Jump to content

Neagu Djuvara: "România a rămas în urmă şi fiindcă e ortodoxă"


dcp100168

Recommended Posts

Neagu Djuvara: "România a rămas în urmă şi fiindcă e ortodoxă"

Istoricul Neagu Djuvara spune, într-un interviu acordat pentru România Liberă, că, dacă ar avea cu 20 de ani mai puţin, ar can­di­da la preşedinţia României şi şi-ar asuma ca principal obiectiv readucerea Basarabiei între graniţele ţării. Nu îl mai susţine pe Crin Antonescu şi crede că România nu va mai fi locuită de români, iar China nu va ajunge o putere dominantă.

Istoricul Neagu Djuvara spune, într-un interviu pentru România Liberă, că e prea târziu să se mai apuce de politica activă şi observă că printre cauzele rămânerii în urmă a României se numără şi apartenenţa ei la ortodoxie, plus argumente prin care demonstrează cum şi când s-au aşezat liderii români „cu fundul în două luntrii". Djuvara are teorii şi despre Cel de-al Treilea Război Mondial, "occidentalizarea" spaţiului arab şi imposibilitatea Chinei de a redeveni un colos.

Djuvara nu îl susţine pe Crin Antonescu, căruia îi cere "să nu fie în cârdăşie cu liderii PSD, indiferent că e Geoană sau micul Titulescu, fiindcă în spatele lor sunt umbrele lui Iliescu, Hrebenciuc, Cozmâncă. PNL se spurcă alături de un partid care are pe conştiinţă crimele de la revoluţie". Djuvara spune de altfel că toată clasa politică se comportă ca nişte decendeţi ai vechilor boieri.

Despre România, crede că 50 de ani de comunism şi ortodoxia au împiedicat progresul, oferind exemplele Poloniei sau Ungariei. O altă problemă este că "noi avem 10 la sută populaţie ţigănească, suntem invadaţi de turci şi chinezi, iar peste 100 de ani România nu va mai fi românească".

Despre creşterea Chinei: "Cine a fost o mare putere nu mai reînvie, nici chiar după 5.000 de ani, pentru a fi din nou un hegemon: Egiptul, Grecia, Italia, toate statele care au fost odată mari puteri şi-au pierdut vlaga şi nu mai pot reveni. China va putea fi o mare putere economică, dar nu cred că va deveni o putere dominatoare".

http://www.realitatea.net/djuvara-romania-a-ramas-in-urma-si-fiindca-e-ortodoxa_773832.html

http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/djuvara-romania-a-ramas-in-urma-si-fiindca-e-ortodoxa-206469.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.