Jump to content

Protecţia Copilului pierde procesele cu foştii angajaţi


dcp100168

Recommended Posts

Protecţia Copilului pierde procesele cu foştii angajaţi

Salariaţii daţi afară cer în faţa instanţei reîncadrarea pe posturi şi daune morale.Conducerea instituţiei declară că va pune în aplicare decizia instanţei. Şapte foşti salariaţi au câştigat, deja, procesele cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Concedierile colective operate anul trecut la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi se întorc asemenea unui bumerang în instituţie. Mai mulţi foşti angajaţi au solicitat în instanţă anularea deciziei de concediere, daune morale şi reîncadrarea în muncă.

Carmen Cotan, în vârstă de 38 de ani, consilier juridic, a fost trecută pe lista disponibilizaţilor în iulie 2009, neţinându-se cont de punctajul obţinut la evaluare. Femeia a considerat decizia de încetare a contractului de muncă drept abuzivă şi a atacat-o în instanţă. „Pe 20 iulie am fost chemată la Resurse Umane şi mi s-a pus în faţă dispoziţia de concediere. Nu avea niciun număr de înregistrate, nicio ştampilă a conducerii sau a şefului de la Resurse Umane. Nu am semnat nimic. Am contestat imediat în instanţă decizia de concediere”, povesteşte Carmen Cotan. Prin Sentinţa nr.1280/15 octombrie 2010, Curtea de Apel Galaţi dispune reîncadrarea pe postul de consilier juridic şi obligă DGASPC să-i achite drepturile salariale cuvenite din august 2009 şi până la reintegrarea efectivă pe post de aproximativ 15.000 de lei. De asemenea, trebuie să-i achite suma de 2.500 lei cu titlu de daune morale, plus cheltuieli de judecată. „Mi-au plătit doar daune morale până la acest moment şi pe 3 decembrie m-au chemat la muncă. Din ianuarie se modifică organigrama şi am aflat că mă vor da din nou afară. Se merge principiul «ţara ne vrea proşti»”, spune Carmen Cotan.

Cazul nu este singular. Şase alţi foşti salariaţi au câştigat procesele, obligând instituţia la plata de despăgubiri şi daune morale.

“Dacă instanţa a stabilit despăgubiri, noi le vom plăti. Două persoane au fost reîncadrate pe posturile similare înainte de concediere, iar trei au refuzat reangajarea. DGASPC a mai avut 30 de procese cu foşti angajaţi pe care aceştia din urmă le-au pierdut. Cât priveşte noua organigramă, este prematur să discutăm despre asta”, ne-a spus Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Procurorii Curţii de Apel Galaţi susţin că modul în care instituţia a făcut concedieri este arbitrar şi nu a ţinut cont de criteriile: vechimea în instituţie, studiile, punctajul obţinut la data evaluare.De exemplu, consilierii juridici Dolia Marcel şi Luminiţa Mlăjeru au avut un punctaj mult mai mic decât Carmen Cotan, dar cu toate acestea au fost redistribuiţi în cadrul instituţiei. “DGASPC trebuia să facă public concedierea colectivă şi să informeze salariaţii că există şi posibilitatea redistribuirii lor în cadrul instituţiei. Dupa emiterea preavizelor, dacă ar fi existat mai multe cereri de redistribuire, ar fi trebuit să aplice punctajul ca şi criteriu de departajare”, precizează Instanţa.

„Eu am câştigat procesul, iar instituţia este obligată să-mi plătească contribuitia către pensii, şomaj. Ei trebuie să-mi dea toate drepturile de care aş fi beneficiat dacă aş fi fost angajată”, a mai spus Carmen Cotan.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Protectia_Copilului_pierde_procesele_cu_fostii_angajati_0_386961394.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.