Jump to content

Medicul vinovat de moartea primarului din Nicoreşti a fost repus în drepturi


dcp100168

Recommended Posts

Medicul vinovat de moartea primarului din Nicoreşti a fost repus în drepturi

Caz fără precedent la Iaşi: Tribunalul l-a repus în drepturi pe medicul dr. Adrian Ciornei, care în urmă cu cinci ani şi-a pierdut dreptul de liberă practică şi a fost exclus din tagma medicală după ce a fost găsit vinovat de moartea lui Dănuţ Boghiu, primarul localităţii Nicoreşti, din judeţul Galaţi.

Primarul localităţii Nicoreşti a intrat în „grija” medicului ieşean în decembrie 2005, după ce suferise un traumatism cranio-cerebral şi a rămas fără vedere în urma unui accident rutier. A stat atunci în Spitalul de Neurochirurgie patru zile, timp în care i s-au administrat antibiotice pentru tratarea unei infecţii la urechea stângă. A fost externat pe 9 decembrie, când dr. Ciornei i-a prescris o serie de medicamente, despre care familia a reclamat la acea vreme Colegiului Medicilor din România (CMR) că nu se impuneau a fi administrate.

Pentru că se simţea rău, Dănuţ Boghiu a revenit în Iaşi, la dr. Ciornei, pe 5 februarie 2006. Medicul l-a ţinut pe un pat din Unitatea de Primire a Urgenţelor timp de patru zile, perioadă în care starea pacientului s-a înrăutăţit continuu. Abia în noaptea de 9 spre 10 februarie Adrian Ciornei a cerut o ambulanţă, iar primarul de Nicoreşti a fost dus la Spitalul „C.I. Parhon”. Medicii de aici i-au descoperit într-o oră o infecţie intracraniană şi i-au montat imediat două tuburi de dren, însă prea târziu pentru ca pacientul să mai poată fi salvat, Dănuţ Boghiu decedând în urma unui şoc toxicoseptic, fapt consemnat pe biletul necropsiei. După ce a analizat cazul, CMR i-a ridicat dr. Ciornei dreptul de liberă practică, decizie în urma căreia, în mod firesc, şi-a pierdut şi locul de muncă.

După aproape cinci ani de proces, acum instanţa i-a dat câştig de cauză dr. Adrian Ciornei, obligând Colegiul Medicilor din România să-i emită din nou drept de liberă practică şi Spitalul de Neurochirurgie să-l reangajeze pe funcţia deţinută înainte de a fi concediat. Verdictul instanţei a luat prin surprindere breasla medicală şi a stârnit nelinişte în rândul cadrelor sanitare de la Spitalul de Neurochirurgie, care se tem să lucreze cu medicul care nu a mai profesat de mai bine de patru ani.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România afirmă că activitatea dr. Ciornei va fi monitorizată foarte atent în următoarea perioadă. „Se spune că nu este bine să pui la îndoială decizia unui judecător şi nici nu vreau să mă hazardez să comentez verdictul dat în acest caz. Cazul acestui medic a creat un precedent: dacă o comisie de specialitate şi toate expertizele dovedesc că acest medic a greşit, o instanţă judecătorească dă un alt verdict. Într-o asemenea situaţie nu prea mai rămân multe de spus. Aşteptăm concluzia instanţei pe latura penală. Între timp, activitatea medicului va fi supravegheată de Colegiul Medicilor din România, iar acesta va trebui să urmeze cursuri de educaţie medicală continuă”, ne-a spus prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.

Medicul Adrian Ciornei nu a putut fi contactat pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

http://www.evenimentul.ro/articol/ciornei-s-a-intors-la-neurochirurgie.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

După cinci ani de procese, dr. Adrian Ciornei a fost repus în drepturi

Spitalul de Neurochirurgie este bun de plată în cazul medicul Adrian Ciornei, după ce Tribunalul l-a repus în drepturi. Unitatea este obligată de instanţă să plătească în cazul medicului care în urmă cu cinci ani şi-a pierdut dreptul de liberă practică şi a fost exclus din tagma medicală după ce a fost găsit vinovat de moartea lui Dănuţ Boghiu, primarul localităţii Nicoreşti, din judeţul Galaţi, suma de 301.567 de lei, care însumează toate drepturile salariale din această perioadă.

După aproape cinci ani de proces, instanţa i-a dat câştig de cauză dr. Adrian Ciornei, obligând Colegiul Medicilor din România (CMR) să-i emită din nou drept de liberă practică şi Spitalul de Neurochirurgie să-l reangajeze pe funcţia deţinută înainte de a fi concediat şi să-i plătească toate drepturile salariale pe care le-ar fi câştigat în toată această perioadă în care a fost suspendat. Conform deciziei instanţei, spitalul trebuie să-i plătească direct dr. Ciornei 153.631 de lei, restul sumei până la 301.567 de lei însumând contribuţiile sociale pe care spitalul este obligat să le achite în acest caz.

„Decizia instanţei este executorie şi nimeni nu poate să comenteze verdictul dat de un judecător. Spitalul de Neurochirurgie a pierdut şi recursul, iar decizia pe care trebuie să o punem în aplicare a fost dată în urmă cu două săptămâni. Pentru că eram în situaţia ca toate conturile instituţiei să fie blocate, am solicitat o păsuire de la plată pentru şase luni. Cum salariaţii care lucrează la Unitatea de Primire a Urgenţelor sunt plătiţi de Ministerul Sănătăţii, unitatea a înmânat întreg dosarul către Ministerul Sănătăţii pentru soluţionarea acestui caz”, ne-a spus dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

Recent, conducerea unităţii a întrunit Consiliul Medical, care i-a făcut mai multe recomandări medicului Adrian Ciornei. „Consiliul Medical i-a recomandat medicului ca timp de şase luni să nu facă gărzi, să lucreze numai ziua şi să se consulte în ceea ce priveşte cazurile medicale cu ceilalţi colegi”, ne-a mai spus dr. Eva.

Chiar şi aşa, revenirea medicului la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Neurochirurgie a stârnit nelinişte atât în rândul colegilor din spital, cât şi în rândul celorlaţi colegi din alte unităţi. Medicii se întreabă cine va răspunde dacă greşeala dr. Ciornei se va repeta. „Fiecare medic este răspunzător de faptele sale. Nu putem să-i interzicem acestui medic să lucreze, în condiţiile în care există o decizie judecătorească executorie care îl repune în toate drepturile. Nu avem de ales”, ne-a mai spus dr. Eva.

Reamintim că în decembrie 2005, primarul localităţii Nicoreşti a intrat în „grija” medicului Ciornei, după ce suferise un traumatism cranio-cerebral şi a rămas fără vedere în urma unui accident rutier. Primarul a stat atunci în Spitalul de Neurochirurgie patru zile, timp în care i s-au administrat antibiotice pentru tratarea unei infecţii la urechea stângă. A fost externat pe 9 decembrie, când dr. Ciornei i-a prescris o serie de medicamente, despre care familia a reclamat la acea vreme Colegiului Medicilor din România (CMR) că nu se impuneau a fi administrate. Pentru că se simţea rău, Dănuţ Boghiu a revenit în Iaşi, la dr. Ciornei, pe 5 februarie 2006. Medicul l-a ţinut pe un pat din Unitatea de Primire a Urgenţelor timp de patru zile, perioadă în care starea pacientului s-a înrăutăţit continuu. Abia în noaptea de 9 spre 10 februarie Adrian Ciornei a cerut o ambulanţă, iar primarul de Nicoreşti a fost dus la Spitalul „C.I. Parhon”. Medicii de aici i-au descoperit într-o oră o infecţie intracraniană şi i-au montat imediat două tuburi de dren, însă prea târziu pentru ca pacientul să mai poată fi salvat. Dănuţ Boghiu a decedat în urma unui şoc toxicoseptic. După ce a analizat cazul, CMR i-a ridicat dr. Ciornei dreptul de liberă practică, decizie în urma căreia, în mod firesc, şi-a pierdut şi locul de muncă.

http://www.evenimentul.ro/articol/daca-va-gresi-din-nou.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.