Jump to content

Cătălin Chelu, prins în timp ce încerca să-i dea mită chestorului Fătuloiu


Recommended Posts

Posted

Tentativă de mituire a lui Fătuloiu; autorul prins în urma unui flagrant delict organizat de DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie a prins în flagrant delict, vineri, un bărbat care încerca să-i ofere mită 50.000 de euro secretarului de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu, pentru a rezolva favorabil dosare aflate în lucru la unităţi de parchet, între care şi DIICOT, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, bărbatul, Cătălin Chelu, încerca de mai mult timp să-l mituiască pe Fătuloiu, care l-a denunţat la DNA. Acţiunea s-a soldat cu reţinerea lui Chelu, pentru audieri.

Fătuloiu a spus că a fost vorba despre mai mulţi mituitori. "Mituitorii au fost prinşi în flagrant de DNA", a declarat pentru Gândul chestorul Fătuloiu, precizând că aceştia voiau să rezolve nişte dosare şi i-au oferit "două case, două maşini şi 50 de mii de euro".

Surse din Ministerul de Interne au declarat pentru Gândul că maşinile au fost descoperite de procurorii DNA chiar în parcarea Ministerului de Interne. Este vorba despre două BMW-uri albe, la faţa locului fiind găsite şi actele caselor şi banii. Patru persoane au fost prinse în flagrant, susţine Gândul, iar valoarea totală a mitei era de un milion de euro.

Biroul de presă al DNA a refuzat să facă orice comentariu pe acest subiect.

http://www.mediafax.ro/social/om-de-afaceri-prins-in-timp-ce-i-oferea-mita-chestorului-dan-fatuloiu-7732877/

Posted

Avere estimată la 17 milioane de euro

Chelu a revenit anul acesta printre jucătorii importanţi de la bursă. Potrivit "Topului Forbes 500 miliardari", Cătălin Chelu (44 ani) are o avere estimată la 17 milioane de euro (locul 312 pe România) şi este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe bursa românească de acţiuni. Catalin Constantin Chelu este actionar la mai multe societati comerciale deschise: Celule Electrice Bailesti, Favil Rm.Valcea, Vulturul Comarnic, CIT Tecuci, Mecanica Rotes Targoviste, Vitimas Tecuci, Spit Bucovina Suceava, UPSS Botosani, Portelanul Dorohoi, Galgros Galati si Minexfor Deva.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/galateni-Catalin-Chelu-chestorului-Fatuloiu_0_374963040.html

Posted

Marian Filimon: "Chelu este un produs al politicului, nu poate fi considerat un om de afaceri"

Marian Filimon, cel care reprezintă interesele intreprinderilor mici şi mijlocii din Galaţi spune că nu este exclus ca gălăţeanul Cătălin Chelu să fi încercat să-l mituiască pe chestorul Fătuloiu.

Marian Filimon a comentat, pentru "Adevărul de Seară Galaţi" că afacerile pe care le-a derulat Chelu nu ar fi tocmai legale. "Chelu este un produs al politicului, al fiscului şi al tuturor organizaţiilor de acest gen din ţara asta. El nu este şi nu poate fi considerat un om de afaceri. Mai mult, el a stricat imaginea oamenilor de afaceri din Galaţi", a spus acesta.

Conform lui Filimon, Cătălin Chelu este cercetat în mai multe dosare de către organele legii. "Fără complicitatea organelor statului Chelu nu ar fi ajuns acolo unde este acum".

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Marian-Filimon-IMM-urilor-Chelu-politicului_0_374963058.html

Posted

Cătălin Chelu, în vizorul DIICOT în trei dosare

Omul de afaceri Cătălin Chelu, prins, vineri, în flagrant delict oferindu-i 50.000 de euro secretarului de stat în MAI Dan Fătuloiu, este în vizorul DIICOT în trei dosare referitoare la spălare de bani, evaziune fiscală şi infracţiuni privind piaţa de capital, susţin surse judiciare.

Direcţia Naţională Anticorupţie l-a prins în flagrant delict, vineri, pe omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, când încerca să-i ofere mită 50.000 de euro secretarului de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu, pentru a rezolva favorabil dosare aflate în lucru la unităţi de parchet, între care şi DIICOT.

Chelu încerca de mai mult timp să-l mituiască pe Fătuloiu, care l-a denunţat la DNA. Acţiunea s-a soldat cu reţinerea lui Chelu, pentru audieri.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au în lucru trei dosare în care figurează numele lui Cătălin Chelu, însă acesta nu se află încă sub învinuire. Investigaţiile se află în faza actelor premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunilor de spălare de bani, evaziune fiscală şi referitoare la piaţa de capital.

Vineri seară, atât Chelu cât şi Fătuloiu vor fi audiaţi de procurorii anticorupţie.

Fătuloiu: Cel care a vrut să îmi dea mită a venit în birou

Secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu a declarat, vineri seară, înainte de a pleca de la MAI la Direcţia Naţională Anticorupţie, că cel care a vrut să îi dea mită a venit la el în birou. Fătuloiu nu a făcut precizări în legătură cu mita pe care i-ar fi oferit-o Cătălin Chelu, el spunând doar că mituitorul "a venit în birou". El s-a urcat apoi într-o maşină şi a plecat, probabil, spre DNA.

Posted

Cătălin Chelu, controversat om de afaceri gălăţean

Cătălin Chelu este proprietarul celui mai mare portofoliu de companii listate la Bursa de la Bucureşti, cu 14 companii la care este acţionar direct sau prin intermediul unor firme interpuse, fiind totodată un personaj controversat, presa acuzându-l, între altele, că a devalizat Rotes SA.

Potrivit "Topului Forbes 500 miliardari", Cătălin Chelu (44 ani) are o avere estimată la 17 milioane de euro (locul 312 pe România) şi este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe bursa românească de acţiuni.

Cătălin Chelu a fost prezentat în presă ca fiind un apropiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi că ar fi fost folosit de acesta ca interpus în diferite achiziţii.

Potrivit Ziarului Financiar, valoarea medie a companiilor omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu nu depăşeşte zece milioane de lei, fiind vorba despre producători mici din industria de componente auto, componente electrice sau din sectorul alimentar.

Jurnaliştii Ziarului Financiar afirmă că omul de afaceri Cătălin Chelu a preluat majoritatea firmelor la care este acţionar de la SIF-uri, iar multe dintre aceste firme au fost folosite ulterior ca vehicule de investiţii pentru alte achiziţii.

Potrivit Jurnalului Naţional, Chelu a fost acuzat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) că a încercat şi a reuşit, prin diverse firme, să obţină controlul unui pachet de acţiuni mai mare decât permite legea la SIF-uri. El este obligat să vândă acţiunile până rămâne cu mai puţin de unu la sută. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) i-a respins lui Cătălin Chelu şi firmelor deţinute de acesta sau cu care acţionează concertat contestaţiile privind pragul de deţinere la SIF-uri şi a decis să menţină ordonanţa care îl obligă pe omul de afaceri să-şi reducă partici paţiile sub unu la sută din capitalul SIF Transilvania şi SIF Banat Crişana.

Presa l-a acuzat, în trecut, că că a devalizat "Rotes SA" şi că a vândut ilegal Secţia de Confecţii Metalice Teiş, în timp ce avea conturile blocate pentru datorii la stat.

Cătălin Chelu a deţinut şi firme de cablu, în 2006, el vânzând pachetul majoritar de acţiuni la compania de cablu CCC Blue Telecom mamei sale, care îi era şi asociată, Doina Lilioara Rimar, pentru 219,192 milioane de lei (circa 62 de milioane de euro).

Recent, omul de afaceri Cătălin Chelu a cumpărat, prin intermediul a două firme pe care le controlează, 35,4% din acţiunile producătorului de aparate electrocasnice Electroargeş Curtea de Argeş. Cea mai mare participaţie, de 29,61%, este deţinută prin firma Portavon Galaţi, iar un pachet de 5,79% este în posesia firmei Materra Com, potrivit unor notificări transmise Bursei.

Posted

Gabriel Constantinescu şi Antonel Bunu, prinşi alături de Cătălin Chelu

Gabriel Constantinescu şi Antonel Bunu au fost prinşi alături de Cătălin Chelu în urma flagrantului delict din faţa sediului MAI, după ce i-ar fi oferit mită 50.000 de euro secretarului de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu, pentru a rezolva favorabil dosare aflate în lucru la unităţi de parchet. Gabriel Constantinescu şi Antonel Bunu, apropiaţi ai omului de afaceri Cătălin Chelu şi asociaţi în firme alături de acesta, ar fi venit, vineri, împreună cu Chelu pentru a-i oferi mită lui Fătuloiu. După realizarea flagrantului, în faţa sediului MAI, Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu şi Antonel Bunu au fost conduşi de procurori la sediul DNA. Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu şi Antonel Bunu vor fi audiaţi după ce procurorii vor lua declaraţii mai multor martori în acest caz, a declarat, vineri seară, pentru MEDIAFAX, Ioana Ionescu, avocatul acestora.

Şi secretarul de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu a ajuns la sediul DNA, unde va fi audiat în cazul presupusei mite pe care i-ar fi oferite-o omul de afaceri Cătălin Chelu.

Posted

Catalin Chelu avea vreo 20 milioane de dolari acu` 10 ani si nu e genu` de om care sa stea degeaba in afaceri, fie ele si produse ale politicului. In plus, nu s-ar lasa bagat in asa ceva si nici n-o sa apuce sa traga luni/ani de inchisoare de pe urma unor evenimente de genul.

Posted

Patru persoane reţinute în dosarul mitei în MAI

Patru persoane anchetate în dosarul mitei de 1 milion de euro pentru secretarul de stat din MAI Dan Fătuloiu au fost reţinute în această dimineaţă, după mai bine de 12 ore de audieri. Printre cei care au primit mandat de reţinere este şi omul de afaceri Cătălin Chelu.

Omul de afaceri Cătălin Chelu a primit mandat de reţinere pentru 24 de ore în această dimineaţă. Potrivit avocatului său, el este acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă. Avocatul a mai spus că omul de afaceri nu recunoaşte aceaste acuzaţii.

Cătălin Chelu şi alte patru persoane au fost audiate vineri de procurorii DNA în urma unei sesizări făcute de secretarul de stat din MAI Dan Fătuloiu. Potrivit chestorului, i s-au oferit 50.000 de euro, două case în Bucureşti si masini de lux în schimbul intervenţiei în dosarele care-l implicau pe omul de afaceri Cătălin Chelu. În urma sesizării făcute de Fătuloiu, procurorii DNA au organizat un flagrant. În jurul orei 15.00, poliţiştii au oprit în trafic două maşini de lux în zona Victoria. Într-una din maşini se afla omul de afaceri Cătălin Chelu, iar în cea de-a doua se afla Gabriel Constantinescu, un apropiat al omului de afaceri, împreună cu soţia şi copilul. Cei doi au fost duşi la secţia de poliţie pentru audieri. În maşina lui Gabriel Constantinescu au fost găsite actele caselor şi o sumă importantă de bani.

http://www.realitatea.net/patru-persoane-retinute-in-disarul-mitei-in-mai_774213.html

Posted

Cătălin Chelu şi alte trei persoane, reţinuţi în cazul presupusei mite pentru Fătuloiu

Omul de afaceri Cătălin Chelu şi cele trei persoane reţinute, sâmbătă dimineaţă, de procurorii DNA, în cazul privind o posibila mită ce urma să-i fie oferită secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu, vor fi duşi, în cursul după-amiezii la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Avocatul omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, Ioana Ionescu, a declarat, sâmbătă, că în acest caz a făcut denunţ şi fiul lui Dan Valentin Fătuloiu. Ioana Ionescu, a declarat, că fapta de cumpărare de influenţă, una dintre cele două acuzaţii aduse clientului său, nu s-a consumat deoarece banii nu au fost daţi.

Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea au fost reţinuţi, sâmbătă dimineaţă, de procurorii DNA, după 12 ore de audieri. Cătălin Chelu este acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă, iar Ştefan Badea este acuzat că i-ar fi facilitat intrarea lui Chelu la Fătuloiu, a spus avocatul Ionescu.

Avocatul a arătat că Chelu a declarat în faţa procurorilor că nu i-a dat bani lui Fătuloiu şi că nu era speriat de dosarele în care este vizat. Chelu le-a mai spus procurorilor că orice afacerist mai important din România are astfel de dosare şi că, în opinia sa, acest caz nu este decât o făcătură, în încercarea "decapitării" societăţii Alprom, unde el este acţionar majoritar, împreună cu alte două persoane din cele reţinute.

Întrebat în legătură cu flagrantul, avocatul a spus că Chelu ar fi fost în biroul chestorului Dan Valentin Fătuloiu, iar omul de afaceri a fos apoi condus de acesta la maşina sa, după plecarea secretarului de stat fiind momentul în care au intervenit anchetatorii.

Avocatul omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, Ioana Ionescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorii au emis în jurul orei 7.00 ordonanţe de reţinere pe numele lui Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea.

Ioana Ionescu a precizat că Ştefan Badea este acuzat că i-ar fi facilitat intrarea lui Chelu la Fătuloiu.

Gabriel Constantinescu şi Antonel Bunu, apropiaţi ai omului de afaceri Cătălin Chelu şi asociaţi în firme alături de acesta, au fost prinşi alături de Chelu în urma flagrantului delict din faţa sediului MAI. Cei doi ar fi venit, vineri, împreună cu Chelu pentru a-i oferi mită lui Fătuloiu. După realizarea flagrantului, în faţa sediului MAI, Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu şi Antonel Bunu au fost conduşi de procurori la sediul DNA, unde au fost audiaţi mai bine de 12 ore.

Posted

Catalin Chelu i-a dat 50.000 de euro chestorului Fatuloiu in parcarea MAI!

Chestorul Valentin Fatuloiu, secretar de stat in cadrul Ministerului de Interne, i-a anuntat pe procurorii DNA cu cateva zile inainte ca omul de afaceri Catalin Chelu va veni vineri sa-i dea mita. Asa se face ca anchetatorii au avut timp sa pregateasca "primirea", spun surse judiciare. Fatuloiu a primit 50.000 de euro in parcarea MAI, a urcat cu banii in birou si i-a predat procurorilor DNA, moment in care, la semnal, alte echipaje ale DNA au blocat masinile cu care venise Chelu, au facut perchezitiile si au gasit restul probelor. Chelu nu s-a autodenuntat, asa cum au anuntat Realitatea TV si Antena 3.

Chestorul Valentin Fatuloiu s-a autodenuntat inca de la inceputul lunii august 2010, cand a fost contactat prin intermediari pentru a rezolva favorabil cele 41 de dosare de evaziune fiscala in care era implicat Catalin Chelu, spun surse judiciare din galati. Dupa primul contact cu intermediarii , Fatuloiu s-a autodenuntat la DNA si a continuat "negocierea mitei" la inceput cu reprezentantii lui Chelu. Negocierile au fost inregistrate si reprezinta probe la dosar. La primele negocieri a participat Gabriel Constantinescu, apropiatul lui Chelu.

Fatuloiu s-a intalnit prima data cu Chelu in urma cu o saptamana, cand s-a fixat "pretul" final, intalnire interceptata de procurorii anticoruptie. S-a fixat si data de vineri, 19 noiembrie 2010, si locul in parcarea MAI.Flagrantul a fost organizat ca la carte. Chestorul a avut aparatura DNA asupra sa. A primit 50.000 de euro in parcarea ministerului, a urcat in biroul sau si i-a predat procurorilor, iar Chelu si apropiatii saiConstantinescu si Bunu au fost perchezitionati si dusi la DNA. Chelu urmeaza sa fie dus astazi in fata instantei pentru mandat de arestare, spun sursele noastre.

Totul a pornit de la demersul chestorului Fataloiu care in martie 2010 a dat ordin sa se centralizeze toate dosarele de evaziune fiscala. Asa s-a descoperit ca dosarele erau impartite pe bucatele mici pentru ca prejudiciul sa fie minor iar autorii sa scape de anchete penale ( erau doar amendati). Demersul lui Fatuloiu a duus la descoperirea unor capi ai retelelor de evaziune fiscala. Chestorul a trimis dosarele centralizate la IGP, cu ordinul ca acestea sa fie trimise la DIICOT. Astfel cele 41 de dosarele de evaziune fiscvala in care aparea Chelu au fost conexate , iar prejudiciul imens impunea deschiderea anchetelor penale. Informatia a transspirat catre Chelul chiar de la varful IGPR, spun sursele noastre, iar procurorii incearca acum sa depisteze si cartitele din IGPR. Avand aceste informatii, Chelu a incercat sa ia legatura cu Fatuloiu pentru ca acesta sa revoce ordinul de conexare a celor 41 de dosare pentru a scapa de urmarirea penala. Vom reveni!

http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/exclusiv-rl-flagrant-complet-catalin-chelu-i-a-dat-50-000-de-euro-chestorului-fatuloiu-in-parcarea-mai-206654.html

Chelu i-a cerut lui Fatuloiu sa-l ajute sa preia actiuni la Hidroconstrucţia

Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea au fost reţinuţi, sâmbătă dimineaţă la ora 7,00, de procurorii DNA. Chelu este acuzat ca a incercat să cumpere influenţă pentru muşamalizarea dosarelor penale de evaziune fiscală în care apare ca făptuitor şi pentru a prelua acţiunile Hidroconstrucţia (vezi la finalul articolului detalii despre această companie), deţinute probabil ilegal de "un director bătrân". Cătălin Chelu este acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă, iar ceillati trei pentru complicitate la dare de mita si cumpare de influenta. Instanţa Tribunalului Bucureşti va hotărî în aceasta seara daca va emite mandate de arestare pentru 29 de zile.

Chelu i-a dat secretarului de stat Dan Valentin Fatuloiu 50.000 de euro in parcarea sediului Ministerului Adminsitratiei si internelor, urmand ca acesta sa mai primeasca doua masini de lux si doua apartamente. Valoarea totala a mitei ar fi fost de circa 1.000.000 de euro. Pentru toate acestea, Chelu i-a cerut lui Fatuloiu sa-i musamalizeze dosarele de evaziune fiscala si sa-l ajute sa preia actiunile la Hidroconstrucţia "detinute de un director batran".

Chelu a ajuns la chestorul Fatuloiu prin Stefan Badea, care il cunostea pe fiul secretarului de stat, motiv pentru care Badea este acuzat de complicitate la cumparare de influenta. Gabriel Constantinescu si Antonel Bunu au fost "negociatorii" trimisi la inaintare de Chelu, motiv pentru care si ei sunt acuzati de complicitate. Chelu s-a intalnit prima data cu Fatuloiu in urma cu o saptamana, cand i-a cerut ajutorul si pentru a prelua actiunile de la Hidroconstrucţia detinute de "un director batran".

Autodenunturi la DNA au facut doar secretarul de stat Dan Valentin Fatuloiu si fiul acestuia inca de la primul contact cu reprezentantii lui Chelu, respectiv din luna august 2010. Avocatii lui Chelu au anuntat ca si acesta ar fi facut un denunt, dar cu siguranta nu l-a facut la DNA, spun sursele noastre.

Daca persoana la care Chelu ar fi facut autodenuntul (politist, procuror local, serviciu secret) recunosc acest lucru, atunci anchetatorilor le va fi foarte usor sa depisteze "cartitele", deoarece respectiva persoana din acea institutie trebuia sa-l indrume pe Chelu la DNA. Se poate presupune ca acea persoana ar fi acceptat sa-l acopere pe Chelu pentru situatia ipotetica in care acesta ar fi fost denuntat de Fatuloiu si i s-ar fi organizat fragrantul, asa cum s-a si intamplat.

Catalin Chelu, suspectat de comandarea unei crime?

Catalin Chelu este un om de afaceri stabilit in Galati, cu o avere estimata la circa 17 milioane de euro. Presa a relatat despre Chelu ca ar fi fost folosit de Sorin Ovidiu Vintu ca paravan al unora dintre afacerilor sale. Chelu este specilist in tranzactionarea actiunilor la Bursa, fiind suspectat ca a cumparat de la SIF-uri, prin interpusi, un portofoliu mai mare de 1% decat permite legea.

Chelu are conexiuni in Republica Moldova si Ucraina, spun surse specializate, el fiind suspectat si de moartea unei femei - "Luminita din Focsani", folosita de Chelu ca "sageata" (interpus) pentru cumpararea de actiuni. Se pare ca aceasta "Luminita" ar fi pastrat pentru sine cateva miliarde de lei vechi din tranzactionarea acestor actiuni si ar fi murit in conditii suspecte.

De unde a pornit conflictul secretarului de stat Fatuloiu cu seful IGPR Petre Toba

Prima dispozitie din cadrul strategiei de stopare a evaziunii fiscale pusa la punct de secretarul de stat Dan Valentin Fatuloiu in octombrie 2009 a fost centralizarea celor peste 3000 de dosare de evaziunea fiscala aflate pe rolul sectiilor de Politie din tara. Asa s-a descoperit ca din cele peste 3000 de dosare au fost trimise sesizari la Parchet doar pentru 200 de cazuri care ulterior s-au soldat cu rechizitorii de trimitere in judecata, restul primind amenzi.

Fatuloiu a centralizat la minister toate aceste dosare netrimise la Parchet si a descoperit ca majoritatea au aceeasi faptuitori, dar nu s-a inceput urmarirea penala deoarece prejudiciul mic impunea cel mult o amenda. Intre cele netrimise la Parchet se aflau si 41 de dosare de evaziune fiscala in care aparea omul de afaceri Catalin Chelu din Galati.

Secretarul de stat Fatuloiu a dat dispozitii scrise Inspectoratului General al Politiei Romane, respectiv sefului institutiei Petre Toba, sa conexeze dosarele cu aceeasi faptuitori si sa le trimita la Parchet (DIICOT). Acesta ar fi fost momentul rupturii amicitiei intre Toba si Fatuloiu, spun surse judiciare, deoarece informatiile din strategia de stopare a evaziunii fiscale au ajuns si la capii retelelor de evaziune, intre care s-ar afla si Chelu. De asemenea, ar fi existat scurgeri de informatii si de la nivelul inspectoratelor judetene al politiei, inclusiv de la Galati, spun sursele noastre.

Hidrocostructia, vanata pentru obtinerea contractele de la Compania Nationala de Autostrazi

Guvernul a anuntat ca in bugetul pentru anul 2011 va rezerva fonduri importante pentru a putea accesa sute de milioane de euro fonduri europene gratuite destinate infrastructurii (autostrazi, drumuri, poduri alte constructii). Unul dintre copetitori la obtinerea contractelor este si HIDROCONSTRUCTIA, companie infiintata in 1950 si privatizata in 1995 prin metoda MEBO (cumpararea actiunilor de catre salariati si conducere). Compania, cu sediul central in Bucuresti, are 12 sucursale, dintre care una in Germania. SC Hidroconstructia este subcontractor pentru Bechtel (SUA) la autostrada Brasov - Bors si pentru companiile italiene Astaldi si Todini care detin contracte cu CNADR (Compania Nationala de Autostrazi si drumuri nationale). In afara de aceste subcontractari, Hidroconstructia a executat lucrari pentru: Hidroelectrica, Termoelectrica si Compania Nationala a Apelor Romane. Catalin Chelu si-a dorit "felia" (portofoliu important de actiuni) detinuta de un fost director general al Hidroconstructia.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/exclusiv-rl-chelu-i-a-cerut-lui-fatuloiu-sa-l-ajute-sa-preia-actiuni-la-hidroconstructia-206663.html

Posted

Fătuloiu: M-au trădat ofiţeri de la Economic cărora le-am cerut harta clanurilor financiare din ţară

"M-au trădat nişte ofiţeri de la Economic şi astfel s-a ajuns la fiul meu". Aşa a explicat chestorul Dan Fătuloiu, secretarul de stat în Ministerul de Interne, faptul că la dosarul mitei apare şi un autodenunţ semnat de Alexandru Fătuloiu.

"Nu ştiu data la care am făcut denunţul - 7 iulie sau 7 august. Între fiul meu şi Chelu nu este nicio legătură. El a fost, după ce m-au trădat ofiţerii de la Economic, cărora le-am cerut să facă o hartă relaţională cu toate clanurile fnanciare din ţară. Printr-un interpus, Chelu l-a sunat pe fiul meu ca să-i dea telefonul pentru a discuta cu mine să cădem la pace, pentru că altfel mă face praf pe televiziuni. M-am întâlnit cu el când mi-a dat banii. Fiul meu nu face împrumuturi. Este un om de afaceri onest, n-a avut niciodată probleme cu legea. A avut câteva contracte unde nu i s-au dat banii şi bineînţeles, din obligaţie contractuală, a solicitat instanţei", a spus Fătuloiu, la Realitatea TV.

Chestorul lasă de înţeles că pe lista învinuiţilor ar putea să apară şi numele unor poliţişti care lucrau la dosarele în care era cercetat pentru infracţiuni economice omul de afaceri Cătălin Chelu. "Este un caz al DNA, care a început în urmă cu trei luni, şi este un caz în care sunt implicaţi şi alţi poliţişti", adaugă chestorul.

Lupte de stradă sângeroase, taxe de protecţie, şantaj, jafuri, trafic de persoane sau droguri, camătă, reglări de conturi cu săbii şi pistoale. Sunt doar câteva dintre acuzaţiile aduse celor mai periculoase clanuri care şi-au împărţit teritoriul şi fac legea în toată Romania.

În ultimii ani, zona Craiovei a devenit un paradis al clanurilor. Cele mai puternice sunt conduse de rromi. Miclescu, Serdaru, Poenaru, Velcu, Pară, Cimino si Roşiianu - sunt grupări acuzate de zeci de infracţiuni. Tot la Craiova, a acţionat şi Mihai Pârvu, alias Caiac, care a fost împuşcat, acum doi ani, de un cunoscut de-al lui, cu care juca poker.

Şi Constanţa a fost scena mai multor bătălii sângeroase între clanuri. În oraş îşi dispută supremaţia clanurile Fraţii şi Spaniolul.

În vestul ţării, în Arad, clanul lui Uţu Rohozneanu face legea, un recidivist, căruia i se spune Împăratul, Vlad Ţepeş sau Ştefan cel Mare. Reţeaua lui este specializată în şantaj, taxe de protecţie, şi clonare de carduri.

Iaşiul este împărţit de Clanul Cordunenilor, ai cărui membri au fost cercetaţi pentru furturi de maşini, jafuri la drumul mare şi acte de vandalism. În mai 2007, cativa apropiati ai lui Corduneanu fost condamnaţi la închisoare între 3 şi 8 ani, pentru şantaj şi trafic de droguri.

La rândul său, Capitala este împărţită între zeci de astfel de grupări. Unii controlează prostituţia, alţii traficul de droguri. Bani frumoşi se câştigă şi din zona cimitirelor-existând o mafie a locurilor de veci. Taximetristii care lucrează la negru "sponsorizeză" tot clanuri de interlopi, iar lista continuă. În Sectorul 1, legea e făcută de Clanul Sadoveanu, Buba, Capone şi Domnu. Sectorul 2 are în fruntea interlopilor Clanul Duduianu şi Gruparea Gheară şi Corsicanu, în vreme ce, în Sectorul 3, Clanul Ştoacă şi Gruparea lui Sile Pietroi îşi dispută supremaţia fărădelegilor. Clanul Toboşarii, Clanul Benga şi Clanul Sportivilor sunt cu ochii pe Sectorul 4, în vreme ce Sectorul 5 le revine Cămătarilor şi Duduienilor lui Piam. În Sectorul 6 acţionează Clanul Preda, Gruparea lui Pârcălab şi Gruparea lui Vali Nebunu.

http://www.realitatea.net/fatuloiu-m-au-tradat-ofiteri-de-la-economic-carora-le-am-cerut-harta-clanurilor-financiare-din-tara_774280.html

Posted

Procurorii DNA cer arestarea celor patru persoane acuzate de tentativa de mituire a lui Fatuloiu

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie solicita judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti emiterea unor mandate de arestare preventiva pe 29 de zile pe numele omului de afaceri Catalin Chelu, precum si pentru Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu si Stefan Badea, acuzati ca au incercat mituirea secretarului de stat in Ministerul Administratiei si Internelor Dan Valentin Fatuloiu, relateaza Agerpres. Cei patru au ajuns deja la tribunal, sedinta de judecata urmand sa inceapa la ora 21.30. Dezbaterile se vor desfasura cu usile inchise.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8054278-procurorii-dna-cer-arestarea-celor-patru-persoane-acuzate-tentativa-mituire-lui-fatuloiu.htm

Posted

Fătuloiu a primit în vară un mesaj ameninţător de la Chelu, apoi a acceptat monitorizarea

Valentin Fătuloiu ar fi primit, în vară, un mesaj din partea lui Cătălin Chelu privind o întâlnire, mesagerul transmiţându-i oficialului MAI că dacă nu va cădea la pace va fi distrus, moment din care secretarul de stat a acceptat tehnica de supraveghere, relatează "Gândul", citând surse din poliţie. La scurt timp după ce a primit mesajul de la Cătălin Chelu, Fătuloiu a anunţat procurorii DNA şi a colaborat direct cu anchetatorii în acest caz, inclusiv acceptând folosirea tehnicii de supraveghere şi monitorizare, potrivit surselor citate de cotidianul "Gândul".

Situaţia de la Ministerul Administraţiei şi Internelor ar fi devenit tensionată încă din martie, când în baza unei strategii de combatere a evaziunii fiscale, Poliţia ar fi început lupta cu evazioniştii. În acest context a fost implementat un sistem american de analiză a informaţiilor, în computere fiind centralizate toate datele despre fraude economice, au relatat sursele citate. Potrivit acestora, pentru a le pierde urma, cei care îi protejau pe evazionişti au spart dosarele în unele mai mici, cu un prejudiciu sub un milion de euro. Surse din Poliţie au susţinut pentru "Gândul" că în cazul lui Chelu, acesta era implicat, de regulă prin interpuşi, în 41 dosare, aflate la judecătorii sau parchete mici.

Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea au fost reţinuţi, sâmbătă dimineaţă, de procurorii DNA, după 12 ore de audieri, pentru o presupusă mită oferită secretarului de stat Valentin Fătuloiu. Cătălin Chelu este acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă, iar Ştefan Badea este acuzat că i-ar fi facilitat intrarea lui Chelu la Fătuloiu, a spus avocatul omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, Ioana Ionescu. Aceasta a spus că fapta de cumpărare de influenţă, una dintre cele două acuzaţii aduse clientului său, nu s-a consumat deoarece banii nu au fost daţi.

Cei patru au fost duşi la Tribunalul Bucureşti, sâmbătă seara, pentru discutarea propunerii procurorilor DNA privind arestarea preventivă a lor.

http://www.mediafax.ro/social/fatuloiu-a-primit-in-vara-un-mesaj-amenintator-de-la-chelu-apoi-a-acceptat-monitorizarea-7735239/

Posted

Cătălin Chelu şi ceilalţi trei reţinuţi în cazul Fătuloiu au fost arestaţi preventiv

Cătălin Chelu şi celelalte trei persoane reţinute în cazul presupusei mite oferite lui Valentin Fătuloiu au fost arestaţi peventiv pentru 29 de zile, după ce instanţa Tribunalului Bucureşti a admis, duminică dimineaţă, cererea procurorilor DNA în acest sens.

Unul dintre avocaţi a spus că în acest caz sunt şi probe ambientale.

Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea au fost duşi în arestul Direcţiei Cercetări Penale.

Hotărârea Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au început, sâmbătă seară, în jurul orei 23.00, dezbaterile în acest proces.

Posted

Stenogramele unor discuţii care arată cum batjocorea miliardarul Chelu legile din România

O serie de înregistrări ale unor discuţii dintre Cătălin Chelu şi Dinel Staicu, procurate de procurorii DIICOT dintr-o sursă mai puţin convenţională - youtube - arată că cei doi oameni de afaceri încălcau legile cu bună ştiinţă.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a definit, anul trecut, acţiunea concertată, după ce, în 2005, pragul de deţinere a acţiunilor emise de către societăţile de investiţii financiare (SIF) a fost ridicat de la 0,1% la 1%. Potrivit definiţiei din Legea pieţei de capital, persoanele care acţionează în mod concertat sunt două sau mai multe persoane, legate printr-un acord expres sau tacit, pentru a înfăptui o politică comună în legătură cu un emitent.

Dialogul Chelul-Staicu pare, pe alocuri, un dialog între gangsteri, presărat cu câteva momente hazlii. Cearta dintre Dinel Staicu şi Cătălin Chelu, preşedinţi ai SIF Oltenia, respectiv SIF Moldova, dezvăluie mecanismele ilegale de control asupra societăţilor de investiţii financiare. La discuţie au luat parte şi fostul preşedinte al SIF Oltenia, Vasile Şalapa, dar şi alţi membri ai Consiliului de Administraţie (CA) şi Adunării Generale a Acţionarilor (AGA). Discuţia este relevantă şi pentru a înţelege care este percepţia unor oameni de afaceri asupra justiţiei din România. Înregistrarea, din care aflăm că preşedinţia SIF Oltenia se negociază ca la piaţă, injurii şi ameninţări, a fost postată pe www.youtube.com. Redăm pasaje importante din această "discuţie":

Dinel Staicu: Cătăline, mi-ai aplicat restricţia la vot când aveam 14%?

Cătălin Chelu: Nu mai ştiu ce-a fost. (...)

Dinel Staicu: Ai şi tu dosar penal! Ai?! Ca şi mine! Ţie ţi-ar conveni să iau 1% sau cât să iau, să vin la Moldova acolo, să te pun în discuţie?! Eu am avut 14% şi tu mi-ai spus să respect legea atunci, şi am respectat-o, am vândut. Respect-o şi tu acum! De ce vii cu 12% aici?

Cătălin Chelu: Să mă înţelegi...

Dinel Staicu: Cătăline, în 15 zile îmi dau demisia, aştept termenul de 15 zile, dacă ai contestat îmi dau demisia, când rămâne hotărârea definitivă ai cuvântul meu că-mi dau demisia, nu mai vreau să mai stau preşedinte. (...)

Cătălin Chelu: Bă, (...) zi, ce faci acum, pleci sau nu pleci?! (...) Că m-am săturat de tine.

Dinel Staicu: Da, da. (...)

Cătălin Chelu: Cu concertarea asta o să mi-o beliţi (...)! Şi după aia să te ţii tată ce daune vă cer! Pe drumuri o să te las, singur, eşti responsabil de chestia asta?!

Dinel Staicu: Da, eu sunt.

Cătălin Chelu: Ai să vezi.

Dinel Staicu: Eu sunt, eu am semnat decizia, tocmai d-aia, ca să-i exonerez de răspundere, fii atent, dacă nu pun alegerile pe 30 noiembrie, când sunt alegerile generale, toată lumea, cu senatori, cu deputaţi, atunci ţi le pun.(...)

Cătălin Chelu: (...) Iar o să mă dai pe mine că vin concertat şi o să ieşi cu 3%, o să râdă curcile!

Dinel Staicu: Şi o să ies cu 7%.

Cătălin Chelu: Da, dă alea două locuri, dă-le cu 5%.

Dinel Staicu: După alegerile din noiembrie o fac.

Staicu: Dosarele mele se conexează

Cătălin Chelu: Dinele, o să mai ai încă 20 de dosare penale.

Dinel Staicu: Auzi, ce chestie! Astea se conexează! Eu cer conexarea, ăsta al tău e mizilic. O să-l conexez la celelalte.

Cătălin Chelu: Tot la ale tale.

Dinel Staicu: Dacă iau zece ani pentru alea, o să iau şi pentru al tău zece luni! (...)

Vasile Şalapa (fost preşedinte Sif Oltenia): Deci, ferească Dumnezeu să îi ia pe ăia, persoanele fizice şi juridice, de unde au avut bani ca să cumpere acţiuni, un amărât de pensionar să ia acţiuni de două milioane de euro.

Cătălin Chelu: Băă, tu crezi că eu... Sunt bine acolo unde sunt... da', ce, care e problema?! Sunt contracte, persoane fizice sunt prea puţine, iar celelalte...

Vasile Şalapa: Este jocul mult mai mare, mai bine lăsaţi

Cătălin Chelu: Ce jocuri?! Banii mei... Dvs. chiar credeaţi că eu mă arunc aşa aiurea, ca pelicanii?! Dom'le, acţiunile astea sunt luate de la 200-300 lei, alţii se duceau şi dădeau pe câte un hotel la mare cât am dat eu pe 6% din SIF Oltenia, m-aţi înteles? (...) Dar, ia, demonstrează-mi tu mie concertarea, societăţile sunt cu acţiuni la purtător, să văd cum o să-mi demonstreze concertarea!

Staicu recunoaşte, Chelu nu

Dinel Staicu nu contestă înregistrarea: "Am primit şi eu acea înregistrare. Da, este vocea mea, nu pot să neg. După AGA convocasem o conferinţă de presă, ziariştii erau într-o sală alăturată, când a venit domnul Chelu. Mai erau şi alţi colegi din CA acolo. Am înţeles că cineva a lăsat un reportofon deschis".

Preşedintele SIF Moldova, Cătălin Chelu, a recunoscut pentru "Adevărul": "Da, e un conflict deschis! Vor să rămână acolo, la SIF Oltenia, cu orice preţ. Eu am impresia că astea au fost întrebări regizate de ei, pe înregistrarea asta! Ce pensionari, dom'le?! Asta era acum cinci-şase ani. Şi nu sunt pensionari, ci salariaţi, oameni normali".

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Vezi_aici_cum_batjocorea_miliardarul_Chelu_legile_privind_functionarea_SIF-urilor_0_376162443.html

Posted

Avocatul lui Cătălin Chelu: "Trebuie să se ştie că nu dânsul este iniţiatorul acestor discuţii"

Avocatul Romeo Cosma lasă să se înţeleagă că omul de afaceri nu a dorit să îi ofere bani chestorului Dan Fătuloiu pentru a "îngropa" zecile de dosare în care era cercetat. După arestarea lui Cătălin Chelu, avocaţii omului de afaceri vin cu declaraţii surprinzătoare vizavi de contextul în care s-a produs cumpărarea de influenţă şi darea de mită. "Există două autodenunţuri, din partea domnului chestor si din partea fiului acestuia şi atât. Procurorii DNA au organizat un flagrant, flagrant care s-a organizat dupã plecarea domnului chestor de lângă autoturismul clientului meu", a declarat avocatul Ioana Ionescu. "Nu dânsul este iniţiatorul acestor discuţii şi a acestor demersuri, cel puţin asta se desprinde din probele pe care le cunoaştem până la acest moment!", a precizat al Romeo Cosma, al doilea avocat al omului de afaceri.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Avocatul_lui_Catalin_Chelu-_-Nu_dansul_este_initiatorul_acestor_discutii_0_376162564.html

Posted

Chelu lui Fătuloiu: "Va veni vremea cand îmi vei da banii înapoi pentru a-ţi menţine funcţia"

Constantin Cătălin Chelu, acuzat de procurorii DNA de dare de mită şi cumpărare de influenţă, şi colaboratorii săi Ştefan Nitache Badea, Antonel Cristi Bunu şi Gabriel Constantinescu, acuzaţi de complicitate la aceste infracţiuni, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile de Tribunaalul Bucureşti. Chelu a fost prins în flagrant după ce i-a dat chestorului Dan Valentin Fatuloiu, secretar de stat la Interne, o sacoşă cu suma de 212.850 lei, echivalentul a circa 50.000 de euro, ceea ce reprezentă o primă tranşă din suma de circa 1.000.000 de euro. România Liberă a relatat ieri în exclusivitate depre modul în care s-a desfăşurat flagrantul în parcarea din apropierea sediului MAI.

Din referatul procurorilor prin care se cere arestarea preventivă rezultă că mituirea lui Dan Fătuloiu a fost amânată trei luni de două evenimente: plecarea lui Chelu din ţară - deoarece îi era frică să nu fie arestat în dosarul lui Sorin Ovidiu Vantu - şi mitingurile sindicaliştilor şi moţiunea de cenzură prin care se credea că Guvernul Boc va cădea, iar Fătuloiu va fi demis, situaţie care ar fi uşurat mult muşamalizarea dosarelor. De asemenea, în referat este inserată şi ameninţarea lui Chelu,care i-a spus lui Fătuloiu că va veni vremea când îi va da el mită pentru a-şi păstra funcţia în Ministerul Adminsitratţei şi Internelor. Menţionăm că omul de afaceri Cătălin Chelu este apropiat cercurilor PSD, afacerile sale înflorind în perioadă în care Dan Nica a fost minstrul Comunicaţiilor (2001-2004).

Astăzi, redăm amănunte din referatul prin care procuroii au cerut instanţei arestarea preventivă. Potrivit referatului procurorilor DNA, în perioada august -noiembrie 2010, Cătălin Chelu, prin colaboratorii săi i-a promis secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu sumă totală de 1.000.000 de euro pentru a îngropa 48 de dosare penale de evaziune fiscală şi pentru a-l ajuta să fie înscris acţionar la SC Hidroconstrucţii SA.

La întâlnirea directă dintre Chelu şi Fătuloiu din 12 noiembrie 2010, ce a vut loc în biroul chestorului din sediul MAI, Chelu a micşorat oferta, după ce l-a şantajat pe Fătuloiu. Ultima ofertă a lui Chelu a fost: 50.000 de euro în numerar, bunuri în suma de 270.000 de euro constând fie într-un teren de 3.000 de metri pătraţi în valoare de 80-100 euro/mp, fie un teren de 1.500 mp la aceeaşi valoare, dar pe care Chelu urma să-i construiască secretarului de stat o casă în valoare de 120.000 de euro.

Pentru intervenţia la directorii de la SC Hidroconstrucţii SA prin care Chelu urma să devină acţionar important, sumă oferită drept mită a fost de 300.000 de euro plus suportarea cheltuielilor pentru construirea unei case de 120.000 euro în beneficiul chestorului Fătuloiu. De asemenea, Chelu s-a oferit să suporte cheltuielile pentru mituirea directorilor de la Hidroconstrucţii.

Filmul negocierilor

* La data de 10 august 2010 secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu şi fiul său Alexandru Nicolae s-au autodenunţat la DNA. Din autodenunţuri rezultă că fiul lui Fătuloiu a fost contactat de fostul său partener de afaceri Ştefan Badea, care i-a promis 1.000.000 de euro din partea lui Cătălin Chelu dacă tatăl său îi va rezolva dosarele penale de evaziune fiscală şi spălare de bani. Din acest moment telefoanele celor doi au fost ascultate, cât şi al intermediarului Ştefan Nitache Badea. De asemenea, s-au obţinut autorizaţii de la judecători pentru interceptări ambientale audio-video.

* La data de 12 august 2010, Alexandru Fătuloiu (fiul secretraului de stat) s-a întâlnit cu Ştefan Badea (fostul său partener de afaceri) şi cu Cristi Antonel Bunu (întâlnire înregistrată ambiental) care s-a recomandat ca repezentant al lui Cătălin Chelu pentru a negocia modul de transmitere a mitei către secretarul de stat Dan Fătuloiu. Convorbirile acestora ar proba faptul că inculpatul Cătălin Chelu era interesat de rezolvarea în regim de urgenţă a dosarului SC Plase Pescăreşti SA, în care era anchetat penal alături de alte persoane pentru spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat. S-au discutat modalităţile prin care urma să fie dată mita: mascată sub formă unor contracte de societatea lui Alexandru Fătuloiu cu firmele controlate de Chelu, iar plăţile urmau să fie făcute de SC ALPROM SA Piteşti, controlată tot de Chelu. Mai precis, firma lui Alexandru Fatuloiu urma să cumpere un utilaj cu preţ foarte mic şi să îl revinda la ALPROM cu o sumă exorbitantă. În acest mod urma să primească suma de 50.000 de euro, ca primă tranşă a mitei. Potrivit intermediarilor, Chelu dorea să dea mită mascată sub formă de contracte comerciale deoarece se temea de flagrant.

* La data de 20 august 2010 a avut loc o nouă întâlnire între Alexandru Fătuloiu şi Ştefan Badea şi Antonel Bunu, inregsitrata audio-video. În cadrul acestei întâlniri, Alexandru Fatuloiu le-a dat intermediarilor numărul de telefon al tatălui său, secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu pentru a fi dat lui Cătălin Chelu. Din convorbiri ar rezultă, între altele, că inculpatul Chelu este în Republica Moldova unde va sta două săptămâni, iar când va reveni în ţară îl va contacta telefonic pe secretarul de stat Dan Fătuloiu pentru a stabili o întâlnire.

* La data de 23 august 2010 Alexandru Fătuloiu s-a întâlnit din nou cu Ştefan Badea (la solicitarea celui din urmă) în care i-a propus să-i tranfere o sumă de bani pentru a achiziţiona utilajul ce urma să fie vândut la suprapreţ către ALPROM Piteşti. Alexandru Fatuloiu a refuzat, spunând că înainte Chelu trebuie să vorbească cu tatăl său.

* La data de 10 septembrie 2010, Badea s-a întâlnit din nou cu Alexandru Fătuloiu pentru a-l anunţa că inculpatul Chelu va lipsi o perioadă de timp mai mare din ţară de frică să nu fie arestat în dosarul în care a fost arestat Sorin Ovidiu Vîntu, cu care era în relaţii foarte apropiate. A promis că secretarul de stat Dan Fătuloiu va fi contactat de Chelu după întoarcerea acestuia în România.

* La data de 1 noiembrie 2010, Alexandru Fătuloiu s-a întâlnit din nou cu fostul sau partener de afaceri Ştefan Badea pe fondul derulării unei proceduri de executare silită. În acest context Badea i-a comunicat faptul ca Antonel Bunu (reprezentantul lui Chelu) vrea să se întâlnească cu chestorul Fatuloiu pentru a discuta despre rezolvarea dosarelor penale şi plata mitei. Badea a stabili condiţiile întâlnirii: nu se va pronunţa numele lui Chelu Cătălin, pentru a-l proteja de acuzaţiile de mită şi trafic de influenţă. Tot în acest context Badea a relatat că s-au întrerupt negocierile de oferire a miţei pentru că gruparea lui Chelu a crezut că protestele de stradă şi moţiunea de cenzură vor dărâma Guvernul Boc, iar Fătuloiu va fi demis din funcţia de secretar de stat şi nu voiau să risipească banii.

* La data de 8 noiembrie 2010, Ştefan Badea s-a întâlnit cu secretarul de stat Dan Fatuloiu în biroul acestuia de la MAI. Badea i-a spus că inculpatul Cătălin Chelu este interesat de muşamalizarea dosarelor sale penale, în special al dosarului SC Plase Pescăreşti SA, unde Chelu era acuzat de spălare de bani alături de alte persoane. Secretarul de stat a întrebat cât este dispus Chelu să ofere. De asemenea, a anunţat că nu este de acord că platta mitei să fie făcută prin firma fiului său. De asemenea, secretarul de stat a cerut să discute personal cu Chelu condiţiile mituirii sale. Badea i-a promis că acest detaliu poate fi stabilit doar de Antonel Bunu, apropiatul lui Chelu, care urma a fi prezentat a două zi în biroul chestorului.

* La data de 9 noiembrie 2010, Badea s-a întâlnit din nou cu chestorul Fatuloiu în biroul acestuia şi i-a scris pe bileţel sumele oferite de Chelu "500.000 euro cash, 300.000 euro

* La data de 12 noiembrie 2010, la ora 21,00, Fătuloiu l-a primit în biroul său de la MAI din nou pe Badea, care i-a spus că în parcare se află şi Cătălin Chelu dar că acestuia îi este frică să vină în birou unde poate fi înregistrat, motiv pentru care a propus o întâlnire în altă locaţie. Fătuloiu a refuzat, i-a asigurat că nu se vor face înregistrări. Chelu a venit în biroul lui Fătuloiu însoţit de Gabriel Constantinescu. Chelu a cerut să pună în funcţiune un aparat de bruiere a convorbirii; Fătuloiu a acceptat, însă convorbirea tot a fost înregistrată (DNA are aparatură de ultimă generaţie, care depăşeşte barierele bruiajelor). Fătuloiu l-a întrebat pe Chelu dacă a adus banii. Chelu a răspuns negativ, iar Fătuloiu i-a arătat situaţia dosarelor sale penale. Chelu i-a dat afară din birou pe oamenii săi Badea şi Constantinescu. Fătuloiu l-a întrebat de ce nu l-a sunat, iar Chelu s-a eschivat, relatând că sunt din aceeaşi zonă geografică, dar a precizat că nu este interesat în special de rezolvarea dosarelor, dar că "este DERANJAT de măsurile dispuse de denunţător (de Fătuloiu - n.r.) în calitate de secretar de stat, pentru impulsionarea anchetei şi conexarea unora dintre cauze". Totodată a spus că are şi o ofertă, dar o va prezenta la sfârşitul discuţiei.

Santajul (fragment din referatul de arestare)

Chelu a spus că dacă va fi chemat la audieri în vreunul din acele dosare penale, va da în vileag, folosindu-se de presă, încercările eşuate ale denunţătorului de a-l ajuta pe Văsii Gheorghe să câştige licitaţia de preluare a pachetului majoritar de acţiuni de la ALPROM PITEST. Denunţătorul a replicat că acele susţineri nu sunt reale. Fatuloiu i-a mai spus că măsurile nu-l vizau numai pe el, pe Chelu, ci multe alte persoane afalte în situaţii similare. Inculpatul Chelu a spus că are foarte mulţi bani şi că ar putea rezolva problemele judiciare din dosarele în care este cercetat cu numai 150.000 de euro, ideea fiind că va folosi aceşti bani pentru coruperea organelor judiciare. Inculpatul Chelu a mai spus că va dezvălui în presă că fiul chestorului, Fatuloiu Alexandru Nicolae, ar fi beneficiat de 34 de miliarde de lei din patrimoniul ALPROM PITEŞTI. Denunţătorul a afirmat că nu sunt reale acuzaţiile şi îl acuza de şantaj, iar Chelu ar fi spus "ne şantajam reciproc". Fatuloiu l-a întrebat dacă mai este valabilă "oferta", iar Chelu i-a spus că nu mai are sens să-i dea în acel moment banii promişi deoarece Fatuloiu ar trebui să-i restituie peste o perioadă de timp, în momentul în care vor fi schimbări pe scenă politică din România, iar el (Chelu - n.r.) va pune o vorbă bună pentru Fatuloiu, pe lângă anumite persoane influente, în scopul menţinerii acestuia într-o funcţie publică importanta. Fatuloiu l-a întrebat din nou dacă ofertă mai este valabilă. Chelu a precizat că este dispus să-i dea 50.000 de euro în numerar şi, la alegere, un teren de 5.000 mp în Piteşti sau în altă zonă sau un teren de 1500 mp pe care s-a obligat să-i construiască o casă. Fatuloiu l-a atenţionat că reprezentanţii pe care i-a trimis la întâlniri i-au oferit 1.000.000 euro, dar Chelu a spus că i-ar reveni foloase de 400.000-500.000 de euro plus 50.000 de euro în numerar. Pe acest fond au stabilit o întâlnire peste o săptămână când Cătălin Chelu urma să-i dea lui Fatuloiu 50.000 de euro.

Negocierea acţiunilor Hidroconstrucţii SA

În continuarea discuţiei, Chelu i-a oferit lui Fătuloiu 300.000 de euro şi o casă de locuit dacă va interveni pe lângă directorul Hidroconstrucţii SA pentru a-l determina să accepte pe inculpat (pe Chelu - n.r.) în calitate de acţionar oficial. Inculpatul a mai spus că este dispus să-l mituiască şi pe acel director. Ulterior - scriu procurorii în referat - Chelu a revenit în discuţie la oferta de corupere a secretarului de stat şi a specificat că cele două case pe care i le va construi au o valoare de 120.000 de euro fiecare, dar doreşte că Fătuloiu să-l asigure că îi va rezolva toate cele 48 de dosare penale. La un moment dat, Chelu a spus că în cazul sau oricum nu poate fi condamnat sau arestat pentru că are o situaţie financiară foarte bună, are şapte copii minori în întreţinere şi are o boală psihică. S-a stabilit că viitoarea întâlnire să fie pe 17 sau 18 noiembrie 2010, când Chelu urma să vină cu cei 50.000 de euro. Întâlnirea s-a amânat deoarece Fătuloiu a plecat din ţară în interesul serviciului.

Flagrantul

* La data de 19 noiembrie 2010, ora 10:14, intermediarul Badea Ştefan a venit în biroul lui Fătuloiu din MAI (discuţie înregistrată) de unde l-a sunat pe Constantinescu să-l întrebe când ajunge Chelu în Bucureşti. I-a dat telefonul lui Fătuloiu perntru a stabili detaliile. Apoi, Badea i-a spus secretarului de stat că cei doi (Constantinescu şi Chelu) au asupra lor "douăzeci de miliarde" dar că "le este frică să nu le facem dracu' ceva". Apoi a plecat.

Ora 13:33 Inculpatul Chelu a venit în biroul secretarului de stat Fătuloiu. Fătuloiu l-a întrebat dacă a venit fără bani. Chelu i-a spus ca are nevoie de "un om de încredere care să vină cu mine". Fătuloiu l-a întrebat dacă are nevoie de om de încredere pentru a-i da banii şi a adăugat că vrea să-i fie aduşi de Chelu. A urmat o negociere, Chelu evitând să urce în biroul lui Fătuloiu cu banii ("aici, în inima problemei, mă crezi nebun"). Fătuloiu l-a întrebat ce sumă i-a adus, iar Chelu i-a spus "am discutat data trecută şi ştiu foarte bine ce am de făcut". Denunţătorul (Fătuloiu) a acceptat să meargă cu Chelu în parcare unde acesta urma să-i dea banii. Pe drum (Fătuloiu avea tehnica video-audio instalată pe el) ăatuloiu l-a întrebat "În ce sunt, sper că nu într-o pungă", iar Chelu i-a spus că sunt în pungă. De asemenea i-a promis că se va ţine de cuvânt şi cu restul tranşelor şi i-a atras atenţia "Nu uită de Hidroconstrucţii!". Fătuloiu a luat punga cu bani, a plecat la birou unde a predat banii procurorilor. Anchetatorii au numart 212.850 lei noi, echivalentul a circa 50.000 euro. În paralel, echpajele de filaj ale DNA au blocat maşinile cu care venise Chelu şi insotiotorii săi. Au urmat percheziţiile şi reţinerea, relatat deja de România Liberă.

După audiere maraton de 12 ore, au fost reţinuţi Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Ştefan Badea, Antonel Bunu. În declaraţii, Chelu a negat mituirea, dar a precizat că a acceptat să-i ofere teren şi casă cadou, fără nici un serviciu din partea secretarului de stat. De asemenea, a precizat că în pungă pe care a dat-o lui Fătuloiu nu erau bani, ci două agende, un calendar şi nişte pixuri. Susţinerile lui Chelu sunt înlăturate de mijloacele probă: înregistrările audio-video ale întâlnirilor, interceptările convorbirilor, declaraţiile celorlalţi inculpaţi, interceptările convorbirilor telefonice.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/exclusiv-rl-chelu-lui-fatuloiu-va-veni-vremea-cand-imi-vei-da-banii-inapoi-pentru-a-ti-mentine-functia-206712.html

Posted

Hai sa ne imaginam ceva. De regula, "ACOLO", se lucreaza cu banii jos. Poate Chelu nu are, momentan, lichiditati. Ce urmeaza? IMAGINEA dubioasa a ex-securitatii, "PATRONUL DE AZI AL ROMANIEI" trebuie sa nu nu apara. Incepand cu cei care stiu ceva. Ce rezulta? Cum si-a permis un oarecare sa nu-si achite la timp devidentele? Asa cum trebuia, conform intelegerii, CU BANI CASH? pentru a fi aruncat pe piata? Eu sunt un pic mai reticent in ceea ce priveste acest mini-spectacol. Tov. Fatuloiu a executat, slugarnic, doar niste ordine.

Posted

Faţa nevăzută 
a cazului Chelu-Fătuloiu

Dosarul în care miliardarul Cătălin Chelu a fost arestat pentru încercarea de mituire a chestorului Dan Fătuloiu arată care sunt metodele folosite de afaceriştii suspectaţi de infracţiuni economico-financiare pentru a-i corupe pe cei care coordonează anchetele. Cea mai sigură cale presupune descoperirea slăbiciunilor unui membru al familiei celui care trebuie mituit. În acest caz „slăbiciunea" a fost Alexandru Fătuloiu, fiul chestorului, cunoscut pentru faptul că „i-ar plăcea banii". Cătălin Chelu a vrut să-i dea lui Dan Fătuloiu, secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi coordonator al strategiei naţionale de combatere a evaziunii fiscale, prin fiul acestuia, o mită de un milion de euro. Banii ar fi urmat să-l scape de 48 de dosare penale şi să-l ajute în obţinerea controlului asupra unui pachet majoritar de acţiuni la compania Hidroconstrucţii. Secretarul de stat şi fiul acestuia au denunţat intenţia de mituire la DNA, iar echipele speciale de investigatori au organizat filajul, interceptările şi flagrantul, în urma cărora au fost arestaţi Cătălin Chelu şi colaboratorii săi Ştefan Niţache Badea, Antonel Cristi Bunu şi Gabriel Constantinescu.

Specialiştii în combaterea criminalităţii organizate spun că omul de afaceri Cătălin Chelu l-a ales pe Alexandru Fătuloiu pentru a ajunge la uşa secretarului de stat Dan Fătuloiu deoarece unul dintre locotenenţii săi (Ştefan Badea, arestat preventiv) îl cunoştea pe acesta de pe vremea când i-a fost partener de afaceri. Pe deasupra, fiului chestorului, lansat în afaceri, „i-ar fi plăcut banii", după cum spun sursele noastre.

48 de dosare muşamalizate 
în cazul Chelu

Arestarea omului de afaceri Chelu, despre care presa a scris că ar fi fost folosit de Sorin Ovidiu Vîntu ca paravan al unora dintre afacerile sale, survine la scurt timp după arestarea lui Adrian Eftime, despre care se suspectează că ar fi fost folosit de cuplul Sorin Ovidiu Vîntu-Liviu Luca pentru spălări de bani şi devalizarea PETROMSERVICE. Surse judiciare spun că poliţiştii de la economic au muşamalizat 48 de dosare penale, deschise pe numele lui Cătălin Chelu. Metoda folosită a fost împărţirea dosarelor mari cu aceiaşi autori în dosare cu prejudicii mici, care nu impun începerea urmăririi penale, ci doar o amendă. Secretarul de stat Dan Fătuloiu ar fi descoperit cele 48 de dosare penale în cadrul campaniei demarate în octombrie 2009 de depistare şi centralizare a tuturor dosarelor de evaziune fiscală, făcută cu dublu scop: descoperirea capilor reţelelor de evazionişti şi colectarea banilor din economia subterană. Cele 48 de dosare penale deschise pe numele lui Chelu fac parte din cele 3.000 de dosare centralizate de secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu în cadrul campaniei sale. În luna martie 2010, Fătuloiu a dat un ordin scris către şeful IGPR, Petre Tobă, prin care i-a cerut să conexeze dosarele cu aceiaşi autori şi să le trimită la DIICOT pentru începerea urmăririi penale. „În loc ca dosarele să fie conexate şi trimise la DIICOT, informaţiile din aceste demersuri ale mele au ajuns la infractori cu concursul unor poliţişti corupţi. Unul dintre cei avertizaţi de poliţiştii corupţi a fost şi Cătălin Chelu" ne-a declarat chestorul Fătuloiu. Acesta i-a solicitat ministrului de Interne Traian Igaş, demiterea lui Tobă pentru incompetenţă exact în perioada în care şantajul lui Chelu s-a suprapus peste crima la comandă comisă la Piatra Neamţ. Potrivit lui Dan Valentin Fătuloiu, Cătălin Chelu nu ar fi ajuns să-i contacteze fiul şi să ofere mita dacă nu ar fi existat „cârtiţe" („trădători") în inspectoratele teritoriale ale Poliţiei.

De ce a fost amânată mituirea

Cătălin Chelu a fost prins vineri în flagrant, după ce i-a dat chestorului Dan Valentin Fătuloiu o sacoşă cu 212.850 lei. Din referatul procurorilor, prin care se cere arestarea preventivă, rezultă că mituirea lui Dan Fătuloiu a fost amânată trei luni de două evenimente: plecarea lui Chelu din ţară - deoarece îi era frică să nu fie arestat ca interpus al lui Sorin Ovidiu Vîntu, şi mitingurile sindicaliştilor, dublate de moţiunea de cenzură prin care se credea că Guvernul Boc va cădea, iar Fătuloiu va fi demis, situaţie care ar fi schimbat datele problemei. De asemenea, în referat este inserată şi ameninţarea lui Chelu, care i-a spus lui Fătuloiu că va veni vremea când îi va da el mită pentru a-şi păstra funcţia în Ministerul Administraţiei şi Internelor. Menţionăm că omul de afaceri Cătălin Chelu este apropiat cercurilor PSD, afacerile sale înflorind în perioada în care Dan Nica a fost ministrul Comunicaţiilor (2001-2004).

Afacerile „umanitare" ale lui Chelu

Cătălin Chelu 
este recunoscut în Galaţi ca un afacerist specializat pe speculaţii financiare şi care, deşi a preluat, prin privatizare, controlul a zeci de societăţi de stat, nu a fost niciodată preocupat de activitatea propriu-zisă a acestora. Singura construcţie „de la zero" a lui Chelu este firma de televiziune prin cablu, Cony Sat SA, devenită Mega TV şi mai târziu CCC Blue Telecom, care, la un moment dat, era situată pe locul 4 pe ţară, deţinând 6% din abonamente. Cătălin Chelu şi-a pus la punct un sistem foarte minuţios de tranzacţionare pe piaţa de capital. A înfiinţat zeci de societăţi prin care încearcă să controleze Societăţile de Investiţii Financiare (SIF), cumpărând pachete cât mai mari de acţiuni, deşi legea nu permite ca un grup ce acţionează concertat pe piaţa de capital să deţină mai mult de 1% din acţiunile unui SIF. În 2001, Chelu deţinea, prin 39 de societăţi, 5,4% din acţiunile SIF Oltenia, iar în 2004 controla 13,39%. Un control similar deţinea şi la SIF Moldova, unde a ajuns să fie şi preşedinte. În urma sancţiunilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Chelu şi-a redus controlul asupra SIF Oltenia (1,22% în septembrie) şi SIF Moldova, dar s-a orientat spre SIF-urile din Ardeal. Potrivit CNVM, în iulie-august 2010, Chelu şi oamenii săi controlau 1,77% din acţiunile SIF Crişana Banat şi 9,16% din acţiunile SIF Transilvania.

Asociaţii umanitare 
folosite ca paravan

În 2004, CNVM a sesizat Comisariatul General al Gărzii Financiare după ce a descoperit că omul de afaceri gălăţean a înfiinţat mai multe asociaţii umanitare şi prin intermediul lor făcea tranzacţii cu acţiuni. La Asociaţiile „Pentru un nou început", „Spre Viitor" şi „Un sfat bun", preşedinte era chiar Cătălin Chelu, iar Asociaţiile „Bucuria", „Împlinirea", „Steaua Călăuzitoare", „Prietenii tăi", „Dăruieşte", „Inimă Curată" şi „Tu eşti viitorul", erau înfiinţate de societăţile lui Chelu şi controlate de oamenii acestuia. În perioada ianuarie-februarie 2004, asociaţiile umanitare au virat 11.736.370.860 lei vechi în conturile Cony Sat SA, care nici măcar nu le facturase la timp „donaţiile". Tot atunci, Cony Sat ar fi dat şi un „tun" de 1,8 miliarde de lei vechi prin neplata TVA, potrivit Gărzii Financiare.

Miza afacerii SC Plase Pescăreşti SA: un teren 
de 10 milioane euro

În 2008, Cătălin Chelu s-a lansat în preluarea controlului asupra SC Plase Pescăreşti SA Galaţi, singura firmă specializată din ţară, care avea o cifră de afaceri de 5,5 milioane de RON şi un profit de 300.000 de RON. Chelu deţinea 600.000 din cele 4.000.000 de acţiuni ale Plase Pescăreşti. Adversarul său erau PAS-ul şi directorul comercial Petrică Munteanu, care deţineau jumătate din acţiuni. Prin omul său de încredere, directorul general Alexandru Arnăutu, Cătălin Chelu a convocat CA şi AGA pentru aprobarea cererii sale de majorare a capitalului social printr-o infuzie de capital de 4.005.987 RON, bani cash, care i-ar fi adus lui Chelu controlul asupra a 40.659.870 de acţiuni, în timp ce toţi ceilalţi acţionari ar fi rămas cu 3.400.000 de acţiuni. Şedinţa a fost blocată şi a degenerat apoi în violenţe: pe 1 august 2008, contabila Doina Galiţă a reclamat că a fost atacată în biroul său de patru indivizi, dintre care doi sunt cei care l-au însoţit vineri pe Chelu la Ministerul de Interne, pentru a se întâlni cu Dan Fătuloiu, Gabi Constantinescu şi Antonel Bunu. În cadrul unei AGA de pe 8.09.2008, Cătălin Chelu a obţinut aprobarea majorării de capital, dar hotărârea a fost atacată în instanţă. Miza războiului dus de Chelu pentru controlul Plase Pescăreşti SA este terenul pe care se află societatea, 18.000 mp în centrul Galaţiului, care valorează peste 10 milioane euro. De zece ori mai mult decât majorarea de capital.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/fata-nevazuta-a-cazului-chelu-fatuloiu-206818.html

Posted

Cine l-a “trădat” pe Fătuloiu

Chestorul general Dan Valentin Fătuloiu, secretarul de stat care s-a autodenunţat în scandalul mitei oferite de omul de afaceri Cătălin Chelu, crede că a fost "trădat" de poliţiştii de la Economic, după ce le-a cerut acestora analizarea dosarelor în care Chelu era cercetat. "Am fost trădat de unii ofiţeri de la Economic, dar şi de unii şefi din IGP, Vrancea, Vaslui, Brăila şi Galaţi", a precizat Fătuloiu pentru gândul. "După ce le-am cerut dosarele de evaziune fiscală, la o oră am fost contactat de Chelu".

http://www.gandul.info/news/cine-l-a-tradat-pe-fatuloiu-ofiteri-de-la-economic-si-unii-sefi-din-igp-vrancea-vaslui-braila-si-galati-la-o-ora-dupa-ce-le-am-cerut-dosarele-de-evaziune-m-a-sunat-chelu-7736567

Posted

Cine sunt lacheii lui Chelu în afacerea „Mita”

Puţină lume ştie că Antonel Bunu şi Gabriel Constantinescu, reţinuţi împreună cu Chelu în dosarul privind încercarea de mituire a secretarului de stat Dan Fătuloiu, erau folosiţi drept paravan în afacerile miliardarului din Galaţi.

Omul de afaceri Antonel Bunu (42 ani), din Brăila, este prieten cu Cătălin Chelu încă din 1992. Potrivit lui Nicuşor Croitoru, fost angajat al fimei Conysat – Mega TV (care deţine circa 50% din reţeaua de cablu TV din Brăila), Chelu şi Bunu au lucrat la început împreună la munca de jos. „A lucrat cu noi la întins cablurile, la primele branşări ale clienţilor la televiziunea prin cablu. Chelu pe vremea aceea avea o Dacia ruginită şi muncea de dimineaţa până seara la întins reţele”, ne-a declarat Croitoru. Conysat Brăila a fost transferată pe numele lui Bunu şi al mamei lui Chelu în mod strategic, în 1997, cu puţin înainte de divorţul lui Cătălin Chelu de prima soţie, Corina. Scopul era evitarea partajului. Deşi în acte figurează Bunu, adevăratul patron este însă Chelu. Deşi firma de televiziune prin cablu (devenită între timp Mega TV şi apoi CCC Blue Telecom) încasează destui bani din cele peste 30.000 de abonamente, plata salariilor angajaţilor se face din an în Paşte. Nu o dată au izbucnit scandaluri de proporţii. „În urmă cu câţiva ani, pentru că am cerut plata salariilor restante, a izbucnit un scandal pe vare domnul Bunu l-a rezolvat cu spray-ul de gaze. Tot studioul televiziunii locale a fost împroşcat cu gaze, noi am plecat şi în urma noastră a adus o nouă echipă care şi aceea a fost la un moment dat schimbată. Am făcut atunci plângere penală, dar nici până în ziua de azi nu ne-am văzut banii înapoi”, ne-a declarat Nicoleta Constantin, fost reporter la Mega TV. În ultima perioadă, Antonel Bunu era reprezentantul lui Cătălin Chelu în afacerile din zona de nord a Moldovei.

În ce-l priveşte pe Gabriel Constantinescu (38 ani), acesta este cunoscut în Galaţi sub pseudonimul „Găboi”. El se ocupă de coordonarea afacerilor din zona Galaţi (mai ales în complexul comercial Galgros) şi este responsabil de colectarea chiriilor (în mare parte „la negru”) pentru cele circa 1000 de standuri şi spaţii comerciale pe care Cătălin Chelu le are în oraş.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Cine_sunt_lacheii_lui_Chelu_in_afacerea_-Mita_0_376762417.html

Posted

Ştefan Badea şi Gabriel Constantinescu, cercetaţi de procurorii din Botoşani, Galaţi şi Bucureşti

Gabriel Constantinescu şi Ştefan Badea, arestaţi alături de omul de afaceri Cătălin Chelu în dosarul "mită la MAI", sunt cercetaţi de procurorii din Botoşani, Galaţi şi Bucureşti, fiind începută urmărirea penală faţă de ei încă din aprilie şi, respectiv, iunie. În cererea de arestare preventivă formulată de procurorii anticorupţie aceştia invocă pericolul concret pentru ordinea publică în cazurile inculpaţilor Ştefan Niţache Badea şi Gabriel Constantinescu, puşi sub acuzare, alături de Cătălin Chelu şi Antonel Bunu, în dosarul privind tentativa de mituire a secretarului de stat în MAI, Dan Valentin Fătuloiu.

Procurorii anticorupţie indică o adresă a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie potrivit căreia Badea şi Constantinescu au fost puşi sub învinuire şi în alte cauze penale. Astfel, faţă de Gabriel Constantinescu a fost începută urmărirea openală în dosarele 14/D/P/2007 al DIICOT - Biroul Teritorial Botoşani, în data de 23 aprilie 2010 şi 2016/P/2010 al Parchetului Judecătoriei Galaţi, în 28 mai 2010.

În cazul lui Ştefan Badea, în dosarul 1524/P/2010 al Parchetului Tribunalului Bucureşti a fost începută urmărirea penală în 18 iunie 2010. "Se constată că faptele pentru care inculpaţii Badea Ştefan şi Constantinescu Gabriel au fost puşi sub acuzare în prezenta cauză (mită la MAI, n.r.) constituie o nouă infracţiune în raport cu învinuirile formulate împotriva lor în dosarele menţionate", consemnează procurorii anticorupţie în referatul cu propunerea de arestare a celor patru. Totodată, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie notează că existenţa pericolului public rezultă din însăşi materialitatea faptelor pentru care sunt inculpaţi (dare de mită şi cumpărarea influenţei comise împreună cu mai multe persoane, prin acte materiale numeroase desăşurate pe o perioadă îndelungată de timp, august - noiembrie 2010, ceea ce denotă o perseverenţă infracţională deosebită în instituţii publice, în timpul programului de lucru cu publicul, ceea ce denotă şi o îndrăzneală infracţională gravă), dar şi de persoanele inculapţilor, care au demonstrat permanenta preocupare către zona criminalităţii macro şi microeconomice şi financiare, concomitent cu preocuparea de a-şi pregăti instrumentele necesare pentru eludarea răspunderii penale, inclusiv prin coruperea unor înalţi funcţionari sau demnitari, după cum au demonstrat-o şi în acest dosar. "Faptele sunt de natură a crea insecuritate socială din punct de vedere al încrederii în justiţie şi în instituţiile statului, pericolul social rezultând şi din reacţia societăţii la comiterea unor astfel de infracţiuni şi din posibilitatea comiterii unor fapte asemănătoare de alte persoane în lipsa unei reacţii ferme faţă de cei bănuiţi ca autori ai unor astfel de fapte", mai arată procurorii în documentul citat.

Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea au fost arestaţi, duminică dimineaţă, de Tribunalul Bucureşti. Cătălin Chelu este acuzat de dare de mită şi cumpărarea influenţei, în timp ce Gabriel Constantinescu, Antonel Cristi Bunu şi Ştefan Niţache Badea sunt cercetaţi pentru complicitate la infracţiunea de dare de mită.

Potrivit unei liste pe care le-a arătat-o Dan Fătuloiu celor trei inculpaţi, Cătălin Chelu este cercetat în 48 de dosare, aflate în lucru la unităţi de poliţie şi de parchet, printre care trei sunt instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) sub aspectul comiterii de infracţiuni la legea pieţei de capital, evaziune fiscală şi spălare de bani, nefiind începută urmărirea penală împtriva omului de afaceri.

Badea către Dan Fătuloiu: 500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final

Ştefan Badea, partenerul de afaceri al lui Cătălin Chelu, i-a propus, în 9 noiembrie, secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu "500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final", sumele fiind consemnate pe o hârtie, fără a se discuta despre ele. "Chiar din primele secunde ale întâlnirii (care a avut loc în biroul secretarului de stat, n.r.), Badea Ştefan i-a solicitat denunţătorului Fătuloiu Dan Valentin o coală de hârtie şi un pix, iar ulterior a consemnat olograf următoarele menţiuni: «500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final» (înscris care a fost ridicat şi ataşat la dosar). Pe aceeaşi coală de hârtie, pentru a evidenţia totalul acestor sume, denunţătorul Fătuloiu Dan Valentin a consemnat olograf, în partea dreaptă a datelor scrise de inculat, că este vorba despre «1.000.000 EU»", se arată în referatul cu propunerea de arestare a lui Cătălin Chelu şi a celor trei complici ai săi.

Conform cronologiei evenimentelor care fac obiectul dosarului "mită la MAI", fiul secretarului de stat, Alexandru Fătuloiu, s-a întâlnit în 20 august cu Ştefan Badea şi Antonel Bunu, doi dintre apropiaţii lui Cătălin Chelu, discuţia fiind înregistrată ambiental. Potrivit convorbirilor, Alexandru Fătuloiu i-a dat lui Antonel Bunu numărul de telefon al tatălui său, pentru a fi transmis mai departe omului de afaceri Cătălin Chelu, "urmând ca pe viitor discuţiile referitoare la intervenţiile pentru facilitarea soluţionării favorabile a unor dosare" să fie purtate numai de Dan Fătuloiu cu Chelu. În acest context, Antonel Bunu şi-a exprimat neîncrederea faţă de discreţia lui Cătălin Chelu, spunând că "e prost de gură", dar a acceptat totuşi ca discuţiile legate de ce urma să obţină să fie purtate de Chelu cu Dan Fătuloiu. Totuşi, Bunu a cerut ca Dan Fătuloiu "să nu abordeze subiectul privitor la folosul oferit cu titlu de mită, afirmând că acest lucru reprezintă sarcina sa". "În acest sens, Bunu Antonel a precizat: «Eu sunt de acord să mă onorez, chiar şi în avans, nu-i problemă asta, sunt solvabil, adică nu mi-e teamă de eşecuri sau de nerealizări», menţionâd şi că: «Eu, de săptămâna viitoare, cu Ştefan (Badea, n.r.), ne apucăm de treabă»", se consemnează în documentul citat.

Ulterior, a mai avut loc o serie de discuţii între toate părţile implicate, până la data de 9 noiembrie, când în discuţia dintre Badea şi Dan Fătuloiu s-a precizat exact suma totală propusă ca mită secretarului de stat. "Badea Ştefan a explicat că s-a stabilit să fie dată denunţătorului Fătuloiu Dan Valentin suma totală de 1.000.0000 de euro, urmând ca o primă tranşă de 50.000 de euro să îi fie remisă în numerar, o a doua tranşă, de 300.000 de euro, prin intermediul denunţătorului Fătuloiu Alexandru, adică sub aparenţa unei afaceri care să fie derulată prin societatea acestuia, iar o a treia tranşă, de 200.000 de euro să fie dată tot în numerar, după obţinerea soluţionării favorabile a dosarelor în care sunt cercetaţi Chelu Cătălin şi apropiaţii acestuia", se arată în actul DNA.

Dan Fătuloiu i-a cerut lui Badea ca fiul său, Alexandru Fătuloiu, să nu fie implicat în modul în care vor fi remişi banii. Totodată, Dan Fătuloiu i-a precizat lui Ştefan Badea că vrea să discute problema implicării sale, precum şi despre mita care îi era oferită cu omul de afaceri Cătălin Chelu. Badea i-a spus secretarului de stat că lui Cătălin Chelu îi este frică de o eventuală "capcană", ceeea ce face dificilă organizarea unei întâlniri.

Ştefan Badea a mai spus că omul de afaceri Cătălin Chelu nu trebuie să ştie despre întreaga sumă ce îi va fi dată lui Dan Fătuloiu, ci doar despre prima tranşă, care reprezintă suma de 500.000 de euro, în numerar. Fătuloiu l-a întrebat pe Badea dacă îşi opreşte şi el o parte din cei un milion de euro, iar acesta i-a confirmat că îi va reveni şi lui o parte, fără a precizat despre ce sumă este vorba. Ulterior, Badea a plecat, revenind însă în biroul secretarului de stat împreună cu Gabriel Constantinescu, un alt apropiat al lui Chelu.

Dan Fătuloiu le-a arătat acestora lista cu dosarele în care se fac cercetări faţă de Cătălin Chelu şi de alte persoane apropiate acestora, între care şi Gabriel Constantinescu. Constantinescu a constatat că este "vizat în mai multe dosare penale decât cele despre care avea cunoştinţă". "Denunţătorul (Dan Fătuloiu, n.r.) i-a întrebat pe cei doi care dintre acele dosare doreau să fie soluţionate favorabil cu prioritate, iar Badea Ştefan a răspuns că toate, iar Constantinescu Gabriel a adăugat că este interesat ca Fătuloiu Dan să se implice pentru facilitarea soluţiorii favorabile în special a dosarelor care sunt instrumentate de DIICOT", se mai arată în referatul cu propunerea de arestare.

În aceeaşi discuţie s-a precizat că suma de 500.000 de euro îi va fi dată lui Dan Fătuloiu în cursul lunii noiembrie. Mai mult, Ştefan Badea a subliniat că restul sumei de bani promisă va fi dată în modalitatea prezentată de el, "menţionând şi că se va ajunge 700.000 - 800.000 de euro".

Dan Fătuloiu a insistat ca banii să fie daţi direct de Chelu. Astfel, în seara de 12 noiembrie, în jurul orei 21.00, Dan Fătuloiu s-a întâlnit în biroul său de la MAI cu Ştefan Badea, care i-a transmis că afară este Cătălin Chelu, precizând că omului de afaceri îi este teamă să poarte discuţia în acel loc deoarece convorbirea ar putea fi înregistrată. S-a cerut ca întâlnirea să aibă loc în altă parte, dar pentru că Dan Fătuloiu a refuzat, Badea a plecat din birou, iar după 15 minute a revenit însoţit de Cătălin Chelu şi Gabriel Constantinescu.

Cătălin Chelu a pus în funcţiune un dispozitiv de bruiaj, pentru împiedicarea unei eventuale înregistrări.

Dan Fătuloiu l-a întrebat pe Chelu de ce nu l-a contacat pe telefonul pe care l-a transmis prin intermediul fiului său, omul de afaceri eschivându-se în a da un răspuns. Omul de afaceri Cătălin Chelu i-a mai spus lui Fătuloiu că a aflat că provin din aceeaşi zonă a ţării, afirmând "că nu este interesat în mod deosebit de acele dosare penale, însă este deranjat de măsurile dispuse de denunţător, în calitate de secretar de stat, pentru impulsionarea ritmului anchetei şi conexarea unora dintre cauze". Totodată, Chelu a precizat că în cazul în care va fi chemat pentru audiere în vreunul din dosarele penale, "va da în vileag, folosindu-se şi de mass-media, încercările eşuate ale denunţătorului (Dan Fătuloiu, n.r.) de a-l fi ajutat pe Vasîi Gheorghe să câştige licitaţia de preluare a pachetului majoritar de acţiuni la SC Alprom SA Piteşti.

Fătuloiu a negat implicarea în cele susţinute de Chelu, precizând că măsurile dispuse de el ca secretar de stat nu l-au vizat în mod special pe Chelu, întrucât s-a procedat la fel şi în cazul unor alte dosare penale, care se referă la acelaşi gen de infracţiuni.

http://www.mediafax.ro/social/exclusiv-badea-catre-dan-fatuloiu-500-000-euro-cash-300-000-euro-business-200-000-euro-final-7737492

Posted

Fătuloiu jr: Chelu i-a promis lui tata că dacă vine PSD la putere, are grijă de el. E prieten cu Nica

Alexandru Fătuloiu susţine că omul de afaceri Cătălin Chelu i-ar fi promis tatălui său că va fi răsplătit dacă îi face servicii, după ce vin “ai lui” la putere. “Fireşte, Chelu s-a lăudat cu averea lui de la Alprom şi cu ce bunuri mai deţine prin ţară. I-a făcut tatălui meu o întreagă istorie de cât de bogat e şi de câtă grijă va avea el de Dan Valentin Fătuloiu, după ce vin ai lui la putere. Păi Cătălin Chelu este prieten la cataramă cu Dan Nica, fostul ministru al Internelor, cel care l-a şi avansat pe Petre Tobă. Chelu i-a spus tatălui meu că dacă îl scapă de dosare, îl sprijină şi el la anu, când vine PSD-ul la putere. Că o să aibă grijă de el, nu ştiu ce grijă, dar la modul ăsta au fost discuţiile”, a povestit Fătuloiu jr. pentru Atac la Persoană.

http://www.realitatea.net/fatuloiu-jr-chelu-i-a-promis-lui-tata-ca-daca-vine-psd-la-putere-are-grija-de-el-e-prieten-cu-nica_774907.html

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.