Jump to content

Vladimir Crivoi – Vlahi expune la Galeria „La etaj”


dcp100168

Recommended Posts

Vladimir Crivoi – Vlahi expune la Galeria „La etaj”

La mai bine de 20 de ani de când face artă satirică, Vladimir Crivoi a căpătat o faimă de doctor bun. Şi nu pe degeaba. De altfel, nu neapărat premiile la concursuri naţionale şi internaţionale de gen i-au adus faima asta, ci chiar obiectul activităţii sale. „Caricatura este medicament pe care societatea ar trebui să-l ia în serios. Multe tare ar fi îndreptate dacă umorul ar fi luat în serios”, crede graficianul care îşi deschide cea mai nouă expoziţie vineri, la Galeria „La etaj” din redacţia „Vieţii libere”. De multe ori, privitorul se găseşte în ipostaza din tablou, chiar dacă nu dezvăluie acest lucru. Astfel, caricatura nu are doar un efect corosiv, ci şi unul de panaceu”, îşi întăreşte Vladimir Crivoi spusele.

A început să cocheteze cu caricatura din vremea şcolii, riscând să rămână corigent pentru că i-a făcut profesorului de franceză un portret mai nonconformist. De-a lungul timpului, lucrările lui Vladimir Crivoi - sau Vlahi, cum semnează - au văzut lumina tiparului în mai multe publicaţii din oraşele Galaţi (printre care şi „Viaţa liberă”), Bucureşti, Tulcea, Constanţa şi Brăila. Conştient că o caricatură poate „spune” mai mult decât un articol de 1.000 de cuvinte, graficianul crede că „orice mare umorist vede realitatea ca într-o oglindă. Imaginea e întoarsă. Cu cât reuşeşte mai bine să extragă esenţa şi ridicolul dintr-o situaţie, cu atât e mai prolific şi mai de ajutor societăţii. Caricaturistul e mai rău decât un câine de pază al societăţii, pentru că muşcă. El caută să evidenţieze în tuşe groase fapte, situaţii, caractere care, la prima vedere, trec neobservate pentru societate. Suntem ancoraţi în viaţa de zi cu zi, iar câteodată ne frământăm pentru a aborda teme mai filosofice, mai profunde, care sar de multe ori din tiparul graficii satirice”.

Invitaţie la vernisaj

Expoziţia pe care Vladimir Crivoi o vernisează vineri se intitulează „Dialectica umorului – Râdeţi acum până nu se impozitează”. Autorul aduce 32 de lucrări din 2009 şi din 2010, care nu au mai fost expuse în Galaţi. „Acum am tratat mai mult tema timpului, acel dar de care, de cele mai multe ori, ne batem joc”, îşi recomandă graficianul medicamentul. Prima doză trebuie luată vineri seara, înainte de masă, de la ora 18, la sediul „Vieţii libere”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Caricatura_cel_mai_ieftin_medicament_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.