Jump to content

Medici buni de plată la Spitalul Judeţean?


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Medici buni de plată la Spitalul Judeţean?

Tribunalul Galaţi a dat pe 25 noiembrie o decizie prin care 3 medici, în urma unui control făcut de CJAS, sunt datori Spitalului Judeţean după ce au eliberat reţete unor pacienţi internaţi. Magistraţii au respins ca nefondate acţiunile prin care aceştia au atacat notificările făcute de angajator. Chiar dacă cei trei contestatari au pierdut la prima instanţă, ei mai au cale de atac. Decizia Tribunalului este definitivă şi executorie, spitalul putând să o pună în practică pentru a-şi recupera sumele de bani din aceste cazuri: 163,80 de lei, 338,83 de lei, respectiv 4.317,75 de lei. Dar medicii pot face recurs cerând şi suspendarea executării.

Avocatul celor trei, Beatrice Martiş, ne-a declarat că va recurge la calea de atac, dar că este total aberant ce se întâmplă. „Când nu ai medicamente şi singura şansă a pacienţilor tăi este să le dai reţete ca să intre în posesia medicamentelor vitale, nu ştiu dacă poţi să pui în balanţă viaţa lor sau ce ţi se poate întâmpla ţie ca medic. Pe clienţii mei nu i-a deranjat atât suma care li se impută, cât precedentul periculos care se creează, plus că nu e normal ce se întâmplă, de ce nu au asigurat medicamentele necesare ca să nu se mai ajungă în această situaţie? Mai mult, abia acum, după ce noi am dat în judecată Spitalul, acesta din urmă a atacat în instanţă raportul de control al Casei de Asigurări”, ne-a spus apărătorul doctorilor.

De fapt, din câte înţelegem, medicul curant îi poate elibera reţetă pacientului internat. Numai că nu este vorba despre reţetă compensată, ci despre reţeta simplă pe baza căreia bolnavul îşi poate procura medicamentul, dar numai plătind integral. Dacă un internat nu are bani, spitalul nu are medicamente, iar medicul eliberează o reţetă compensată, este bun de plată.

Banii pot fi recuperaţi doar în Justiţie

Firul faptelor a început cu un control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, făcut anul acesta în mai, care a scos la iveală că mai mulţi medici au dat astfel de reţete, sumele fiind imputate spitalului. Conducerea unităţii medicale a trimis câte o notificare fiecăruia dintre doctorii „vinovaţi”, înştiinţând-i şi asupra sumei pe care o datorează.

„Sumele corespunzătoare acestor reţete au fost imputate spitalului, urmând ca acesta să recupereze prejudiciul de la persoanele vinovate în condiţiile legii. În ceea ce priveşte modul de recuperare a prejudiciului, dacă în condiţiile vechiului Cod al Muncii unitatea avea la îndemână actul unilateral, definitiv şi executoriu, constând în decizie de imputare, în actualele reglementări nu are la îndemână decât calea acţiunii în justiţie pentru constatarea prejudiciului şi a persoanei răspunzătoare de acesta”, se arată în răspunsul Spitalului, ataşat la dosarele din instanţă.

Pe româneşte, conducerea a preferat mai întâi să se judece cu medicii, în loc să rezolve problema cu CJAS.

Directorul medical al Judeţeanului: „Dacă medicul nu e vinovat?”

L-am întrebat pe directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Dumitru Isfan, cum se face că există medici care eliberează reţete compensate şi gratuite pentru pacienţii pe care îi au deja internaţi. „Este adevărat că, potrivit legii, pe durata internării în spital, medicul nu îi poate elibera pacientului reţetă pentru medicamente compensate sau gratuite. Se poate da reţetă în ultima zi, atunci când pacientul se externează şi pleacă acasă. Dar există situaţii şi situaţii. Spre exemplu, un pacient e deja internat într-o secţie a spitalului. Pleacă din secţia respectivă, îmbrăcat cu haine mai mult sau mai puţin de stradă (nu în pijamale) şi se duce la cabinetul medicului de altă specialitate, în ambulatoriu. Nu îi spune medicului că e deja internat. Nici în pijamale nu e şi are şi o trimitere valabilă de la medicul de familie. În lipsa unei evidenţe informatice care să îi dea detalii, de unde poate şti medicul specialist din cabinet că pacientul e internat şi că nu îi poate elibera reţetă? În plus, s-a dovedit că în toate cazurile raportate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) era vorba într-adevăr despre reţete eliberate în perioada internării. Oricum, CJAS a dat spitalul în judecată şi urma ca banii să fie recuperaţi de la spital din valoarea sumelor livrate prin act adiţional, pentru că nu există nicio modalitate de a recupera banii direct din buzunarul medicilor în cauză. Am deschis şi noi acţiune în instanţă de contestare a raportului, aşa cum este firesc” a precizat pentru „Viaţa liberă” directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Dumitru Isfan.

http://www.viata-libera.ro/articol-Medici_buni_de_plata_la_Spitalul_Judetean_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.