Jump to content

Consilierii judeţeni lucrează la Primărie, iar aleşii municipali la CJ


dcp100168

Recommended Posts

Consilierii judeţeni lucrează la Primărie, iar aleşii municipali la CJ

Pe vremurile astea crizate, unde-i mai bine să ai job de şef, la Primăria Galaţi sau la Consiliul Judeţului? Poate la una dintre instituţiile sau agenţiile ministerelor? Vorbim despre gălăţenii care sunt „de două ori bugetari”, adică pe lângă mandatul de ales local sau judeţean sunt şi salariaţi ai unor instituţii publice din subordinea acestor foruri. Se ştie, imediat după alegeri, partidele şi-au tranşat posturile care necesită o „calificare” de partid. Ca să nu intre în incompatibilitate, consilierii judeţeni şi-au luat de lucru la Primărie, iar aleşii municipali au intrat în slujba vreunei instituţii de sub oblăduirea Consiliului Judeţului. Ca să nu fie nimeni supărat. Tradiţia pare aşa de îndelungată încât dă senzaţia că se aplică de când lumea şi politica. Sunt însă şi aleşi angajaţi la Guvern, mai precis la instituţiile pe care acesta le are în subordine, însă asta pentru că nu au mai găsit de lucru la Primărie sau CJ. Pe baza declaraţiilor de avere depuse la începutul lunii noiembrie anul acesta (pentru anul 2009) de către aleşi, am încercat să aflăm cine este un „patron” mai generos, Primăria, Consiliul Judeţului sau Guvernul, adică statul în genere.

Consilieri judeţeni, slujbaşi-şefi la Primărie

Fără tăgadă, cele mai generoase salarii sunt (sau erau în 2009) la instituţiile din subordinea Primăriei Galaţi, iar fericiţii câştigători sunt consilierii judeţeni. În topul salariilor conduce consiliera judeţeană PSD Viorica Sandu, directorul economic al SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare, care declară un venit anual din salariu de 101.663 de lei. Următoarea în top este conservatoarea Genica Totolici, directoarea Transurb, cu un venit anual cifrat potrivit propriei declaraţii la 99.372 de lei. Consilierul judeţean PC Eduard Grosu, managerul Serviciului Public Administrarea Domeniului Public – actualmente SC Gospodărire Urbană SRL, declară un venit anual de 76.310 lei. Consilier judeţean, conservatorul Constantin Graur, director în cadrul Transurb, intră în top cu o leafă anuală de 70.830 de lei. Consiliera judeţeană PC Tinca Podaru, director economic în cadrul fostei Administraţii a Domeniului Public, nu ratează topul nostru graţie venitului anual de 52.000 de lei. Pe ultimul loc se află social-democratul Vasile Neagu, cu cel mai mic salariu de bugetar, şef serviciu la Pieţe: 37.543 de lei. Să nu uităm, la aceste venituri salariale se adaugă indemnizaţiile de consilier, diferite în funcţie de participarea la şedinţe, atribuţii etc, care se ridică cel puţin la câteva mii de lei pe an.

Aleşi locali şi judeţeni, angajaţi la C.J.

Sărim în ograda Consiliului Judeţului şi ne apucăm de numărat bani. Cel mai bine plătit pe 2009 este consilierul local PSD Zanfir Ilie, directorul Bibliotecii „V. A. Urechia”, aflată în subordinea CJ, cu un salariu anual de aproximativ 50.000 de lei. Pe vremea când încă mai era şeful Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, consilierul local PC Răzvan Avram a avut, potrivit declaraţiei de avere, unul dintre cele mai bune salarii – 43.446 de lei anual. Consilierul local PSD Daniel Apetrăchioaie scrie în declaraţia de avere că a fost, în 2009, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, fiind plătit cu 40.000 de lei pe an. Camelia Burluc, consilieră judeţeană PDL, directoarea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, aflat tot în subordinea CJ (!?), este plătită cu 38.367 de lei pe an. Soţul Cameliei Burluc, consilierul Silviu Burluc, a câştigat ca director adjunct la Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă (înainte ca instituţia să se transforme în Camera Agricolă) – 2.102 de lei. Ultimul pe listă este consilierul local PC Picu Apostol Roman, directorul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Galaţi – 25.480 de lei pe an. Şi aici se pot adăuga indemnizaţiile de consilieri, plus banii ridicaţi pentru faptul că mulţi sunt membri în diferite consilii de administraţie unde aleşii, locali sau judeţeni, directori sau nu, sunt plasaţi în funcţie de „nevoile” partidului care îi susţine.

Şi aleşi, şi numiţi

Avem şi aleşi salariaţi în cadrul agenţiilor şi instituţiilor ministerelor şi companiilor de stat. Consilierul judeţean PDL Iulian Aramă, directorul Electrica, sparge topul când declară un câştig anual de 79.243 de lei. Consilierul judeţean PDL Aurel Zamfir, directorul Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, din subordinea Ministerului Agriculturii, declară pentru 2009 un salariu anual de 46.030 de lei. Consilierul local PDL Viorel Trif a binevoit şi dânsul să-şi desecretizeze salariul de coordonator euroregional al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice – Agenţia Teritorială 2 – Sud-Est (instituţie din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor). Câştigul lui este de 51.464 de lei anual. La stat a lucrat şi consiliera judeţeană PNL Simona Gampe Crăciunescu (fostă Bălan), care a condus Direcţia Judeţeană de Tineret, obţinând un venit anual de 15.948 de lei.

Ca să aveţi totuşi un termen de comparaţie pentru întregul top, vă spunem cât câştigă un director din privat (care face afaceri cu Primăria). Consilierul local PDL Dumitru Ion, directorul general al SC RER Ecologic Service, are potrivit declaraţiei de avere, un venit anual din salariu de 102.407 lei.

http://www.viata-libera.ro/articol-De_doua_ori_bugetari_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Consilierii judeţeni şi locali din Galaţi şi-au luat slujbe la stat, cu salarii grase

Slujbe încrucişate: aleşii locali lucrează la instituţii subordonate Consiliului Judeţean, iar consilierii judeţeni la Primărie. În topul salariilor conduc Viorica Sandu, Genica Totolici, Tinca Podaru, Eduard Grosu, Aurel Zamfir şi Iulian Aramă.

Pentru a nu fi acuzaţi de incompatibilitate, consilierii judeţeni şi-au găsit de lucru la instituţiile din subordinea Primăriei, în timp ce aleşii locali s-au aciuat la Consiliul Judeţean. Practic, ei au slujbe încrucişate, astfel încât să se înfrupte fără grijă din banii public.

În topul salariilor bugetare figurează consiliera judeţeană PSD Viorica Sandu, directorul economic al SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare, care declară un venit anual din salariu de 101.663 de lei.

Locul doi îi revine consilierei Genica Totolici, manager la Transurb, de unde a încasat în 2009 venituri de 99.372 lei. De la Consiliul Judeţean mai primeşte o indemnizaţie de 8.400 lei pe an.

Tot de la Transurb, consilierul judeţean Constantin Graur primeşte o leafă anuală de 70.830 lei.

Un alt consilier judeţean plătit din bani publici este şi Eduard Grosu. În 2009, ca manager al Administraţiei Domeniului Public Galaţi a încasat venituri de 76.310 lei, iar de la Consiliul Judeţului a primit 11.358 lei.

De la aceeaşi societate primeşte un salariu frumuşel şi consilierul judeţean Tinca Podaru, în calitate de director economic. În 2009, veniturile sale s-au ridicat la 52.000 lei.

Consilierul judeţean Camelia Burluc, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, primeşte anual un salariu de 38.367 lei, în timp de consilierul Vasile Neagu primeşte de la Administraţia Pieţelor Agroalimentare - 37.543 lei pe an.

În topul bugetarilor plătiţi „la puterea a doua” mai figurează consilierul local Daniel Apetrăchioaie, care a primit anul trecut 40.000 lei, în calitate de consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean, Eugen Chebac.

Consilierul local Ilie Zanfir, directorul Bibliotecii Judeţene "V.A Urechia" a încasat în 2009 venituri de 50.000 de lei.

Şi consilierul local Picu Apostol Roman, directorul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Galaţi, încasează anual o leafă de 25.480 de lei.

Nu trebuie să uităm de consilierii salariaţi în cadrul agenţiilor şi companiilor de stat. Pe primul loc este consilierul judeţean Iulian Aramă, care a încasat de la Electrica Galaţi suma de 79.243 lei. De la CJ şi ATOP Galaţi - 10.345 lei, iar ca membru în Consiliul de Administraţie la Muntenia Nord a primit 24.559 lei.

Consilierul local Viorel Trif primeşte de la Autoritatea Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC)- 51.464 de lei anual.

În această categorie intră şi consilierul judeţean Aurel Zamfir, directorul Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. Acesta a încasat, în 2009, o leafă anuală de 46.030 de lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Consilierii-bugetari_la_puterea_a_doua_0_398360225.html

Link to comment
Share on other sites

Mult prea putin romani realizeaza valoarea unui salariu anual. Asta este valabil in tarile civilizate unde taxele se platesc la valoare anuala. La noi, taxele sunt schimbate saptamanal, salariul il stim lunar, taxele lunare sau, putine, anual. Cand tragem linie dupa ce la platim.

Edited by bosorogu'
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

12 consilieri locali gălăţeni au slujbe la stat

La Consiliul Judeţului Galaţi, 12 din cei 34 de aleşi ocupă diverse funcţii de conducere la instituţii aflate în subordinea Primăriei, la companiile de stat sau la agenţiile ministerelor. Consilierii locali se pot considera mai puţin norocoşi la acest capitol al angajărilor în care contează mult carnetul de partid.

Potrivit declaraţiilor de avere depuse în această vară pentru anul 2010, şase din cei 25 de consilieri locali au fost sau sunt „de două ori bugetari”, adică, pe lângă mandatul de ales, conduc instituţii publice. Nu i-am pus pus la socoteală pe cei doi viceprimari, Nicuşor Ciumacenco şi Mircea Cristea, care au şi mandat de consilier local, dar nu primesc indemnizaţie de ales, ci doar salarii.

Şi, pentru că tot vorbeam de bani, aflaţi că liberalul Cristea are un salariu de viceprimar de 39.677 de lei pe an, iar social-democratul Ciumacenco – 43.317 de lei pe an. Primarul Dumitru Nicolae câştigă 44.884 de lei pe an.

Mai prost plătiţi decât consilierii judeţeni

Din start trebuie spus că aleşii locali angajaţi la Consiliul Judeţului sau în subordinea ministerelor sunt mai prost remuneraţi decât consilierii judeţeni la fel de bugetari ca şi ei. Vă reamintim că democrat-liberalul Iulian Aramă este cel mai bine plătit consilier judeţean: funcţia de director la Electrica îi aduce un câştig anual de 102.004 lei, la care se adaugă 27.784 de lei, beneficiile financiare ale calităţii de membru al Consiliului de Administraţie al Filialei Furnizare Energie Electrică, plus 672 de lei de la preşedinţia Consiliului de Administraţie de la Electrocentrale, plus 11.595 de lei, indemnizaţia de consilier judeţean. La polul opus se află democrat-liberala Camelia Burluc, cu un salariu de manager al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii – 29.425 de lei, plus indemnizaţia din CJ – 8.231 de lei.

Aleşi locali angajaţi la CJ

Cel mai bine remunerat consilier local de pe lista celor şase este social-democratul Zanfir Ilie, directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, instituţie aflată sub oblăduirea CJ. În 2010, managerul bibliotecii a câştigat un salariu brut de 48.178 de lei, adică 39.987 de lei net, la care s-a adăugat indemnizaţia de consilier – 9.058 de lei.

Colegul său de partid, Daniel Apetrăchioaie, este consilierul preşedintelui Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, fiind plătit cu 24.474 de lei pe an, peste care s-a aşezat indemnizaţia de ales – 9.641 de lei.

Consilierul local PC Picu Apostol Roman conduce Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Galaţi, funcţie din care câştigă net 19.184 de lei pe an, plus 7.608 indemnizaţie CL.

Liberalul Teodor Gheorghe şi-a trecut în declaraţia de avere salariul câştigat în 2010 la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos – 35.733 de lei, plus indemnizaţia de consilier, de 9.641 de lei.

Secretoşii din Consiliu: Viorel Trif şi Răzvan Avram

Doi aleşi locali şi-au secretizat salariile obţinute din bani publici declarând venituri „conform fişei fiscale”. Deşi presa le-a atras atenţia, în repetate rânduri, că fişa lor fiscală nu este publică, aleşii nu au revenit pentru a-şi preciza veniturile.

Unul dintre ei este consilierul local PDL Viorel Trif, pentru care a devenit o obişnuinţă să păstreze taina asupra salariului de coordonator euroregional al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice – Agenţia Teritorială 2 Sud-Est (instituţie din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor).

În declaraţia de avere din noiembrie 2010, Trif declara un câştig de 51.464 de lei anual. Exemplul lui Trif a fost preluat şi de consilierul local PC Răzvan Avram, care, pe vremea când manageria Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, era atât de transparent încât declara şi alocaţiile fiicelor sale.

Avram n-a mai vrut să spună, însă, cât a câştigat în jumătatea de an în care a condus Centrul Cultural. Potrivit declaraţiei de avere din noiembrie 2010, Avram câştiga 43.446 de lei anual.

Şi la stat, şi la privat

Ca să aveţi un termen de comparaţie pentru întregul top, vă spunem cât câştigă directorul unei societăţi private care face afaceri cu Primăria. Consilierul local PDL Dumitru Ion, directorul general al SC RER Ecologic Service SRL - firmă care împarte cu Ecosal salubrizarea Galaţiului, are un venit anual din salariu de 87.600 de lei, la care se adaugă indemnizaţia de consilier – 9.058 de lei.

Şi dacă Dumitru Ion lucrează, într-un fel, şi la stat şi la privat, la fel face şi soţia lui. Potrivit declaraţiei de avere a consilierului, soţia, Iuliana Ion, este director executiv la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor, de unde câştigă 27.600 de lei pe an, dar şi economist la RER, cu salariu de 9.144 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Politicienii nu duc lipsă de inventivitate. Cum să faci avere din bani publici

* Aleşii Galaţiului reuşesc să aibă lefuri colosale ori să-şi suplimenteze veniturile fără a risca să intre în vizorul ANI * Consilierii judeţeni câştigă bani frumoşi lucrând la societăţile din subordinea Consiliului Local, în timp ce consilierii locali activează în cadrul instituţiilor păstorite de Consiliul Judeţului

La fel ca şi în mandatele precedente, social-democraţii sunt cei care reuşesc cu brio să le facă cadou membrilor de vază ai partidului funcţii-cheie în cadrul instituţiilor ori societăţilor finanţate din bani publici. Şi pentru ca respectivii să fie feriţi de o eventuală acuzaţie de incompatibilitate, venită din partea Agenţiei Naţionale de Integritate, social-democraţii activează după modelul „încrucişat”: consilierii judeţeni sunt angajaţi în conducerea societăţilor subordonate Consiliului Local (CL), în timp ce aleşii municipali sunt angajaţi la instituţiile din subordinea Consiliului Judeţului (CJ).
Şi pentru ca şi ceilalţi aleşi să aibă posibilitatea să-şi rotunjească veniturile, aceştia devin membri ai consiliilor de administraţie ale societăţilor din cadrul CJ ori CL, care, cel puţin în teorie, ar trebui să vegheze la buna funcţionare a acestora şi să adopte măsuri în acest sens.

Eugen Zaharia, peste 1,2 miliarde de lei vechi!

De departe, cel mai bine remunerat dintre directorii sau managerii promovaţi după acest model este Eugen Zaharia. Social-democratul, deşi consilier judeţean, conduce, de mai mulţi ani, Administraţia Pieţelor Agroalimentare (APA), societate aflată în subordinea Consiliului Local Galaţi. Directorul general al APA a obţinut, în anul 2013, nu mai puţin de 124.493 de lei, ca urmare a postului pe care îl ocupă. Pentru că deţine şi calitatea de preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii, Eugen Zaharia a mai încasat alte 6.040 de lei, pe lângă cele 17.863 de lei pe care le-a primit pentru că este consilier judeţean şi membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), organism cu rol consultativ care funcţionează pe lângă Consiliul Judeţului.
Eugen Zaharia este secretar al Comisiei de specialitate nr.1 din CJ – buget-finanţe, strategii, studii şi prognoză economico-socială.

Viorica Sandu, subordonată cu leafă mare

Consiliera judeţeană Viorica Sandu nu îi este lui Eugen Zaharia doar colegă de partid şi vecină de scaun în CJ Galaţi, ci şi subordonată în cadrul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare. La fel ca şi colegul ei de partid, social-democrata Viorica Sandu lucrează de mai mulţi ani în societatea Consiliului Local Galaţi, în cadrul căreia ocupă postul de director economic. Funcţia pe care o deţine i-a adus, anul trecut, venituri de nu mai puţin de 101.628 de lei.
Pe lângă cei 9.456 de lei pe care i-a obţinut ca urmare a faptului că este ales judeţean, Viorica Sandu a mai primit 490 de lei pentru că este membru al Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean şi 452 de lei deoarece deţine, de asemenea, calitatea de membru al CA al Spitalului CFR.
Viorica Sandu este preşedinta Comisiei de buget-finanţe, strategii, studii şi prognoză economico-socială a Consiliului Judeţului.

Tinca Podaru, bani din gospodărirea urbană

Social-democrata Tinca Podaru este cel de-al treilea consilier judeţean al PSD care obţine venituri deloc de neglijat din activitatea pe care o desfăşoară în cadrul unei societăţi subordonate Consiliului Local.
Tinca Podaru este director economic al Societăţii de Gospodărire Urbană, de unde a obţinut, în anul 2013, venituri de 66.003 lei, pe lângă cele 9.456 de lei, primite din indemnizaţia de ales judeţean.
Social-democrata activează tot în cadrul Comisiei de buget-finanţe a CJ.

Consilierul local Zanfir Ilie, la biblioteca păstorită de CJ

Zanfir Ilie este cel de-al patrulea ales social-democrat care obţine bani frumoşi ca urmare a faptului că lucrează la o instituţie de interes public. Consilierul municipal este managerul Bibliotecii Judeţene „V.A.Urechia”, subordonată Consiliului Judeţului Galaţi. Pe lângă cei peste 9.000 de lei, indemnizaţie de ales, Zanfir Ilie a obţinut şi peste 33.000 de lei (conform ultimei declaraţii de avere actualizată, postată pe site-ul Primăriei), ca urmare a faptului că se află la cârma cunoscutei instituţii de cultură din Galaţi.

Şase aleşi judeţeni, în structuri de conducere

În Consiliul Judeţului Galaţi există nu mai puţin de şase aleşi care îşi rotunjesc veniturile cu diverse sume de bani - ce-i drept, nu prea mari - pe care le obţin ca urmare a faptului că deţin calitatea de membri ai unor structuri fără personalitate juridică ori ai unor Consilii de Administraţie.
Pe lângă cei 9.387 de lei, indemnizaţie de ales, pe care i-a încasat anul trecut, social-democratul Dorin Butunoiu a mai obţinut şi 9.000 de lei pentru că este preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică. Colega sa de partid, Carmen Pintilie, a obţinut, alături de 8.932 de lei (indemnizaţie), alte 15.903 lei pentru că a activat ca inginer în cadrul Apaterm. Liberalul George Stângă a primit, pe lângă cei 18.912 lei (venit generat de indemnizaţia de ales şi cea de membru al ATOP), 2.862 de lei, întrucât era membru în Consiliul de Administraţie al Zonei Libere. PP-DD-istul Cătălin Ungureanu este însă membru în Consiliul de Administraţie al Transurb, societate aflată în subordinea Consiliului Local, de unde a obţinut 5.180 de lei, pe lângă indemnizaţia de 9.194 de lei. Omul de afaceri Nicuşor Ursu (PNL) este, de asemenea, membru al ATOP. Liberalul a obţinut, anul trecut, din indemnizaţia de ales şi cea de membru al ATOP 8.130 de lei. Evident, suma aceasta nu reprezintă prea mult pentru omul de afaceri. Liberalul Emil Ţuicu este, de asemenea, membru al ATOP. Acesta a obţinut, anul trecut, 18.912 lei, sumă care cuprinde şi indemnizaţia de ales.
Pentru că anul trecut a deţinut calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al Parcului Industrial, controversatul proiect al Consiliului Local, PP-DD-istul Marian Vicleanu, noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, a primit în plus, pe lângă indemnizaţia de ales, 3.200 de lei. Din păcate, nu vă putem spune ce venituri i-a generat acestuia indemnizaţia de ales, întrucât în declaraţia de avere nu este precizat acest aspect, deşi legea obligă declararea tuturor veniturilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.