Relu Posted March 27, 2008 Posted March 27, 2008 CIP, HC, Cobra, Commodore ... încărcam programele de pe casetă ... televizoarele erau pe post de monitor ... BASIC ...
flieder Posted March 28, 2008 Posted March 28, 2008 Moamaaaa, un subiect care ma face sa ma intorc puternic in urma. Cum as putea sa uit vreodata HC-urile si primii mei pasi in Basic, limbaj de programare de care generatiile actuale probabil nici n-au auzit. Acestui HC ii "atasam" un casetofon, ca sa incarcam jocuri; dura ceva timp de huruiala, iar la prima "intepare" a acestuia trebuia, sa o luam de la capat. Va amintiti ca era o emisiune la TV (nu-mi amintesc nici postul si nici denumirea, deh....batranetile) care ne permitea sa inregistram jocuri??? mama era disperata, ca nu intelegea de ce trebuie sa fie liniste in plin proces de "huruiala" (nici nu stiu cum sa explic acele zgomote) Cele mai bune casetofoane erau alea rusesti!!! Am trecut apoi la Pascal, limbaj de programare care se incarca asemenator jocurilor, si la fiecare eroare de compilare, ne dadea dureri de cap si trebuia sa o luam de la capat cu instalarea!!! Prima vizita la Centrul de Calcul, unde programele erau scrise pe cartele perforate. Acestea erau aranjate in niste cutii imense, si noi, in nestiinta noastra, am fost curiosi ce s-ar intampla daca cel ce le transporta se impiedica si le imprastie. Raspuns: "Nu vrem sa stim!!!" Sau...impresionantele benzi magnetice, care daca nu erau fixate corespunzator puteau sa zboare provocand accidente grave. Erau imense!!! Procesorul unui sistem de calcul nu era un banal cip atasat pe o placa de baza, ci era ditamai "frigiderul" cu zeci/sute/mii de cabluri in interior!! Impresionant, dar atunci eram convinsa ca niciodata nu voi pricepe functionalitatea acestuia. Apoi am evoluat, la prima generatie de computere (scuze, nu-mi amintesc cum se numea ) pe care invatasem dbase. Era un sistem care vuia ca un tractor!!! Ocupa jumate de clasa si daca "lucra" nu ne auzeam cu colegul de banca. Era bine ca nu era necesar sa instalam limbajul de programare. Monitor: portocaliu-negru. Incepeam sa vedem "color" Cand am vazut prima data un x286 am zis ca-i mana cereasca. In sfarsit puteam "lucra". Acum, sincera sa fiu, ma incurc in configuratii de sisteme si aproape ca nu pot identifica elementele definitorii :cry:
dcp100168 Posted March 28, 2008 Posted March 28, 2008 În prima oră de facultate am "reuşit" să distrug o chestie din aia, parcă "Amic" se chema. Profu' ne-a zis "Hai să lucrăm!" şi eu (care nu mai văzusem calculator şi eram total pe dinafară; nici acum nu sunt prea pe dinăuntru ) am început să mă joc pe taste şi l-am... biruit. A început să ruleze nişte chestii pe ecran şi nu s-a mai oprit niciodată (am aflat ulterior ca a fost aruncat!) Cred că aveam mână de hacker dacă m-aş fi ţinut de treabă
Relu Posted March 29, 2008 Author Posted March 29, 2008 Primul calculator pe care l-am văzut în faţa ochilor era un L/B 881, la radioclub ... era enorm, avea carcasa manufacturată din plăci de aluminiu, pe post de monitor era un televizor, încărca toate programele de pe un casetofon rusesc ... în Tehnium apăruse un serial despre acest tip de calculator ...După '89, din ce în ce mai mulţi radioamatori se dotau cu calculatoare ... venea un băiat prin radioclub cu plăci de bază COBRA, costau 3000 lei, un salariu jumătate ... unii cumpărau de la ruşi ... cel mai accesibil era un compatibil Spectrum, un Felix PC costa cât o maşină ...Mi-am cumpărat primul calculator în martie 1993, era un CIP ... eram în concediu ... o lună întreagă n-am ştiut când era zi sau noapte, am fost pe punctul de a-mi faulta creierii ... învăţam să-l folosesc, citeam tot ce era despre calculatoare din colecţia Ştiinţă şi Tehnică sau Tehnium, făceam progrămele ... după 6 luni îmi doream ceva mai mult ... Am luat din talcioc o COBRĂ cu carcasa spartă dar funcţionabil, apoi o unitate floppy 5,25... i-am scos carcasa, tastatura i-am băgat-o într-una manufacturată de mine, am refăcut legătura cu placa de bază printr-un mănunchi de fire, lungi de un metru ... am asamblat placa de bază cu floapa, i-am pus un panou frontal cu vreo trei LED-uri, deasupra am pus un TV Sport ... arăta chiar ca un PC 8-)
webstar Posted March 31, 2008 Posted March 31, 2008 Inca-mi rasuna-n urechi acel mesaj de initiere si-mi aduc aminte toate artificiile pe care le faceam in BASIC sa putem juca un Rebel, un Sabotor, un Robocop. Imi aduc aminte ca existau si kituri pentru calculatoarele "spectrum"(ti se dadea un cablaj, o punga cu piese si cateva mufe); Munceai o luna sa le asamblezi si te rugai 10 minute sa nu fi gresit ceva...
Relu Posted April 8, 2008 Author Posted April 8, 2008 te rugai 10 minute sa nu fi gresit ceva...Sursele acelea de 5 V ... dacă tensiunea era sub 4,4 V nu mergea, dacă era peste 5,2 V prăjeai integratele ... dacă inversai polaritatea iarăşi era o catastrofă, nu mergea să pui "dioda prostului" ... un M323 era scump, ieşeam mai ieftin cu alimentatoarele clasice, cu Zenner 5V6 şi cu 2N3055 ...
webstar Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 Aici gasiti jocurile copilariei http://www.wooder-jones.co.uk/spectrum.html . Poate va e dor de Saboteur, RoboCop, Academy, etc.. Trebuie da downloadezi emulatorul si jocurile. Dupa ce ai downloadat emulatorul dai clic minus pe fisierul ".exe" si il setezi in 256 culori; Apoi pori sa joci toate acele minunatii de jocuri ingramadite in "pachetele" de 40KB.
mindbox Posted May 3, 2008 Posted May 3, 2008 Nostaligie......primele calculatoare...find mai tanar normal ca imi aduc aminte de primul calculator (faimos in acea epoca dealtfel) un HC 90 care la scurt timp l-am inlocuit cu un HC 91 si caruia atributele de atunci IF, GO TO, THEN in limbaj basic nu mai au o mare rezonanta in ziua de azi in lumea calculatoristilor...era mai mult pasiune si dorinta de mai mult, mai tarziu am ajuns sa lucrez pe un sistem sa-i spunem performat pentru acea vreme cu un mediu de stocare integrat ...ma refer aici la HC 2000 care avea floapa integrata ....... dar principiul 10: ... 20:>..... 30> ... era acelasi In schimb traficul cu dischete de 5,25 era deja un lux la indemana. Mai tarziu cand am atins deja x286 de la intel am zis ca e un fel de NASA iar cand suportul de date a crescut de la 1,4 la 650 MB (primele CD uri) si apoi la 700 MB deja era raiul pe pamant ca sa nu mai vorbesc de primul Windows 3.1 si apoi Windows 3.11. Deh...amintiri din epoca de inceput a formarii in ale pacanelelor (tastelor). Sigur ca daca povestesti toate lucrurile astea unui pusti de 15 ani (fara sa ofensez pe nimeni aici) poate te trezesti cu un zambet in coltul gurii....dar a fost frumos....neexistand internet (vorbim de inceputurile anilor 90) trebuia sa astepti Stiinta si tehnica sa mai adaptezi un program ...simplu dealtfel...care schimba de exemplu culoarea unnei figuri geometrice in miscare cu o traiectorie determinata..... Deh amintiri
Recommended Posts