Jump to content

Încep controalele pe piaţa cărnii de porc


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Încep controalele pe piaţa cărnii de porc

Mai sunt trei săptămâni până la Crăciun. Abatoarele şi măcelăriile îşi intensifică activitatea, iar magazinele se aprovizionează cu cantităţi mai mari de carne de porc decât în restul anului, pentru a satisface cererea de materie primă pentru cârnaţi şi caltaboşi, nelipsiţi de pe masa de Crăciun.

În acelaşi timp, însă, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) invadează piaţa pentru a se încredinţa că cel mai cumpărat produs din acest sezon nu prezintă riscuri pentru populaţie. Controalele încep săptămâna viitoare, a anunţat conducerea instituţiei.

„Luni declanşăm verificările pe piaţa cărnii de porc. Inspectorii noştri vor controla toate abatoarele, măcelăriile, carmangeriile, pieţele, târgurile şi toate celelalte unităţi care comercializează carne de porc. Ei vor verifica dacă se îndeplinesc toate condiţiile legale de comercializare. Nerespectarea acestora se sancţionează cu amenzi de până la 20.000 de lei”, a declarat, vineri, directorul DSVSA Galaţi, dr. Viorel Gheorghiţă.

Oficialul le recomandă gălăţenilor să fie extrem de atenţi atunci când îşi cumpără carne de porc. „Populaţia să achiziţioneze carne de porc numai dacă aceasta a fost expertizată sanitar-veterinar în prealabil. De asemenea, să o procure numai din unităţi autorizate. Aceste condiţii constituie garanţii că produsul poate fi consumat fără riscul de îmbolnăvire”, a explicat dr. Viorel Gheorghiţă.

Directorul DSVSA Galaţi are un sfat şi pentru cei de la ţară, care vor consuma porcul crescut în ogradă. „După ce sacrifică porcul, gălăţenii din mediul rural să facă obligatoriu examenul de trichină la medicul

veterinar, pentru a se asigura că animalul nu era bolnav şi carnea acestuia este proprie consumului”, a afirmat oficialul.

Omul poate lua de la porcine, prin consumul cărnii, numeroase boli parazitare, precum salmoneloze, leptospiroze, bruceloze şi teniaze. Cea mai frecventă, însă, este infecţia cu Trichinella spiralis, agentul patogen al trichinelozei.

http://www.viata-libera.ro/articol-Luni_incep_controalele_pe_piata_carnii_de_porc_2.html

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.