Jump to content

Un consilier al ambasadei israeliene are mamă gălăţeancă

Recommended Posts

Posted

Jonathan Rosenzweig, mandat de suflet

Cel mai tanar consilier pe care l-a avut vreodata Ambasada Statului Israel la Bucuresti este Jonathan Rosenzweig. Binecunoscut in cercurile artistice si literare romanesti, nelipsit de la nici una din manifestarile culturale importante.

- Cine sunteti, de fapt, domnule Jonathan Rosenzweig?

M-am nascut in Haifa in 1978, la 15 octombrie. Am studiat relatiile internationale si literatura engleza la Universitatea din Ierusalim, apoi am absolvit un master de politici publice. Am fost asistent de cercetare al decanului Facultatii de lucrari sociale. Lucrez de doi ani in Ministerul de Externe, aceasta este prima mea misiune in strainatate, parintii mei provin din Romania, mama mea s-a nascut in Galati, tatal meu in Bucuresti, au ajuns in Israel la inceputul anilor ‘70. Mandatul meu in Romania a inceput in ianuarie 2007 si dureaza pana in ianuarie 2010.

- Ce va place aici?

- Imi place foarte mult sa calatoresc, mi-a placut foarte mult Sibiul, am fost acolo in 2007, anul in care a fost capitala culturala europeana. Am revenit si ca simplu turist, mi-au placut foarte mult centrul, piata mare, piata mica, imi plac foarte mult locurile istorice, Sighisoara, mai multe locuri din Transilvania.

- Ce anume va atrage cel mai mult in Romania?

- Marea diversitate culturala, culinara si de traditii, de la zona la zona. Admir realizarile teatrului romanesc, sunt aici actori excelenti, muzicieni foarte buni, imi place sa merg la spectacole, la concerte.

- Exista legaturi foarte stranse intre cele doua popoare si datorita cetatenilor israelieni de origine romana. Cum se pot intensifica aceste legaturi?

- Cultura romaneasca este foarte atractiva pentru israelieni. Sunt multe activitati culturale bilaterale in Israel organizate cu sprijinul Ambasadei Romaniei si cu sprijinul Institutului Cultural Roman. Cel putin o data pe luna daca nu mai des se desfasoara programe culturale ample la Tel Aviv sau la Ierusalim. Totusi, putem face mai mult. Eu cred ca este foarte important sa facem cunoscuta cultura romaneasca actuala in Israel, nu doar comunitatii romanesti, ci tuturor israelienilor. Exista un potential foarte mare si putem intensifica aceste relatii. Avem acorduri culturale interguvernamentale si sunt evenimente care se desfasoara in cadrul acestui acord. Putem fi satisfacuti de ritmul schimburilor noastre culturale.

- Imi puteti spune ce cuprinde agenda anului in curs?

- Pe agenda culturala a anului 2008 sunt inscrise multe evenimente. In martie, un cvartet israelian va ajunge la Iasi pentru a sarbatori 60 de ani de la crearea statului Israel si 600 de ani de atestare documentara a Iasilor. In timpul verii avem multe evenimente in cadrul Festivalului de la Sibiu si Bucuresti, trebuie sa ajunga Teatrul Cameri, baletul israelian, doua grupuri de dansuri, sunt invitati dirijori israelieni la Filarmonica din Cluj, de asemenea, vom avea Saptamana filmului israelian ca si in anii trecuti, asa incat programul anului 2008 este destul de incarcat. Si vor mai fi si alte evenimente.

- Ce va atrage spre cultura romana?

- Eu vreau sa inteleg si sa cunosc cat mai multe arii de desfasurare ale culturii romane.

Imi doresc sa ascult muzica romaneasca, imi place foarte mult Enescu, vreau sa asist la cat mai multe evenimente legate de creatia culturala romaneasca.

- Cum vedeti evolutia turismului dupa desfiintarea vizelor?

- Si in domeniul turismului avem mai multe posibilitati de a dezvolta turismul cultural si cel religios in Israel dar si in Romania. Dupa caderea vizelor, turismul va capata o amploare deosebita.

Acum, pentru o perioada de maximum 30 de zile nu mai sunt necesare vizele pentru a vizita Israelul in scop turistic.

S-au mentinut insa vizele de munca sau de studii.

- Vin multi israelieni in Romania?

- Vin din ce in ce mai multi, iar in 2008 va fi un adevarat boom turistic. Se face o campanie de promovare turistica de mare amploare, de ambele parti.

- Ce isi doreste cel mai mult Jonathan Rosenzweig?

- Ceea ce isi doreste fiecare om: fericire, sanatate si pace.

http://www.cronicaromana.ro/index.php?e ... &art=82779

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.