Jump to content

Viitură de iarnă pe Dunăre


dcp100168

Recommended Posts

Viitură de iarnă pe Dunăre

Hidrologii au emis miercuri o avertizare cod portocaliu de inundatii pe Dunare, ce vizeaza sectorul Calafat - Bechet (aferent judetului Dolj), incepand de vineri. In celelalte zone din sectorul romanesc al fluviului a fost instituita o atentionare cod galben de inundatii.

Astfel, in perioada 08.12.2010 - 15.12.2010, avand in vedere situatia hidrologica actuala si exploatarea Sistemului Hidroenergetic Portile de Fier se prognozeaza producerea de cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de inundatie si atentie pe Dunare (sectorul aval de Portile de Fier), dupa cum urmeaza:

* Se instituie COD GALBEN pe Dunare incepand cu data de 08.12.2010 la Gruia (jud. Mehedinti), Bechet (jud. Dolj), Zimnicea (jud. Teleorman) si Isaccea (jud. Tulcea) si din data de 11.12.2010 pe sectorul Corabia-Tr. Magurele (jud. Olt si Teleorman), la Fetesti (jud. Ialomita), Cernavoda (jud. Constanta) si Tulcea (jud. Tulcea).

* Se instituie COD PORTOCALIU incepand cu data de 10.12.2010, ora 06.00, pe Dunare, pe sectorul Calafat-Bechet (jud. Dolj).

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8110441-pericol-inundatii-dunare.htm

Link to comment
Share on other sites

Pericol de inundaţii pe Prut

Ca urmare a remuului creat pe râul Prut, datorită creşterii nivelului fluviului Dunărea, digul de apărare al incintei Brateşul de Jos şi Digul de apărare Bădălan, au intrat în faza I de apărare, începând cu data de astăzi dimineaţă la ora 10.00. Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a înştiinţat autorităţile locale ale mununicipiului Galaţi, comuna Tuluceşti, Frumuşiţa şi agenţi economici din zona riverană cu privire la intrarea în faza I de apărare a digurilor de apărare Bădălan şi Brateşul de Jos. În faza I de apărare – nivelul apei ajunge la piciorul taluzului exterior al digului pe o treime din lungimea acestuia.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Pericol_de_inundatii_pe_Prut_0_386961756.html

Link to comment
Share on other sites

ISU în alertă - apele asediază Galaţiul

Este oficial: de ieri, de la ora 10,00, a fost constatat fenomenul de remuu pe Prut, digurile Bădălan şi Brateşul de Jos intrând în faza I de apărare. „În acest sens au fost avertizate Consiliile Locale din Tuluceşti şi Frumuşiţa, zone care ar putea fi afectate de creşterile râului Prut. În acest moment, nivelul apelor este supravegheat de Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi. În faza I de apărare, nivelul râurilor observate este cu un metru sub nivelul digului, apa fiind în albie”, a declarat căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi. Operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în Bădălan au fost avertizaţi cu privire la creşterile de nivel, urmând ca acestea să fie atent monitorizate de echipele SGA.

Cod galben pe Dunăre

Dunărea nu se lasă nici ea mai prejos. După ce în vară fluviul a făcut prăpăd ieşind din matcă la Galaţi, iată că lucrurile nu par a se linişti nici măcar în prag de Crăciun. Astfel, ca urmare a ploilor masive cantitativ căzute în vestul ţării, nivelul Dunării creşte cu valori importante peste normalul acestei perioade. Cu alte cuvinte, România are cod galben pe fluviu, debitele cele mai mari fiind înregistrate deocamdată la Calafat (unde a fost deja instituit cod portocaliu).

Ieri, la Galaţi, Dunărea măsura 473 de centimetri, fiind în creştere cu 12 centimetri faţă de ziua precedentă. Cele mai mari creşteri de nivel erau înregistrate la Gruia (41 cm), Cetate (38 cm) şi Calafat (36 cm). Conform site-ului Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, tendinţa apelor Dunării pentru următoarele două zile este de creştere, la Brăila fiind preconizată o mărire a nivelului actual cu valori cuprinse între 20 şi 30 de centimetri.

Digul Galaţi-Brăila intră la apă?

Afectat de creşterile de debite ale fluviului este şi judeţul alăturat, digul-şosea Galaţi-Brăila intrând şi el în faza I de apărare, ca şi faleza îndiguită din oraşul vecin sau digul din satul Vărsătura, confirmă maiorul Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU din oraşul vecin. Singura variantă în care liniştea Sărbătorilor ne-ar putea fi tulburată ar fi ca volumul precipitaţiilor să crească în următoarea perioadă, această posibilitate fiind însă destul de îndepărtată. Oricum, o inundaţie mare pe an ajunge, zicem noi.

http://www.viata-libera.ro/articol-ISU_in_alerta_-_apele_asediaza_Galatiul_2.html

Link to comment
Share on other sites

Ştire Pro TV =))

Dunarea pune probleme serioase. La Galati, debitul fluviului se apropie de maximul istoric inregistat in vara, cand apele au amenintat sa inunde orasul. Astazi, de exemplu, apele au crescut cu 11 centimetri. Ingrijorator este, insa, faptul ca specialistii spun ca Dunarea se va umfla in continuare, cu aproximativ 20-30 de centimetri pe zi.

http://stirileprotv.ro/stiri/social/amenintarea-apelor-nu-au-dormit-toata-noaptea-de-frica-sa-nu-fie-inundati.html

Link to comment
Share on other sites

Pai sefii de la Bucuresti s-au plimbat asta vara pe aici, au facut baie de multime, mai placuta sau mai putin au promis. Ca trebuie un proiect. Esential este insa: cati bani s-au alocat efectiv, macar pentru proiect? 0,00 bani. De aceea proiectantii specializati in utilitati publice pleaca in somaj. Nevoi exista. Solutii exista. Specialisti exista. Doar ca nu se caciulesc la autoritati. Sa nu dea Domnul ca NOII SPECIALISI DE LA BUCURESTI sa continuie sa distruga Romania.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.