Jump to content

Cutremur... de Galati


Mikka
 Share

Recommended Posts

Patru cutremure într-o singură oră, în Vrancea şi Galaţi

Nu mai puţin de patru cutremure au avut loc marţi seară în România, într-o singură oră. Seismele au fost de mică intensitate, dar specialiştii spun că astfel de evenimente sunt rare. Trei dintre cutremure s-au produs în zona Vrancea, în timp ce al patrulea a avut loc în zona Galaţi.

Deşi au fost seisme de suprafaţă, ele nu s-au resimţit nici în localităţile apropiate de epicentru. Cel mai puternic a avut o magnitudine de 3 pe scara Richter, iar cel mai slab de doar 2,4.

Potrivit Centrului Seisimic Euro Mediteranean, primul cutremur s-a produs la ora locală 00:55 şi a avut o magnitudine de 2,8 pe scara Richter. Epicentrul a fost localizat la 37 de kilometri Vest de Focşani şi 37 de kilometri Nord-Vest de Râmnicu Sărat, la o adâncime de 24 de kilometri.

Cel de-al doilea seism a avut loc după circa 13 minute şi a avut o magnitudine de 2,5 pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la 18 kilometri Nord-Vest de Galaţi şi 10 kilometri Sud-Est de Pechea. Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 12 kilometri.

Al treilea cutremur s-a produs la ora locală 01:51, la o adâncime de 26 de kilometri. Potrivit seismologilor, acesta a avut o magnitudine de 3 pe scara Richter, iar epicentrul a fost localizat foarte aproape de primul cutremur.

Ultimul seism a fost înregistrat la ora 01:56 în aceeaşi zonă - 37 kilometri Vest de Focşani, 35 kilometri Nord-Vest de Râmnicu Sărat. Magnitudinea acestuia a fost de 2,4 pe scara Richter, iar adâncimea la care s-a produs a fost de 25 kilometri.

Cutremurele cu o magnitudine de sub 5 pe scara Richter sunt considerate a fi de intensitate mică. Acestea au loc relativ frecvent la noi în ţară. De regulă, cele care depăşesc magnitudinea de 2-3 pe scara Richter sunt resimţite uşor de unii locuitori ai zonelor apropiate de epicentru, însă acestea nu provoacă victime sau daune materiale.

http://www.antena3.ro/romania/patru-cutremure-intr-o-singura-ora-in-vrancea-si-galati-113811.html

Link to comment
Share on other sites

de la cutremur.net citire:

...in scoarta terestra, corelate cu sisteme locale de falii active. Aceste seisme au magnitudini relativ mici (nu depasesc 5,2-5,3 grade pe scara Richter), sunt resimtite pe arii considerabil limitate ca intindere, si nu pun probleme deosebite decat, eventual, localitatilor din imediata vecinatate a epicentrului. Foarte adesea, aceste seisme apar in secvente, cu pre-socuri si numeroase replici, uneori cu caracter migrator in lungul fracturilor crustale. Cele mai importante astfel de cutremure s-au semnalat pe aliniamentele Buzau-Ramnicu Sarat-Focsani-Tecuci si Focsani-Marasesti-Adjud, in special la adancimi de 15-30 km.

Cutremurele crustrale, de magnitudine redusa si intensitate pana in IV nu sunt o noutate pentru zona noastra.

Link to comment
Share on other sites

Din '77, pentru mun. Galati, noile locuinte, amplasate la vest de str. Dogariei, au fost proiectate la _8.5_.SI. Si din cauza Vrancea - 8, si din cauza terenului de fundare - loess cat.B. Dupa '90, doar proiectantii seriosi si clientii responsabili au mai respectat aceste prevederi. Daca si "INVESTITORII DE CARTON si CONSTRUCTORII LOR" au executat cele prevazute prin proiecte. Restul, DOAMNE FERESTE. Mai ales 90% din VILELE din nordul orasului.

Edited by bosorogu'
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.