Jump to content

Vameş gălăţean reţinut pentru implicare în contrabandă cu ţigări


dcp100168

Recommended Posts

Vameş gălăţean reţinut pentru implicare în contrabandă cu ţigări

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au reţinut un vameş gălăţean pentru că a aderat şi sprijinit o grupare specializată contrabanda cu tigări, provenind din Republica Moldova şi Ucraina. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Pitulan Ilie-Iulian, lucrător vamal la DJAV Galaţi - Biroul Vamal Giurgiuleşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, complicitate la contrabandă şi complicitate la folosirea la autoritatea vamală de documente vamale de trasport sau comerciale care se referă la alte bunuri decât cele prezentate în vamă, informează, joi, într-un comunicat DIICOT. Concret, spune DUIICOT, Ilie Iulian Pitulan ar fi aderat şi a sprijinit o grupare infracţională, formată din cetăţeni români şi moldoveni, specializată în contrabandă cu ţigări, provenind din Republica Moldova şi Ucraina.

Link to comment
Share on other sites

O fabrică de ţigări ilegală a fost descoperită în judeţul Bacău

O fabrica de ţigări ultraperformantă a fost descoperită în Comăneşti, Bacău, în aceasta dimineaţă. Este capătul unei anchete începute acum mai mute luni de procurorii DIICOT şi poliţiştii de la crimă organizată.

Ancheta a fost declanşată în luna noiembrie după ce într-o hală a unei firme din Urziceni, judeţul Ialomiţa, au fost găsite 14 milioane de ţigări despre care se credea că provin din Republica Moldova şi Ucraina. Prejudiciul adus statului a fost de 1 milion de euro pentru neplata taxelor. În acel moment au fost reţinute şapte persoane dintre care patru moldoveni. Unul dintre aceştia a fost reţinut pentru că a împuşcat trei studenţi din Republica Moldova.

Ancheta a mers mai departe iar în urmă cu săptămâna procurorii DIICOT au obţinut arestarea unui vameş din Galaţi pentru complicitate cu această grupare de contrabandişti de ţigări.

Surpriza a venit pentru anchetatori când au descoperit că nu toate ţigările proveneau din străinătate ci erau produse în Bacău, la o fabrică din Comăneşti recent înfiinţată. Echipamentele din fabrică sunt de ultimă generaţie şi ultra performante. Procurorii DIICOT fac cercetări la faţa locului. Cert că în aceeaşi fabrică se află şi o tipografie pentru inscripţii speciale pe pachetele de ţigări, ceea ce îi face pe anchetatori să creadă că traficanţii aveau o afacere prosperă.

http://www.realitatea.net/o-fabrica-de-tigari-ilegala-a-fost-descoperita-in-judetul-bacau_776926.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Angajat de la DRAOV Bucureşti reţinut pentru contrabandă şi aderare la un grup criminal

Angajatul din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bucureşti, reţinut joi de procurorii DIICOT, este acuzat alături de alte două persoane, ridicate şi ele în acelaşi dosar, de complicitate la contrabandă cu ţigări, dar şi de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală i-au reţinut pentru 24 de ore, joi, pe Dumitru Mina (43 de ani), lucrător vamal la Direcţia Municipiului Bucureşti pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Marius Florea (38 de ani) şi Daniel Valentin Neguţ (43 de ani), pentru aderare şi sprijinire a unui grup de criminalitate organizată, complicitate la contrabandă şi complicitate la folosirea la autoritatea vamală a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă, potrivit unui comunicat remis, vineri, de DIICOT. Anchetatorii au stabilit că cei trei au aderat şi au sprijinit o grupare infracţională, formată din cetăţeni români şi moldoveni, specializată în contrabanda cu ţigări, provenind din Republica Moldova şi Ucraina.

În acest dosar sunt cercetate mai multe persoane, printre care Robert Gîrleanu, căutat de autorităţile din Republica Moldova ca fiind principalul suspect într-un triplu asasinat comis în urmă cu zece ani. În 11 noiembrie 2010, procurorii DIICOT au ridicat şapte persoane implicate în contrabandă cu ţigări provenite din Republica Moldova şi Ucraina. Atunci, într-o hală a unei societăţi comerciale din Municipiul Urziceni, judeţul Ialomiţa a fost descoperită şi ridicată cantitatea de 1.339 de baxuri de ţigarete (13.397.500 de ţigarete) de diferite mărci, provenind din Republica Moldova şi Ucraina. Taxele vamale aferente capturii de ţigarete depăşesc suma de 1.000.000 euro, informa DIICOT.

În acest dosar, în 25 noiembrie 2010, procurorii DIICOT l-au mai reţinut şi pe Ilie-Iulian Pitulan, angajat vamal DJAV Galaţi - Biroul Vamal Giurgiuleşti, pentru aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, complicitate la contrabandă şi complicitate la folosirea la autoritatea vamală de documente vamale de trasport sau comerciale care se referă la alte bunuri decât cele prezentate în vamă.

Link to comment
Share on other sites

DIICOT a destructurat o reţea de traficanţi de ţigări sprijinită de Florinel Cămară, finul lui Dumitru Sechelariu şi cumătrul lui Adrian Năstase

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au destructurat o vastă reţea de contrabandişti de ţigări de pe ruta Ucraina - Republica Moldova – România - Europa de Vest. În cadrul grupării, formate din cetăţeni români şi moldoveni, a fost cooptat omul de afaceri băcăuan Florinel Cămară, nimeni altul decât naşul lui Fane Spoitoru, dar şi finul lui Dumitru Sechelariu şi, totodată, cumătrul lui Adrian Năstase, partener de afaceri cu Hayssam, dar şi cu Iacobov sau Gigi Becali, precum şi sponsor al PSD.

Ultima acţiune a procurorilor DIICOT în acest dosar a fost derulată săptămâna trecută, când a fost reţinut şi apoi arestat un lucrător vamal în cadrul Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Municipiului Bucureşti (DAOVMB), cunoscut ca „având relaţii” în rândul mai multor vameşi din diverse puncte de frontieră cu Republica Moldova şi Ucraina, între care Galaţi şi Albiţa, motiv pentru care a fost cooptat în reţea. Astfel, a fost racolat şi lucrătorul vamal Ilie Iulian Pitlan, din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Galaţi-Giurgiuleşti.

La un moment dat, în timpul discuţiilor despre modul de introducere a ţigărilor de contrabandă în ţară, vameşul de la DAOVMB, Dumitru Mina, le-a recomandat traficanţilor Ion Popescu, liderul grupării, şi Robert Gîrleanu ca marfa declarată în documentele comerciale, de transport şi vamale să nu fie sulfat de fier (cum le recomandase Pitulan), ci negru de fum, deoarece aceasta reprezintă o metodă „de succes”, frecvent utilizată de alţi traficanţi, întrucât scannerul din punctul vamal nu poate „citi” TIR-urile în care „marfa capac” este negru de fum.

Dumitru Mina le-a cerut celor doi contrabandişti ca plata pentru fiecare transport, de 50.000 de euro, să fie făcută prin intermediul său, urmând ca el să decidă cât ia fiecare, motivând că reprezintă o garanţie pentru „oamenii din Galaţi, pe care nu poate să-i încurce”, respectiv Pitulan şi un prieten al acestuia, Marius Florea. Astfel, au avut loc două întâlniri între Ion Popescu, Dumitru Mina şi alţi doi membri ai grupării, Daniel-Valentin Neguţ şi Robert Gîrleanu, acesta din urmă un cetăţean moldovean cu relaţii puternice în rândul mafiei moldovene şi ucrainene. Cu ocazia întâlnirilor, traficanţii i-au dat lui Mina 10.000 de euro, cu titlu de avans şi de dovadă a „seriozităţii” intenţiilor lor, urmând ca diferenţa de 40.000 de euro să fie înmânată la finalizarea fiecărui transport.

Ţigări pentru Uniunea Europeană

Gruparea condusă de Ion Popescu şi de fratele său, Florin Popescu, a efectuat opt transporturi de ţigări pe relaţia Ucraina – Transnistria – Republica Moldova – România, o parte din acestea cu mijloace auto (TIR-uri), şi o altă parte cu vagoane CFR. Ţigările astfel introduse în România erau transportate şi descărcate într-un depozit intermediar, situat în Urziceni, aparţinând SC Mondotrans SRL Urziceni, de unde ulterior erau încărcate în alte mijloace de transport şi distribuite pe piaţa internă, către clienţi „fideli” grupării, sau încărcate în alte mijloace de transport şi trimise către Uniunea Europeană, sub acoperirea altor categorii de mărfuri.

Principalele mărci de ţigări traficate de gruparea de contrabandişti erau Super Kings, MT, Plugaru, Jun Ling, L&M, Doina, Robinson şi West.

Linie de fabricaţie în Comăneşti

Pentru a-şi mări profiturile din contrabanda cu ţigări, la iniţiativa lui Robert Gîrleanu, membrii grupării au decis să aducă în ţară o linie clandestină de fabricare a ţigărilor. Astfel, după închirierea depozitului din Urziceni, aparţinând firmei Mondotrans, Gîrleanu, cu sprijinul altor trei traficanţi, a achiziţionat şi introdus în România o linie completă de producere şi ambalare ţigarete, pe care au transportat-o în depozit. În aceeaşi perioadă, Ion Popescu a făcut demersuri pentru achiziţionarea a 10 tone de tutun, necesar începerii producţiei clandestine de ţigarete.

Ulterior, după unele divergenţe survenite între proprietarul depozitului, Nicolae Balcă, şi Robert Gîrleanu şi Ion Popescu, utilajele de producere şi ambalare a ţigaretelor au fost mutate din depozitul din Urziceni în Comăneşti (judeţul Bacău). Pentru acest lucru, Gîrleanu l-a atras în grupare pe Florinel Cămară, care, prin intermediul firmei sale, Koala Junior SRL, deţinea depozitul din Comăneşti, unde a fost transportată linia de fabricare a ţigaretelor, fiind făcute demersuri în vederea operaţionalizării acesteia şi începerii producţiei clandestine. În acest sens, Gîrleanu l-a cooptat pe finul lui Florinel Cămară, Vasile Ciprian Ciocan, care s-a ocupat cu transportul şi relocarea utilajelor pentru producerea şi ambalarea ţigaretelor din depozitul de la Urziceni în cel de la Comăneşti.

Depozitul în care gruparea de contrabandişti îşi ascundea transporturile de ţigarete aparţine firmei Mondotrans, patronată de Nicolae Balcă. Acesta a fost, până în anul 2008, consilier local din partea PDL. În 2004, s-a aflat pe lista pentru consilieri judeţeni a aceluiaşi partid. Tot în 2008, Balcă a candidat ca independent la Primăria Urziceni, dar nu a reuşit să obţină funcţia de edil. Rolul său în cadrul reţelei era de a pune la dispoziţie depozitul pentru ţigaretele aduse în ţară prin metoda „capac”, care ar fi trebuit plasate sub un regim vamal. Balcă aştepta şi recepţiona mărfurile, asista la descărcarea TIR-urilor cu ţigări în depozit, asigura, prin intermediul relaţiilor pe care le avea în Urziceni, „siguranţa” depozitului, beneficicind de o cotă-parte din profitul obţinut în urma comercializării ilicite a acestora.

Robert Gîrleanu, omul de bază al reţelei, căutat în Republica Moldova pentru triplu asasinat

Robert Gîrleanu, reţinut de procurorii DIICOT în luna noiembrie a anului trecut, este căutat de autorităţile moldovene pentru un triplu asasinat comis în anul 2000. Pe numele său este în vigoare emis un mandat de arestare în lipsă. Gîrleanu şi alţi trei indivizi au împuşcat trei persoane, le-au dat foc şi le-au îngropat.

Afacerist controversat. De la tipărirea afişelor electorale pentru PSD la afacerile petroliere cu Iacobov

Florinel Cămară este un afacerist cu legături adânci atât în lumea interlopă din Bacău, cât şi în lumea politică, fiind cunoscut pentru apropierea de lideri importanţi ai PSD. De la afişele electorale tipărite la tipografia firmei sale, Koala, pentru PSD, în 2004, la afacerile cu Hayssam sau Iacobov, numele lui Florinel Cămară este des întâlnit în afaceri scandaloase.

Florinel Cămară, băcăuan cu cetăţenie australiană, este finul lui Dumitru Sechelariu, fostul primar PSD al Bacăului, dar şi naşul lui Fane Spoitoru sau, după cum spun apropiaţi ai afaceristului din Comăneşti, finul şi cumătrul lui Adrian Năstase. A fost proprietarul Avicola Iaşi, pe care i-a vândut-o lui Gigi Becali, dar a făcut afaceri în domeniul petrolier şi cu fostul social-democrat Corneliu Iacobov.

Fost boxer, dar şi fost membru al PSD Bacău, Florinel Cămară avea la un moment dat în proprietate un vast domeniu de vânătoare chiar în localitatea de baştină, Asău, unde organiza partide împreună cu împătimitul vânător Adrian Năstase.

A fost trimis în judecată de procurorii băcăuani alături de fostul primar din Comăneşti, Dorinel Miron, sub acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals şi uz de fals. Cei doi erau acuzaţi că au prejudiciat bugetul local cu 246,6 milioane de lei, în anul 2004.

Deţinătorul uneia dintre primele maşini marca Hummer din România, dar şi al primului elicopter, Florinel Cămară este erou luptător al Revoluţiei din Decembrie 1989, fiind membru al Ligii Naţionale a Luptătorilor şi Veteranilor Revoluţiei din Decembrie ’89.

Cunoscut şi pentru implicarea în scandalul cartierului de locuinţe ale ANL „Henri Coandă”, numele lui Florinel Cămară apare într-o scrisoare incendiară dată publicităţii de fostul trezorier al PSD Bacău, Ionel Creţu, în care acesta vorbeşte despre banii folosiţi în campania electorală de la alegerile prezidenţiale din anul 2000 şi despre tipărirea afişelor la tipografia afaceristului băcăuan.

În anul 2008, a organizat, ca socru mic, una dintre cele mai de răsunet nunţi care au avut loc vreodată în Bacău, măritându-şi fata, Lisa Cămară. La nuntă au fost prezenţi invitaţi de seamă, printre care Miron Cozma, fraţii Dumitru şi Sergiu Sechelariu, fostul primar al Bacăului, respectiv fostul secretar de stat la Ministerul Transporturilor în Cabinetul Năstase, oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Corneliu Iacobov, Adi Şerban, primarul din Slănic Moldova, sau Fane Spoitoru. Pentru cei aproximativ 1.000 de invitaţi, a închiriat jumătate din hotelul Decebal, fiind nevoie de aşezarea meselor chiar şi pe holul unităţii turistice.

http://www.romaniapress.ro/actualitate/4176-diicot-a-destructurat-o-retea-de-traficanti-de-tigari-sprijinita-de-florinel-camara-sponsorul-psd-finul-lui-dumitru-sechelariu-si-cumatrul-lui-adrian-nastase.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.