Jump to content

Florin Melinte vs. Consiliul Local Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Teatrul Muzical "Nae Leonard" nu mai are director

* Tribunalul Bucureşti a stabilit printr-o decizie rămasă definitivă că prelungirea contractului de manageriat a lui Florin Melinte de către Primăria Galaţi în fruntea instituţiei de cultură s-a făcut cu încălcarea legii şi a dispus anularea ei. Municipalitatea trebuie să organizeze acum un nou concurs pentru postul de director.

Federaţia Artiştilor Interpreţi din România (FAIR) a chemat în judecată Primăria Galaţi la începutul anului 2008, cerând anularea Dispoziţiei 2.769/ 2006 emise de primarul Dumitru Nicolae şi suspendarea executării actului amintit. Prin dispoziţia amintită s-a prelungit contractul de management al lui Florin Melinte în fruntea Teatrului Muzical "Nae Leonard", deşi printr-o notă de control întocmită în 2005 s-au constatat deficienţe grave în activitatea sa, fiind începută şi urmărirea penală împotriva acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Federaţia a arătat instanţei că prelungirea contractului de management a lui Florin Melinte este nelegală întrucât pentru acest post trebuia organizat concurs, în cadrul căruia să fie prezentate proiecte de management, conform Legii 504/2004 şi OG26/2005. În plus, comisia de evaluare nu avea decât un membru care nu era în raporturi contractuale cu Primăria, iar primarul Dumitru Nicolae nu avea competenţa de a prelungi o numire pe un asemenea post dispusă printr-o hotărâre de Consiliu Local. Poziţia directorului Florin Melinte, care a devenit parte în dosar în calitate de intervenient în nume propriu, este practic identică cu a Primăriei Galaţi. "Pârâţii" au susţinut că sindicatul amintit nu putea cere decât drepturi proprii, nu şi solicitări ale membrilor săi. O asemenea afirmaţie este cel puţin deplasată pentru că interesele "subiective" ale membrilor reprezintă scopul existenţei unei structuri sindicale, printre multe altele.

O comisie (ne)legal constituită

Primăria Galaţi i-a încredinţat lui Florin Melinte un nou contract de management în 2006 pentru perioada 01.05.2006 - 01.05.2011. Asta în condiţiile în care evaluarea activităţii manageriale a lui Melinte a fost realizată de către o comisie alcătuită din 5 membri, dintre care patru erau în raporturi contractuale cu Primăria. Este vorba de Ilie Zanfir, consilier la acea dată al primarului, Sergiu Tofan, fost director al Direcţiei de Cultură Galaţi, Dumitru Oprea, şef audit intern în cadrul Primăriei, şi Voicu Costică, consilier al viceprimarului. Conform OG 26/2005, cel puţin 2/3 dintre membrii comisiilor de evaluare a proiectelor de management trebuia să nu se afle în raporturi de serviciu sau contractuale cu ordonatorul de credite. În cazul de faţă este vorba de 3 persoane, lucru care, evident, nu s-a întâmplat. "Având în vedere că evaluarea a fost făcută de o comisie nelegal constituită, instanţa constată că atât procesul verbal în care s-a materializat rezultatul evaluării, cât şi actele întocmite în baza acesteia, respectiv Dispoziţia 2769/04.05.2006 a primarului municipiului Galaţi sunt nule", reiese din hotărârea Tribunalului Bucureşti.

Primăria nu "vede" concluziile propriului raport de audit

Instanţa de judecată schimbă foaia când se ajunge la evaluarea modului de utilizare a resurselor financiare la Teatrul Muzical "Nae Leonard". În primul rând, raportul de evaluare trebuia să cuprindă perioada 2001-2006, nu doar intervalul 2001-2003. Judecătorii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că raportul nu conţine şi deficienţele de utilizare a resurselor financiare alocate Teatrului Muzical "Nae Leonard", constatate chiar de către Primăria Galaţi, în urma auditului financiar realizat în perioada 29.11.2004 - 09.02.2005. Practic, la solicitările IPJ Galaţi, consilierii locali au cerut edilului-şef în 2004 să efectueze un audit cu privire la activitatea directorului Florin Melinte. Prin Nota de control 14.314/10.02.2005 rezultă că în urma executării contractului 4.098/02.07.2003 încheiat cu agenţia Euro Musika International, Florin Melinte nu a dovedit că a recuperat 17.584 lei cheltuite de teatru pentru deplasarea în Germania şi nici a onorariului de 1.000 de euro, deşi, potrivit contractului, aceste sume trebuia să fie suportate în final de partenerul german. Din aceeaşi notă de control rezultă că încheierea contractului a fost făcută fără consultarea prealabilă a departamentelor juridic şi economic ale instituţiei, acesta nepurtând viza de control financiar preventiv şi nici ştampila oficiului juridic iar cheltuielile efectuate pentru cazarea colaboratorilor şi pentru materiale, în sumă de aproximativ 4.800 de lei, au fost angajate fără acordul prealabil al ordonatorului de credite. S-a mai reţinut că în evidenţa financiar-contabilă a teatrului nu apar documentele justificative pentru transportul pe ruta Galaţi - Germania - Galaţi, respectiv cazarea, hrana, asigurarea medicală şi diurna. Tot Primăria Galaţi constată prin aceeaşi notă de control că la încheirea contractelor de achiziţii pentru perioada 2002-2004 au fost achiziţionate bunuri în valoare mai mare decât prevedea legea şi prin cerere de ofertă care încălca procedurile legale.

Cuvânt de ordine: management defectuos

Ca să fim mai exacţi în legătură cu cele constatate de Primăria Galaţi şi menţionate de noi mai sus, nu s-a respectat formularul legal de contract, în unele contracte nu s-au menţionat denumirile bunurilor achiziţionate şi nici preţul convenit, nu s-au întocmit grafice de livrare, caiete de sarcini şi nu s-au prevăzut garanţii de bună execuţie. Judecătorii au lăsat deoparte în acest caz limbajul juridic în care se exprimă de obicei şi au tăiat efectiv în carne vie când a fost vorba de aprecierea activităţii de până acum a lui Florin Melinte, dar şi a deciziilor contradictorii luate de Primăria Galaţi. "Instanţa constată că rezultatele auditului nu au fost contestate de intervenient (n.r. - Florin Melinte) nici în faţa comisiei de audit şi nici în instanţă, neeexistând niciun motiv ca acestea nu fie apreciate ca reale. Instanţa observă că deficienţele constatate în modul de utilizare a resurselor financiare sunt majore, sugerează necunoaşterea reglementărilor privind achiziţiile publice, încheierea şi executarea contractelor de prestaţii artistice, executarea contractelor individuale de muncă, precum şi modul de înregistrare a operaţiunilor şi documentelor în evidenţele financiar contabile, reprezentând indicii ale unui management defectuos", constată judecătorii Tribunalului Bucureşti. Pe de altă parte, instanţa apreciază că "neluarea în considerare de către operatorul principal de credite (n.r. - Primăria Galaţi) a propriilor constatări, nemenţionarea lor în raportul de evaluare a activităţii, în condiţiile în care auditul a fost făcut chiar din dispoziţia ordonatorului iar aspectele cercetate vizează chiar modul de utilizare a resurselor financiare, reprezintă o încălcare a legii şi lipseşte de temeinicie concluziile raportului de evaluare".

Concediaţi şi umiliţi de conducere

Tribunalul Bucureşti a constatat că în numeroase cazuri Florin Melinte a dispus "abuziv" măsuri sancţionatorii, constând fie în desfacerea contractelor de muncă ale diverşilor salariaţi ai teatrului, fie în diminuarea drepturilor salariale pe diferite perioade de timp, deciziile fiind ulterior anulate de instanţele judecătoreşti pentru a se dispune reintegrarea salariaţilor şi plata retroactivă a drepturilor salariale de care aceştia au fost privaţi. Judecătorii lasă din nou deoparte roba de magistraţi pentru a stabili că "în toate situaţiile se relevă managementul defectuos în privinţa resurselor umane ale intervenientului (n.r. - Florin Melinte), necunoaşterea sau greşita aplicare a Codului Muncii, măsurile dispuse de acesta prejudiciind inclusiv patrimonial teatrul, acesta fiind adesea obligat şi la plata dobânzilor aferente salariile neplătite la timp, precum şi la cheltuieli de judecată". De altfel, o parte dintre salariaţi s-au adresat cu cereri chiar lui Florin Melinte sau structurii sindicale din care fac parte, dar şi organelor judiciare în legătură cu adoptarea de către directorul teatrului a numeroase măsuri abuzive, constând în reţinerea unor drepturi salariale, luarea unor măsuri disciplinare, excluderea din colectivul unor spectacole sau exercitarea a diferite forme de presiune pentru ca respectivii să-şi dea demisia sau să nu îl mai conteste.

Avem un verdict. Cine îi trage la răspundere pe vinovaţi?

Pentru a nu fi acuzaţi de interpretări tendenţioase, vom exprima ad literam punctul de vedere al judecătorilor Tribunalului Bucureşti vizavi de situaţia creată de-a lungul anilor de Florin Melinte la Teatrul Muzical "Nae Leonard". "Instanţa constată că, deşi extrajudiciare, declaraţiile salariaţilor nu au fost contestate de intervenient (n.r. - Florin Melinte), acesta invocând în apărare unele declaraţii favorabile ale altor salariaţi, toate acestea nefăcând altceva decât să confirme existenţa unei puternice stări conflictuale între o parte din salariaţi şi directorul teatrului, determinată de măsurile şi atitudinile adoptate de acesta. Instanţa constată că măsura prelungirii contractului de management al intervenientului nu a fost legală şi nici nu era oportună, aceasta nefiind justificată de activitatea intervenientului şi apărând ca incompatibilă cu deficienţele constatate atât de ordonatorul principal de credite, cât şi de instanţele judecătoreşti". Decizia Tribunalului Bucureşti a rămas definitivă după ce Curtea de Apel a respins la sfârşitul anului 2008 recursurile declarate de Florin Melinte şi Primăria Galaţi, ceea ce înseamnă că municipalitatea trebuie să organizeze cât mai curând posibil un nou concurs pentru ocuparea postului de director. Hotărârea judecătorească pronunţată de instanţa bucureşteană are un dublu efect asupra lui Florin Melinte. Ca urmare a verdictului dat de judecători privind managementul defectuos al acestuia, Florin Melinte nu se mai poate prezenta la concursul pentru postul de director, conform prevederilor legale. Pe de altă parte, Melinte s-ar putea vedea pus în situaţia de a restitui toţi banii încasaţi din 2006 încoace cu titlu de salariu dacă se dovedeşte că a acţionat cu rea credinţă, ştiind că ocupă postul de director cu încălcarea legii.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

Primarul Galatiului cauta artisti lirici prin PSD

» Teatrul Muzical Nae Leonard din Galati a ramas fara manager. » Dupa trei ani de procese, o instanta din Bucuresti a pus capat numirii abuzive a lui Florin Melinte, autorul unui lung sir de scandaluri. » Procesul a fost intentat de Federatia Artistilor Interpreti din Romania.

Instanta de la tribunalul Bucuresti a stabilit, prin sentinta definitiva, ca prelungirea contractului lui Melinte la conducerea teatrului, de catre o comisie numita de primarulul Dumitru Nicolae, a fost ilegala. Dupa ce mai fusese director al Teatrului Nae Leonard pana in 1999, in 2001 Florin Melinte, pe atunci consilier municipal PDSR, a obtinut de la primarul Dumitru Nicolae si majoritatea PDSR din Consiliul Municipal Galati o noua numire in functia de director. O numire ce facea parte din campania de pedeserizare a administratiei locale. Nemultumit de faptul ca artistii si cei din compartimentele tehnice colaborasera si cu dirijorul Sorin Oancea, care a fost director in perioada 1999-2001, Florin Melinte a dezlantuit o prigoana impotriva salariatilor. Asa au plecat din teatrul muzical galatean artisti de mare valoare, de la coregraful Constantin Florian, fost prim-balerin al Operei din Bucuresti si scenograful Anton Hirschorn, instrumentisti si solisti la membri ai corpului de balet si tehnicieni. Directorul Florin Melinte prefera sa se bazeze pe salariatii loiali si colaboratori.

Risipa de fonduri

Alt scandal a fost provocat de risipa fondurilor alocate pentru reparatiile teatrului prin schimbarea solutiilor tehnice si refacerea unor lucrari finalizate, schimbari generate de alta obsesie a lui Florin Melinte fata de ce se intamplase in teatru in lipsa sa. Asa s-a ajuns ca reparatiile, care conform estimarilor Proiect SA Galati din 1999 ar fi trebuit sa coste 9,5-11 miliarde de lei vechi au ajuns sa coste de aproape sase ori mai mult. Ar fi fost mai ieftina constructia unui teatru nou. A mai fost apoi un lung sir de scandaluri legate de turneele in strainatate ale teatrului, aranjate de Melinte cu agentii de impresariat dubioase.

Un astfel de scandal, relatat de corespondentul "Romaniei libere" din Germania, a avut rasunet in presa germana, dar la Galati a generat solidaritatea liderilor PSD cu Florin Melinte. Nici faptul ca artistii au castigat un proces intentat teatrului pentru ca la un turneu in Germania nu li se platisera diurne in valoare totala de 19.600 de euro, nici faptul ca Florin Melinte era cercetat penal intr-un dosar cu patru capete de acuzare, nu le-a dat de gandit pesedistilor galateni.

Director pana in 2011

Primarul Dumitru Nicolae si-a exercitat mai degraba functia de presedinte al municipalei PSD Galati decat pe aceea de primar devotat intereselor orasului, fortand prelungirea mandatului lui Melinte la conducerea Teatrului Leonard pana in 2011. Nicolae a numit o comisie formata majoritar din 3 oameni ai sai, Dumitru Oprea, seful Directiei de Audit din Primaria Galati, Ilie Zamfir, consilier al primarului Dumitru Nicolae, Gheorghe Voicu, consilier in primarie, si doi oameni din cultura, Vlad Vasiliu, director al Teatrului Dramatic "Fani Tardini", si Sergiu Tofan, seful Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Galati. In baza votului din comisie, de 3 la 2, primarul Nicolae a emis decizia nr. 2769/04.05.2006, prin care lui Melinte i-a fost prelungit contractul de manager pana in 2011!

Federatia Artistilor Interpreti din Romania (FAIR) a dat in judecata Primaria Galati cerand anularea Dispozitiei 2.769, pentru ca ocuparea postului trebuia decisa prin concurs, si nu prin instituirea unei comisii formate majoritar din oamenii primarului. Instanta a dat dreptate FAIR. Acum primarul Nicolae are o noua problema: trebuie sa caute prin PSD Galati artisti lirici sau instrumentisti, sa numeasca un director interimar si apoi sa organizeze un concurs de manager la Teatrul Nae Leonard.

http://www.romanialibera.ro/a143025/pri ... n-psd.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Primarul Nicolae refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească

Potrivit unei hotărâri dată de Tribunalul Bucureşti, Forin Melinte nu mai este directorul Teatrul Muzical „Nae Leonard” . Cu toate acestea, primarul PSD al Galaţiului, Dumitru Nicolae, amână punerea în aplicare a deciziei judecătorilor, transmite corespondentul AMOS News. Prin dispoziţia 2769/ 04.05.2006, primarul Dumitru Nicolae i-a prelungit contractul lui Florin Melinte fără ştirea şi consultarea Consiliului Local. Imediat, sindicaliştii de la „Muzical” au sesizat această ilegalitate şi au contestat în instanţă decizia primarului Nicolae. Puţin mai târziu, judecătorii au sesizat ilegalitatea comisă, iar în data de 24.11.2008, preşedintele sindicatului de la Teatrul Muzical, Adrian Dumitraşcu, a obţinut o Hotărâre definitivă dată de Tribunalul Bucureşti care anulează dispoziţia primarului Nicolae de prelungire a mandatului lui Florin Melinte. Chiar şi aşa, primarul Nicolae amână în mod vădit să respecte Hotărârea instanţei şi să-l demită pe Florin Melinte. Întrebat dacă Florin Melinte mai ocupă încă funcţia de director al Teatrului Muzical, primarul PSD al Galaţiului, Dumitru Nicolae, a răspuns ironic: „Melinte are o serie de păcate, dar la tehnică stă bine. În ziua când se întrunesc toate condiţiile legale, atunci voi lua o decizie. Nu am fost şi nu voi fi niciodată adeptul schimbării unui director de către sindicate. Legea este, dar nu nu avem normele de aplicare”. Care lege, care norme? Nu este clar că singura lege după care se conduce Florin Melinte acum este Hotărârea Judecătorească? Mai mult, pentru că este cercetat penal cu săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 13 din Legea nr.78/2000, Florin Melinte nu mai are dreptul să participe la concursul de ocupare a postului de director al Teatrului „Muzical” Galaţi, care va avea peste trei luni. Pe de altă parte, sindicaliştii de la Teatrul Muzical susţin că vor lupta pentru ca legea să fie respectată. „Pentru că primarul Dumitru Nicolae a încercat mereu să-l apere pe Melinte este posibil să nu-l demită sau să-i permită să participe la un nou concurs. Nici noi nu vom sta cu mâinele în sân şi vom încerca să ne luptăm în instaţă, dar şi în interiorul teatrului, pentru că nu facem decât să cerem să fie respectată legea”, a declarat preşedintele sindicatului de la Teatrul Muzical „Nae Leonard”, Adrian Dumitraşcu.

Link to comment
Share on other sites

O IDEE

- SĂ FIE INCLUSE ŞI LA NOI ÎN PARIURI - CINE VA RĂMÂNE DIRECTOR LA MUZICAL?,

SAU...

- CONCURS PENTRU JURIŞTI CU TEMA...

CINE GASEŞTE O LEGE ÎN BAZA CĂREIA... ÎNCĂ PRIMARUL, POATE FACE PUŢINĂ ÎNCHISOARE, SAU DE CE NU.. POATE FI SUSPENDAT ...PĂI DACĂ ERA NENEA NIMENI, ERA LA CĂLDURĂ DE MULT... ORI NICOLAE VEZI MOTOROK, CONCESIUNI ILEGALE CU SEMNĂTURA LUI ŞI ALTELE CA NU VREAU SĂ IAU PÂINEA IMPACTULUI

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Cazul ”Melinte” tulbură apele în Consiliul Local

Cazul fostului director al Teatrului Muzical "Nae Leonard" din Galaţi, Florin Melinte, şi susţinerea necondiţionată a acestuia de către primarul Dumitru Nicolae, a stârnit nemulţumirea consilierilor locali PD-L. Petru Alexe, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că i-a solicitat lui Nicolae să anunţe oficial demiterea lui Melinte din funcţia de director. Consilierul local democrat-liberal susţine că, deşi Curtea de Apel Bucureşi a dat deja o sentinţă în acest caz, primarul nu respectă legea şi nu organizează un concurs pentru ocuparea legală a postului rămas vacant. Cu toate acestea, se pare că Dumitru Nicolae a numit deja, fără consultarea Consiliului Local, un interimar la Teatrul Muzical.

Consilierul local PD-L, Petru Alexe, a declarat ieri că a trimis deja, luna trecută, un memoriu către primarul Galaţiului, în care solicită ca acesta din urmă să anunţe public demiterea fostului director de la Teatrul Muzical "Nae Leonard", precum şi găsirea unor vinovaţi pentru situaţia mai mult decât confuză în care s-a ajuns. De asemenea, spune consilierul Alexe, s-a cerut ca demiterea lui Melinte să se realizeze retroactiv, din momentul în care contractul încheiat cu primăria a devenit nul, şi anume de la data de 1 mai 2006. Deşi, pe deplin conştient de faptul că timpul nu poate fi dat înapoi şi că efectele menţinerii ilegale a lui Florin Melinte în funcţie nu pot fi înlăturate, Petru Alexe consideră că, din punct de vedere moral şi legal, aşa este corect. Cu toate acestea, nici până la acestă dată, primarul Dumitru Nicolae nu a răspuns în vreun fel la memoriul înaintat de către consilierul PD-L.

O altă nemulţumire pusă pe tapet de către consilierul local al PD-L se referă la faptul că primarul Dumitru Nicolae a încălcat de nenumărate ori legea, numind directori la instituţiile subordonate Primăriei, fără a consulta în prealabil Consiliul Local. La fel s-a întâmplat, spune Petru Alexe, şi în cazul numirii lui Gelu Stan la conducerea SC Apă Canal. "Am avut la Comisia 4 (n.r. din cadrul Consiliului Local) în care activez, o sesizare privind nepunerea în aplicare a unei sentinţe devenită irevocabilă, o sentinţă definitivă a Curţii de Apel Bucureşti şi care anula Dispoziţia primarului 2769 din 4 mai 2006, de prelungire a contractului de management al domnului Florin Melinte. După ce am încercat pe căi directe să îl conving pe domnul primar să pună în aplicare cât mai urgent această decizie a Curţii de Apel, am ajuns la concluzia că nu se poate decât în scris. Am făcut un memoriu pe care i l-am dat domnului primar, în data de 20 ianuarie 2009. În acest memoriu solicităm să se anunţe public demisia domnului Melinte, începând cu data retroactivă, 1 mai 2006, adică data la care contractul de management încheiat între Primărie şi domnul Florin Melinte, era nul. Apoi am cerut să se găsească şi un vinovat pentru această situaţie şi, evident, să organizeze un concurs legal pentru ocuparea postului de director al Teatrului Muzical "Nae Leonard", cu numirea interimară a unui alt director mai întâi. Nu am avut niciun răspuns oficial. (...) În articolul 63, alineatul 7, din Legea Administraţiei Publice se arată că . (...) Toată această poveste, începând cu numirea şi terminând cu destituirea lui Florin Melinte trebuia să treacă prin Consiliul Local", a declarat Petru Alexe, consilier local PD-L.

Cu toate acestea, se pare că Dumitru Nicolae a numit deja, fără consultarea Consiliului Local şi fară a anunţa public, un director interimar la Teatrul Muzical "Nae Leonard" Galaţi, în persoana Laurei Sava.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=6

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Scandal la teatrul din Galati

» Consilierii municipali nu indraznesc sa i se opuna primarului Dumitru Nicolae in scenariul de a-l readuce la conducerea Teatrului Muzical "Nae Leonard" pe Florin Melinte, ale carui abuzuri au costat Galatiul cateva miliarde de lei vechi.

Seria scandalurilor care afecteaza din 2001 activitatea Teatrului Muzical "Nae Leonard" din Galati a luat amploare, dupa ce primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, a numit un director interimar fara consultarea Consiliului Municipal. Fostul director, Florin Melinte,

autorul unui lung sir de ilegalitati si abuzuri comise impotriva artistilor, a fost demis dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis contestatia Federatiei Artistilor Interpreti din Romania impotriva deciziei primarului de a prelungi contractul lui Melinte, fara organizarea unui examen. Primarul Galatiului s-a supus deciziei instantei si aparent a renuntat la protejatul sau, dar a numit director interimar pe "mana dreapta" a lui Melinte, consultantul artistic Laura Sava. Numirea ar fi trebuit facuta cu aprobarea Consiliului Municipal, dar primarul Nicolae a evitat sa riste.

Se pare ca numirea Laurei Sava face parte dintr-un scenariu al primarului, care, dupa interimatul acesteia, vrea sa il readuca la conducerea teatrului tot pe Florin Melinte, pe care il considera "cel mai bun director de teatru din tara" si cel mai potrivit sa castige concursul. Cu exceptia consilierului municipal PD-L Petru Alexe, care a denuntat ilegalitatea numirii Laurei Sava, ceilalti consilieri nu si-au permis sa miste in front. Dezinteresul consilierilor a fost suplinit de sindicatul din teatru, care a contestat pe calea exceptiei de nelegalitate numirea in functia de director interimar a Laurei Sava. Razboiul purtat de directorul Melinte cu artistii din teatru are si conotatii penale, pentru ca a adus bugetului Galatiului pagube de aproape patru miliarde lei vechi. Din 2001 si pana la demiterea sa, Florin Melinte a dispus concedierea abuziva a zeci de angajati, acestia au castigat procesele si au fost reangajati , primind si despagubiri care au fost platite de la bugetul Galatiului.

"Din Consiliul Local, nimeni nu vrea sa vada ca acolo exista probleme. si poate ca, in alte conditii, ar putea fi iertat, dar in urma acestor procese s-au cheltuit si se cheltuiesc in continuare bani, din bugetul local, pe plata unor procese, bani care nu au fost recuperati niciodata de la vinovatul principal, Florin Melinte, fostul director al teatrului", spune Paul Buta, actor de revista si fost lider sindical la Teatrul "Nae Leonard".

http://www.romanialibera.ro/a149092/sca ... alati.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Florin Melinte a fost contestat la Curtea de Apel Galaţi

Desemnarea lui Florin Melinte pentru un nou mandat ca director al Teatrului Muzical "Nae Leonard" a stârnit deja reacţii în rândul salariaţilor instituţiei de cultură. Singurul său contracandidat, Mircea Holiartoc, a contestat la Curtea de Apel Galaţi modul în care s-a organizat concursul pentru ocuparea funcţiei, susţinând că nu municipalitatea, ci Consiliul Local trebuia să se ocupe de această acţiune iar membrii comisiei ce ar fi urmat să evalueze activitatea candidaţilor nu puteau fi în raporturi contractuale cu Primăria. Acelaşi lucru l-a spus şi Curtea de Apel Bucureşti, care a reţinut că evaluarea activităţii manageriale a lui Melinte a fost realizată de către o comisie alcătuită din cinci membri, din care patru erau în raporturi contractuale cu Primăria. Conform OG 26/2005, cel puţin 2/3 din membrii comisiilor de evaluare a proiectelor de management ar fi trebuit să nu se afle în raporturi de serviciu sau contractuale cu ordonatorul de credite. Municipalitatea a trecut peste toate aceste impedimente şi a considerat că Florin Melinte poate fi în continuare director la Teatrul Muzical. Asta în condiţiile în care instanţa bucureşteană aprecia că managementul în perioada lui Melinte a fost defectuos iar acesta nu ar mai avea dreptul să participe la un nou concurs pentru postul de director. Primul termen de judecată la contestaţia depusă împotriva lui Melinte se va judeca pe 31 august.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Salariul, ca un măr al discordiei

* Aleşii locali s-au „inflamat” marţi pe seama salariului pe care îl va primi managerul Teatrului Muzical, Florin Melinte * Cum s-au aprins, aşa de repede s-au şi stins, contractul de muncă al acestuia, cu un salariu de 6.489 lei (brut), fiind aprobat *

Aleşii locali s-au întrunit ieri într-o şedinţă subţire, de vară. Consilierilor le-a luat mai mult timp să se adune în sală, decât să aprobe cele 10 puncte de pe ordinea de zi. „Mărul discordiei” l-a constituit Florin Melinte, declarat prin hotărâre a Consiliului Local câştigătorul concursului de proiecte de management la Teatrul Muzical. Aleşii au aprobat contractul de management al lui Melinte pe cinci ani, începând chiar din 18 august. Cu 14 voturi pentru şi 6 împotrivă, noul manager al Muzicalului va avea o remuneraţie de 6.489 lei (brut), constituită din: „salariul maxim brut plătit în instituţie, conform prevederilor legale – 5.495 lei - la care aplică indexările legale, şi un spor de 18% aplicat la salariul maxim brut, la care se vor aplica indexările conform legii, plus alte sporuri specifice instituţiei”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Sala ... iei_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Florin Melinte vs. Consiliul Local Galaţi

Scântei au sărit marţi seara la şedinţa Comisiilor de Buget-Finanţe şi Cultură ale Consiliului Local! Directorul Teatrului Muzical „Nae Leonard”, Florin Melinte, s-a prezentat în faţa aleşilor pentru a-şi apăra onoarea în urma potopului de acuzaţii care i-au fost aduse la recenta şedinţă a Consiliului Local. Vă reamintim că, la această întrunire, o parte dintre artiştii Muzicalului au cerut, la propriu, în genunchi demiterea directorului, demitere susţinută şi de grupul de consilieri PDL. Lui Melinte i s-au reproşat managementul teatrului, sumele uriaşe cheltuite, faptul că se autoplăteşte ca regizor, colaborările şi, în final, nu i s-a alocat suma de 90.000 de lei cerută pentru plata artiştilor.

Marţi, directorul le-a prezentat aleşilor devizele de cheltuieli de premieră şi situaţia încasărilor de la cele trei spectacole pe care le-a regizat. A intrat singur în gura lupului. Aleşii nu au fost impresionaţi de încasări, cerându-i acte economice.

De la Comisia de Buget-Finanţe, cea mai importantă structură a CL, Florin Melinte a ieşit congestionat şi revoltat. „Intensitatea” schimbului de replici dintre consilieri şi manager s-a auzit timp de o oră de dincolo de uşă. Înainte de a se îndrepta spre Comisia de Cultură, Florin Melinte a ţinut să ne explice poziţia sa: „Am ţinut să purtăm un dialog face to face, ca urmare a discuţiilor apărute prin presă, a demersurilor făcute de unii salariaţi ai teatrului şi a acuzaţiilor aduse. Am prezentat punctual pentru cele trei spectacole, regizate, o evaluare financiară. La niciunul din aceste spectacole sumele încasate nu constituie un prejudiciu! Mă consider profund lezat că mi se pune la îndoială capacitatea managerială din punct de vedere artistic. Spectacolele noastre au făcut cinste întregii Europe. De aceea în 2003 şi în 2005 am fost unic producător în Germania şi Italia pentru operele Nabucco şi Aida. Regizez de ani de zile alegoriile de Sfântul Apostol Andrei, parada de Ziua Marinei, Scrumbia şi altele. De ce mă solicită să fac regie dacă nu sunt apt? Deoarece regizorii au cerut sume exorbitante, am fost ales să regizez spectacole în urma unei discuţii cu colectivul de producţie – producătorul muzical, textierul şi coregraful. Acum suntem blocaţi pentru premiera Paradis Revue, din cauza unei solicitări de 5.000 de euro a unui regizor care consideră că este suma cea mai mică pe care trebuie să o primească. Subsemnatul, niciodată nu am primit mai mult de 4.000 de lei pe o producţie! Uitaţi-vă să vedeţi câţi bani am adus! Mi s-a arătat un deget şi mi s-a spus că s-ar putea să scoată o hotărâre de Consiliu care să-mi interzică dreptul de a mai regiza. Eu am doctorat în muzică, am două specializări în străinătate”, ne-a declarat revoltat Melinte.

„Colaboratorii nu sunt un moft”

Managerul ne-a confirmat că teatrul său nu are un regizor în schema de personal. „Colaboratorii nu sunt un moft al lui Melinte, ci rezidă din faptul că sunt lipsuri. Nu ştiu dacă v-aţi imagina Traviata fără Violeta Valery. Cei care muncesc nu au timp de proteste, dar ele, ca un bumerang, lovesc în interesele tuturor salariaţilor. Sunt mai apreciat şi mai respectat în Bucureşti, Timişoara, Cluj, decât acasă!”, ne-a declarat supărat Melinte. Managerul îşi aminteşte de anii 2000, când era consilier local PSD şi chiar preşedinte al Comisiei de Cultură: „Am solicitat cu tot respectul ca lucrurile să ia sfârşit aici. Să nu se uite că am fost preşedintele Comisiei de Cultură în Consiliul Local şi nu m-am răţoit niciodată la un director. Sunt vânat politic de cei care au instrumentat protestul de la Consiliul Local. Sunt cei în spatele cărora stăteau protestatarii”, ne-a declarat Melinte, referindu-se la grupurile PDL şi PNL.

„Trebuie să dea socoteală”

Preşedintele Comisiei de Buget-finanţe a CL, social-democratul Aurelian Constantin, ne-a declarat că se aştepta ca Melinte să prezinte documentele economice pe care Comisia i le-a cerut de foarte mult timp: „Nu suntem mulţumiţi de ceea ce face acolo; nu ne-a adus documentele pe care le-am cerut. I-am spus că nu se va mai aproba nimic legat de Teatrul Muzical, indiferent dacă are dreptate sau nu, până nu ne aduce documentele solicitate pe cale legală. Până nu primim informaţiile, nu mai primeşte nimic! Nici în bugetul pe 2011! I-am spus că noi, consilierii locali, suntem proprietarii acelui teatru. Nu avem nimic cu dumnealui cât timp îşi face treaba de director, dacă vrea să fie regizor, nicio problemă, rămâne regizor şi punem pe altcineva director. Nu e nimic personal!”, ne-a declarat Aurelian Constantin.

Democrat-liberalul Petru Alexe, membru în Comisia de Cultură, dar şi preşedintele Comisiei de analiză a managementului la teatre, nu a fost impresionat de încasările spectacolelor pe care le-a regizat Melinte. „Eu am vrut să aflu pe ce criterii sunt angajaţi regizorii, dacă există obligaţia de a avea o anumită pregătire. La societăţile de stat există regula încadrării în funcţie de pregătirea profesională. E ca şi cum ai angaja un şofer fără carnet de conducere. Dacă Melinte vrea să regizeze, să-şi facă propria societate. Dumnealui are doctoratul în suflet, nu are pregătire regizorală. El s-a ales ca regizor, el s-a şi plătit. Trebuie să dea socoteală şi pentru cheltuirea anticipată a banilor care au fost alocaţi teatrului, nu să inventăm bani ca să-i dăm. Din punctul meu de vedere este un management prost, dar nu e corect să mă antepronunţ până nu vom face o analiză”, ne-a declarat Petru Alexe.

Directorul Florin Melinte ne-a declarat că îşi va lua concediu, motivând că are probleme de sănătate şi nevoie

de calm şi linişte.

Spectacolele lui Melinte

Directorul Florin Melinte a prezentat situaţia devizelor de cheltuieli de premieră, a încasărilor şi a celor trei spectacole pe care le-a regizat.

Spectacolul „Se întorc românii acasă”, care a avut premiera în 2008, a avut un deviz de cheltuieli premieră de 16.171,47 de lei. De la cele 37 de spectacole jucate în perioada 2008-2010, la care au asistat 6.226 de spectatori, s-au încasat 28.840,5 de lei.

„Pierduţi în dragoste” (2010) a costat 42.960,18 de lei. De la cele 19 reprezentaţii, la care au asistat 4.171 de spectatori, s-au încasat 23.090 de lei.

„Amintirile lui Nică” a avut un deviz de 6.238,66 de lei. Cele 26 de spectacole jucate, dintre care 16 cu câte o mie de spectatori!, au avut încasări de 21.722 de lei. Oare care o fi sala în care au încăput atâtea suflete?

http://www.viata-libera.ro/articol-Directorul_Muzicalului_in_gura_lupului_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Revine Florin Melinte în fruntea Teatrului Muzical?

Contestat în ultimul an de mulţi dintre angajaţii Teatrului Muzical, care au reclamat de numeroase ori abuzurile pe care acesta le-ar fi făcut, Florin Melinte are şanse mari să revină în fruntea instituţiei de cultură pe care a condus-o ani de zile. Acest fapt ar putea să devină realitate, în ciuda faptului că aleşii locali au dat undă verde, în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local, debarcării lui Melinte precum şi numirii interimarea în fruntea Teatrului Muzical a lui Teodor Niţă, susţinut din umbră de viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Deşi primarul Dumitru Nicolae a atras atenţia aleşilor muncipali asupra faptului că trebuie respectaţi paşii prevăzuţi de lege, pentru numirea unui nou director, consilierii nu s-au lăsat impresionaţi de argumentele aduse de Nicolae şi l-au votat în unanimitate pe Teodor Niţă în funcţia de director interimar a instituţiei de cultură. Asta în ciuda faptului că doar Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici este instituţia abilitată să stabilească data şi condiţiile concursului ce va fi organizat pentru ocuparea postului.

Chiar dacă şi-a dat demisia din funcţia de director al Teatrului Muzical, începând cu 1 decembrie, gest salutat de angajaţii teatrului, care au organizat tot felul de acţiuni de protest, Florin Melinte se pare că se dovedeşte a fi greu de schimbat din funcţie. Motivul este unul simplu: reprezetanţii administraţiei locale, care erau responsabili cu parcurgerea etapelor prevăzute în acest sens de lege nu prea au ştiut ceea ce ar fi trebuit să facă.

Potrivit declaraţiei prefectului Galaţiului, Paul Florea, în urma analizării documentelor care ar fi stat la baza debarcării lui Melinte din fruntea Teatrului Muzical, s-a constatat că acestea nu ar fi în conformitate cu legea. ”Reprezentanţii departamentului juridic din cadrul Prefecturii mi-au comunicat, în cursul zilei de miercuri, că nu poate fi validată hotărârea de Consiliu Local care prevede încetarea valabilităţii contractului de management al lui Florin Melinte. Voi analiza punctul de vedere, împreună cu argumentaţia juridică transmis de doamna Tonciu, şi mă voi pronunţa în cel mai scurt timp în legătură cu validarea hotărârii Consiliului Local care consfinţeşte faptul că Florin Melinte nu mai este director al teatrului”, ne-a declarat prefectul Paul Florea.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Prefectul face anchetă administrativă la Teatrul Muzical

Prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, declanşează o anchetă administrativă la Teatrul Muzical „Nae Leonard” pentru a desluşi bulibăşeala şi neregulile petrecute acolo şi cine sunt vinovaţii care trebuie să răspundă. Prefectul a decis să emită un ordin de verificare a situaţiei de la Muzical după ce pe masa lui a ajuns proiectul de hotărâre al Consiliului Local, votat pe 31 ianuarie, prin care aleşii l-au numit director interimar la teatru pe Teodor Niţă. După cum ne-a declarat prefectul, iniţial, hotărârea votată de consilieri putea primi viza de legalitate. Lucrurile s-au schimbat, spune prefectul, ieri dimineaţă, când fostul manager al Muzicalului, Florin Melinte, a venit la Prefectură cu o serie de documente, încercând să dovedească faptul că el este adevăratul director al instituţiei de cultură.

Pus în faţa unei situaţii paradoxale, prefectul i-a chemat la discuţii cu şefa compartimentului juridic, Georgeta Topciu, pe Florin Melinte şi pe Teodor Niţă şi a ascultat argumentele ambelor părţi. „Din punctul meu de vedere, singura soluţie pe care am identificat-o este să emit un ordin de verificare administrativă a ceea ce s-a întâmplat la Muzical”, ne-a declarat prefectul Paul Florea.

Ce s-a întâmplat?

Paul Florea spune că la Muzical s-au petrecut nereguli strigătoare la cer. „Dl Florin Melinte şi-a dat demisia de la 1 decembrie 2011, dar concediu medical i-a fost plătit, conform fluturaşilor pe care ni i-a prezentat, ca director al teatrului. Am luat legătura cu preşedinta Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Olimpia Buzia, pentru că i s-au plătit dlui Melinte concedii medicale neavizate. După concediul medical, primarul i-a aprobat cererea de concediu de odihnă. În toată această perioadă, a fost lăsat să semneze documente ca director al teatrului. Cum a fost posibil, dacă de la 1 decembrie dl Melinte era demisionar? Voi face o anchetă administrativă din care să rezulte cine a încălcat legea şi voi sesiza organele în drept. Sunt nereguli pentru care cineva trebuie să răspundă”, ne-a declarat prefectul.

Ce-au votat aleşii?

Florin Melinte pretinde că este director al teatrului în continuare deoarece, conform contractului de management, primarul şi Consiliul Local trebuia să ia act, după demisie, de vacanţa postului şi să numească un interimar. În contractul de management pe care l-a avut Florin Melinte se arată negru pe alb „Contractul încetează prin renunţarea de către manager la mandatul încredinţat; în acest caz managerul va acorda un preaviz de cel puţin 30 de zile”. Iar în facsimil puteţi citi demisia lui Florin Melinte. Primul articol al hotărârii votate recent de aleşi prevede clar: „Se ia act de încetarea contractului de management al domnului Florin Melinte la date de 31.12.2011 şi vacantarea funcţiei de director la Teatrul Muzical Nae Leonard din Galaţi”. În articolul al doilea Teodor Niţă este desemnat în funcţia de director interimar iar în cel de-al treilea articol i se dă dreptul să efectueze toate actele de gestiune curentă.

Cine conduce teatrul?

Întrebarea de mai sus i-am adresat-o prefectului judeţului Galaţi, dat fiind toată această situaţie. Prefectul ne-a declarat că, din punctul său de vedere, Teodor Niţă este directorul interimar al teatrului şi conduce instituţia până când se va termina ancheta şi va putea lua o decizie de validare asupra hotărârii prin care a fost numit în funcţie de către Consiliul Local.

„O demisie rămâne demisie”

Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco este de părere că hotărârea pe care Consiliul Local a aprobat-o în unanimitate este corectă şi legală, mai ales că la momentul aprobării ei era de faţă secretarul Consiliului Local, iar preşedinte de şedinţă era avocatul Mihai Manoliu, specialist în drept. Vicele afirmă că persoanele care se ocupă de verificarea legalităţii pot spune dacă hotărârea întruneşte condiţiile de legalitate, dar consideră că o demisie rămâne demisie în orice situaţie.

Directorul interimar al Teatrului, Teodor Niţă, îşi continuă activitatea la conducerea instituţiei de cultură: „Sunt obligat prin lege să fiu directorul interimar al teatrului, respect hotărârea Consiliului Local şi îmi văd de treabă. Mă ocup de soarta şi de rezolvarea problemelor de la teatru şi vă asigur că nu sunt puţine!”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Iată cum minte primarul Nicolae un oraş întreg de dragul lui Florin Melinte

Într-o încercare disperată de a-şi menţine „pupila" la şefia Teatrului Muzical, primarul Dumitru Nicolae afirmă că postul de director trebuie scos la concurs de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Legea, însă, spune cu totul altceva!

Primarul Dumitru Nicolae a devenit principalul obstacol în reinstaurarea ordinii la Teatrul Muzical „Nae Leonard" din Galaţi. Vă reamintim că la amintita instituţie de cultură - care cheltuie anual, din bugetul public, circa trei milioane de euro - a izbucnit un imens scandal legat de faptul cum banii publici sunt „sifonaţi" către diverse firme private, iar angajaţii sunt perment batjocoriţi de managerul Florin Melinte, pe fondul deselor lui excese bahice.

În urma unei campanii derulate în întreaga presă gălăţeană şi sub presiunea Consiliului local, Florin Melinte şi-a dat demisia, la 1 decembrie 2011, de la conducerea teatrului. Din păcate, însă, sub protecţia primarului Dumitru Nicolae, el a continuat să „facă jocurile" la „Nae Leonard", motiv pentru care un nou director a fost numit la teatru de-abia la începutul lunii februarie 2012. Pe fondul acestui vid de putere, Melinte a continuat să tragă sforile în teatru. Potrivit unor surse din interior, a cărat acasă zeci de kilograme de acte, a confiscat ştampilele oficiale şi a continuat să semneze acte oficiale în numele instituţiei.

Nicolae, vânătorul de scandaluri sexuale

Primarul Dumitru Nicolae s-a comportat cu totul ridicol în şedinţa de Consiliu local în care s-a constatat vacantarea prin demisie a postului de director al Teatrului Muzical şi a fost numit un director interimar. Edilul şef a încercat să lege numele lui Teodor Niţă (cel propus pentru post) de un posibil scandal sexual, bâiguind ceva despre o poză de pe internet în care Niţă ar fi împreună cu o tânără domnişoară. Încercarea copilărească de discreditare a fost tratată în glumă de cei prezenţi la întâmplare, însă substratul rămâne acelaşi: Dumitru Nicolae se luptă cu îndârjire să-l readucă pe Melinte la conducerea Muzicalului.

Minciuna cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici

Imediat după ce Teodor Niţă a fost confirmat ca director interimar al teatrului gălăţean, primarul Dumitru Nicolae a mai lansat o fumigenă. Însă dacă în cazul aluziei la poza de pe internet aveam de-a face cu o simplă intoxicare, de data asta la mijloc este o minicună sfruntată.

Mai pe scurt, ca să nu vă ţinem în suspans, primarul Galaţiului a afirmat că postul de director al Teatrului Muzical poate fi scos la concurs doar de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, deci până când această instituţie nu ia măsuri, el are mâinile legate şi nu poate pune un director definitiv, cu mandat manegerial complet, la „Nae Leonard".

Iată de ce minte Dumitru Nicolae. Funcţionarea instituţiilor de cultură din România este reglementată de Ordonanţa de Urgenţă nr. 189 din 25 noiembrie 2008, privind managementul institutiilor de spectacole sau concerte, muzeelor şi colecţiilor publice, bibliotecilor şi al aşezămintelor culturale de drept public. Potrivit acestui act normativ, responsabilă de organizarea concursului de manager al unei instituţii de cultură este în atribuţiunile autorităţii locale care o are în subordine (vezi articolele 4-6, care specifică foarte clar şi detaliat acest lucru).

Mai mult decât atât, articolul 7, alineatul 3, arată că Dumitru Nicolae este pe cale să-şi încalce la modul sancţionabil propriile atribuţii în domeniu. Iată textul alineatului: „În cazurile în care contractul de management încetează înainte de termen, prin excepţie de la dispoziţiile alin. (2), termenul de 120 de zile curge de la data constatării cauzei de încetare".

Cu alte cuvinte, Dumitru Nicolae ar trebui să organizeze concurs pentru postul de manager la Teatrul Muzical Galaţi până la data de 30 martie, având în vedere că demisia lui Florin Melinte s-a înregistrat şi a devenit efetivă la 1 decembrie 2011. Amenda pentru încălcarea acestei reglementări este între 50.000 şi 100.000 de lei şi este aplicată persoanei vinovate, la sesizarea persoanelor interesate, de Ministerul Culturii (vezi art. 55 din OUG 189/1998). Dacă procedurile pentru concurs ar fi iniţiate în mavimum cinci zile, Primăria Galaţi are şanse să se încadreze „la mustaţă" în termen, dat fiind că pentru elaborarea proiectului de management trebuie acordate 21 de zile, iar comisia de analiză are nevoie de minimum 7 zile pentru analiză (conform articolului 8, literele a şi b din lege).

Şi, totuşi, de ce ne minte Nicolae?

Cu tot respectul faţă de vârsta domnului Dumitru Nicolae, trebuie să concluzionăm că domnia-sa a devenit o frână în calea exercitării actului de administraţie publică locală. Cazul Florin Melinte este, după cum am demonstrat deja, relevant. Singura chestiune pe care încă nu am elucidat-o este ce se află în spatele acestei încercări disperate de a-l proteja pe Florin Melinte. Din păcate primarul Nicolae a refuzat de mai multe ori să clarifice acest aspect, aşa că ne aflăm pe teritoriul presupunerilor (cu substrat logic).

Avem patru scenarii:

1) - Nicolae este corupt şi este părtaş la ilegalităţile comise de Melinte;

2) - Nicolae este forţat de cineva important din PSD să-l ţină în braţe pe Melinte;

3) - Presiunea este exercitată pe canale masone, dat fiind că Melinte este membru al Ordinului Cavalerilor de Malta (din care fac parte foarte mulţi dintre oamenii importanţi ai Galaţiului);

4) - Melinte îl şantajează cu ceva pe Nicolae.

Oricare dintre scenarii ar fi cel real (oricum, le vom diseca pe toate în ediţiile următoare), este clar că lucrurile sunt mai mult decât atinse de prevederile Codului Penal, care reglementează atât şantajul, cât şi traficul de influenţă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Florin Melinte a atacat în instanţă decizia Consiliului local prin care este înlocuit din funcţie

Deşi părea că Florin Melinte, fostul manager al Teatrului Muzical "Nae Leonard" din Galaţi, s-a resemnat cu înlăturarea din funcţie, iată că lucrurile nu sunt aşa de simple pe cât păreau. Melinte a dat în judecată Consiliul local şi Prefectura, solicitând anularea hotărârii de CL prin care era înlocuit din funcţie. Dosarul a fost înregistrat ca litigiu de muncă la Tribunalul Galaţi, în data de 5 martie.

Procesul este interesant nu atât prin prisma faptului că Florin Melinte nu renunţă la luptă, cât prin aceea că scoate la iveală faptul că primarul Dumitru Nicolae a minţit din nou oraşul. În momentul de maxim al scandalului de la teatru, respectiv în ultima săptămână a lunii noiembrie a anului trecut, primarul a anunţat că a primit demisia lui Melinte, care se aplică de la 1 decembrie 2011.

Aceste proces deschis de fostul director al teatrului arată că fie Melinte nu şi-a depus niciodată demisia, fie că demisia nu a fost înregistrată, fie că Melinte încearcă să-i mintă pe judecători. Spunem acest lucru deoarece, legal, niciun angajat nu poate ataca în instanţă propria demisie. Or, în cazul de faţă, faptul că acţiunea lui Florin Melinte a fost acceptată în principiu de judecători arată că el era pe funcţie în momentul în care CL a hotărât schimbarea lui, deci Dumitru Nicolae a mai tras oraşului o "ţeapă", în deja cunoscutul lui stil.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Florin Melinte îşi dă în gât angajatorul

* În ianuarie, când toată lumea îl ştia departe de Teatrul Muzical, demisionar şi bolnav, Florin Melinte a încasat din bani publici 8.600 de lei, cu 2.100 mai mult decât salariul de bază * Acest aspect este făcut public chiar de Melinte, care spune că singurul care-l putea da afară era primarul, cel care l-a şi angajat *

Florin Melinte a atacat Hotărârea 31 din 31 ianuarie 2012 a Consiliului Local (CL), prin care s-a luat act de încetarea contractului său de management la Teatrul Muzical şi de numirea ca director interimar a lui Teodor Niţă. Melinte cere suspendarea HCL-ului cu pricina şi înşiră o serie de argumente rupte parcă dintr-o altă poveste decât cea spusă în spaţiul public.

Contractul său este cu Primăria

Fostul director al Teatrului Muzical, Florin Melinte, arată în cererea sa de suspendare a HCL 31 faptul că al său contract de management a fost încheiat pe 28 iulie 2009, pentru cinci ani, cu Primăria, reprezentată de primar, în calitate de angajator şi ordonator de credite. Plecând de la acest considerent, Melinte le scrie magistraţilor că pe 10 noiembrie 2011, din cauza unor probleme grave de sănătate care se accentuaseră, a decis să demisioneze din funcţia de manager. Imediat după demisie, în perioada 13 noiembrie 2011 - 25 ianuarie 2012, Melinte susţine că a fost în concediu medical neîntrerupt, efectuând o serie de investigaţii în ţară şi în străinătate.

Concediul medical şi cel de odihnă, aprobate de angajator

În ciuda acestui aspect, îşi face timp şi depune pe 13 ianuarie 2012, la angajatorul său, Primăria, o adresă prin care-i aduce la cunoştinţă că-şi retractează demisia, deoarece ultimele rezultate medicale îi permit continuarea activităţii, „urmând ca după expirarea concediului medical să-mi reiau atribuţiile de manager al Teatrului Muzical”. Totuşi, în acţiunea sa, Melinte arată că pe 20 ianuarie a făcut o solicitare la acelaşi angajator prin care dorea să i se accepte efectuarea concediului legal de odihnă pe 2011, începând cu 26 ianuarie, adică la o zi după ce-i expira medicalul. Potrivit propriilor declaraţii, din 26 până în 31 ianuarie s-a prezentat la serviciu, în aşteptarea aprobării cererii de concediu, lucru care s-a şi întâmplat în ultima zi a lunii ianuarie.

"Sancţionat" cu 21 de milioane de lei în plus la salariu

Concediul, dar şi plata compensatorie a celui neefectuat, au fost aprobate şi plătite, lucru ce reiese chiar din fluturaşul de salarizare pe ianuarie al lui Melinte, depus de acesta la dosar. „Prin urmare, începând cu data de 1 februarie şi până pe 6 martie, subsemnatul mă aflu în concediu de odihnă aprobat de angajator”, arată Melinte în acţiunea sa, precizând că a aflat de HCL 31 abia pe 1 martie. Din fluturaşul de salarizare reiese că, în luna ianuarie, venitul său brut a fost de 11.648 de lei, din care 1.236 de lei salariul realizat, concediul de odihnă 6.489 şi concediul medical, 3.923 de lei. S-au scăzut impozitele aferente, ajungându-se la 8.660 de lei. Asta în condiţiile în care salariul său de bază este de 6.489 de lei.

Singurul care-l putea da afară era primarul

În continuare, Melinte aduce şi argumente juridice, precizând că HCL 31 este emis de o autoritate care nu are nicio competenţă în numirea, sancţionarea, suspendarea, modificarea sau încetarea raporturilor de muncă în ceea ce-l priveşte. El arată că, potrivit legilor cărora a fost angajat, cel care a încheiat contractul de management era singurul care putea să-l concedieze. „Singura autoritate cu atribuţii legale este primarul, în calitate de reprezentat legal al Primăriei ca ordonator de credite”, explică foarte clar Florin Melinte. El trebuia să dispună încetarea contractului de muncă, urmată de numirea unui alt director, mai susţine acesta.

Cu pâra în instanţă

„De altfel, acordul tacit al angajatorului cu privire la revocarea demisiei şi continuarea raporturilor contractuale rezultă din faptul că în perioada dintre expirarea concediului medical şi până la începerea concediului de odihnă, 26 ianuarie - 31 ianuarie, mi-am îndeplinit atribuţiile în cadrul instituţiei fără nicio opoziţie din partea sa, fiind remunerat, dar şi din împrejurarea aprobării efectuării concediului de odihnă pe 2011 şi dispunerea plăţii compensatorii celui aferent anului 2010”, îşi „pârăşte” Melinte angajatorul.

Acum, Melinte a făcut o cerere de preschimbare a termenului, dat iniţial pentru luna iulie. Tribunalul i-a admis cererea, astfel că acţiunea i se va judeca pe 18 aprilie. Şi cum magistraţii ne-au obişnuit deja cu ideea că orice este posibil în justiţie, nu putem decât să aşteptăm soluţia.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Florin Melinte nu revine, deocamdata, la conducerea Teatrului Muzical

Judecatorii au decis sa amane patru luni procesul prin care Florin Melinte ceruse obligarea Consiliului Local Galati si a prefectului Paul Florea sa il reincadreze pe functia de director la institutia de cultura. Dosarul se va judeca pe 18 iulie, adica dupa alegerile locale, ceea ce inseamna ca un alt Consiliu Local, decat cel care l-a demis pe Melinte, ar putea fi obligat sa ii redea functia, in eventualitatea in care acesta va castiga procesul.

Fostul director al Teatrului Muzical a reusit sa se mentina la conducerea institutiei multa vreme, in ciuda numeroaselor acuzatii de abuz care i s-au adus de-a lungul anilor. Melinte este cercetat in prezent pentru delapidare, dar, in mod inexplicabil, nu a fost chemat de mai bine de sase luni la audieri. Asta dupa ce anul trecut fostul director scapa doar cu o amenda administrativa de 1.000 de lei pentru abuz in serviciu si deturnare de fonduri.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Continuă telenovela la Teatrul Muzical Galaţi

Fostul director general al Teatrului Muzical, Florin Melinte, doreşte cu orice chip să revină la conducerea Teatrului Muzical Nae Leonard, în ciuda faptului că anii trecuţi a fost ţinta unor scandaluri care s-au finalizat cu demisia sa din fotoliul de conducere al instituţiei.

Florin Melinte s-a prezentat la şedinţa Consiliului Local care a avut loc joi după amiază, unde a luat cuvântul înainte de începerea şedinţei, afirmând că este o victimă şi că ar trebui să fie repus în funcţie: „Vreau să vă reamintesc că am atacat în instanţă Hotărârea 31, emisă în 31 ianuarie 2012, a Consiliului Local, prin care s-a luat act de încetarea contractului meu de management la Teatrul Muzical şi de numirea unui director interimar, iar termenul de judecată este pe 12 septembrie. Din acest motiv vă rog să nu aprobaţi organizarea unui concurs la teatru pentru desemnarea managementului până când nu se va clarifica situaţia juridică a acestui post”.

Discursul lui Florin Melinte, care a dus argumente în ceea ce priveşte întoarcerea sa la cârma Teatrului Muzical, a stârnit nemulţumirea consilierului local PDL Mihai Alin, care i-a zis fostului director că acesta şi-a dat demisia din funcţie şi că este normal să se organizeze un concurs pentru ocuparea postului de director al Teatrului Muzical. Mihai Alin i-a cerut lui Florin Melinte să dea dovadă de puţină decenţă deoarece este om de cultură şi s-a arătat nedumarit de faptul că acesta ţine atât de mult să reocupe fotoliul de director al Teatrului Muzical.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Florin Melinte cere daune de 50.000 de lei după ce a fost pus pe liber

Fostul director al Teatrului Muzical „Nae Leonard” se judecă cu Primăria Galaţi după ce a rămas fără funcţie, dar şi fără loc de muncă la instituţia de cultură. Florin Melinte cere Tribunalului Galaţi să fie repus în funcţia de director, să-i fie plătite toate drepturile băneşti de când şi-a pierdut funcţia la zi, precum şi plata a 50.000 de lei drept daune morale pentru că i-ar fi fost afectată imaginea publică. Acesta îl atacă pe actualul director al Teatrului Muzical, Teodor Niţă, despre care susţine că ar incompatibil cu funcţia de decan al Facultăţii de Arte Galaţi, pe care o ocupă în paralel (N.R. - între timp Niţa şi-a dat demisia din funcţia de rector al Facultăţii de Arte). În plus, Melinte le cere judecătorilor să constate că activitatea sa managerială ar fi semnificativ mai bună decât a actulului director al Teatrului Muzical, oferind ca termen de comparaţie luna februarie 2012, când, conform propriilor calcule, instituţia de cultură ar fi încasat doar 5.967 de lei, deşi targetul managerial ar fi fost de 18.300 de lei. Fostul director susţine că teatrul ar fi avut încasări în luna februarie 2011 de 39.950 de lei, însă acest aspect trebuie probat de Melinte în faţa judecătorilor. Am încercat să vorbim cu Teodor Niţă pentru a obţine un punct de vedere şi de la acesta, dar nu am reuşit să îl contactăm.

Uite demisia, nu e demisia!

Interesant de amintit este că Florin Melinte nu mai este nici măcar angajat al Teatrului Muzical. Fostul director al instituţiei de cultură susţine în instanţă că Teodor Niţă a refuzat să îl încadreze ca solist instrumentist IA, însă surse din cadrul teatrului ne-au declarat că, de fapt, postul nu mai era cuprins în organigramă. Florin Melinte reclamă şi faptul că şi-a retras demisia când era în concediu medical, dar nimeni nu a vrut să ţină cont de ea. În opinia acestuia, decizia Consiliului Local de a scoate postul de director la concurs este ilegală, deoarece doar primarul municipiului Galaţi ar avea această atribuţie. Consilierii locali nu au mai vrut să audă de Florin Melinte, unii dintre aceştia catalogând intervenţia fostului director în plenul Consiliului Local pe tema plecării sale de la Teatrul Muzical drept penibilă.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Florin Melinte revine la Teatrul Muzical şi primeşte şi daune morale

Fostul director al Teatrului Muzical „Nae Leonard” a câştigat ieri procesul cu Primăria Galaţi după ce a rămas fără funcţie, dar şi fără loc de muncă la instituţia de cultură.

Florin Melinte cerea Tribunalului Galaţi să fie repus în funcţia de director, să-i fie plătite toate drepturile băneşti de când şi-a pierdut funcţia la zi, precum şi plata a 50.000 de lei drept daune morale pentru că i-ar fi fost afectată imaginea publică.

Hotărârea magistraţilor este puţin confuză, deoarece instanţa a menţionat în decizie că Florin Melinte poate reveni pe funcţia deţinută anterior, fără să menţioneze dacă este vorba de postul de director sau cel de solist instrumentist IA, ţinând cont că acesta fusese pus pe liber de instituţia de cultură. Pe de altă parte, Tribunalul nu are cum să îl reîncadreze direct pe funcţia de director, deoarece Teatrul Muzical are un nou director desemnat în urma unui concurs. Cert este că pe lângă reîncadrare, Florin Melinte va primi salariile restante de la momentul concedierii, ce vor fi indexate cu indicele de inflaţie.

Daune morale de 2.000 de lei

Surprinzător este că magistraţii au decis ca fostul director al Teatrului Muzical să primească daune de 2.000 de lei de la Primăria Galaţi pentru că l-a demis „nejustificat” din funcţie, dar şi cheltuieli de judecată în sumă de 1.500 de lei. Asta după ce Melinte le ceruse judecătorilor să constate că activitatea sa managerială ar fi semnificativ mai bună decât a actualului director al Teatrului Muzical, Teodor Niţă, oferind ca termen de comparaţie luna februarie 2012, când, conform propriilor calcule, instituţia de cultură ar fi încasat doar 5.967 de lei, deşi targetul managerial ar fi fost de 18.300 de lei. Fostul director susţinea că Teatrul Muzical ar fi avut încasări în luna februarie 2011 de 39.950 de lei, lucru pe care Florin Melinte trebuie să îl probeze. Şi asta pentru că municipalitatea va ataca cu siguranţă hotărârea primei instanţe la Curtea de Apel, care va decide finalmente soarta fostului director.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Florin Melinte vrea un post pe care l-a desfiinţat în 2007!

Fostul şef al Teatrului Muzical, Florin Melinte, a câştigat dreptul de a se reintegra pe un post de clarinetist, pe care însă l-a desfiinţat în 2007, pe vremea când conducea destinele instituţiei. Acestea par a fi coordonatele unui proces câştigat într-o primă instanţă de Florin Melinte. Acţiunea a fost înregistrată anul trecut, pe 1 august, la Tribunal, iar contractul pe care „s-a bătut” Melinte cu Muzicalul este înregistrat pe 13 iulie 2012. De curând, judecătorul care a avut pe masa de lucru acest dosar a dispus reintegrarea lui Melinte, decizând şi plata drepturilor salariale „indexate, majorate şi reactualizate”, plus a altor drepturi de care ar fi beneficiat, „calculate de la data încetării contractului individual de muncă şi până la data reintegrării efective”. Surse din apropierea dosarului ne-au făcut cunoscut că este vorba de reîncadrarea lui Melinte pe un post de clarinetist, post desfiinţat chiar de fostul director în urmă cu cinci ani. Ca urmare a cererilor de reîncadrare în muncă, se pare că responsabilii din teatru s-ar fi adresat chiar Consiliului Local, cerând să li se dea un post, însă răspunsul a fost unul negativ, deoarece potrivit legii, oraşul nu ar putea duce mai mult de 1.113 bugetari. Dreptul la muncă este unul fundamental care nu poate fi ignorat, iar o primă instanţă a decis că Melinte trebuie reintegrat. Teatrul mai are o cale de atac, însă decizia trebuie pusă în practică şi urmează să vedem cum se vor descurca autorităţile cu această poveste.

O altă realitate este că odată cu izbucnirea scandalului, ce a dus la plecarea din fruntea Muzicalului a lui Florin Melinte, pe rolul instanţei de judecată s-au înscris nu mai puţin de patru acţiuni prin care protagonistul trage la răspundere autorităţile locale. În procesele pe care le-a înscris pe rolul Tribunalului, fostul şef al Teatrului Muzical doreşte fie recuperarea unor sume de bani, reprezentând drepturi salariale ce trebuie indexate, majorate şi reactualizate, cum este cel prezentat mai sus, fie anularea sau suspendarea unor acte administrative, prin care a fost concediat din funcţia de director. Melinte a atacat hotărârea de Consiliu Local care l-a lăsat fără fotoliul de şef, cerând, în procese diferite, suspendarea şi anularea hotărârii. Cel cu suspendarea, despre care "Viaţa liberă" a scris pe larg, l-a pierdut la două instanţe, iar pentru celălalt a primit termen pentru anul acesta.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Fostul director al Teatrului Muzical află în 2014 dacă îşi mai poate relua funcţia

Florin Melinte este „lovit” din nou de justiţie, de această dată de judecătorii din Bacău. După ce dosarul a fost strămutat de la Galaţi, fostul director al Teatrului Muzical se trezeşte iar cu uşa trântită în faţă. Tribunalul Bacău a decis ca procesul în care Melinte ceruse anularea HCL 31/2012, prin care s-a constatat vacantarea postului de director la Teatrul Muzical, să fie judecat abia în luna mai 2014, iar cererea de preschimbare a termenului a fost respinsă de judecători.
Florin Melinte nu renunţă deloc la ideea de a se întoarce în fruntea instituţiei de cultură, dovadă fiind noul proces deschis împotriva municipalităţii la Tribunal, prin care cere repunerea în funcţie, plata salariilor de la momentul când a fost pus pe liber, dar şi daune morale de 50.000 de lei. Problema este că fostul director a cerut exact aceleaşi lucruri într-un alt proces, iar justiţia a decis ca acesta să fie reîncadrat doar pe funcţia de instrumentist la instituţia de cultură şi să primească daune morale de 2.000 de lei.
Primăria: „Demisia nu mai putea fi retractată”
Municipalitatea a precizat în instanţă, prin reprezentanţii săi, că demisia înaintată de Florin Melinte şi-a produs efectele imediat, aceasta neputând fi retractată ulterior. „Florin Melinte pleacă de la falsa premisă potrivit căreia contractul de mandat nu încetase anterior emiterii dispoziţiei primarului, întrucât acesta o retractase. Indiferent de încercările acestuia de a muta centrul de greutate al procesului către natura juridică a actelor pe care le atacă, instanţa trebuie să observe faptul că rezolvarea stă în aprecierea efectelor pe care le-a produs demisia înaintată de către Florin Melinte”, susţin reprezentanţii Primăriei.
Procesul a fost pus în aşteptare de judecătorii gălăţeni, până când Tribunalul Bacău va finaliza dosarul ce vizează legalitatea HCL 31/2012, pentru a nu se ajunge în situaţia absurdă ca Melinte să câştige procesul la Galaţi, iar hotărârea forului deliberativ local să fie declarată nelegală la Bacău.
Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Fostul director al Teatrului Muzical a fost concediat din nou

Florin Melinte, fostul director al Teatrului Muzical, a fost pus pe liber, pentru a doua oară, de către actuala conducere a instituţiei de cultură, pe motiv că ar fi lipsit nemotivat de la serviciu pentru o perioadă de 10 zile.

Fostul director a contestat decizia la Tribunalul Galaţi, unde a deschis şi un al doilea proces, pentru plata unor drepturi salariale.

Florin Melinte câştigase anterior procesul cu instituţia de cultură pe care a condus-o ani de zile, după ce a rămas fără funcţie, dar şi fără loc de muncă. Melinte cerea atunci Tribunalului Galaţi să fie repus în funcţia de director, să-i fie plătite toate drepturile băneşti de când şi-a pierdut funcţia la zi, precum şi plata a 50.000 de lei drept daune morale pentru că i-ar fi fost afectată imaginea publică. Tribunalul şi apoi Curtea de Apel Galaţi au stabilit că Florin Melinte poate reveni pe funcţia deţinută anterior, respectiv solist instrumentist IA. Instanţele nici nu au mai făcut referire la cererea fostului director de a-şi recăpăta postul, deoarece Teatrul Muzical are un nou director desemnat în urma unui concurs. Pe lângă reîncadrare, Florin Melinte a primit salariile restante de la momentul concedierii, ce au fost indexate cu indicele de inflaţie.
Interesant este că judecătorii de la Tribunal au decis ca fostul director al Teatrului Muzical să primească daune de 2.000 de lei de la instituţia de cultură şi municipalitate pentru că l-au demis nejustificat din funcţie, dar şi cheltuieli de judecată în sumă de 1.500 de lei. Curtea de Apel Galaţi a considerat că acordarea de daune morale este prea mult şi a exonerat Primăria Galaţi de plata lor. Melinte le ceruse judecătorilor să constate că activitatea sa managerială ar fi fost semnificativ mai bună decât a actualului director al Teatrului Muzical, Teodor Niţă, oferind ca termen de comparaţie luna februarie 2012, când, conform propriilor calcule, instituţia de cultură ar fi încasat doar 5.967 de lei, deşi targetul managerial ar fi fost de 18.300 de lei. Fostul director susţinea că Teatrul Muzical ar fi avut încasări în luna februarie 2011 de 39.950 de lei, dar acest argument nu a fost suficient de bun pentru judecători pentru a menţine daunele morale.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.