Jump to content

Romii ar putea fi numiţi "ţigani"


toto

Recommended Posts

Deputatul PDL Silviu Prigoana a elaborat o initiativa legislativa in care propune schimbarea denumirii oficiale apersoanelor de etnie roma din "rom" in "tigan", la care Guvernul trebuie sa emita o opinie, premierul Emil Boc cerand date suplimentare dupa ce a constatat ca Academia sustine proiectul.

Initiativa a fost inregistrata la Senat in luna septembrie, tot atunci presedintele Traian Basescu declarand ca, in momentul in care s-a decis schimbarea denumirii tiganilor in romi, s-a luat o decizie gresita, europenii facand confuzie intre romi si romani, scrie MEDIAFAX.

§ "Romiitraiesc, in mod traditional, din ceea ce fura"

§ Initiativa legislativa a deputatului propune ca, in documentele emise de institutiile din Romania cu referire la persoane de etnie roma/ tiganeasca, denumirea utilizata sa fie de"tigan/tiganca".

Se propune totodata ca atribuirea de conotatii negative la folosirea acestei denumiri sa fie interzisa. Deputatul motiveaza necesitatea unei astfel de legi prin faptulca termenul '"rom" genereaza confuzie pe plan international. "Sute de milioane de oameni de pe Planeta n-au studii filologice si de etimologie. Ei fac o asociere fireasca (si justa!) intreterminatia -ia / -(an)ia si tara (= natiunea ei) care are aceasta particula:Britania = brit + ania = “tara britilor, a englezilor”; Mauretania = maur +(et)ania = “tara maurilor”, deci Romania= rom + ania = “tara romilor”. E incorect. Se creeaza o falsa directionare", sustine deputatul in motivatiapropunerii legislative. Surse guvernamentale au declaratagentiei MEDIAFAX ca Executivul a discutat, miercuri, despre formularea unui punct de vedere la initiativa deputatului, iar premierul Emil Boc a cerut o informare suplimentara dupa ce a constat ca, din zece institutii publice consultate pe aceasta tema, chiar Academia Romana sustine promovarea initiativei legislative.

§ Astfel, in timp ce Academia Romana a transmis Guvernului ca sustine promovarea inititativei legislative, Ministerul Culturii, Ministerul de Externe, AgentiaNationala pentru Romi, Secretariatul General alGuvernului, Departamentul pentru Relatii Interetnice si ConsiliulNational pentru Combaterea Discriminarii au aratat ca nu sustin propunereadeputatului.

Dintre institutiile consultate de Guvern, Ministerul Justitiei, Ministerul Administratiei si Internelor si Departamentul pentru Afaceri Europene au formulat o serie deobservatii cu privire la proiect.

§ Potrivit documentului dezbatut, miercuri, de Guvern si obtinut de MEDIAFAX, Academia Romana a transmis Guvernului ca termenul "tigan"reprezinta "numele corect al acestei populatii transnationale".

"In multe tari din spatiul european este utilizat fara nicio restrictie un cuvant avand aceeasi origine, respectiv aceeasi evolutie a semnificatiei cu lexemul romanesc: 'tsiganes' in franceza, 'zingari' initaliana, 'Zigeuner' in germana, 'tzigani' in rusa si polona, 'cigany' inmaghiara, 'ciganin' in bulgara si sarba, 'cigano' in portugheza, 'zigenare' in neerlandeza", se arata in adresa Academiei Romane catre Guvern.

"Primul-ministru a fost de parere ca, in acest caz, trebuie tinut cont de opinia AcademieiRomane si, pentru a putea lua o decizie, a solicitat o informare suplimentaracu privire la denumirea oficiala a cetatenilor de etnie roma in statele membreale Uniunii Europene", au declarat sursele citate. Institutiile care nu sustin initiativa deputatului au invocat rezolutii sau rapoarte ale ConsiliuluiEuropei, care recomanda folosirea termenului "rom", dar si Memorandumul Ministerului Afacerilor Externe nr. D2/1094/2000, care a stabilitfolosirea termenului de rom in paralel cu formulele alternative romanes/gipsies/ romi/ tigani in corespondenta ministerului cu organizatiile internationale.

§ Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a comunicat Guvernului ca, in luna aprilie, a decis prin Hotarare a Consiliului Director ca inlocuirea termenului "rom" cu cel de "tigan" nu este justificata in mod obiectiv si rezonabil de un scop legitim.

Departamentul pentru Afaceri Europene a precizat, la randul sau, ca modificarea terminologiei inlegislatia nationala nu ar contraveni legislatiei europene, insa ar avea consecinte la nivel european avand in vedere terminologia folosita la nivelul Uniunii Europene de catre organizatiile nonguvernamentale specifice si, mai ales, avand in vedere recomandarea Consiliului Europei de folosire a terminologiei "rom".

§ Spre deosebire de Academia Romana, Ministerul Culturii arata ca nu sustine initiativa deputatului, deoarece "rrom" este "termenul corect stiintific", reprezentand un cuvant vechi al limbii rromani, folosit dintotdeauna pentru desemnarea apartenentei etnice a rromilor.

"In Tarile Romane, inca de la prima atestare a rromilor, din 1385, semnalata tot in documentele unei manastiri, Vodita, termenul 'atigan', care a devenit maitarziu 'tigan', desemna o stare sociala, aceea de rob, nicidecum etnia", se spune in adresa transmisa Guvernului de catre Ministerul Culturii. Ministerul de Externe a transmis Guvernului si observatia ca initiativa nu permite atingerea scopului invocat, respectiv de apune capat confuziei generate pe plan international de similitudinea dintre numele Romaniei si al natiunii romane, pe de o parte, si romi, pe de altaparte. "Daca o astfel de confuzie exista in randul cetatenilor straini, ea nu va fi eliminata prin inlocuirea termenului 'rom' in Romania, intrucat decizia autoritatilor romane nu va produce efecte pe teritoriul altor state. Prin urmare, cetatenii straini vor continua sa utilizeze termenul corespunzatorcelui utilizat actualmente in limba romana (de exemplu, 'Roma' in limbaengleza, 'les romes' in limba franceza)", precizeaza Ministerul de Externe.

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/203653/Romii-ar-putea-fi-numiti-tigani.html

PS

Deci nu prea mai inteleg... guvernul vrea, Academia Romana vrea INSA tot guvernul prin Ministerul Culturii si de Externe se opune ! 106.gif Mai mult Ministerul Culturii isi permite sa argumenteze ca ""rrom" este "termenul corect stiintific", reprezentand un cuvant vechi al limbii rromani, folosit dintotdeauna pentru desemnarea apartenentei etnice a rromilor" ! Conform acestei teorii ar insemna ca in toate tarile tiganilor sa li se spuna "rom", ceea ce nu-i adevarat! Dar, logica pentru unii are alte conotatii...32.gif

Oricum, eu am auzit de termenul "RROM" abia dupa revolutie, dupa '89 - pana atunci nu stiam decat de "TIGAN"

Daca s-ar face un sondaj in Romaniei sunt sigur ca peste 95 % ar fi de acord sa se schimbe termenul de rrom. Si cred tiganii ar fi de acord.

Link to comment
Share on other sites

90% din tigani nu pricep nici astazi noua denumire. Doar ca seful lor le cere sa taca. Pentru ca trebuia dusa in ridicol notiunea de MONARHIE. Asa a aparut REGELE, IMPARATUL ... . Democratia originala romaneasca trebuia APARATA. Ca in Suedia, de exemplu????. Doar ca tov. Ion Ilici ILIESCU nu prea stia ca acolo este MONARHIE. Eroarea nr.2. Prima? Recunoasterea Republicii MOLDOVA in loc de BASARABIA. A urmat, din pacate pentru umanitate, episodul TRANSNISTRIA. Dl. Talleyrand spunea ca in politica o crima se justifica. O greseala? Niciodata.

Edited by bosorogu'
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Şi Guvernul vrea "ţigani", nu "romi"

Guvernul a dat undă verde propunerii deputatului PDL Silviu Prigoană de a înlocui denumirea de rom cu cea de ţigan. Avizul este unul consultativ. Executivul şi-a motivat decizia cu recomandările Academiei Române şi cu faptul că, în majoritatea statelor Uniunii Europene, termenul folosit este ţigani, nu romi.

Iniţiativa legislativă a lui Silviu Prigoană propune ca, în documentele emise de instituţiile din România, să se înlocuiască termenul de persoană de etnie romă cu ţigan. Motivul pentru care acesta a propus această modificare este confuzia care se face pe plan internaţional între romi şi români.

http://www.realitatea.net/guvernul-vrea-tigani-nu-romi_778805.html

Link to comment
Share on other sites

Prin urmare, cetatenii straini vor continua sa utilizeze termenul corespunzatorcelui utilizat actualmente in limba romana (de exemplu, 'Roma' in limbaengleza, 'les romes' in limba franceza)", precizeaza Ministerul de Externe.

Zic ca stiu o boaba de engleza si una de franceza, dar nu am auzit vreodata de termenii pomeniti de Ministerul de Externe.

In schimb, in 'jdemii de cintece/povestiri am intilnit "gipsy" si "gitanes". Nu am auzit ca vreun tigan de la ei sa se simta jignit ca e numit asa.

post-3010-018886900 1291469730_thumb.jpg

post-3010-043756300 1291469741_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Petiţie contra denumirii de rom

Marius Stanciu a lansat o petiţie contra denumirii de rom/roma/romanis si revenirea la cea de tigan. PETIŢIA este adresată Parlamentului Romaniei şi poate fi semnată de către cetăţenii interesaţi.

Prezentăm textul petiţiei:

"In ultimul timp temele principale ale stirilor a fost legata de reactia ostila mpotriva cetatenilor romani din Italia si mai nou si din alte tari europene.

Aceasta reactie fara precedent indreptata impotriva tuturor romanilor stabiliti in aceste state a pornit mai ales de la comportamentul anormal si infracţional al unei etnii minoritare de cetateni romani, si anume tiganii sau etnia romilor. Această etnie nu este specifică Romaniei, ea intalnindu-se in majoritatea tarilor europene in diverse proportii, dar noua sa denumire de romi (roma/romani/romanies in engleza) este asimilata mai ales cu numele tarii noastre: Romania, raspandindu-se astfel o confuzie care s-ar putea dovedi fatală pentru viitorul european al poporului roman.

Cand cetateanul italian, de pilda, citeste un articol in care se intrepatrund termenii "romeno" si "rom", este normal sa se afunde intr-o confuzie care, incetul cu incetul, duce la o suprapunere mentala a celor două denumiri.

Odata aceasta suprapunere instalandu-se, ea funcţioneaza si in sens invers; astfel auzim cum pe stadioane suporterii unor echipe adverse scandeaza: "tiganii, tiganii", referindu-se la romani. Rezultatul pe termen mediu si lung pentru populaţia Romaniei in raport cu popoarele europene poate fi devastator, instalandu-ne in coada Europei. De aceea, inainte de a vedea ce este de facut, merita studiat cum s-a ajuns in aceasta situatie.

Tiganii sunt un popor migrator. Migrarea tiganilor din India in Europa s-a facut intre secolele al IX-lea şi al XIV-lea, in mai multe valuri. Odata cu intrarea lor in Imperiul Bizantin, la mijlocul secolului al XI-lea, au capatat si numele etnic pe care il poarta astazi , Tigani. Aflandu-se pe teritoriul Greciei si-au atribuit denumirea unei secte religioase grecesti cu numele Athinganis sau Atsinganos care insemna "de neatins". Prima atestare a tiganilor in Imperiul Bizantin este conţinuta intr-un text hagiografic georgian, care datează din jurul anului 1088; aici se face referire la aşa-numitii Adsincani, renumiti pentru vrajile si faptele rele pe care le fac. Istoria europeana a tiganilor incepe la inceputul secolului al XIV-lea, cand acestia au patruns in Turcia, venind din Asia Mica. Prin anii 1415 - 1419 ii intalnim in toata Europa Centrala, din Ungaria pana in Germania. Pe la 1422, o banda numeroasa de tigani coboara in Italia, pana la Roma (precum se vede, istoria lor pe acele meleaguri a inceput mult inainte de valul de tigani veniti din Romania). In deceniul urmator au ajuns pana in Franta, Spania, Anglia si Scandinavia. Aici ei preiau denumirea de "egipteni" (Gypsies), foarte curand li s-a fixat numele pe care il poarta si astazi.

Foarte interesant este ca tiganii si-au atribuit intotdeauna numele altor etnii sau popoare care le-au ingaduit sa-şi ascunda etnia:

"Satra" vine de la casta Kshatria (razboinica) careia nu i-au apartinut niciodata.

"Tigan/Zigeneur/Zingaro etc" vine de la "Athinganoi", secta religioasa grecesca recunoscuta pentru activitatea de prezicere, tiganii n-au au apartinut niciodata acestei secte.

"Gypsy" vine de la "Egyptian" cum si-au spus acum vreo 600 de ani pentru a primi bani, locuinte si mancare pe gratis, pretinzand ajutor ca fiind crestini egipteni aflati in pelerinaj.

"Yansser" cum sunt cunoscuti la New York, vine de la ienicer turc, cum s-au prezentat tiganii emigrati in America pe la 1900. In Germania numele cele mai folosite sunt Zigeuner si Sinti. In limba franceza s-a impus numele Gitanes. In limbile engleza si spaniola, Gipsy, respectiv Gitano. In Danemarca, Suedia si Finlanda s-au prezentat sub numele de Tattan (tatari).

Precum se vede, tiganii s-au raspandit in toată Europa, venind din India prin Asia Mica si nu constituie sub nici o forma o problemă legata de poporul roman, mai mult decat de cel maghiar, francez sau spaniol, de exemplu. Cea mai timpurie informatie scrisa despre prezenţa tiganilor pe teritoriul Romaniei datează din 1385. De la primele atestari ale prezenţei lor in Tara Romaneasca si Moldova, tiganii au fost robi si vor ramane timp de mai multe secole, pana la legile de abolire a robiei de la mijlocul secolului al XIX-lea. In mod paradoxal, perioada cea mai buna a tiganilor a fost in perioada regimului comunist. In anii '70 PCR-ul in primii ani ai comunismului a manifestat in ce-i priveşte pe tigani, un fenomen de neconceput inainte: in aparatul de partid, in militie, armata si organele de securitate au fost angajati un numar relativ mare de tigani care au lansat o politica de formare a unui nationalism tiganesc de colonizare a satelor satesti si svabesti cu tigani adusi nu numai din toata Romania, dar adusi si din exteriorul Romaniei (Cum va explicati ca in satele din sasime sau svabime in care nu vezi tipenie de alta etnie decat de tigani ce vorbesc limbi precum bulgara, rusa, slovaca etc?). Imediat dupa '90 Nicolae Gheorghe apare ca membru GDS, publica la Revista 22, este trimis la tot felul de simpozioane internationale, devine membru Soros, lanseaza tot felul de programe pentru tigani, precum si infiintarea de catedre universitare tiganesti. Aceasta ascensiune a unor tigani s-a petrecut mai ales in conditiile politicii sociale a regimului comunist, care urmarea incurajarea categoriilor sarace si distrugerea vechii structuri sociale, refractara noilor randuieli. Asa se explica de ce, nu in putine comune, in funcţia de primar a fost pus un tigan. Datorită originii sociale "sanatoase" tiganii au fost promovaţi mai departe, facand cariera politica, ajungand in aparatul superior de partid. Ascensiunea lor s-a datorat nu originii lor etnice, pe care de altfel cei mai mulţi o declinau, ci pentru ca proveneau din categoriile sarace. Acesti tigani adevarati, oameni ajunsi in anumite functii, vor avea un rol important in promovarea etnica si in regimul ce a urmat regimului comunist. Si sub aspect locativ tiganii au facut un important progres in anii socialismului. Cocioabele care reprezentau habitatul natural al tiganilor pana in anii '50 au fost schimbate cu apartamente in blocurile nou construite, iar din anii '70, '80, cu locuinte in case nationalizate. Asa s-a ajuns in situatia de astazi, cand centrul multor orase mai este ocupat de tigani.

Sunt cateva elemente importante care nu pot fi ignorate:

1) Generalul (seful) securitatii din jud. Sibiu in '71 era un tigan care fusese deportat cu familia in Transnistria de unde a fugit

2) Nicolae Gheorghe devine secretarul personal al lui Cioaba in '71-'72

3) Cioaba e var primar cu Ion Iliescu (se poate verifica)

4) Cioaba participa la primul congres tiganesc de la Londra din '71 unde apare prima oara etnonimul de Rom

5) Anii '70 inseamna plecarea masiva a sasilor

6) Securitatea organizeaza un program de colonizare cu tigani a sasimii si svabimii

7) Scopul nu a fost integrarea tiganilor. Integrare inseamna o populatie minoritara tiganeasca intr-o populatie majoritara de alta etnie. O majoritate tiganeasca cu o minoritate ignorabila de alta etnie nu duce la integrarea tiganilor, ci la asimilarea celorlalti.( Dau cazul unor moldoveni din Galati asimilati in tigania din Garcini, de langa Brasov).

Dupa 1989 s-au produs unele transformari majore in comportamentul populatiei de tigani. Pe fondul liberalizarii economice, o parte din ei au inceput diverse afaceri, dintre care multe profitand de haosul legislativ de la inceputul anilor '90, dar si de dispretul general fata de legi, au ajuns sa aducă unei parti a tiganilor sume importante pe care s-au cladit clanuri puternice, care folosindu-se de patura saraca a tiganilor, domina lumea interlopa, cu ramificatii importante in sfera politicului. De asemenea, profitand de deschiderea granitelor, o mare parte dintre ţigani au emigrat, stabilindu-se mai ales in Spania, Italia şi Franţa, unde constituie comunităţi importante. Dupa 1996 se axeaza exclusiv pe dezvoltarea organizatiilor politice tiganesti din Ardeal, a promovarii tiganilor ardeleni in tot felul de organizatii politice, de a infiltra absolut totul. Este clar ca e vorba de nasterea unui nationalism tiganesc, bazat pe etnonimul roma, bazat pe ideea teritoriala, Romania.

Este interesant ca, mai ales in afara granitelor, ei nu se autoidentifica drept tigani, ci romani.

Schimband saracia din tara cu ghetourile din strainatate, aceasta populatie de tigani dezradacinati, si pierzand si urma de identificare culturala, comite un numar important de infractiuni, care atrag asupra ei antipatia populaţiilor native ale acestor tari. Această antipatie, datorită confuziei create de denumirea de roman cu cea de rom, ca o denumire moderna a tiganilor, se transfera asupra poporului roman in ansamblu. Ca si cum denumirea de "rom" simpla nu ar fi fost de ajuns etnonimul a ajuns pana la forma "romani/romanies" in limba engleza care este limba in jurul careia se invarte intrega lume. Recentele evenimente din Italia o dovedesc din plin. Dar cum s-a ajuns la denumirea de rom si la impunerea ei ca obligatorie in actele oficiale din Romania?

Agresiunea lexicala rom/roma/roman - romani/romani - romanies/romanians - romanes/romaneste, a fost aplicata asupra tarii si natiunii noastre imediat dupa 1990, in cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros in Romania. Beneficiind de numerosi membri ai etniei tiganesti in guvernarile Romaniei - sunt notorii Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Andrei Plesu - dupa "Memorandumul" lui Petre Roman, care oficializa denumirile paralele, nimic nu le-a mai stat in cale schimbatorilor de limba si istorie. O prima disputa a fost cea legata de cuvantul "romi", romanii fiind prostiti apoi ca aceasta va fi inlocuita cu "rromi", o alta formula care doar a sporit debandada lexicala. De amintit, ca fapt divers, ca in anii 1995, limba cu care Soros vroia sa inlocuiasca tiganeasca primise numele de "romalli", forma care nici nu se putea declina si care a fost inlocuita ulterior cu "romani" si varianta "rromani". Apoi, pentru a se apropia de scopurile reale, a fost modificata cu "roma/romani/romanies". Confuzia este generala, inclusiv la nivelele academice ale intelectualitatii din tarile afectate de valul de imigratie si/sau infractionalitate tiganeasca. Cine ce sa mai inteleaga?!. Strigator la cer este ca denumirea nu are nici o baza istorica, tiganii nu au fost purtat niciodata de-a lungul istoriei acest etnonim si provine din cuvantul "DOM", care pe limba originara a tiganilor inseamna "om".

Prin denaturare (voita) "dom" s-a transformat in "rom" cu "r" accentuat, apoi din "rom" s-a trasformat in "roma" apoi in "romani" si in "romanies" . S-a ajuns astfel incat tiganii sa aibe numele identic cu al romanilor in limba engleza . Romani cu romani si romanies cu romanians ( doar ca in engleza nu exista diacritice dupa cum vedeti iar la o un simpla cautare pe google a cuvantului romani se vor afisa linkuri cu tigani) Practic denumirile sunt identice.

In toata perioada post-decembrista s-a manifestat o presiune constanta din partea unor organizatii sau din partea unor politicieni, personalitati de frunte cu ascendenta roma, in folosirea in documentele oficiale a etnonimului "rom". Ca un raspuns la aceste presiuni, prin Memorandumul H03/169 si 5/390/NV din 31 ianuarie 1995 adresat primului ministru de atunci, Nicolae Vacaroiu, ministrul de externe Teodor Melescanu recomanda folosirea in continuare in documente a cuvantului "tigan" in concordanta cu cuvintele folosite in celelalte limbi europene: zigeuner, gitanes, zingaro etc., pentru evitarea unor confuzii nefericite cu numele poporului roman. Presiunile continua si in 2001, Petre Roman, ministrul de externe, semneaza un nou Memorandum cu numărul D2/1094/29.02.2000 catre prim-ministrul Mugur Isarescu, in care, in virtutea dreptului de autoidentificare al populatiilor, recomanda folosirea obligatorie in toate documentele oficiale romane a denumirii de rom pentru a identifica etnia tiganilor. Mugur Isarescu isi insuseste Memorandumul si emite o hotarare de guvern in acest sens. Trebuie precizat ca documentele UE referitoare la denumirea de "rom" erau indicative, si nu obligatorii.

Pe de alta parte, nimeni nu contesta dreptul la autoidentificare, care este un principiu european general. Dar in cadrul procesului de autoidentificare nu trebuie sa existe suprapuneri peste denumirea istorica a unor popoare europene existente. Sa nu uitam exemplul Greciei care a refuzat sa recunoasca Republica Macedonia pentru ca se crea confuzie cu denumirea unei provincii istorice grecesti (Reteaua Soros Open network fiind si aici vectorul principal in creearea acestei denumiri). Azi s-a ajuns la denumirea de FYR ( Former Yougoslavian Republic) Macedonia. Dar ce putem astepta de la o clasa politica ce este mai preocupata de interesele personale marunte in detrimentul intereselor nationale, compusa din indivizi fara perspectiva istorica, ce se promovează unii pe altii pe criterii de cumetrie, si nu de competenta. Rezultatele se vad. In condiţiile In care Romania ocupă prin Leonard Orban postul de comisar european pentru multilingvism, Republica Moldova impune limba moldoveneasca (o invenţie bolsevica) drept limba oficiala recunoscută in UE. S-a spus la momentul nominalizarii că portofoliul pentru multilingvism este prea mic ca importanta pentru comisarul roman. Realitatea a dovedit contrariul.

In timp ce Bulgaria lupta pentru a impune denumirea de evro pentru euro, oficialii romani nu au schitat nici un gest in problema limbii moldovenesti. Privitor la problema tiganilor in ansamblu si a nefericitei denumiri de rom, fara indoială ca avem nevoie de minti luminate, si nu de teribilismul unui ministru de externe ca si Cioroianu, care in suita gafelor monumentale, declara ca ar fi bine daca am cumpara o parte din Sahara pentru a-i muta pe concetatenii nostrii tigani. Nu de fanfaronada ieftina si paguboasa avem nevoie. Romii romani (suna interesant, nu-i asa?) sunt si ei cetateni cu drepturi egale. Romania trebuie sa conlucreze cu UE in programe de afirmare a identitatii culturale a populaţiei de tigani in paralel cu integrarea lor sociala si cresterea nivelului educativ.

In ceea ce priveste denumirea de rom, chiar daca ne aflam in ceasul al 12-lea, este necesar un plan de masuri diplomatice, intinse poate pe mai multi ani, pentru a sensibiliza organismele europene si a se indrepta aceasta mare eroare de a denumi o populaţie transfrontaliera cum sunt tiganii cu un nume atat de apropiat si generator de confuzii, de numele istoric al poporului roman.Luand in considerare progresia demografica pană in 2025, cand pe fondul declinului de natalitate la romani şi maghiari si al scaderii mortalitatii la tigani, acestia ar putea reprezenta un procent semnificativ din populaţia Romaniei, depasindu-i pe maghiari, la care adaugam confuzia din ce in ce mai pregnanta a numelui de rom cu cea de roman, pozitia Romaniei in familia europeană apare intr-o pozitie tot mai ingrijoratoare.

In absenta unui plan concret ce trebuie urmarit cu consecventa, cred ca sunt toate sansele ca in constiinţa civica europeana sa se consolideze credinta ca Romania chiar este tara romilor (daca nu s-a intamplat deja) si se prefigureaza tot mai mult ideea domnului Teodor Melescanu care spunea ca se doreste creerea unui stat ţiganesc in Romania, ca Romania va fi in curand tara tiganilor .

Orice nationalism se bazeaza pe:

1) limba comuna (in sensul acesta s-au pornit alte campanii mincinoase demarate de reteaua Soros Open Network care incearca sa inventeze o limba tiganeasca impletita cu romana si care au denumit-o Romani Vlax, exact Vlax ! nu era de ajuns ca ne-au furat etnonimul de roman acum vor sa ne compromita si etnonimul de valah/vlah . Aceasta teorie strigatoare la cer este avansata de un anume Ian F. Hancock care isi publica lucrarile prin intermediul organizatiei Soros. Cercetatorul mentionat mai sus si care se recomanda drept "Romani" cu descendenta britanica si maghiara, este profesor de Studii Romani la Universitatea din Texas. El incearca sa si probabil reuseste sa convinga multi naivi, inclusiv pe site-ul Universitatii americane, ca "olahii" sau "vlahii" sunt de fapt tigani, de unde ar veni si denumirea limbii Vlax Romani, prezentata ca "un dialect al limbii romane" vorbit de populatia "Vlax/Vlach". Este revoltator si intolerabil, asistam practic la rescrierea istoriei.

2) etnia comuna = natiunea

3) etnonimul

4) teritoriul

5) statul

6) drapelul

7) istoria comuna

Tiganii au purces pe calea definirii propriului lor nationalism. Au nevoie de un teritoriu. Poporul ales drept victima sunt romanii. Sa lasam minciuna si ipocrizia deoparte, daca considera numele tigan peiorativ atunci sa-si ia numele lor original care este DOM si nu ROM".

http://www.amosnews.ro/Petitie_contra_denumirii_de_rom-29-58060

Link to comment
Share on other sites

Daca un idiot care nu a facut nici macar o ora in invatamantul romanesc dar a esplicat!!! chestia cu pixelul albastru, vrea sa impuna o noua, stupida si aberanta lege a invatamantului, cu tot acest scandal necesar -sefului-analfabetul- sprijinit "fara rezerve/absolut umil" de restul "PUTERII", ca au fost votati, candva, pe baza de o mare minciuna, asta avem.

Link to comment
Share on other sites

Daca un idiot care nu a facut nici macar o ora in invatamantul romanesc dar a esplicat!!! chestia cu pixelul albastru, vrea sa impuna o noua, stupida si aberanta lege a invatamantului, cu tot acest scandal necesar -sefului-analfabetul- sprijinit "fara rezerve/absolut umil" de restul "PUTERII", ca au fost votati, candva, pe baza de o mare minciuna, asta avem.

Da?

Link to comment
Share on other sites

Traian Basescu: Nu voi promulga niciodata legea de schimbare a denumirii de rom in tigan

Presedintele Traian Basescu a denuntat initiativa legislativa de schimbare a denumirii de rom in tigan si a declarat, intr-un interviu pentru Financial Times, ca va refuza sa promulge legea. "Cred ca este o greseala, nu voi promulga niciodata o astfel de lege," a spus Traian Basescu.

Ministerul de Externe a transmis Guvernului observatia ca initiativa nu permite atingerea scopului invocat, respectiv de a pune capat confuziei generate pe plan international de similitudinea dintre numele Romaniei si al natiunii romane, pe de o parte, si romi, pe de alta parte. "Daca o astfel de confuzie exista in randul cetatenilor straini, ea nu va fi eliminata prin inlocuirea termenului "rom" in Romania, intrucat decizia autoritatilor romane nu va produce efecte pe teritoriul altor state. Prin urmare, cetatenii straini vor continua sa utilizeze termenul corespunzator celui utilizat actualmente in limba romana (de exemplu, 'Roma' in limba engleza, 'les romes' in limba franceza)", precizeaza Ministerul de Externe.

Financial Times noteaza ca denumirea de "rom" provine din limba romani si nu are legatura cu Romania, unde traiesc "numai 1,5 milioane din aproximativ 12 milioane de romi din intreaga Europa".

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8126477-traian-basescu-financial-times-nu-voi-promulga-niciodata-legea-schimbare-denumirii-rom-tigan.htm

Link to comment
Share on other sites

nu voi promulga niciodata o astfel de lege,

Afirmatie tipica pentru un om cu probleme in intelegerea democratiei...

O lege votata de Parlament "merge" la promulgare. Presedintele poate refuza sa semneze si o poate retrimite in Parlament. Daca Parlamentul voteaza din nou acea lege, presedintele e obligat sa o promulge.

Bine, TB poate demisiona si, in acest caz, intradevar poate ca "niciodata" nu va semna legea... Dar nu e vorba de asa ceva in cazul asta.

Link to comment
Share on other sites

DEMOCRATIE VOIA POPORULUI.

Daca ar fi fost Democratie adevarata ar f trebuit sa se faca referendumuri in fiecare zi de WEEKEND!!! Nu sa voteze o mana de consilieri pentru noi.

Ar trebui facut refernum sa vedem ce vor romanii.

Link to comment
Share on other sites

Afirmatie tipica pentru un om cu probleme in intelegerea democratiei...

O lege votata de Parlament "merge" la promulgare. Presedintele poate refuza sa semneze si o poate retrimite in Parlament. Daca Parlamentul voteaza din nou acea lege, presedintele e obligat sa o promulge.

Bine, TB poate demisiona si, in acest caz, intradevar poate ca "niciodata" nu va semna legea... Dar nu e vorba de asa ceva in cazul asta.

Cred ca este vorba de legile majoritatii populatiei DE PE PAMANT. Pe mare sunt, cumva si exceptii!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Înlocuirea termenului "rom" cu "ţigan", avizată de comisii din Senat

Propunerea legislativă prin care denumirea "rom" este înlocuită cu "ţigan", iniţiată de către deputatul PDL Silviu Prigoană, a fost avizată favorabil, miercuri, de comisiile pentru drepturile omului şi egalitate de şanse din Senat, anunţă Mediafax. Iniţiativa legislativă a primit un raport favorabil din partea membrilor celor două comisii, cu zece voturi "pentru" şi trei voturi "împotrivă". Astfel, potrivit acesteia, în documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoanele de etnie romă/ţigănească denumirea utilizată va fi cea de ţigan/ţigancă.

http://www.antena3.ro/politica/inlocuirea-termenului-rom-cu-tigan-avizata-de-comisii-din-senat-117922.html

Link to comment
Share on other sites

Mi se pare absolut normal!

Anormal a fost ca li s-a schimbat denumirea in Rom.

De sute de ani, aceasta etnie, sunt numiti Tigani, acum, dupa revolutie, hop! hai sa schimbam ca nu e bine!

Nu am intalnit tigan care sa se supere ca nu a fost numit rom!

Link to comment
Share on other sites

Senatul a respins inlocuirea termenului "rom" cu "tigan"

Senatorii au respins, miercuri, proiectul de lege initiat de catre deputatul PDL Silviu Prigoana privind inlocuirea in actele oficiale a termenului "rom" cu cel de "tigan", informeaza Mediafax. Senatorii au luat decizia respingerii proiectului de lege cu 51 de voturi "pentru", 27 de voturi "impotriva" si 5 abtineri.

Presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla, a afirmat ca nu se poate decreta denumirea unei anumite etnii, intrucat membrii acesteia oricum isi poarta numele istoric mostenit. Grebla a afirmat ca principala problema legata de denumirea acestei etnii este legiferarea, in anii '90, a schimbarii termenului "tigan" cu cel de "rom".

Propunerea legislativa a fost dezbatuta de Senat in calitate de prima Camera sesizata.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8286270-senatul-respins-inlocuirea-termenului-rom-tigan.htm

Link to comment
Share on other sites

Grebla a afirmat ca principala problema legata de denumirea acestei etnii este legiferarea, in anii '90, a schimbarii termenului "tigan" cu cel de "rom".

Pai nu se poate abroga/rectifica ... legea din '90 ??? 39.gif

Link to comment
Share on other sites

Ca sa vezi ce este mai primordial in tara asta!Cum sa mai vopsim ciorile numai sa scapam de ele... :-@ Alta treaba nu au de rezolvat?...zau :(

Ciorile , asa cum ii numesti tu , sunt si ei oameni . Te crezi superioara doar pentru ca ai culoarea pielii alba ? Si daca țiganii au culoarea pielii neagra, hai sa scăpam de ei ? Rușine ție, om cu pielea alba si sufletul negru!

btw... "primordial " este un adjectiv fara grad de comparatie. O tiganca stie asta . Pardon , o ... cioara.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.