte interesele, dată fiind situaţia lui: încredinţat mamei, el este în litigiu cu ea. Interesant este că Dănuţ a trecut până acum pe la Judecătorie, unde magistraţii au decis să fie dat mamei.

Tatăl a făcut apel, dar judecătorii au păstrat prima decizie, iar acum dosarul va pleca în apel la Curte, cel puţin asta este declaraţia avocatului care i-a reprezentat interesele adultului şi implicit şi pe ale adolescentului.

„La Tribunal ne-au respins acţiunea şi vom face apel. Nu am văzut încă motivarea instanţei, dar un lucru este cert, eu am vorbit cu minorul de foarte multe ori şi ştiu ce îşi doreşte. Instanţa, din punctul meu de vedere, i-a indus un sentiment de instabilitate. El nu a crezut niciun moment că instanţa nu va ţine cont de ceea ce vrea el, de aici şi dezamăgirea de care a avut parte atunci când s-a trezit că dorinţa i-a fost încălcată. Din punctul meu de vedere, un minor nu trebuie constrâns de nicio normă de drept şi cred că, dacă a recurs la acest gest, copilul speră că aşa va fi ascultat”, ne-a declarat avocatul Beatrice Martiş.

Acţiunea lui Dănuţ deja a primit un termen de judecată pentru luna ianuarie 2011 şi din informaţiile pe care le deţinem este foarte posibil să fie mutată la Judecătoria Lieşti.

http://www.viata-libera.ro/articol-Un_adolescent_disperat_si-a_dat_mama_in_judecata_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Copil pedepsit de mamă pentru că a dat-o în judecată

Dănuţ Iuga, adolescentul de 15 ani care a cerut justiţiei să fie încredinţat spre creştere tatălui, are de suferit represaliile mamei sale. Tinca Iuga (32 de ani) a câştigat custodia băiatului, iar acum nu îl lasă să-şi vadă tatăl, drept pedeapsă pentru că şi-a mediatizat cazul.

"Am vrut să plec la tata de Sărbători, dar mama mi-a spus că nu-mi dă procură pentru că am spus lucruri urâte despre ea la ziar", ne-a declarat Dănuţ. Plângând, băiatul îşi acuză în continuare mama că nu are grijă de el şi că a cerut custodia lui doar pentru a-i putea încasa alocaţia de 42 de lei pe lună.

Tatăl băiatului, Nicuşor Iuga (34 de ani) munceşte în Italia, unde este rezident, acesta sprijinindu-şi fiul la deschiderea unui proces în justiţie pentru încredinţarea adolescentului.

Dănuţ Iuga locuieşte în satul Hanu Conachi, judeţul Galaţi, şi este elev în clasa a IX-a la Liceul „Traian Vuia" din Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Stupid-Copil_pedepsit_de_mama_pentru_ca_a_dat-o_in_judecata_0_386961463.html

Link to comment
Share on other sites

Judecatorii astia sunt niste nesimtiti. Nu vad ca masa il tine la ea doar pentru ai incasa alocatia? Daca era o mama buna, i-ar fi dat procura sa il vada pe tasu. Si im plus asta e motiv de pedeapsa? Nu vad ca masa are probleme si cu capul?

Link to comment
Share on other sites

George, nu-i chiar asa. Oricum ar fi, copilu` ala cred ca nu ar putea trai oricum numai dintr-o alocatie de 42 de lei, deci probabil ca de aia i-a fost dat in custidoie maica-sii si nici despre taica-su nu avem indicii de ce poama o fi. E foarte usor sa-ti dai cu parerea cand nu stii situatia indeaproape, dar de aia exista institutii de genul prezumtiei lipsei de discernamant la persoanele de pana in 14 ani, de exemplu. Gandeste-te ca diferenta de varsta (de la 14 la 15 ani) nu e intr-atat de mare si, ca sa fii si mai convins, uita-te te in jur si ai sa vezi adulti cu ani buni in spate care gandesc ca niste copii mici in anumite situatii.

Link to comment
Share on other sites

Colegilor mei de la scoala, nu le oprea parintii alocatia. Ei din acea locatie, isi cumparau un cd care pe vremea aia era 5 lei, sau in cazul fetelor isi lua u un parfum sa zice, era 10 lei pe atunci, ori o trusa de machiaj, 20 lei. Sau strangeau alocatia 2-3 luni si isi mai cumparau o pereche de blugi baietii au o fsta fetele, etc. Dar cum e ca mama ta sa iti fure alocatia si in oc sa iti cumpere tie ceva, o bea?

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

Dar cum e sa zica un tampit, din auzite, intr-un ziar, despre tine ca tu ii iei alocatia copilului si de fapt sa nu fie asa? Poate copilu` vrea sa-i bea si ma-sa nu-l lasa in situatia de mai sus, de unde stii tu cum sta treaba?

Edited by riaji
Link to comment
Share on other sites

Chestia e ca mi-am dat seama cat de tampita e masa, ca adica faptul asta c el a dat-o in judecata ca nu vrea sa il lase sa plece la tasu si mai mult ea acum o tine pe a ei si cica il si pedepseste, si cred ca i-o fi ars si o mama de btaie la cat e de rau dusa cu capul. Asta ca a dat-o in judecata nu e motiv sa il pedepseasca si sa nu ii mai dea procura sa se duca la tsu in vizita. pun pariu ca si tu daca eri in situatia copilului si mama u te lasa sa il vizitezi pe tatal tau, o dadeai in judecata.

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Un adolescent gălăţean îşi va căuta dreptatea la CEDO

Dănuţ Iuga este decis să-şi caute dreptatea la instanţa europeană după ce Judecătoria Lieşti i-a respins cererea de a fi încredinţat tătălui.

Adolescentul a stabilit o premieră pentru justiţia din România după ce anul trecut a intentat, la Judecătoria Lieşti, un proces împotriva mamei sale, Tinca Iuga (32 de ani), şi a cerut să fie încredinţat tatălui său. Dănuţ Iuga şi-a motivat acţiunea declarând că mama lui nu se ocupă de el. Pentru a fi mai convingător, Dănuţ Iuga (15 ani) a înregistrat-o pe femeie timpul unei conversaţii pentru a putea proba în instanţă că aceasta se foloseşte de el pentru a-i încasa alocaţia lunară de 42 de lei. În ciuda argumentelor prezentate, pe 11 aprilie 2011, Judecătoria Lieşti a respins acţiunea lui Dănuţ Iuga şi implicit încredinţarea lui tatălui său. Joi, 14 aprilie, Curtea de Apel Galaţi a respins şi acţiunea tatălui, Nicuşor Iuga, prin care acesta cerea custodia băiatului.

Dănuţ Iuga este extrem de supărat de hotărârea instanţelor de judecată. "Înţeleg că sunt minor, dar judecătorii nu trebuie să ţină cont şi de ce spune copilul? Voi face o acţiune şi la CEDO pentru că aici nimeni nu ţine cont de dorinţa mea", ne-a declarat Dănuţ Iuga.

Mama puştiului este decisă să nu renunţe la custodia acestuia. „Este fiul meu şi nu-mi voi schimba decizia de a-l creşte", ne-a declarat Tinca Iuga (32 ani).

Bizar este că Nicuşor Iuga, nu numai că nu îşi va putea creşte fiul, dar n-a primit nici drept de vizitare. "Am solicitat ca lui Nicuşor Iuga să i se stabilească un program de vizitare dar niciuna dintre instanţele de judecată nu a luat în considerare acestă cere", ne-a precizat Biatrice Martiş, avocatul lui Dănuţ Iuga.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Un_adolescent_galatean_isi_va_cauta_dreptatea_la_CEDO_0_464353762.html

Link to comment
Share on other sites

Dar cat de tampita poate fi respectiva femeie incat sa nu ii permita sotului sa isi viziteze copilu de trebuie instanta sa ii faca program de vizitare? Mai tampita decat mosu Columbeanu?

O femeioe care nu ii permite barbatului sa isi vada copilul nu poate fi numita mama.

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

Dar cat de tampita poate fi respectiva femeie incat sa nu ii permita sotului sa isi viziteze copilu de trebuie instanta sa ii faca program de vizitare? Mai tampita decat mosu Columbeanu?

O femeioe care nu ii permite barbatului sa isi vada copilul nu poate fi numita mama.

tinere...vine o varsta cand fosta dragoste devine mare ura...iar orgoliile ne conduc existenta =((

pe de alta parte, nici nu se cunosc unele detalii...cum ar fi cat de violent era tatal?! cat de rece era cu familia? cum se comportau ambii parinti cand erau impreuna...detalii nementionate de nimeni m/

Edited by Legumix
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.