Jump to content

"Conu' Leonida faţă cu reacţiunea", o nouă premieră la Dramatic


dcp100168

Recommended Posts

"Conu' Leonida faţă cu reacţiunea", o nouă premieră la Dramatic

Teatrul Dramatic "Fani Tardini" prezintă sâmbată, 4 decembrie 2010, de la ora 19,00, premiera piesei "Conu' Leonida faşă cu reacţiunea" de I. L. Caragiale.

Distribuţia: Gheorghe V. Gheorghe, Petrică Păpuşă, Cristian Gheorghe, Aurel Bătcă.

Regia: Cătălin Vasiliu. Regia tehnică: George Breabăn. Sufleur: Delia Gheorghe.

http://radioiasi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=11342&Itemid=33

Spectacolul va fi jucat şi duminică, de la ora 19,00. Preţul biletelor este de 18,9 lei.

post-2782-003386700 1291319634_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Conu’ Leonida în haine de circ

Vioaie şi plină de neprevăzut. Aşa poate fi caracterizată cea mai recentă punere în scenă a „Conului Leonida…” de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.

Regizorul Cătălin Vasiliu îşi asumă textul lui Caragiale, dar îi oferă un cu totul alt cadru decât ne-am fi aşteptat, mutând acţiunea piesei într-o zonă neexplorată până acum. Decorurile şi costumele introduc încă de la început spectatorul într-o lume nouă, cea a circului. Motivaţia ţine de adăugarea la textul caragialesc a unei dimensiuni pe care numai replicile originale o conţineau.

Circul cuvintelor devine, odată cu viziunea regizorală a lui Cătălin Vasiliu, mult mai explicit. Şi la toate acestea contribuie decisiv micile jocuri de-a magia dintre scenele piesei. Un iluzionism simplu, simplist chiar, dar de efect tocmai prin lipsa complicaţiilor, închide fiecare dintre actele piesei, ca un fel de post-scriptum cu caracter de rezumat.

Jocul regizoral e înţeles şi asumat de spectatori, care primesc în finalul scenelor jucate un mic truc sintetizator. Nimic nu e întâmplător în această variantă a piesei lui Caragiale.

Noua viziune nu distruge parşiv textul, ci îi conferă noi valenţe, încărcate simbolistic. Dacă vă plac pacturile, înţelegerile „reciproc-avantajoase” cu regizorii nu rataţi piesa, o să vă placă.

O altă noutate e faptul că cele două roluri feminine sunt jucate în travesti. Distribuirea lui Cristi Gheorghe şi a lui Aureliu Bâtcă în rolurile Eftimiţa şi Safta este o soluţie stilistică de efect, care contribuie decisiv la sublinierea, îngroşarea sensului de bază al textului scris de Caragiale.

Şi mai e un motiv să veniţi să vedeţi piesa: Gheorghe V. Gheorghe într-un dialog pe scenă cu fiul său, Cristi Gheorghe. Parcă simbolic, în anul în care Gheorghe V. Gheorghe a împlinit 55 de ani de carieră, ştafeta este predată artistic, în faţa publicului gălăţean.

Şi parcă maestrul face o adevărată pledoarie pentru păstrarea pe „sfânta scândură a scenei” a celor care şi-au oferit anii teatrului gălăţean.

http://www.viata-libera.ro/articol-Conu%E2%80%99_Leonida_in_haine_de_circ_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.