Jump to content

Piaţa repartitoarelor, verificată de Consiliul Concurenţei


dcp100168

Recommended Posts

Piaţa repartitoarelor, verificată de Consiliul Concurenţei

* Consiliul Concurenţei suspectează posibile înţelegeri între SC Elsaco SRL, SC Ista Romania SRL şi SC Techem Energy Service SRL * ANRSC - bănuită că ar fi încălcat prevederile Legii concurenţei prin reglementările privind montarea şi exploatarea montarea repartitoarelor de costuri pentru căldură

Consiliul Concurenţei a anunţat ieri că a declanşat din oficiu o investigaţie pe piaţa serviciilor de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru căldură din România, ancheta referindu-se la o posibilă înţelegere privind împărţirea pieţei între trei operatori, respective SC Elsaco SRL, SC Ista Romania SRL şi SC Techem Energy Service SRL.

"Investigaţia are ca obiect şi posibila încălcare a Legii Concurenţei de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Astfel, se are în vedere analiza prevederilor cu un posibil impact anticoncurenţial din legislaţia specifică acestui sector, respectiv montarea şi exploatarea repartitoarelor de costuri pentru căldură", a comunicat ieri autoritatea. Potrivit acesteia, inspectorii de concurenţă au efectuat o serie de inspecţii inopinate la sediile sociale şi punctele de lucru ale agenţilor economici investigaţi, urmând să analizeze documentele şi informaţiile obţinute. "Acordăm o atenţie deosebită acestui domeniu, având în vedere că orice formă de restrângere sau împiedicare a concurenţei afectează direct interesele consumatorilor. Vom recurge la toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie pentru menţinerea concurenţei, astfel încât toată lumea să aibă acces la aceste servicii, la preţuri competitive", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

ANRSC a elaborat normele tehnice cu trei ani mai târziu decât legea

Potrivit normei tehnice aprobate prin Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, publicat în M.O. nr. 501 din 20 iulie 2010, care a fost elaborată cu trei ani întârziere faţă de Legea 230/2007, stabileşte că o repartizare echitabilă a consumului de energie termică între diferitele categorii de consumatori (din apartamente cu sau fără repartitoare sau apartamente cu centrale termice individuale), se va face prin determinarea cât mai corectă a cotei procentuale care se ia în calcul la stabilirea consumului comun.

Consumul total de energie termică pentru încălzire dintr-un condominiu cu repartitoare de costuri se împarte în consumul comun şi consumul individual. Consumul comun cuprinde căldura cedată de conductele (izolate sau neizolate) cuprinse între contorul de energie termică şi coloanele de distribuţie; căldura cedată de coloanele de distribuţie din condominiu care traversează spaţiile comune; căldura cedată de corpurile de încălzire aflate în proprietatea comună (casa scării, uscătorii, spălătorii etc.). "Cota procentuală din cantitatea totală de energie termică pentru încălzire aferentă părţilor comune se determină proporţional cu indicaţiile unui repartitor comun", se arată în documentul ANRSC.

În ceea ce priveşte consumul individual al tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie, acesta cuprinde căldura cedată de coloanele de distribuţie (izolate sau neizolate) care traversează proprietăţile individuale; căldura cedată de coloane de încălzire "ţevi îngroşate", ce au rol de corpuri de încălzire; căldura cedată de corpurile de încălzire din fiecare proprietate individuală, pe care sunt sau nu montate repartitoare de costuri.

Proprietarii trebuie să predea firmei de repartitoare inventarul conductelor, coloanelor şi corpurilor de încălzire

În blocul cu repartitoare, cota procentuală se va determina ca raport între numărul de unităţi de consum înregistrate de repartitorul montat în spaţiile comune şi numărul total de unităţi înregistrate de toate repartitoarele din bloc. Această metodă se poate aplica numai dacă se determină suprafaţa echivalentă termic din spaţiile comune, sarcină care revine firmei de repartitoare şi nu asociaţiei de proprietari.

Pentru determinarea acestei suprafeţe, asociaţia de proprietari trebuie să predea firmei de repartitoare un inventar cu lungimi, diametre, izolaţii termice existente, ale conductelor, coloanelor de distribuţie şi corpurilor de încălzire din spaţiile comune (subsol, casa scării, uscătorii, spălătorii), precum şi a coloanelor de distribuţie cu sau fără izolaţie termică ce trec prin apartamente (art. 39 din Normă). Cotele procentuale fixe de 30% şi 50% se vor aplica numai în condominiile în care asociaţia nu a reuşit să facă acest inventar.

Localitate Preţ de facturare la populaţie Preţ local de referinţă stabilit

în vigoare la 31.10.2010 - lei/Gcal pentru anul 2011-lei/Gcal

Bucureşti 124,00 124,00

Piteşti 198,50 198,50

Braşov 191,73 191,73

Botoşani 183,50 183,50

Brăila 192,00 193,58

Cluj-Napoca 165,00 165,00

Constanţa 150,00 150.00

Galaţi 167,44 167,44

Craiova 194,08 194,08

Oradea 174,71 174,71

Ploieşti 121,92 121,92

Suceava 185,48 185,48

Tulcea 150,00 150,00

Râmnicu Vâlcea 138,73 138,73

Autorităţile administraţiei publice locale implicate pot aproba preţuri de facturare la populaţie la nivelul localităţii mai mici sau mai mari decât preţul local de referinţă calculat, majorând sau diminuând astfel subvenţiile proprii necesare.

http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2010-11-30/Piata+repartitoarelor%2C+verificata+la+sange+de+Concurenta&hl=Galati&tip=toate

Link to comment
Share on other sites

Oare, nu cumva, conform legii 50/.. cu modificarile ulterioare... trebuiau sa obtina avizul (adica verificarea corectitudinii pe baza de calcule prezentate) fata de datele de proiectare a blocurilor, pentru a le monta? Si ce legatura este intre aceste firme si cititorii care, de regula sunt administratorii de asociatii?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ISTA - reclamată şi amendată de Protecţia Consumatorilor

Tot mai mulţi gălăţeni nemulţumiţi de modalitatea în care se face calculul gigacaloriei nu au mai găsit altă soluţie decât să îşi adreseze plângerile Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi. „Viaţa liberă” a scris în repetate rânduri despre bizarerii de calcul care fac ca apartamentele debranşate de la sistemul public de încălzire să plătească – conform Ordinului 343 din 2010 al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) – o căldură imposibil de cuantificat cu precizie, pe care o „primesc” graţie unor ţevi care le traversează casa.

„ISTA este o societate frecvent amendată pentru calculul pe care îl face”, a confirmat Viorica Colgiu (FOTO), directoarea CJPC. „În general”, a completat dânsa, „reclamaţiile sunt foarte multe, în fiecare zi venind în medie cel puţin două persoane nemulţumite.”

Totuşi directoarea nu a dat citire - la ora desfăşurării conferinţei de presă -, unor valori exacte a amenzilor primite de ISTA.

http://www.viata-libera.ro/articol-ISTA_-_reclamata_si_amendata_de_Protectia_Consumatorilor_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.