Jump to content

Bugetul pentru Sărbători, cu 30% mai mic decât anul trecut


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Bugetul pentru Sărbători, cu 30% mai mic decât anul trecut

Peste 80% dintre români spun că îşi vor petrece Sărbătorile acasă sau cu prietenii. Bugetul total alocat de o familie pentru Crăciun şi Revelion este în acest an de 250 euro, faţă de 360 euro anul trecut.

De Sărbători, mulţi dintre români vor petrece în familie sau cu prietenii, vor renunţa să cumpere băuturi alcoolice şi vor mânca mai puţini cârnaţi şi caltaboşi, potrivit unui studiu Mednet. Bugetul alocat de o familie pentru Crăciun şi Revelion este de 1.052 lei, adică 250 euro, faţă de 1.523 lei (360 euro) în 2009, conform aceluiaşi sondaj.

"Reducerea bugetului destinat alimentelor pentru Sărbătorile de iarnă se va face prin renunţarea totală la anumite produse cum ar fi băuturile alcoolice - 34,2% nu vor mai cumpăra deloc, achiziţionarea într-o cantitate mai mică de băuturi răcoritoare, carne, băuturi alcoolice, legume/fructe şi produse tradiţionale", se arată în studiul citat.

Faţă de anul trecut, când jumătate dintre respondenţi afirmau că au un buget mai mic pentru Sărbători, în acest an şase din zece români susţin acelaşi lucru. Aproape nouă din zece concetăţeni au declarat că îşi vor petrece Crăciunul şi Revelionul acasă, cu familia sau prietenii, în timp ce 8,9% vor merge într-o staţiune balneară sau montană din ţară şi doar 3% în străinătate.

Din cauza crizei, în aproape un sfert dintre case nu va exista în această iarnă un pom de Crăciun, iar patru din zece familii intenţionează să îl folosească pe cel de anul trecut. Numai 36% dintre respondenţii la sondaj au declarat că vor să cumpere un brad de Crăciun.

Când vine vorba de cadouri, faţă de anul trecut mai puţini dintre concetăţenii noştri au răspuns că se vor orienta în acest an către cumpărarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte, parfumuri şi bijuterii, comparativ cu anul trecut, în schimb va creşte ponderea cadourilor mai ieftine, cum ar fi jucăriile, ciocolata şi cafeaua. "Chiar dacă suma pe care au alocat-o pentru acestea este mai mică sau cel mult egală cu cea de anul trecut, 80% dintre persoanele intervievate intenţionează să cumpere totuşi cadouri cu ocazia Sărbătorilor de iarnă", se mai arată în sondaj. Sondajul arată că suma pe care românii plănuiesc să o cheltuie pe cadouri în acest an este în medie de 414 lei, faţă de 526 lei anul trecut. Pentru jumătate dintre orăşeni această sumă este mai mică faţă de anul precedent, în timp ce aproape patru din zece sunt de părere că vor reuşi să aloce pentru cadouri aceeaşi sumă.

http://www.gandul.info/financiar/bugetul-pentru-sarbatori-cu-30-mai-mic-fata-de-anul-trecut-la-ce-renunta-romanii-7789303

Link to comment
Share on other sites

M-au terorizat azi stiristele lui peste prajit cu MASA de sarbatori, cu CE PUN ROMANII PE MASA... Parca suntem popor de retarzi... Carnati, carne, preturi la haleala, "reportaje" in supermarket-uri, toata ziua! Crestini, nu gluma... Parca printre altele era si post, nu? :ymblushing:

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.