Jump to content

Cadrele didactice îşi cer banii de vacanţă la Tribunal


dcp100168

Recommended Posts

Cadrele didactice îşi cer banii de vacanţă la Tribunal

Cadrele didactice îşi cer la Tribunal drepturile salariale. Acestea revendică 25% din îndemnizaţia de concediu, despre care afirmă că a fost reţinută ilegal. După ce au aflat că profesorii din câteva judeţe au câştigat procesele pentru aceşti bani, liderii sindicali au devenit mult mai optimişti.

Peste 5.000 de angajaţi care lucrează în Învăţământ au dat în judecată consiliile locale şi conducerile unităţilor de învăţământ în care lucrează pentru a-şi recupera reţinerile de 25% din îndemnizaţiile de concediu. Aceştia sunt reprezentaţi în instanţă de Sindicatul Învăţământului Preuniversitar, ai cărui lideri sunt extrem de optimişti în ceea ce priveşte rezultatul procesului. “În luna iunie, membrii noştri de sindicat au depus cerere pentru efectuarea concediului legal de odihnă începând cu data de 1 iulie. Normal şi legal ar fi fost ca membrii noştri de sindicat să-şi primească îndemnizaţia de concediu, cel mai târziu la data de 25 iunie, fără ca drepturile să le fie afectate de diminuarea cu 25% prin aplicarea dispoziţiilor Legii 118/2010!, afirmă vicepreşedintele sindicatului, Lidia Antoniu.

Mai mult, potrivit prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă unic la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, salariaţii din învăţământ ar fi trebuit să-şi primească îndemnizaţia de concediu chiar cu “cel puţin zece zile înainte de plecarea în concediu de odihnă”. Consiliile locale nu le-au plătit dascălilor banii în termen legal şi, mai mult decat atat, le-au achitat ulterior această îndemnizaţie diminuată cu 25% aplicând dispoziţiile Legii 118/2010, lege care a intrat în vigoare abia la data de 3 iulie 2010. “Intenţionat au amânat aceste plăţi ca să ne reţină din bani. Noi suntem optimişti însă şi sperăm să-i ajutăm pe oameni să-şi câştige drepturile mai ales că banii pentru concediu sunt singurul venit al acestora începând din luna iunie şi până la mijlocul lunii octombrie”, mai spune Lidia Antoniu.

Sindicatul Învăţământului Preuniversitar a introdus deja aproape jumătate dintre acţiuni (150 în total). “Noi avem dosarele depuse pentru toate grădiniţele şi şcolile generale. Urmează imediat să depunem şi pentru şcolile din judeţ şi liceele”, a mai spus liderul sindical.

Membrii SIP Galaţi sunt cu atât mai optimişti cu cât au aflat de la colegii lor din ţară că există instanţe judeţene care au dat dreptate profesorilor. Dacă vor avea câştig de cauză, profesorii sunt hotărâţi să dea în judecată consiliile locale şi pentru reducerile salariale operate pentru septembrie, octombrie şi noiembrie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Cadrele_didactice_isi_cer_la_Tribunal_drepturile_salariale_0_385761486.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Profesorii şi-au recâştigat în instanţă primele de vacanţă

După ce profesorii au câştigat pe bandă rulantă procesele pentru obţinerea unor drepturi salariale de la stat, putem spune, fără să greşim, că, începând de anul viitor, aceştia ar putea deveni „bogaţi", dacă statul le va da banii înapoi

Statul pierde, rând, pe rând, procesele prin care salariaţii din învăţământ au cerut respectarea legii 221/2008 şi decontarea navetei sau au contestat tăierile nejustificate din îndemnizaţiile de concediu.

Inspectoratul Şcolar a fost obligat de către Curtea de Apel Galaţi să le achite câtorva zeci de profesori primele de concediu pentru anii 2008 şi 2009, actualizate cu indicele de inflaţie. „Acest lucru era prevăzut în Constractul Colectiv de Muncă, care nu prea a fost respectat în ultimii ani. Dacă pentru perioada 2001-2006, aceste prime au fost suspendate, între 2008 şi 2009, primele nu au fost plătite deloc", afirmă vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Lidia Antoniu.

Până acum au avut câştig de cauză profesorii de la Colegiul Tehnic „Traian" şi de la Şcoala 17 din Galaţi, dar sentinţele de la recursuri încep să vină pe bandă rulantă.

Potrivit Contractului Colectiv de Muncă, personalul din Învăţământ a beneficia până la emiterea Ordonanţei 330/2009 de o primă de concediu echivalentă cu un salariu de bază.

„Cum în România nu prea funcţionează pricipiul «statului de drept», nu suntem convinşi că statul va respecta deciziile instanţelor", mai spune Lidia Antoniu.

Teoretic, statul ar trebui să le plătească profesorilor aceşti bani începând din 2012, în trei rate anuale.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Profesorii_si-au_recastigat_in_instanta_primele_de_vacanta_0_391160945.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.