Jump to content

Prime de Crăciun pentru salariaţii gălăţeni


dcp100168

Recommended Posts

În plină criză, prime de Crăciun pentru angajaţii Primăriei

Edilul Galaţiului, Dumitru Nicolae, a anunţat că cei 450 de angajaţi ai primăriei vor primi cadouri şi prime de Crăciun, informează corespondentul AMOS News. Potrivit primarului, cei 450 de angajaţi ai Primăriei Galaţi vor primi anul acesta, ca primă de Crăciun, 400 de lei. Pe langă această primă, foarte probabil, în primele zile ale lunii ianuarie, angajaţii primăriei vor primi şi cel de-al 13-lea salariu.

Link to comment
Share on other sites

Cine şi ce primeşte de sărbători

Moş Crăciun cu prime slabe

Criza economică îşi dovedeşte încă o dată “beneficiile”. Mult aşteptatele prime de sărbători nu mai sunt ce au fost. Dacă, în economia privată, pe ici pe colo se mai iveşte câte un bonus rebegit, angajaţii din sistemul bugetar, altfel spus cei care mai lucrează la stat, vor plasa sub pomul de Crăciun daruri numai dacă aveau prevăzute în contractele de muncă aceste bonusuri sau dacă sindicatele au fost îndeajuns de active. În aceste condiţii nu se poate stabili exact un raport între ce vor primi unii sau alţii. Un lucru este cert: în condiţiile în care rândul şomerilor din Galaţi se îngroaşă la acest sfârşit de an cu câteva mii, cine se mai gândeşte că n‑ar fi rău să primească şi o primă de sărbători?

La Combinat, aceleaşi sume

Cel mai mare angajator din Galaţi, combinatul siderurgic va acorda prime de Crăciun. Cât? Nu mai mult decât anul trecut! Siderurgiştii beneficiază de o prevedere a Contractului Colectiv de Muncă ce impune acordarea unei prime de 120 de lei. Se pare că acesta va fi singurul “ornament de portofele” pe care ArcelorMittal îl va pune la dispoziţia siderurgiştilor de Crăciun, iar asta pentru că, deşi ar fi putut beneficia de un bonus ce ar fi dus chiar până la dublarea celor 120 de lei, nu se ştie dacă ArcelorMittal Galaţi îşi va îndeplini business‑planul pentru a acorda un supliment la acea primă fixă. “Există o prevedere în Contractul Colectiv de Muncă, prevedere care impune acordarea unei prime de 120 de lei, sumă impozabilă. Această sumă a fost acordată muncitorilor şi anul trecut”, a declarat purtătorul de cuvânt al administraţiei combinatului, Dorian Dumitrescu.

Un sfert din salariu pentru navalişti

La Şantierul Naval Damen, angajaţii nu vor aştepta zadarnic venirea lui Moş Crăciun. Lor li se pregăteşte, aşa cum au precizat reprezentanţi ai sindicatului, o primă a cărei valoare ajunge la 25 la sută din salariu. “Conform Contractului Colectiv de Muncă, angajaţii Şantierului Naval trebuie să primească o primă de sărbători de 25 la sută din salariu. Nu sunt prevăzute alte bonificaţii sau prime”, ne‑a spus Gheorghe Valentin, liderul de sindicat.

În aşteptarea scurtcircuitului

La Electrica, societate ce era considerată în trecut un adevărat paradis al salariilor şi primelor, situaţia nu este certă în acest moment. Reprezentanţii salariaţilor vor analiza împreună cu conducerea posibilitatea acordării unor prime, însă aceasta nu se va face la nivelul întregii societăţi, ci diferit, în funcţie de fiecare sector. “Luni, marţi şi miercuri vom discuta cu cei din conducere aspecte referitoare la îndeplinirea criteriilor de performanţă pe fiecare sector, iar în funcţie de rezultatul acestor discuţii vom şti dacă se vor da prime şi ce valoare vor avea acestea”, a declarat Petru Pohrib, reprezentantul sindicaliştilor de la Electrica.

Moş darnic la AFDJ

Mult mai bucuroşi pot fi angajaţii de la AFDJ. Pentru aceştia Moşul este darnic: prima de sărbători este de 600 de lei, una consistentă în comparaţie cu ce se întâmplă prin alte părţi. În plus, după cum ne‑a declarat liderul de sindicat Ştefan Frunză, celor 600 de lei li se vor mai adăuga câte 150 de lei pentru fiecare copil.

Învăţământ pe bonuri

La Universitatea „Dunărea de Jos”, Moş Crăciun va veni cu mâinile goale! Cei care lucrează în sistem nu pot spera decât că vor aluneca din desagă câteva tichete de masă. Potrivit reprezentanţilor departamentului de comunicare al instituţiei de învăţământ superior, sfârşitul de an nu este unul prea bogat. Cu toate acestea, conducerea universităţii va încerca să dea angajaţilor tichete de masă înainte de sărbători şi să urgenteze acordarea celui de‑al 13‑lea salariu.

Nici cei din sistemul de învăţământ preuniversitar nu or să o ducă mai bine. Pentru ei nu există prevăzută vreo primă de Crăciun. Aşteaptă însă să primească fiecare câte şapte tichete, a căror valoare ajunge la 350 de lei, potrivit surselor sindicale.

Te‑miri‑ce, dar mai ales nimic

La Consiliul Judeţului, venirea sărbătorilor nu va însemna un prilej de bucurie prea mare. Potrivit unor surse din cadrul CJ, nu se poate pune problema primelor. Aşadar, angajaţii din întreg sistemul nu vor primi nimic, acum în prag de sărbători. Oamenii speră însă ca după instalarea noului guvern să se poată găsi suficiente resurse financiare, astfel încât să se poată plăti cel de‑al 13‑lea salariu. Acest lucru nu va fi însă posibil la sfârşitul acestui an. Nici la Prefectură lucrurile nu stau mai bine. Potrivit Petricăi Paţilea Crângan, consilier al prefectului, anul acesta nu se vor acorda prime funcţionarilor din cadrul Prefecturii Galaţi.

La Primărie, ceva mai bine

Sărbători mai îndestulate vor avea cei care lucrează la Primărie. Potrivit declaraţiilor primarului Dumitru Nicolae, anul acesta a fost stabilită ca valoare de referinţă pentru prima de sărbători suma de 400 de lei. Asta nu înseamnă însă că toţi angajaţii primăriei vor încasa câte 400 de lei. După analizarea criteriilor de performanţă, această sumă va urca sau va coborî, de la caz la caz.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28815

Link to comment
Share on other sites

Topul primelor de Craciun, in Galati

Angajatii de la stat, dar si o parte dintre cei din sectorul privat din judetul Galati vor beneficia de prime de Craciun care variaza intre 200 si 600 lei. Astfel, cei 450 de functionari din Primaria Galati vor avea prime de cel putin 400 lei fiecare.

Salariatii societatilor edilitare din subordinea Primariei nu au fost nici ei sariti din schema. Cei 300 de angajati ai Administratiei Domeniului Public Galati vor primi cate 100-150 lei ca prima si tichete-cadou in valoare de 150 lei, iar cei 350 de salariati ai Ecosal Prest, o prima de 200 lei.

Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati acorda pentru aproximativ 1.000 de navigatori o prima de 600 lei, la care se adauga cate 150 de lei pentru fiecare copil al acestora.

De darurile in bani sau de cadouri nu vor duce lipsa nici angajatii firmelor mari din Galati, chiar daca au anuntat ca au probleme majore din cauza crizei economice. Compania de constructii Vega 93 va da muncitorilor, chiar si celor 1.300 disponibilizati incepand din luna decembrie sau din ianuarie, prime cuprinse intre 50% si 75% din salariu, valoarea minima fiind de 300 lei.

Cei 3.000 de angajati ai santierului Naval Damen vor primi de Craciun prime egale cu 25% din valoarea salariului fiecaruia.

Societatea Menarom PEC acorda celor 275 de salariati prime in valoare de 200 lei, iar 50 de angajati au primit si cadouri pentru copii, in conditiile in care anul trecut lucratorii nu au primit nici un leu.

Criza de la Arcelor Mittal s-a rasfrant si asupra premierii. Cei peste 13.700 de siderurgisti vor primi doar 120 lei impozabili, fata de anul trecut, cand, pe langa aceasta suma, au beneficiat si de un extrabonus, acordat in functie de realizarile din timpul anului, astfel incat au primit aproximativ 300 lei.

http://www.romanialibera.ro/a141719/top ... alati.html

Link to comment
Share on other sites

Angajaţii de la ArcelorMittal nu vor primi bonusul de 2% de sărbători

Din cauza crizei financiare, care a condus la scăderea producţiei de oţel pe piaţa mondială, şefii ArcelorMittal refuză să ofere siderurgiştilor bonusul de 2%, acordat cu prilejul sărbătorilor de iarnă, transmite corespondentul AMOS News. Explicaţiile conducerii combinatului siderurgic gălăţean ArcelorMittal, pentru care refuză acordarea bonusului anual de 2% din salariul încasat pe ultimele 12 luni, sunt scăderea accentuată a comenzilor de pe piaţa metalurgiei şi criza de pe piaţa externă. Conform liderului sindicatului “Solidaritatea”, Gheorghe Tiber, salariaţii de pe platforma combinatului siderurgic gălăţean nu vor primi bonusul de 2%, în schimb vor primi o primă, în valoare de 100 de lei, bani impozabili. Angajaţii de la ArcelorMittal cu copii sub 16 ani vor mai primi cadou câte o pungă cu dulciuri, în valoare de 40 de lei.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Siderurgiştii de la ArcelorMittal vor primi bonusul de Crăciun

Pe ultima sută de metri, siderurgiştii de pe platforma combinatului gălăţean, vor primi bonusul de Crăciun, transmite corespondentul AMOS News. Conform liderului Sindicatului „Solidaritatea”, Gheorghe Tiber, siderurgiştii de la ArclorMittal Galaţi vor primi bonusul de Crăciun, însă nu de 2% cum era prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă(CCM) pe 2008, ci de 1,5% din salariul încasat pe ultimele 12 luni. „Am vorbit cu şefii de la ArcelorMittal Galaţi şi le-am explicat că nu există motive ca bonusul de sărbători, acordat în funcţie de producţia scoasă pe 2008, să nu fie dat. Au fost nişte luni mai grele în ultimul timp, dar acestea sunt 2-3, în restul anului s-a muncit la turaţie bună. Bonusul va fi de 1,5% din câştigurile anuale ale fiecărui muncitor”, a precizat Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului Solidaritatea. Angajaţii de la ArcelorMittal cu copii sub 16 ani vor mai primi cadou câte o pungă cu dulciuri, în valoare de 40 de lei.

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Patronii sfidează criza şi dau prime grase de Crăciun

Angajaţii din sistemul privat care au scăpat de disponibilizări primesc de Crăciun bonusuri de peste 600 de lei. Cel mai darnic Moş Crăciun va ajunge în acest la muncitorii din industria navală, în timp ce gălăţenii din metalurgie vor avea cele mai sărace sărbători de iarnă. Cu bugetele la limită, patronii au fost nevoiţi să respecte contractele colective de muncă astfel încât majoritatea muncitorilor din societăţile gălăţene vor avea prime de Crăciun, chiar dacă se aşteptau ca aceste „atenţii" să devină o amintire. Cei mai câştigaţi sunt navaliştii, care vor primi de la patronul olandez , conform contractului colectiv de muncă, un bonus egal cu un sfert din salariul fiecărui angajat. „Aşa cum au luat în fiecare an, celor 2.240 de angajaţi ai Şantierului Naval li se va da 25% din salariul încasat în ultima lună şi sunt câştiguri de 2.000 de lei şi chiar mai mari", ne-au precizat surse din cadrul Damen Galaţi.

O sumă asemănătoare vor primi şi cei peste 500 de muncitori de la Electrocentrale. „Ne aşteptăm să ni se dea cel puţin o primă egală cu cea de anul trecut, când eram chiar mai mulţi angajaţi şi am încasat câte 500 de lei", a declarat Mihai Popa, liderul sindicatului din cadrul unităţii gălăţene.

Cu sacul mai plin de surprize a ajuns Moş Crăciun la muncitori de la Menarom. Aici, deşi până în octombrie nici nu se bănuia că la salariul din decembrie vor lua bănuţi în plus, patronul le-a dat atât o primă cât şi indemnizaţia de vacanţă. „Cele două bonusuri ajung la 500 de lei de angajat. Vom avea ce pune pe masă de sărbători", spune mulţumit Viorel Ariton, liderul sindicatului din Menarom PEC.

Cei peste 800 de muncitori din grupul de firme Profiland-Intfor nu vor lua nimic de Crăciun, deoarece societatea trece prin momente dificile. „Anul trecut am avut un bonus de 300 de lei, însă anul acesta nu luăm nimic. Patronul ne-a spus că nu are bani", a declarat Marilena Neacşu, liderul sindicatului din Intfor.

Cele mai sărace sărbători le vor avea angajaţii din metalurgia gălăţeană. Cei aproximativ 10.000 de siderurgişti din ArcelorMittal vor primi totuşi câte o primă de 100 de lei (adică aceeaşi sumă pe care o încasează în ultimii trei doi ani). În schimb, colegii lor de la ICMRSG vor găsi sub brad decizii de concediere. Mai bine de 75 la sută dintre anjaţi vor pleca în şomaj de la 1 ianuarie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ga ... 82567.html

Link to comment
Share on other sites

Primă de bugetar în vreme de criză: 2.000 de lei

* Muncitorii de la salubritate iau prime până la 200 de lei

Cele mai mari prime le iau cei de la AFDJ , dar există şi bugetari care de Crăciun vor încasa prime modice.Dacă unii se mulţumesc doar cu păstrarea job-ului, sute de gălăţeni plătiţi din bugetul statului vor primi bonusuri de până la 2.000 de lei. În timp ce patronii îşi răsplătesc angajaţii cu prime de sute de lei, bugetarilor nu le rămâne decât să-şi umple masa de Crăciun cu salariul din luna decembrie. Şi asta pentru că, foarte puţine dintre instituţiile finanţate de administraţia locală vor primi vizita lui Moş Crăciun. Astfel, printre cei care pot spune că „au fost cuminţi" se numără gălăţenii care au grijă de curăţenia oraşului. „Aşa cum este prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă, vom acorda tuturor celor cei 375 de salariaţi prime în valoare de 200 de lei. Am încercat să le mai mărim, dar cu situaţia economică nu am putut face nimic aşa că oamenii vor lua aceleaşi sume ca şi în 2008", a declarat Ion Ionescu, directorul Ecosal Prest. Chiar dacă va fi mai sărac ca anul trecut Moş Crăciun va duce daruri şi angajaţilor de la Administraţia Domeniului Public. „Nu am putut da muncitorilor decât tichete cadou în valoare totală de 150 de lei. Anul trecut le-am dat şi prime în bani de câte 200 de lei", a precizat Eduard Grosu, directorul ADP. În schimb salariaţii din Zona Liberă, instituţie care se laudă cu un profit record de 700.000 de lei, au luat anul acesta prime de 500 de lei.

Cele mai sărace sărbători de iarnă le vor avea gălăţenii din administraţia locală şi judeţeană în condiţiile în care nici angajaţii din Primărie nici cei din Consiliul Judeţului nu vor primi niciun ban în plus la salariul din decembrie

Aceeaşi tristeţe o trăiesc şi comisarii Gărzii de Mediu.„Noi abia ne chinuim să ne luăm salariile. Am stat şi câteva zile în concediu fără plată, iar de prime nici nu se pune problema", a declarat Mihai Turcu, comisarul Gărzii de Mediu Galaţi.

Cel mai bogat Crăciun îl vor avea angajaţii de la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, unde bonusurile salariale ajung până la 2.000 de lei. „Primele pe care le dăm sunt egale cu 80 sau chiar cu 100% din salariul fiecărui navigator. S-au făcut propuneri şi aproape toţi oamenii vor lua aceste bonusuri salariale", a declarat Florin Uzumtoma, directorul AFDJ Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ga ... 82454.html

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Sindicatul Solidaritatea oferă tichete-cadou de sărbători

Conducerea sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi le va acorda membrilor săi un cadou de sărbători. Tichetul pe care sindicatul ar urma să îl acorde are o valoare de 20 de lei. Pe lângă acesta, membrii Solidarităţii vor mai primi şi un card în baza căruia pot beneficia de reduceri în diverse magazine. „Cu toate că ne confruntăm cu o criză, conducerea SNSMR a luat decizia de a acorda un cadou, sub forma de ajutor social. Membri noştri vor primi un tichet în valoare de 20 lei, dar şi un card de reducere la diferite magazine, card în baza căruia se poate face un discount la cumpărături cuprins între 5 şi 20 la sută. Acest cadou se va acorda tuturor membrilor care pot dovedi această calitate cu fişa de salariu, emisă pentru luna decembrie”, ne-a declarat liderul Solidarităţii, Gheorghe Tiber. Sindicalistul a mai spus că distribuirea tichetelor va fi făcută de către liderii sindicatului, în perioada 10 decembrie 2010 - 20 ianuarie 2011.

http://www.viata-libera.ro/articol-Solidaritatea_ofera_tichete-cadou_de_sarbatori_2.html

Link to comment
Share on other sites

Primele de sărbători se dau şi anul acesta la „privat”. Nu şi la stat.

Angajaţii care lucrează la privat vor avea prime de Crăciun, chiar dacă se aşteptau ca aceste „atenţii” să devină o amintire. Nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre salariaţii de la stat, pentru care sacul lui Moş Crăciun va fi mai gol ca oricând.

Cei mai câştigaţi sunt navaliştii, care vor primi de la patronul olandez un bonus egal cu un sfert din salariu. „Celor 1.500 de angajaţi ai Şantierului Naval li se va da 25% din salariul încasat în ultima lună. Aşa au luat în fiecare an”, ne-a declarat Gheorghe Valentin, liderul sindicatului din Damen.

Cu sacul plin de surprize va ajunge Moş Crăciun şi la angajaţii de la Menarom PEC. „Vom avea ce pune pe masă de sărbători. Fiecare din cei 230 de muncitori va primi un bonus de 200 de lei”, spune Viorel Ariton, liderul sindicatului din Menarom.

Sărbători mai sărace vor avea angajaţii din metalurgia gălăţeană. „Cei 9.275 de siderurgişti din ArcelorMittal vor primi câte o primă de 120 de lei, aşa cum figurează în Contractul Colectiv de Muncă”, ne-a declarat Gheorghe Bezman, preşedinte FSS Metarom.

Semne de întrebare cu privire la acordarea unor prime de Crăciun sunt la AFDJ Galaţi, deşi în Contractul Colectiv de Muncă figurează recompense salariale în valoare de 600 de lei. „Conducerea vrea ca banii de prime să fie folosiţi pentru salariile compensatorii. 145 de oameni vor fi trimişi în şomaj pe 23 decembrie. Noi am făcut deja o adresă şi îi vom da în judecată dacă nu vor respecta contractul”, susţine Ştefan Frunză, liderul Sindicatului „Farul”. Pentru angajaţii acestei instituţii ar fi o premieră să nu primească niciun leu în plus pentru Crăciun, ei beneficiind de prime consistente în fiecare an.

Sărbătorile vor fi mai sărace în acest an pentru miile de angajaţi din sistemul public, care nu vor mai fi recompensaţi cu tradiţionalele prime. Salariaţii sunt nevoiţi să se bucure că mai au unde lucra. Conform lui Marcel Gurzu, liderul Sidicatului Funcţionarilor Publici din cadrul Primăriei Galaţi, salariaţii instituţiei nu vor primi prime în acest an.

Nici angajaţii afiliaţi Cartel Alfa nu vor fi mai norocoşi. „La noi veştile sunt proaste. Criza ne-a afectat foarte mult”, spune Romeo Gârneaţă.

Legislaţia nu prevede prime nici pentru finanţişti. Cât despre al treisprezecelea salariu, acesta este de asemenea exclus.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Primele_de_sarbatori_se_dau_si_anul_acesta_la_-privat-_Nu_si_la_stat_0_389361129.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Prime de Crăciun la ICMRS

Sfârşitul acestui an aduce totuşi cadouri angajaţilor ICMRS, atât din partea sindicatului, cât şi din partea conducerii. Liderul de sindicat Alexandru Serea ne-a declarat că fiecare dintre copiii angajaţilor a primit din partea conducerii şi a sindicatului cadouri dulci în valoare de 70 de lei, iar angajaţii au primit din partea sindicatului tichete în valoare de 20 de lei. „Cu ocazia Crăciunului, potrivit prevederilor Contractului Colectiv de Muncă, fiecare angajat va primi o primă în valoare impozabilă de 2 milioane de lei vechi”, a mai spus liderul de sindicat Alexandru Serea.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/disponibilizari-si-prime-de-craciun-la-icmrs-3242.html

Link to comment
Share on other sites

Prime pe sărite la societăţile edilitare

Toate societăţile subordonate Consiliului Local al municipiului Galaţi au prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă al unităţii acordarea primelor de Crăciun, care au o valoare medie de 100 de lei. Anul acesta, însă, pe fondul crizei bugetare prelungite, unele dintre societăţile edilitare nu acordă bonificaţia. În această situaţie se află distribuitorul de apă caldă şi căldură Apaterm şi serviciile publice Ecosal şi Geotopocad-Expert. „Ecosal şi Geotopocad-Expert nu acordă prime de Crăciun pentru că sunt servicii publice, iar Guvernul le-a interzis serviciilor publice, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 63 din 2010 privind stabilirea unor măsuri financiare, să mai acorde asemenea bonificaţii”, a explicat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

La Apaterm nu se dau prime pentru că societatea se află în pragul falimentului şi nu are bani nici pentru a-şi plăti furnizorii. „Potrivit Contractului Colectiv de Muncă, ar trebui să le acordăm o primă de Crăciun de 100 de lei celor 1.000 de angajaţi, aşa cum le-am dat în anii anteriori. Anul acesta, însă, nu putem acorda prima din cauza situaţiei financiare extrem de dificile cu care ne confruntăm, generată de încasările slabe de la populaţie”, a afirmat directorul tehnic al societăţii de termoficare, Mircea Ispas.

Alţii nu au hotărât încă dacă acordă prime de Crăciun. Este cazul societăţii Gospodărire Urbană, fostul Serviciu de Administrare a Domeniului Public. Înfiinţată la începutul lunii octombrie, unitatea nu are încă un contract colectiv de muncă şi, chiar dacă ar avea unul, nu prea are bani de prime. „Contractul colectiv de muncă al societăţii este în curs de redactare şi negociere cu reprezentanţii muncitorilor. În plus, în bugetul pe 2010 nu avem alocaţi bani de prime. Cu toate acestea, noi intenţionăm să le acordăm o bonificaţie de Crăciun celor 250 de angajaţi ai noştri, constând în tichete-cadou în valoare de 100 de lei. Încă facem calcule să vedem dacă putem face acest efort”, a declarat directorul tehnic al societăţii Gospodărire Urbană, Neculai Zburlea.

La celelalte societăţi edilitare, acordarea primelor de Crăciun este o certitudine. Cei 785 de salariaţi ai societăţii de transport public Transurb, de exemplu, primesc bonificaţia zilele acestea. „Prima de Crăciun, în valoare de 120 de lei, se va da în tranşe, pe categorii de personal, în zilele rămase până la Ajunul Crăciunului”, a spus liderul sindical de la Transurb, Dumitru Lungu.

Primele sunt aşteptate în aceste zile şi la Pieţe. „Cei 350 de salariaţi ai societăţii noastre urmează să primească prime de Crăciun constând în tichete-cadou în valoare de 100 de lei”, a declarat directorul economic al Administraţiei Pieţelor Agroalimentare, Viorica Sandu.

La Apă Canal, banii de porc s-au dat deja. „Cei 1.110 de salariaţi, inclusiv cei din judeţ, au încasat câte o primă de 130 lei, impozabilă, conform Contractului Colectiv de Muncă”, a spus directorul operatorului regional de alimentare cu apă şi de canalizare, Gelu Stan.

Şi la Administraţia Zonei Libere s-au dat primele de Crăciun. Cei 27 de angajaţi au primit câte o bonificaţie în valoare de 150 lei impozabili, potrivit directorului general adjunct al regiei, Claudiu Brânzan.

http://www.viata-libera.ro/articol-Prime_pe_sarite_la_societatile_edilitare_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Ce prime de Crăciun au primit bugetarii din administraţia locală

Zilele trecute în oraş a apărut informaţia potrivit căreia funcţionarii publici de la Consiliul Judeţean Galaţi au primit nici mai mult nici mai puţin decât câte… un LCD, pe post de cadou de Crăciun. Dacă nu ar fi criză şi dacă administraţia locală nu ar strânge cureaua – cel puţin declarativ – de doi ani încoace, poate că informaţia nu ar fi fost chiar aşa de ciudată; până la urmă, un LCD, la ofertă, ajunge la 1.000 de lei (cu rabat, dacă achiziţionezi sute!).

În plus, în această iarnă, Moş Crăciun a adus celor mai buni angajaţi ai postului Realitatea TV chiar autovehicule de lux: BMW-uri şi Mini Cooper. Deci, se poate… Bine, este adevărat, comparaţia pare destul de şubredă având în vedere că în cazul CJ-ului, Moş Crăciun ar fi folosit bani publici, pe când la Realitatea a scos dintr-un sac… privat fondurile pentru cadourile celor mai bune prezentatoare de ştiri.

Însă, spre liniştea gălăţenilor care întind de pensii şi salarii de ai crede că sunt din gumilastic, dar şi spre liniştea Curţii de Conturi, a DNA-ului sau ANI, am aflat că angajaţii CJ Galaţi nu au primit nici pe departe LCD-urile despre care s-a auzit în târg. „Nici pomeneală de aşa ceva! Nici nu ar fi fost fonduri pentru un astfel de cadou. CJ Galaţi abia a reuşit să obţină fonduri pentru a continua tradiţia acordării de cadouri pentru copiii salariaţilor”, ne-a declarat vicepreşedinta CJ Galaţi, Tania Bogdan.

Nici cei din Primăria municipiului Galaţi nu au fost răsfăţaţi de Moşul. Conducerea Primăriei nu a acordat nici un cadou. Noroc de sindicat. Cei 324 de membri ai sindicatului condus de Adriana Enache au primit câte şase bonuri a câte zece lei fiecare. Cei circa 80 de funcţionari publici, membri în cel de-al doilea sindicat din Primărie, condus de Marcel Gurzu nu au primit nici un cadou „întrucât cadoul este că din august am suspendat cotizaţia, ca urmare a reducerii salariilor cu 25 la sută”.

Nici la Prefectură Moş Crăciun bugetar nu a avut ceva în sac. Inventiv cum a demonstrat până acum că este, prefectul Paul Florea a spus că nu trebuie ratată frumoasa tradiţie de Crăciun, aşa că … a pus bani din propriul buzunar şi i-a invitat pe cei 40 de angajaţi, duminică, 25 decembrie, la Prefectură. Deşi era prima zi de Crăciun, unde-i ordin de la şeful nu-i tocmeală, aşa că oamenii au venit. „Sub bradul ornat în hol a venit Moş Crăciun care le-a oferit daruri – pungi cu fructe şi dulciuri. Au venit şi colindătorii şi a fost foarte frumos”, ne-a relatat prefectul.

Top prime la societăţi de interes local

În ceea ce priveşte la societăţile de interes local, cei mai câştigaţi ai fost cei 26 de angajaţi ai Zonei Libere Galaţi, societate aflată în administrarea Consiliului Local Galaţi (dar care se află în supravegherea ministerelor Transporturilor şi de Finanţe, care au şi reprezentanţi în CA-ul unităţii). Potrivit directoarei Angela Ivan, „salariaţii au primit câte o primă de 500 de lei, din fonduri proprii, căci ne autofinanţăm”.

Următorii norocoşi sunt angajaţii de la Transurb SA. Aici, potrivit Contractului de Muncă, s-au acordat bonuri-cadou în valoare de câte 200 de lei, iar angajaţii cu copii au mai primit câte 50 de lei. În plus, cei 422 de salariaţi, membri ai Sindicatului Şoferilor Transurb au primit pungi cu cadouri (dulciuri, o sticlă de vin, fructe) în valoare de câte 42 de lei. Cel de-al doilea sindicat din Transurb a acordat cadouri doar membrilor care au copii.

După cei de la Transurb se află salariaţii de la Apă Canal, care au primit, conform Contractului de Muncă, prime în valoare de 130 de lei (în mână), iar angajaţii care au copii au primit şi câte o punguţă cu cadouri pentru aceştia.

Urmează angajaţii SC Pieţele Agroalimentare Galaţi care au primit, de Crăciun, câte o primă în valoare de 100 de lei, iar cei cu copii au primit punguţe cu dulciuri, jucării şi hăinuţe în valoare de circa 150 de lei.

La capătul celălalt al … sacului se află angajaţii de la fostul SADP, Ecosal şi Apaterm. Dacă cei de la Ecosal şi Apaterm nu au primit chiar nimic, cei de la serviciul de Gospodărire Urbană au primit, totuşi, pe post de cadou un drept, stabilit prin contractul de muncă, dar care nu s-a mai acordat în ultimul timp, din lipsă de fonduri. „Bonurile de masă, care nu s-au mai acordat din toamnă. Am făcut mari eforturi şi am acordat acum 17 bonuri de masă fiecărui salariat”, a declarat directorul adjunct Nicolae Zburlea.

„Este criză, legea nu ne permite să dăm nici prime şi nici să plătim ore suplimentare, aşa că cei 450 de angajaţi au primit zero lei la prime”, a declarat directorul Ecosal Ion Ionescu.

După un an cum nu se poate mai greu, în care nici nu au ştiut dacă vor mai avea sau nu loc de muncă, angajaţii Apaterm nu au primit nici un cadou de Crăciun. De voie, de nevoie, salariaţii consideră drept cadou găsit sub brad… decizia de insolvenţă a societăţii, stabilită de magistraţi şi nu falimentul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Ce prime de sărbători primesc angajaţii gălăţeni

Angajaţii unor regii sau companii de stat din Galaţi vor lua prime cu ocazia sărbătorilor de iarnă, spre deosebire de salariaţii din administraţia publică locală, cele mai consistente prime fiind de 750 de lei, la Administraţia Fluvială a "Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi". Directorul AFDJ Galaţi, Valerică Anghel, a declarat că s-a aprobat pentru anul acesta suma de 750 lei ca primă pentru fiecare dintre cei 662 de angajaţi ai regiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe de altă parte, în cadrul Administraţiei Porturilor Dunării Maritime Galaţi nu s-a luat încă vreo decizie dacă se vor acorda prime de sărbători angajaţilor în acest an, dar acest lucru nu este exclus, au afirmat reprezentanţi ai companiei portuare.

Angajaţii societăţii Electrocentrale Galaţi vor lua şi ei prime, dar în valoare de 250 lei, deşi societatea este în insolvenţă şi reorganizare judiciară. "Vom da câte 250 lei prime de sărbători celor 410 angajaţi. În mod normal, conform contractului colectiv de muncă, ar fi trebuit să dăm câte 600 lei, dar nu am putut din cauza problemelor financiare. S-a negociat cu reprezentanţii sindicatului de la noi şi am ajuns la această sumă de 250 lei”, a declarat administratorul special al societăţii Electrocentrale Galaţi, Sinan Mustafa.

Şi angajaţii Direcţiei Silvice Galaţi vor avea parte de prime şi bonusuri de sărbători. Astfel, potrivit purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi, Gheorghe Luca, cei aproximativ 200 de salariaţi vor beneficia de prime în sumă brută de 200 de lei, plus tichete cadou de 150 de lei, şi bonus, ca în fiecare an, un brad de Crăciun.

Pe de altă parte, angajaţii din cadrul administraţiei publice locale din Galaţi nu vor avea prime nici la sfârşitul acestui an, cum este, spre exemplu, cazul celor 145 de angajaţi ai Consiliului Judeţului sau al celor 400 de la Primăria municipiului Galaţi.

Nici cei 80 de angajaţi ai Prefecturii Galaţi nu vor avea prime. "Nu vom acorda prime celor 80 de angajaţi din motive de economie bugetară, s-au redus cheltuielile bugetare de câţiva ani şi, în plus, legea nu ne permite", a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan.

Nici poştaşii nu vor beneficia de prime de Crăciun sau Anul Nou, ci vor trebui să se descurce doar cu salariile pe care le primesc în mod curent. Şefa Oficiului Judeţean de Poştă Galaţi, Angela Nadă, a declarat că Poşta se află în proces de restructurare şi nu sunt bani prevăzuţi în buget pentru acordarea de prime celor 650 de angajaţi din judet. "Nu se vor da prime, nu sunt bani prevăzuţi în buget, noi suntem în proces de restructurare; să sperăm în vremuri mai bune", a afirmat Angela Nadă.

gandul.info

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Primele de Crăciun ale salariaților gălăţeni

Dacă ar fi să alcătuim un top al celor mai mari prime şi bonusuri acordate angajaţilor, de Sărbători, firmele de la Dunăre ar fi, fără nicio îndoială, pe primele locuri. AFDJ-ul, APDM-ul, chiar şi Şantierul Naval Damen se numără printre cele mai darnice firme cu propriii salariaţi.

Valoarea primelor care sunt acordate în acest an de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi ne arată ce înseamnă un contract colectiv de muncă bine negociat. Prima de Crăciun pentru fiecare angajat este de 800 de lei brut, la care se adaugă câte un cadou de 150 de lei pentru fiecare copil mai mic de 18 ani. Şi nu e tot. Joi urma să se stabilească şi economiile realizate la fondul de salarii, din care fiecare angajat va mai primi o parte. Anul trecut, economiile care s-au obţinut au fost de aproximativ 20 la sută din fondul de salariu, bani care au ajuns tot la salariaţii AFDJ.

La rândul său, Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi le oferă angajaţilor săi un bonus de 500 de lei net, ca adaos la salariul de bază, cu ocazia Crăciunului. Nu am aflat cu ce va veni Moşul în traistă la firmele din grupul Navrom, în schimb, la Damen, el va aduce câte o premiere de 25 la sută (brut) din salariul de încadrare, plus o pungă-cadou, în valoare netă de 170 de lei, pentru fiecare copil de navalist. Acestea sunt oferite de administraţia şantierului, iar sindicatul va plusa şi el cu cadouri pentru membrii săi. Conform liderului Stelian Pavel, din cei 2.360 de angajaţi ai Damen, 1.800 sunt sindicalişti, printre aceştia numărându-se şi 80 de persoane de la subcontractorul Den Breejen.

Cadouri şi „multă sănătate”

De la apă, ne mutăm la oţel. ArcelorMittal oferă câte o primă de Crăciun brută în valoare de 200 de lei, alături de care a pregătit şi 2.700 de pachete pentru „puii” de siderurgişti. Peste două… viaducte, la Menarom PEC, prima este de 250 de lei brut plus cadouri de 50 de lei pentru fiecare copil. Astea sunt din partea firmei, iar din partea sindicatului, „multă sănătate”.
Nici Consiliul Judeţului, nici Primăria nu oferă prime. În „curtea” Primăriei sunt totuşi două firme care dau: Transurb (tichete-cadou de 150 de lei) şi Administraţia Pieţelor. 

Cadouri „identificate” la Poşta Română

Acum două săptămâni, sindicaliştii din Poşta Română urmau să aibă o întâlnire cu administraţia companiei, pentru „a identifica dacă rămâne vreo sumă de bani pentru prima de Moş Crăciun, chiar dacă e foarte mică”. Şi au identificat. Rezultatul: 80 de lei, în tichete-cadou. Tichete se dau şi la Finanţele Publice (la DGRFP şi AJFP Galaţi), în valoare de 50 de lei, plus alţi 50 de lei pentru fiecare copil. Cadourile sunt numai din partea sindicatului Sed Lex, pentru că instituţia DGRFP nu acordă niciun fel de prime salariaţilor.
CFR Călători nu oferă prime, dar toate sindicatele dau câte ceva, ne-a spus liderul Viorel Istrate. Primele ceferiştilor gălăţeni diferă, în funcţie de compania la care lucrează fiecare. La Mişcare-Comercial se dau câte 150 de lei pentru copii, la Infrastructură se dau 520 de lei net şi 150 la copii, iar Marfa dă 100 de lei primă şi câte 50 de lei copiilor.

Moşul n-are buget pentru bugetari

Există şi salariaţi vitregiţi de Crăciun şi, din păcate, sunt foarte mulţi. Şeful Ambulanţei, dr. Mihai Polinschi, a pufnit în râs atunci când „Viaţa liberă” l-a întrebat dacă oamenilor săi li se va oferi vreo primă de Crăciun. La AJOFM Galaţi nu se dau niciun fel de prime. Nici Finanţele nu dau nimic, doar sindicatul Sed Lex oferă cadouri membrilor săi. Nici la CET nu se dă nimic. „Suntem în insolvenţă, nu e nicio soluţie”, ne spunea recent Mihai Popa, liderul de sindicat din Electrocentrale. Şi la Calorgal Moşul e foarte „rece” cu salariaţii: nimic. La Inspectoratul Teritorial de Muncă, tot nimic. Cum puteţi citi în articolul alăturat, la CFR s-au găsit variante pentru cadouri, banii provenind din fondul cu destinaţie socială, din care fiecare companie de pe căile ferate a cheltuit în cursul anului cum a putut. În consecinţă, angajaţii de la CFR Infrastructură, pentru că au avut cele mai mici beneficii salariale în cursul anului, vor primi cea mai mare primă de Sărbători, adică 520 de lei – bani în mână. Nu am aflat nimic de la Electrica; la ora redactării acestui articol, negocierile erau în curs.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Prime de Crăciun, în Galaţi. Cel mai darnic Moş de la mal de Dunăre

Prilej pentru companiile şi instituţiile gălăţene de a recompensa munca depusă de angajaţi în decursul anului, prin diverse cadouri, nici Crăciunul din acest an nu face excepţie. Ca aproape în fiecare an, cel mai darnic Moş este cel care a poposit la companiile a căror activitate este strâns legată de Dunăre.

Una dintre cele mai consistente prime de Crăciun din Galaţi este, de departe, cea primită de angajaţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), consecinţă şi a unui contract colectiv de muncă negociat beton. Astfel, salariaţii AFDJ au primit în acest an patru categorii de prime, care, cumulate, egalează sau chiar depăşesc valoarea unui salariu lunar. Pe lângă pungile-cadou în valoare de 150 de lei net pentru fiecare copil minor, salariaţii au mai primit o primă de 550 lei net, o alta de 150 lei net, precum şi o primă anuală individuală, echivalentă cu aproximativ 70 la sută din salariul de bază.

"Vecinii" de la Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) au primit şi ei o primă frumuşică, de 500 de lei net fiecare.

În Şantierul Naval Damen, prima de Crăciun, bătută "în cuie" prin contractul colectiv de muncă, a fost în valoare de 25 la sută din salariul de bază, plus câte o pungă-cadou, de circa 220 de lei, pentru fiecare copil.

Celălalt "stâlp" al economiei Galaţiului, combinatul siderurgic (încă) ArcelorMittal, le-a oferit angajaţilor săi câte 200 de lei impozabili, conform CCM-ului negociat cu scandal iarna trecută.

Alte două companii cunoscute ale Galaţiului, Transurb şi Administraţia Pieţelor Agroalimentare, le-au oferit salariaţilor prime de 500 lei, respectiv, 150 de lei, ambele impozabile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Moș Crăciun de Galaţi, mai tare ca pandemia. Prime de sărbători pentru salariați

Pandemia de coronavirus a pus în genunchi mulți agenți economici din Galați. Există însă și numeroase firme care, deși au înregistrat scăderi importante de venituri, reușesc să ofere și în acest an prime de Crăciun salariaților lor, unele chiar foarte consistente. În cele mai multe cazuri, este vorba despre companii unde acordarea primelor de Crăciun este prinsă în contractele colective de muncă.

Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați se va număra și în acest an în topul gălățean al primelor acordate de sărbători. Conform liderului sindical Ștefan Frunză, fiecare salariat al AFDJ va primi câte 960 de lei brut, plus o primă de sfârșit de an, egală cu 1,2 salarii de bază. Este un fel de al 13-lea salariu, care se acordă din economiile realizate în cursul anului la bugetul total de cheltuieli. Acești bani se vor acorda, ne-a asigurat Ștefan Frunză, "chiar vineri s-a semnat în Comisia paritară".
"Vecinii" de la Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) plusează față de anii precedenți. Fiecare angajat va primi câte 600 de lei, bani în mână.
Damen Galați le oferă și în acest an salariaților câte o primă, de 25 la sută din salariul tarifar de încadrare, precum și pungi-cadou, cu o valoare de 300 de lei net, salariaților care au copii mai mici de 17 ani, ne-a spus liderul sindical Stelian Pavel. Cei mai norocoși 100 dintre acești copii vor câștiga, după tombola care va fi organizată, câte o tabletă electronică.
În partea cealaltă a orașului, combinatul Liberty Galați le acordă siderurgiștilor câte 500 de lei brut, ca primă de Crăciun.
Surse sindicale afirmă că angajații ICMRSG vor primi câte 150 de lei de Crăciun (suma maximă neimpozabilă permisă de lege), cei de la Gospodărire Urbană - câte 300 de lei brut, iar la Transurb se dau prime de 500 de lei brut. La Ecosal nu se acordă prime de Crăciun, "dăm doar voucherele de vacanță, pentru că atât ne permite legea, noi fiind asimilați funcționarilor publici", ne-a spus directorul societății, Mirela Furtună.
Calorgal nu acordă niciun fel de prime de Crăciun. "Primele se pot da doar dacă ai profit. Deși mergem bine, mai avem de recuperat din pierderi, încă nu am ajuns la zero", ne-a spus directorul Marian Alexandru.
Deși afectată de închiderea halelor și de mari cheltuieli neprevăzute, la Administrația Piețelor Agroalimentare "dăm sigur o primă de Crăciun, așa cum prevede contractul colectiv de muncă. Vom încerca între 150 și 300 de lei brut pentru fiecare salariat", ne-a informat conducerea societății.
Poșta Română încă nu a hotărât nimic, dacă și cât va da. "Pe 14 decembrie, avem negocieri la București", ne-a spus liderul de sindicat al poștașilor gălățeni, Adrian Tatu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

AFDJ Galați, una dintre cele mai mari prime de Crăciun

Regia Autonomă Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați se menține în topul celor mai consistente prime de sărbători acordate salariaților. Pentru prima dată în ultimii cinci ani, s-a dat primă de Crăciun și la Calorgal.

Fiecare salariat al AFDJ a primit deja o primă de 1.000 de lei brut, la care se adaugă un procent de 70 la sută din salariul de bază, ca primă de sfârșit de an. Acest procent poate fi majorat până la sută la sută, ajungând să fie echivalent cu un al 13-lea salariu, în funcție de aprecierea șefului direct și cu aprobarea directorului general – o modalitate de a-i recompensa pe salariații cu performanțe profesionale deosebite.

„Vecinii” de la Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) au primit câte 400 de lei net, mai puțin directorul general, care este numit cu mandat. În plus, pentru fiecare copil al angajaților s-au mai acordat câte 150 de lei bani în mână.

În Șantierul Naval Damen, premierea de sfârșit de an este la fel ca în anii trecuți, așa cum prevăzută în contractul colectiv de muncă: 25 la sută din salariul tarifar pentru fiecare angajat, plus pungi-cadou pentru copil, valorând fiecare circa 300 de lei.

La rândul său, Combinatul Siderurgic Liberty le acordă siderurgiștilor 500 de lei – sumă brută și pungi cu dulciuri pentru copiii angajaților.

Administrația Piețelor Agroalimentare i-a  premiat pe salariați cu câte o sumă netă de 300 de lei, la care s-au adăugat tichete-cadou de 150 de lei pentru fiecare copil.

Salariații Transurb au avut parte de o surpriză de la Moș și au primit deja prima de Crăciun, care era prinsă în CCM încă de acum doi ani: câte 500 de lei, bani în mână.

O surpriză s-a produs și la Calorgal, unde salariații au primit recompense de sărbători pentru prima dată în ultimii cinci ani. Suma adusă de Moș Crăciun: câte 200 de lei net pentru fiecare salariat.

Angajații gălățeni ai Poștei Române au fost premiați cu câte 150 de lei neimpozabili, reprezentând cheltuieli sociale deductibile în limita unei cote de până la 5 la sută din cheltuielile cu personalul, conform Codului Muncii. În plus, tichete-cadou de 80 de lei.

Tot cu câte 150 de lei neimpozabili au fost premiați și salariații feroviari, pe aceeași „rețetă” a cheltuielilor sociale deductibile.

Mai darnic s-a dovedit Moș Crăciun cu salariații de la Apă Canal SA, cu câte 350 de lei impozabili, dar și pentru cei de la Zona Liberă (500 de lei net și câte 100 de lei pentru fiecare copil) și Gospodărire Urbană (cu câte o sumă brută de 300 de lei, sub forma tichetelor-cadou).

Tuturor gălățenilor, premiați sau nu, Sărbători fericite!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Primele de Crăciun, la cele mai importante companii gălățene

Moș Crăciun este, și în acest an, darnic cu o parte dintre companiile gălățene, private sau de stat. La unii dintre aceștia, sacul atârnă la fel ca anul trecut, la alții e mai greu, ba chiar mult mai greu, de exemplu, la AFDJ. Aproape toate firmele cu care am vorbit s-au gândit să le ofere cadouri și copiilor salariaților, iar alții, cum e cazul Apă Canal, l-au dus pe Moș și la copiii instituționalizați.

Siderurgiștii de pe platforma Combinatului Liberty se numără printre salariații la care Moșul plusează față de anul trecut. Astfel, ei primesc de două ori câte 500 de lei brut, o dată potrivit prevederilor vechiului contract colectiv de muncă și încă o dată după semnarea noului contract. Copiii mai mici de 16 ani ai siderurgiștilor primesc, fiecare, câte o pungă-cadou.

La Șantierul Naval Damen, rețeta primei de Crăciun este aceeași din ultimii ani: 25 la sută din salariul tarifar de încadrare, plus cadouri pentru copii, în valoare de câte 250 de lei. De ce să schimbi o rețetă de succes?

Calorgal reușește să dea și în 2022, pentru al doilea an consecutiv, prime de Crăciun pentru salariați. Valoarea acesteia: 200 de lei, bani în mână, conform contractului colectiv de muncă.

Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) SA oferă fiecărui salariat câte 1.000 de lei net.

Angajații Zonei Libere Galați primesc și ei o sumă destul de consistentă, câte 400 de lei net, plus cadouri de aproximativ 280 de lei pentru fiecare copil.

La Gospodărire Urbană, Moșul vine cu tichete-cadou de 300 de lei, iar la Administrația Piețelor Agroalimentare, cu 500 de lei impozabili pentru fiecare salariat, alături de pungi-cadou de 150 de lei pentru fiecare copil.

După „lupte seculare”, poștașii pot răsufla ceva mai ușor de sărbători. Ei primesc câte o primă de 300 de lei bani în mână, la care administrația Companiei Naționale Poșta Română a adăugat câte 300 de lei pentru fiecare „pui” de poștaș.

Angajații societății de transport în comun Transurb primesc o primă de 500 de lei net, în tichete-cadou, plus câte 150 de lei pentru fiecare copil cu vârsta de până în 16 ani.

Și angajații CFR primesc prime de Crăciun, numai că acestea poartă numele de „ajutoare sociale”, în valoare de 300 de lei neimpozabili, după aceeași formulă de calcul folosită în ultimii ani, aceea a cheltuielilor sociale deductibile. Anul trecut, limita impusă de lege a fost de 150 de lei, acum s-a dublat.

Operatorul regional Apă Canal le pune „sub brad” angajaților săi câte 300 de lei net, plus cadouri de câte 270 de lei pentru fiecare dintre cei 380 de copii ai salariaților. În plus, Apă Canal a dus cadouri de aceeași valoare și la copiii unui centru social. Un gest care, conform conducerii, este făcut de mai mulți ani și care merită felicitări.

Nu în ultimul rând, Regia Autonomă Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați pare că l-a prins și anul acesta pe Moș Crăciun în cea mai bună „formă” a sa, cu o primă... triplă, dacă-i putem spune așa. Mai întâi, 1.000 de lei impozabili pentru fiecare salariat. Apoi, câte 300 de lei pentru fiecare angajat sau copil al acestuia (adică, un salariat cu doi copii primește de trei ori câte 300 de lei, o dată pentru el și câte 300 pentru fiecare copil). În al treilea rând, cea mai consistentă este prima anuală individuală prevăzută în CCM și valorând 150 la sută din salariu, cu o componentă fixă și una mobilă. Componenta fixă, având valoarea unui salariu net (practic, al 13-lea) este acordată acum, de Crăciun, iar cea mobilă, valorând cam jumătate din salariu, urmează să fie acordată în prima parte a anului viitor. Acordarea acestui salariu și jumătate este justificată prin economiile făcute la bugetul regiei, prin încasările crescute din activitatea de pilotaj și prin faptul că regia nu are voie să înregistreze profit în bilanțul anual.

Acestea sunt companiile cu care am vorbit noi. Le prezentăm scuze celor care s-ar putea simți lezați că nu se regăsesc în această listă și am fi bucuroși să le facem publice bonusurile de sărbători acordate, în măsura în care își doresc și ei acest lucru.

Până atunci, însă, tuturor gălățenilor, Sărbători fericite!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Ce prime de Crăciun se acordă în Galați

Moș Crăciun nu a uitat drumul pe care a venit, în trecut, la unele dintre companiile gălățene și revine și în acest an, cu prime de pus "sub brad". La unii cu mai puțin, la alții cu mai mult, știți cum e, după buget. Ba chiar una dintre regiile autonome din Galați reușește performanța de a avea un Moș "4 în 1". Aproape toate firmele cu care am vorbit oferă și cadouri pentru copiii salariaților.

Prima de Crăciun de la Liberty este în acest an de 500 de lei brut pentru fiecare siderurgist, plus cadouri pentru copii, conform contractului colectiv de muncă.

Șantierul Naval Damen Galați merge pe aceeași "rețetă" ca în anii trecuți: o primă de 25% din salariul de bază brut al lunii decembrie pentru angajați și produse de circa 300 de lei sub formă de cadouri pentru copiii acestora. Conform Biroului de presă al Damen, cadourile pentru cei mici poartă numele "Pomul de Crăciun" și reprezintă o sumă echivalentă salariului mediu brut pentru o zi lucrătoare, acordată pentru fiecare copil cu vârstă mai mică sau egală de 16 ani aflat în întreținerea salariaților.

Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) SA le oferă salariaților săi, la fel ca anul trecut, câte 1.000 de lei bani în mână, de Crăciun, la care se adaugă surprize dulci pentru cei mici.

La Regia Autonomă Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, Moș Crăciun bagă de mai multe ori mâna în sac, mai exact de patru ori. Prima dată - câte 300 de lei pentru fiecare angajat al regiei, iar a doua oară - pentru a scoate câte 300 de lei pentru fiecare copil al acestora. A treia oară, Moșul scoate o primă de Crăciun brută în valoare de 1.000 de lei, iar a patra oară - prima de sfârșit de an, valorând 25% din salariul brut.

Tot la mal de Dunăre, Zona Liberă Galați oferă câte 1.000 de lei impozabili angajaților săi, plus cadouri valorând 300 de lei pentru copii.

După doi ani "buni", salariații Calorgal NU primesc primă de Crăciun și în acest an. Profit ar fi, dar datoriile din spate te urmăresc, cum ar putea spune conducerea societății.

Pe de altă parte, Apă Canal a oferit deja câte 500 de lei brut fiecărui angajat, precum și cadouri pentru cei mici. În funcție de ce va permite bugetul de stat, e posibil încă un bonus de sfârșit de an.

Administrația Piețelor Agroalimentare s-a gândit și la angajați, oferindu-le câte 600 de lei impozabili, dar și la copiii acestora, punându-le sub brad cadouri valorând fiecare câte 150 de lei.

La fel ca în 2022, Gospodărire Urbană le-a oferit angajaților tichete-cadou de 300 de lei.

Salariații Transurb au primit câte 500 de lei impozabili și cadouri de câte 150 de lei pentru copii. În plus, cele două sindicate din firmă au oferit membrilor lor câte 220 sau 250 de lei, bani în mână, în funcție de apartenență.

În fine, angajații Poștei Române au fost ținuți în joc de glezne, până miercuri după-amiază ei neprimind nicio veste. "Avem trecută în contractul colectiv de muncă o primă de 300 de lei net, am solicitat conducerii companiei acordarea ei, dar nu am primit încă niciun răspuns", ne-a spus liderul de sindicat din Galați. În cele din urmă, răspunsul companiei a fost negativ.

Nici salariaţii CFR Călători nu vor beneficia de primă de Crăciun anul acesta, conform informaţiilor furnizate de liderii de sindicat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.