Jump to content

Comisariatul Militar din Galaţi, retrocedat de două ori!


dcp100168

Recommended Posts

Comisariatul Militar din Galaţi, retrocedat de două ori!

Situaţie incredibilă: Statul român a plătit de două ori despăgubiri pentru imobilul de pe strada Mihai Bravu nr.5. Eroarea s-a produs din cauză că juriştii CJ nu au verificat la Arhivele Statului cine a fost ultimul proprietar al clădirii. Ca urmare a unor gafe în lanţ ale autorităţilor locale, pentru clădirea în care a funcţionat până de curând Comisariatul Militar Galaţi Statul a plătit de două ori despăgubiri. Prima dată pe Legea 112/1995, iar a doua oară pe Legea 10/2001.

Prin hotârârea nr. 500 din 20 octombrie 1998, Consiliul Judeţului Galaţi decide să acorde despăgubiri de 24.000 de lei (altfel spus 21.673 de euro la cursul BNR din acel an/1 euro făcea 1,15 lei) pentru imobilul din strada Mihai Bravu, nr.5 , către Maria şi Romulus Drumea. Decizia a fost luată în pripă, fără a se verifica la Arhivele Statului cine a fost, de fapt, ultimul proprietar al imobilului în momentul în care a fost preluat abuziv de stat.

La puţin timp după ce a fost stins pe cale amiabilă acest litigiu, Consiliul Judeţelui s-a trezit cu adevăraţii moştenitori la uşă. În baza Legii10/2001, Neculai Flamaropol s-a adresat instituţiei solicitând restituirea în natură a imobilului, în suprafaţă de 2.677 metri pătraţi. Potrivit actului de vânzare–cumpărare 2958 din 1947, Hristu Flamaropol, tatăl lui Neculai Flamaropol, a cumpărat clădirea în 1947 de la Mihail Drumea. „Am mers la Consiliul Judeţului şi mi s-a spus că au acordat deja despăgubire pentru imobilul din strada Mihai Bravu nr 5. Ei nu au verificat cine a fost cel deposedat în mod abuziv de stat”, ne-a declarat Didel Bujeniţă, avocatul familiei Flamaropol. Pentru că au refuzat cererea de restituire, familia reclamantă a apelat la Justiţie, câştigând până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În consecinţă, prin sentinţa civilă nr.26 din 27 ianuarie 2010 a Curţii de Apel Galaţi, clădirea Comisariatului Militar este restituită în natură. „Nu ştiu dacă a fost o greşeală sau o intenţie din care au fost speculate anumite interese”, a mai spus avocatul.

Dragu Togan, şeful consilierilor juridici la CJ din acea perioadă, ne-a declarat: „Ştiu că s-a retrocedat în 1998, parcă unei familii pe nume Drumea. Eu eram doar un simplul membru în comisia de retrocedări. Din comisie făcea parte şi Răsvan Angheluţă, preşedintele CJ”.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Dezvaluiri-Comisariatul-Militar-retrocedat-doua_0_376762411.html

Link to comment
Share on other sites

Informaţii privind retrocedarea CMJ

Pentru o bună informare a opiniei publice şi având în vedere solicitările venite pentru explicarea situaţiei apărută referitoare la presupusa vină a angajaţilor Consiliului Judeţului Galaţi în privinţa retrocedării clădirii Centrului Militar Judeţean, suntem în măsură să facem următoarele precizări:

Consiliul Judeţului Galaţi deţine, din 2005, declaraţia pe propria răspundere a domnului Drumea Romulus prin care aduce la cunoştinţa CJ faptul că, atât el cât şi sora domniei sale, s-au aflat în eroare atunci când au solicitat despăgubiri pentru un imobil pe care îl vânduseră în prealabil.

Astfel, Consiliul Judeţului Galaţi, prin cererea nr. 5324/16.11.2005, s-a adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, expunând situaţia de fapt şi înaintând, în copie, înscrisurile din dosarele depuse şi înregistrate la instituţia noastră.

Suma solicitată de către domnul Drumea Romulus a fost plătită de către Direcţia de Finanţe Galaţi şi nu de către Consiliul Judeţului cum eronat s-a precizat, iar recuperarea ei revine, conform legii, tot Direcţiei de Finanţe, Consiliul Judeţului depunând astfel toate diligenţele.

Referirea făcută precum că „decizia a fost luată în pripă, fără a se verifica la Arhivele Statului cine a fost ultimul proprietar în momentul în care imobilul a fost preluat abuziv de stat” şi care aruncă o presupusă vină asupra Consiliului Judeţului Galaţi nu se susţine, legea făcând clar precizarea că solicitantul trebuie să formuleze o declaraţie pe propria răspundere - alin. (2) al art. 15 din Legea nr. 112/1995.

Ca atare, afirmaţia conform căreia dubla despăgubire s-a făcut din cauza unor „gafe în lanţ de la Consiliul Judeţului” nu se susţine.

Consiliul Judeţului Galaţi

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Deznodământ amânat în cazul executării silite a Prefecturii

Comisia de Fond Funciar din cadrul Prefecturii Galaţi a amânat pentru 17 iulie luarea unei decizii în cazul gălăţeanului Romulus Drumea, care a executat silit instituţia, ridicând din conturi peste 130.000 de lei.

Totul a pornit de la emiterea greşită a unui titlu de proprietate. Romulus Drumea a cerut Comisiei Judeţene de aplicare a Legii 18/1991 să îl pună în posesie asupra unui teren de două hectare, în baza unei hotărâri din 1990 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Comisia Judeţeană de aplicare a Legii 18/1991 a emis un titlu de proprietate, pentru o suprafaţă echivalentă, însă pe alt amplasament decât cel stipulat în hotărârea judecătorească, iar Romulus Drumea i-a dat în judecată după ce a încercat să rezolve disputa pe cale amiabilă, dar nu a reuşit.

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au stabilit că Prefectura putea modifica sau înlocui titlul de proprietate nelegal, dar nu a făcut-o. „În acest fel s-a nesocotit dreptul de proprietate al reclamantului, stabilit în mod irevocabil prin titlurile de proprietate”, a precizat în hotărâre instanţa de judecată. Drept sancţiune, magistraţii au decis ca instituţia să plătească din bani publici 100.000 de lei - daune interese, 20.000 de lei - daune morale, 4.900 de lei ca onorariu al avocatului şi 6.883 de lei reprezentând cheltuielile de executare silită. Noua conducere a Prefecturii, care a moştenit situaţia, intenţionează să redeschidă cazul şi să analizeze cine se face vinovat de această situaţie, în vederea recuperării despăgubirilor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.